A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Csodás. Mit tolsz, koffeint, intravénásan? Nyithatnál új topikot, mondjuk "Az eszpresszó technológia, ahogy én gondolom - és mégis lapos a Föld" címmel.
...tényleg ilyen nehéz elolvasni az ajánlott szakmai infókat?
Azzal hogy ezt leírtad, ez így teljesen rendben is lett.;-)
De attól még valójában meg másképp van! :-))) Majd próbáld ki!!!! Ez az egész erről szól, gyártunk elméleteket, aztán kipróbáljuk hogy úgy van-e. Jó úton jársz!!!
Én úgy veszem észre, hogy még elméleti szinten se vagy tisztában az eszpresszó elkészítésével. Nem először írsz a kávépogácsa és a gőz találkozásáról, tehát nyilván így is gondolod. Ez tévedés. A kávépogácsán vizet préselünk át, és nem gőzt. Én azt javaslom, hogy először tanulmányozd át a topik fejlécében hivatkozott oldalakat, és olvasgasd a fórumot. Én így tettem annak idején, és nagyon sokat tanultam belőle.
Közben esetleg beszámolhatsz a kávézással kapcsolatos saját tapasztalataidról, élményeidről, amennyiben meg szeretnéd osztani velünk.
Kávépogácsával kapcsolatban merült fel bennem ez a dilemma: Lejön a kávé közel nagykönyv szerinti idő/mennyiség paraméterekkel. Utána pár másodperccel leveszem a kart a gépről. a pogácsán van kb 3-4mm víz és rövid időn belül kis buborék jön fel a pogiból és fel is reped esetleg ez több helyen is megtörténik. a víz szépen elszivárog és utána ki lehet ütni a karból a zaccot kb mire megiszom a kávét. ez a CO2 képződés? mindenesetre kicsit szürreális ahogy életre kel a cucc :D de az eredmény szerintem jó izű...
lehet, hogy épp a tömögetéstől szuvasodik :-) mikor jön a nyomás, megtöri, megrepegeti a pogácsát, a repedéseken pedig még tágít is a gőz. Ha eleve nincs tömve, akkor nem tud elrepedni a pogácsa, a nyomáshullám meg le is tömíti. Persze ha nincs tömve, akkor esetleg hamarabb lukat fújhat a gőz. Nyilván a szűrő mechanikai tulajdonságain is sok múlik, mert ha jól alátámaszt és nem deformálódik, akkor nyilván nem töredezhet meg a pogácsa.
Ma vettem ilyet a piacon 2800Ft-ért. Azt kell mondanom, hogy best buy ennyiért. Aki anno vett tőlem Palombini Decaf kávét, annak mondom, hogy ez nagyon hasonló. A net 70/30-asnak hozza, de nem nagyon érezni rajta a robusztát. Csillogós sötétre van pörkölve, lefolyás szép, crema jó, íze nem túl bonyolult, étcsokis, enyhén savanykás, nem mondom, hogy gyümölcsös, mert ahhoz túl sötét már a pörkölés.
Aki behány a robuszta szagától/ízétől, de olcsó kávét keres, annak jó vétel lehet.
Néha-néha eljátszák ezt a "trükköt" barista bemutatókon (versenyeken kevésbé :) hogy elkészíti a mester a profin adagolt, egyengetett, tömörített kávét, megkóstolják, isteni, majd rögtön utána csinál egyet abszolút tömörítés nélkül. És ízben alig-alig lehet, ha lehet különbséget tenni a kettő közt ;)
Disclaimer: Do not try this at home.
Vegyük úgy, h ezt nagyon halkan mondtam ;)
Nekem kapásból jól lát6ó módon csatornásodni szokott a pogácsa, ha a legkisebb hibát is elkövetem a tömörítésnél. Úgy mondom, h megrágta a szú.
Pont annyira, hogy érdemes legyen inkább odafigyelni és korrektül készíteni. A a tamperolásnak amúgy, véleményem szerint, tökéletes darálás, friss kávé és jó gép mellett nincs olyan óriási jelentősége. Ki mondjuk nem hagynám, de nem esek kétségbe ha picit esteleg ferdén nyomom és mérleg sincs a tamper állványom alatt.
Ittam épp elég parádés eszpresszót az olaszoknál, ahol /legalábbis látszólag/ slendriánul tamperoltak, ill. esetenként a daráló beépített tamper korongjához nyomták csak a kávét.
nálam a szilvafa a nyerő, a majd ha egyszer lesz tamperem, akkor talán olyanból faragok magamnak hozzá nyelet :-) A talp pedig rozsdamentes acél. ...a Brikkához egyelőre nem kell tamper :-)
nálam a szilvafa a nyerő, a majd ha egyszer lesz tamperem, akkor talán olyanból faragok magamnak hozzá nyelet :-) A talp pedig rozsdamentes acél. ...a Brikkához egyelőre nem kell tamper :-)
Az Espresso Bar egy isteni cucc, nagyon finom gyümi van benne, pár hónapja ittunk meg egy kilót, de még most is a számban érzem az ízét. Tényleg nagyon finom.