Keresés

Részletes keresés

blaze73 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110478

ott a pont ! :)

Előzmény: yeahhh (110477)
yeahhh Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110477

Csodás. Mit tolsz, koffeint, intravénásan? Nyithatnál új topikot, mondjuk "Az eszpresszó technológia, ahogy én gondolom - és mégis lapos a Föld" címmel.

...tényleg ilyen nehéz elolvasni az ajánlott szakmai infókat?

Előzmény: Törölt nick (110467)
azazati Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110476

"Jó úton jársz!!!"

 

sőt... a tempó se mindennapi :P 

tegnap még kotyesz ABC... ma meg már pogácsa-metafizika :DDD

Előzmény: paljoc (110475)
paljoc Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110475

"ez az elméletem"

 

Azzal hogy ezt leírtad, ez így teljesen rendben is lett.;-)

De attól még valójában meg másképp van! :-))) Majd próbáld ki!!!!  Ez az egész erről szól, gyártunk elméleteket, aztán kipróbáljuk hogy úgy van-e. Jó úton jársz!!!

Előzmény: Törölt nick (110467)
Pelikán69 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110474

Én úgy veszem észre, hogy még elméleti szinten se vagy tisztában az eszpresszó elkészítésével. Nem először írsz a kávépogácsa és a gőz találkozásáról, tehát nyilván így is gondolod. Ez tévedés. A kávépogácsán vizet préselünk át, és nem gőzt. Én azt javaslom, hogy először tanulmányozd át a topik fejlécében hivatkozott oldalakat, és olvasgasd a fórumot. Én így tettem annak idején, és nagyon sokat tanultam belőle.

Közben esetleg beszámolhatsz a kávézással kapcsolatos saját tapasztalataidról, élményeidről, amennyiben meg szeretnéd osztani velünk.

Előzmény: Törölt nick (110467)
Tuttyos Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110473

Kávépogácsával kapcsolatban merült fel bennem ez a dilemma: Lejön a kávé közel nagykönyv szerinti idő/mennyiség paraméterekkel. Utána pár másodperccel leveszem a kart a gépről. a pogácsán van kb 3-4mm víz és rövid időn belül kis buborék jön fel a pogiból és fel is reped esetleg ez több helyen is megtörténik. a víz szépen elszivárog és utána ki lehet ütni a karból a zaccot kb mire megiszom a kávét. ez a CO2 képződés? mindenesetre kicsit szürreális ahogy életre kel a cucc :D de az eredmény szerintem jó izű...

H_G Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110471

Hát, ilyet ittam már és azt mondom, ezerszer inkább a robusztaszag...

 

 

Előzmény: SiD- (110465)
gregg71 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110470

:)

Előzmény: monyesz (110438)
SiD- Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110469

nem vagyok Dallmayr dealer, automata beállításhoz vettem egy zacsival, de ihatónak bizonyult. :D

a Maglódi úton, a Kőbányai Bazár piacon vettem a vietnámi árustól. ;)

Előzmény: Törölt nick (110468)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110467

lehet, hogy épp a tömögetéstől szuvasodik :-) mikor jön a nyomás, megtöri, megrepegeti a pogácsát, a repedéseken pedig még tágít is a gőz. Ha eleve nincs tömve, akkor nem tud elrepedni a pogácsa, a nyomáshullám meg le is tömíti. Persze ha nincs tömve, akkor esetleg hamarabb lukat fújhat a gőz. Nyilván a szűrő mechanikai tulajdonságain is sok múlik, mert ha jól alátámaszt és nem deformálódik, akkor nyilván nem töredezhet meg a pogácsa.

 

ez az elméletem

Előzmény: volu_man (110462)
SiD- Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110466

2014/02 a lejárati dátum.

Előzmény: SiD- (110465)
SiD- Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110465

Ma vettem ilyet a piacon 2800Ft-ért. Azt kell mondanom, hogy best buy ennyiért. Aki anno vett tőlem Palombini Decaf kávét, annak mondom, hogy ez nagyon hasonló. A net 70/30-asnak hozza, de nem nagyon érezni rajta a robusztát. Csillogós sötétre van pörkölve, lefolyás szép, crema jó, íze nem túl bonyolult, étcsokis, enyhén savanykás, nem mondom, hogy gyümölcsös, mert ahhoz túl sötét már a pörkölés.

Aki behány a robuszta szagától/ízétől, de olcsó kávét keres, annak jó vétel lehet.

blaze73 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110464

pod árak hogyan néznek ki, és mekkora mennyiséget lehet rendelni ?   mi a MOQ ?

Előzmény: _MrB_ (110455)
Winstrol_ Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110463

az elég furi, hogy a piccolo & dolce nincs fent a honlapjukon! :o

Előzmény: vadászcsiga (110428)
volu_man Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110462

Néha-néha eljátszák ezt a "trükköt" barista bemutatókon (versenyeken kevésbé :) hogy elkészíti a mester a profin adagolt, egyengetett, tömörített kávét, megkóstolják, isteni, majd rögtön utána csinál egyet abszolút tömörítés nélkül. És ízben alig-alig lehet, ha lehet különbséget tenni a kettő közt ;)

 

Disclaimer: Do not try this at home.

 

Vegyük úgy, h ezt nagyon halkan mondtam ;)

 

Nekem kapásból jól lát6ó módon csatornásodni szokott a pogácsa, ha a legkisebb hibát is elkövetem a tömörítésnél. Úgy mondom, h megrágta a szú.

Előzmény: Törölt nick (110453)
lali.hu Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110461

Ma csináltattam egy Quick Mill nyitott szűrőtartót. Aránylag jól működik.

 

 

 

yeahhh Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110460

Érdekes...egyik kedvencem volt a Der Pate, de tavaly azt modta az importőr, hogy megszűnt a keverék. Ahogy látom, a gyári honlapon sem szerepel.

Előzmény: Arabica Royal (110452)
sompeter Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110459

Azt hittem a JBM-t kivéve kóstoltam már az összeset tőlük de ezek szerint nem:) Pécsen szoktam venni de még sosem láttam ezt.

 

Az Espresso Bar tényleg finom, de már nagyon rég ittam, ahogy Classico-t is, vissza kell térnem a Lucaffé-ra.

Előzmény: Arabica Royal (110452)
_MrB_ Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110458

Mint egy ideje már, sajna még mindig 3650

Előzmény: Brown49 (110457)
Brown49 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110457

Covim Prestige árat tudsz mondani?

Előzmény: _MrB_ (110455)
paljoc Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110456

"akkor bizonyára más az íz, de annyira?"

 

Pont annyira, hogy érdemes legyen inkább odafigyelni és korrektül készíteni. A a tamperolásnak amúgy, véleményem szerint, tökéletes darálás, friss kávé és jó gép mellett nincs olyan óriási jelentősége. Ki mondjuk nem hagynám, de nem esek kétségbe ha picit esteleg ferdén nyomom és mérleg sincs a tamper állványom alatt. 

Ittam épp elég parádés eszpresszót az olaszoknál, ahol /legalábbis látszólag/ slendriánul tamperoltak, ill. esetenként a daráló beépített tamper korongjához nyomták csak a kávét.

Előzmény: Törölt nick (110453)
_MrB_ Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110455

Mailben dobjátok át, mennyi kellene. Lesz CP, és POD-ból GranBar és Decaff.

Előzmény: freesleep (110454)
freesleep Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110454

igen, engem érdekelne!

Előzmény: _MrB_ (110441)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110453

hát ha extrém esetben luk van pogácsában és ott folyik ki a cucc java, akkor bizonyára más az íz, de annyira?

 ha rossz hőfoktól folyik rosszul, akkor az meg nem a tömködésen múlik.

Előzmény: paljoc (110446)
Arabica Royal Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110452

Van 70/30-asuk. Lucaffe Der Pate.

Előzmény: sompeter (110447)
Scholl4 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110451

Goriziana aroma classico-t kóstolta már valaki?

 

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110450

nálam a szilvafa a nyerő, a majd ha egyszer lesz tamperem, akkor talán olyanból faragok magamnak hozzá nyelet :-) A talp pedig rozsdamentes acél. ...a Brikkához egyelőre nem kell tamper :-)

Előzmény: H_G (110432)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110449

nálam a szilvafa a nyerő, a majd ha egyszer lesz tamperem, akkor talán olyanból faragok magamnak hozzá nyelet :-) A talp pedig rozsdamentes acél. ...a Brikkához egyelőre nem kell tamper :-)

 

Előzmény: H_G (110432)
lali.hu Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110448

Az Espresso Bar egy isteni cucc, nagyon finom gyümi van benne, pár hónapja ittunk meg egy kilót, de még most is a számban érzem az ízét. Tényleg nagyon finom.

Előzmény: sompeter (110447)
sompeter Creative Commons License 2012.10.26 0 0 110447

A Classico 80/20-as, ha jól tudom 70/30asuk nincs is, a 60/40esnek meg valami Espresso Bar neve van.

Előzmény: gregg71 (110425)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!