Keresés

Részletes keresés

bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78057
Nem! Nem feltétlen ecetesedik, hanem annak esélye nagyobb lesz. Kiszárad a bunda jobban, több levegő jut a cefrébe, ideálisabb környezet keletkezik az ecetesedésre.
Jellegzetes íze, illata. Az előpárlat technokol szagú amiből marad a középpárlatban is. Savanykás íz is felismerhető.
Előzmény: Váradi János (78056)
Váradi János Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78056

A heves lefutású erjedés minden esetben ecetesedést von maga után?

És ízre van ismerve az ecetes cefréből kifőzött pálinkának?

Előzmény: bujukcekmece (78020)
Váradi János Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78055

Aha értem! Akkor nem csak én keveslem.

Jövőre bevárom a beszterceit is ha az idei év nagy csalódásnak bizonyul.

Bár az agárdi ringló pálinkát elég jónak mondják (mondjuk az nem igen zöld inglóból van). Meg valahol olvastam valami gyulai ringló pálinka is befutott nem rég.

Ja a ringlónak olyan egyszerűbb íze van. Mondjuk én nagyon szeretem félpuhán, mert amikor már nagyon édes akkor nem eszem meg.

Meglátjuk a 360 liter cefréből mi lesz azt eldöntjük mi lesz jövőre.

Minden esetre köszi!

 

Előzmény: kupeci (78017)
Váradi János Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78054

Ebben nem volt cukor.

De látod akkor nálad csaknem a dupálja jött.

Ez az érdekes íz az pozitív vagy negatív, mert apósoménak olyan sima, finom (mármint nem ízre finom, hanem inkább lágy) aromájú.

Előzmény: fehérkutya (78016)
barkócza Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78053

Azt, hogy kierjedt-e, legjobb kóstolással eldönteni. Nameg hogy keverés után földagad-e még a cefre, vagy nem.

Előzmény: lili0010 (78050)
barkócza Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78052

Nem kell pihentetni, rögtön főzhető. Ha pihentetni akarod, akkor teletöltött hordóban vagy savanyítóvödörben, levegőtől jól elzárva kell pihentetni, de szerintem fölösleges. A csipke egyébként a sav- és C-vitamin tartalma miatt egy viszonylag stabil cefrét ad. Persze, csak ha cefrézéskor főzéssel nem bontod el a C-vitamint.

Előzmény: lili0010 (78050)
Gasparius Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78051

Nálam a birs pektinbontásának első fázisa így néz ki:

 

 

Kicsit közelebbről:

 

 

gyakorlatilag szarrá verem, persze jön utána enzimes pektinbontás is...

lili0010 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78050

köszi!

nem kell utána kicsit pihentetni?

Előzmény: Csakaházi (78048)
zozomax Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78049

Hello,

 

Nekem lassan három hete forr a sütőélesztős  kökény meg a birs a pincében. Lassan, de folyamatosan dolgozik, 16-18 fok van lent.

 

Üdv :Z 

Előzmény: Gasparius (78035)
Csakaházi Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78048

Szia! Forrni csak akkor fog, ha tűz főlé teszed. :) Kifőzni pedig akkor kell miután teljesen kierjedt, ez a cukortalamtól függ, addig erjed ameddig van benne cukor. Erjedés közben pedig széndioxid keletkezik. Hogy van e még, úgy lehet megtudni, hogy egy égő gyufát fölé helyezve egyre lejjebb engedsz a hordóban és a cefre tetejénél sem alszik ki, akkor ki van erjedve, főzheted.

Előzmény: lili0010 (78047)
lili0010 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78047

Sziasztok!

Azt szeretném megkérdezni, hogy a csipkebogyó cefrét forrás után hánynap elteltével érdemes kezdeni kifőzni?

Csakaházi Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78046

Köszi a meghívást! Ha tudok menni küldök egy mailt.

 

Én tegnap finomítottam a banán alszeszt. Lett kb. két liter 45 fokos gyümölcslé belőle.

Hát nem is tudom. Olyan illata van mint a Kubu banános gyerekitalnak. Furcsa.

Nekem -eddig- etalon a szilva. Annak kierjedt cefre korában, főzés közben és kész párlat korában is magasan a legjobb illata van. Sőt még lekvárnak főzve is.

 

Érdekes, hogy amíg a szilva 90 fokról indult, ez csak 70-ről, de egészen 10 fokig engedtem (harminc fok után külön, de hozzáöntöttem mert semmi kellemetlen illat, sem íz nem volt még benne).

Nem tudom lehet e ilyen, de semmi utópárlat nem volt, jó illat még tíz fok alatt is, csak az íze volt vízízű, tehát azt már nem kevertem bele. Az üstöt kinyítva sem volt kellemetlen szaga, mint más lefőzött alszesznek, csak banánillat.

Előzmény: sogi01 (78043)
vf1 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78045

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

 

Előzmény: vf1 (72602)
Baracilin Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78044

Dinnyéről nem rég ezt találtam:

De van itt sok más is... Szentjánoskenyér pálinkáról hallottatok??

Előzmény: SándorTiszteletes (78026)
sogi01 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 78043

Csakaházi!

Vasárnap birset finomítok ha gondolod gyere le!

kupeci Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78042

Locsogna a fene de ezek az asszonyok mindíg leosztanak valami munkát ami miatt itt kell néha hagyni a gépet!:)

Előzmény: Feriba51 (78024)
kupeci Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78041

Szia templomhegyi!

Az elgondolás az jó lehet, de nem rímel ,

Úgy hogy szilva erre nemigen reagál!:))

Előzmény: templomhegyi (78021)
kupeci Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78040

Szia Józsipapa! most kóstoltam végig a következőket: csaresznye, meggy, szilva, kajszi,ribizlibor,2011-es évjárat.........

Előzmény: csalitos (78018)
naerreiszunk Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78039

Gazdaboltban kapható fehér műanyag szőtt zsák. Az első használatkor drótkefével átveregettem, hogy még több apró luk legyen rajta. Ettől függetlenül jövőre 60-tól szigorúan kóstólni!

Előzmény: SándorTiszteletes (78026)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78038

Köszönöm a választ!!

A terület az enyém!!

Egy elhanyagolt telek lett a nyáron ki takarítva és oda kerülnének a fák!!

De sajnos holnap még nem tudom megejteni az ültetést, mert itt most esik az eső!!

 

Előzmény: bujukcekmece (78034)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78037

A hidegtűrő 8-10 fok alatt is elbánik a fránya cukorral!

Előzmény: Gasparius (78035)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78036

Egy csomag hidegtűrő élesztő. Jó a Danstil-A is, csak szoktatni kell a hideghez. Nekem az erjeszti a betonkörtémet 13 fokos pincében. A csipkét viszont hidegtűrővel oltottam már be, mert az amúgy is olyan elegánsan erjeszt szinte bunda is alig van a főerjedéskor, ami nekem most pont jó, mert magukra hagytam a kicsikéimet a pincében rotyogni 4 napra:)

Előzmény: Gasparius (78035)
Gasparius Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78035

Hali!

 

Holnap cefrézek birset és úgy gondolom, hogy borélesztőt fogok beletenni, mert a Budafoki nem nagyon tűri a hideget.

Mennyire nem tűri, tehát mi az a hőmérséklet, amin még eldolgozik és sokasodik annyira, amennyire nekünk kell.

Ja, én még eddig sose használtam csak a Budafoki kockát, mjindig megfelelt eddig.... most úgy gondoltam, a közelgő hidegre tekintettel váltok

Így nem tudom, hogy :

borélesztőből mennyit kell rakni 100 liter cefrébe? vagy ez rajta van a csomagolásán?

Mennyire bírja a hideget?

 

Köszi a válészokat

bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78034

Nem árt, ha a hely a te területeden van, tehát kezdetben meg kell venni a területet:)

 

Egykét lapát trágya, vagy komplex műtrágya, rá egy 10 centi föld. A csemetéket gyükértőnél megragadod és kegyetlen módon visszavágod a gyökereket egy ököl (10-15 centi) méretre. Ráteszed a betemetett betaposott szaros földre, szórsz rá földet majd 2 vödör vízzel beiszapolod. Mikor kicsit szikkadt a csemetét megragadod és felhúzod egy kicsit, hogy az oltás (ha oltvány) a fölfelszin fölé essen, különben lelép a gyökérről a fád. A felhúzás után kicsit megnyomkodod megtaposod, föld, víz. Ez azért kell, hogy a gyökerek iszapban álljanak, tehát körbevegye a termőtalaj, valamint az összes gyökér lefele áll, ami a további növekedéshez szükséges! Jó munkát!

Előzmény: Tintás Bánsz (78030)
jatti1 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78033

"A slag vízmérték mérőteste jó lehet a gyantázáshoz?"

Én is azzal csináltam, de nagyon-nagyon  lassan jött le a pálinka, nagyon vékony a cső. Helyette vettem 250-es üvg mérőhengert, annak az alját gyémántkorongal levágtam, majd ledugóztam. Természetesen ki volt fúrva a dugó. Ezen már kb 2 l/óra az átfolyás. Ami fontos, hogy a dugó a külső átmárőre megy, mert amikor simán beledugtam, egyből eltört a henger.

jatti

Előzmény: jagi26 (78029)
templomhegyi Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78032

belocsolni egy kicsit meg egy kis ló vagy marha "ganyé" sem árt bele

Előzmény: Tintás Bánsz (78030)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78031

A sót úgy kell, a slag meg kicsit lassú, de amúgy tökéletes. Töményen a legjobb szűrni, mivel így a gyantába maradt ionvíz nem fog, a már kész pálinkák szeszfokán változtatni, valamint kevesebb ídőt igényel a művelet. 

Előzmény: jagi26 (78029)
Tintás Bánsz Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78030

Sziasztok.
Lenne egy olyan kérdésem ami elég amatőrnek hangzik majd!!
De tanulni soha sem késő.
Az lenne, hogy amikor az új csemetének ki van ásva a helye akkor kell e valamit csinálni a hellyel vagy mehet bele a fa egyből???

jagi26 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78029

Sziasztok! Ioncserélő gyantához 10%os sóoldatot hogy kell csinálni? 1liter víz + 100 gr só? 

Nem probléma, ha a pálinkát fokolás előtt engedem át a gyantán?

A slag vízmérték mérőteste jó lehet a gyantázáshoz?

 

Jagi

jana001 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 78028

Szia Snapszi !

Mi történik a műgyantával ha kiszárad?

Az a helyzet ,hogy a műanyag cső amiben volt szétrepedt és a gyanta porszáraz lett.

Kidobandó vagy van valami megoldás a megmegmentésére?

Üdv:jana

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!