Tulajdonképpen itt hagyományápolás folyik.Minőségjavulást eredményezett a szabad pálinkafőzésA szektor mindhárom pillérének fontosságát hangsúlyozta az államtitkár.
A két éve bevezetett szabályok nyomán szinte divattá vált a pálinka, egyre több fiatal kezdi a cefrézést vagy főzet mondta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorban Farkas Károly, a szadai pálinkafőzde tulajdonosa.
Kevés döntést fogadott olyan széles körű egyetértés vidéken, mint azt a szabályt, amely lehetővé tette a jövedékiadó-mentes pálinkafőzést mondta el a műsornak V. Németh Zsolt államtitkár. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az új szabályozás minőségjavulást eredményezett, valamint ráirányította a figyelmet a tájfajtákra, az elfeledett gyümölcsökre.
A pálinkaszektor mindhárom elemének a magán-, a bér- és a kereskedelmi főzésnek is megvan a maga sajátos értéke, ezért nem szabad összeugrasztani őket vélekedett V. Németh Zsolt. A kereskedelmi főzés elévülhetetlen érdeme, hogy a talponállói italból minőségi, prémium kategória lett, a bérfőzés pedig azt eredményezte, hogy az emberek újra számba veszik, mi terem a ház körül, mit lehet hasznosítani, és ez eddig elhagyatott zártkertekben újra felszedik a fa alól a gyümölcsöt. A magánfőzés a kapcsolatot teremti meg a kezdetekkel, a hagyománnyal állapította meg az államtitkár.
...vagy aki türelmetlen kattintson a hangsávon 10.05 környékére. Jók ezek a műsorok, gyakorlatilag semmi sem derül ki benne, riporter függően egy kis hangulat keltés max. Pl. édekes adat volt, hogy emlegette a 2-3e Ft-ot, mint a silány 5-6 e Ft-ot, mint a minőségi pálinka árát. Egyik jelenlévő termékét sem kapod meg literenként ennyiért, max. 0,35-öt belőle.
Viszont a korábbi adatot igazolták, hogy csökkent a pálinka forgalom, áttevődött a longdrinkek, pl. vodkás italok felé.
Ma végeztünk a birssel. A daráló jól szuperált, mind nyersen, mind hencézve könnyedén vitte a gyümölcsöt. Nyersen apróbbra darabolta, emiatt jobban tetszett az a verzió. A szőr sem volt kritikus, egy könnyed kefélés megoldotta.
Brix 15, pH 4,4 s megfelelő fűrészpor állag jellemezte. Megnyomva jó levet eresztett, de azért kíváncsi leszek mit alkot a pektinbontó holnapra.
Egy kis alma is került melléje, persze csak hordóval. Szerintem nagyon hálás gyümölcs, olcsó és jó pálinkát ad s még nem késő ilyenkor sem belekapni.
Köszönöm a gyors választ! Akkor nincs probléma! :) Én megkóstoltam a párát, de nem ecetízű volt, hanem savanyú. Gondolom az csak az alkoholtól van... Vagyis remélem. Bízom benne hogy a hosszú hétvégén cseppfolyósítani tudom... :)
Legegyszerűbb tengelykapcsoló amit láttam az egy szövetbetétes tömlő ( pl gázcső), a motorra awab bilincsel a tengelyre meg egy sasszeggel( vagy csappal ) rögzítve.
...a tengely egy 12mm-es rozsdamentes csőben forog, alul és fölül sima sárgaréz csapágyakban...
...ez a "tönkcső" hasonló, mint a motorcsónakban a propeller tengelye...nálam nem a sisakban van rögzítve, hanem az üstfedőbe van ferdén beforrasztva és így a hajtómű a sisak mögé kerül...
...így kinézetre is jobb és a motor sem kell, hogy egybe legyen a tengellyel...az áttétel kimenetét egy kis alaplappal, a lefogató karimához erősítem és amikor szétszedem, a karimával együtt lejön a motor is...igaz a tengelykapcsolóval megkínlódtam, mert nem akartam valami nagy bumszlit odatenni, meg egyszerű is legyen és amikor a karimát egy mozdulattal a helyére teszem, már kapcsolódjon is...nem egyszerű, de annak látszik...szigetelni ennél a megoldásnál nem kell, mert a cső vége mindíg lenn van a cefrébe...