Keresés

Részletes keresés

CefreTársaság Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77530
Tulajdonképpen itt hagyományápolás folyik.  Minőségjavulást eredményezett a szabad pálinkafőzésA szektor mindhárom pillérének fontosságát hangsúlyozta az államtitkár.

A két éve bevezetett szabályok nyomán szinte divattá vált a pálinka, egyre több fiatal kezdi a cefrézést vagy főzet – mondta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorban Farkas Károly, a szadai pálinkafőzde tulajdonosa.

 

Kevés döntést fogadott olyan széles körű egyetértés vidéken, mint azt a szabályt, amely lehetővé tette a jövedékiadó-mentes pálinkafőzést – mondta el a műsornak V. Németh Zsolt államtitkár. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az új szabályozás minőségjavulást eredményezett, valamint ráirányította a figyelmet a tájfajtákra, az elfeledett gyümölcsökre.

A pálinkaszektor mindhárom elemének – a magán-, a bér- és a kereskedelmi főzésnek is – megvan a maga sajátos értéke, ezért nem szabad összeugrasztani őket – vélekedett V. Németh Zsolt. A kereskedelmi főzés elévülhetetlen érdeme, hogy a talponállói italból minőségi, prémium kategória lett, a bérfőzés pedig azt eredményezte, hogy az emberek újra számba veszik, mi terem a ház körül, mit lehet hasznosítani, és ez eddig elhagyatott zártkertekben újra felszedik a fa alól a gyümölcsöt. A magánfőzés a kapcsolatot teremti meg a kezdetekkel, a hagyománnyal – állapította meg az államtitkár.

 

CT

CefreTársaság Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77529

...vagy aki türelmetlen kattintson a hangsávon 10.05 környékére. Jók ezek a műsorok, gyakorlatilag semmi sem derül ki benne, riporter függően egy kis hangulat keltés max. Pl. édekes adat volt, hogy emlegette a 2-3e Ft-ot, mint a silány 5-6 e Ft-ot, mint a minőségi pálinka árát. Egyik jelenlévő termékét sem kapod meg literenként ennyiért, max. 0,35-öt belőle.

 

Viszont a korábbi adatot igazolták, hogy csökkent a pálinka forgalom, áttevődött a longdrinkek, pl. vodkás italok felé.

 

CT

Előzmény: gombászok (77516)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77528

Sziasztok!

 

Ma végeztünk a birssel. A daráló jól szuperált, mind nyersen, mind hencézve könnyedén vitte a gyümölcsöt. Nyersen apróbbra darabolta, emiatt jobban tetszett az a verzió. A szőr sem volt kritikus, egy könnyed kefélés megoldotta.

 

Brix 15, pH 4,4 s megfelelő fűrészpor állag jellemezte. Megnyomva jó levet eresztett, de azért kíváncsi leszek mit alkot a pektinbontó holnapra.

 

Egy kis alma is került melléje, persze csak hordóval. Szerintem nagyon hálás gyümölcs, olcsó és jó pálinkát ad s még nem késő ilyenkor sem belekapni.

 

CT

 

       

Darikoma Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77527

Ez nagyon jó ötlet.

Jártam én is így inséges időben(pont ugyan így), aztán magyarázkodhattam rendesen.

Hozzáértés csak a fogyasztásra korlátozódott.

Tanultam belőle!!!

Előzmény: zsuzska60 (77486)
akkorismindegy Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77526

teljesen kiforrta magát,mert akkor álltam neki főzni,mikor már abszolut nem volt gázos.

Előzmény: Csakaházi (77499)
jagi26 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77525

Nem tudjátok véletlenül Győrben hol tudnék kationcserélő gyantát venni? Annyi jót olvastam már róla, hogy muszáj lesz kipróbálnom... :)

snapszmester Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77524

Érdekes ki hogy hallgatja.

A nav szerint az előállítást, értékesítést kell bejelenteni a vásárlást nem. Ha magamnak készítem miért kellene bejelentenem? Nem eladom, veszem.

Előzmény: gombászok (77515)
kupeci Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77523

"pontos átmérőjű csapágy is kell mindkét végére..."

 

Itt egy picit ellenkeznék,mert szerintem elég a csúszócsapágy az ugynevezett persely.

Előzmény: Csakaházi (77520)
hal65 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77522

"1. A muslicák körbedongják!"

 

Akkor nekem az összes cefrém ecetes volt :)

Előzmény: gombászok (77518)
norris53 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77521

Pálinkás jó estét !

Véig halgattam -hát azért nem mindennel értek egyet :-)

Előzmény: gombászok (77516)
Csakaházi Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77520

Hasonlóképpen tervezem én is a keverőt. A söröshordó szifoncsöve egy pont jó lenne vezetőcsőnek.

Csak nem tudom hogyan szerzek ilyen rozsdamentes, vagy réz rudat ami pont beleillik. Meghát ugyen pontos átmérőjű csapágy is kell mindkét végére...

Én le tudom rögzíteni fixre a motort, mert a hordó tetején van helye a "sisak" mellett.

Előzmény: rézműves1 (77510)
jagi26 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77519

Köszönöm a gyors választ! Akkor nincs probléma! :) Én megkóstoltam a párát, de nem ecetízű volt, hanem savanyú. Gondolom az csak az alkoholtól van... Vagyis remélem. Bízom benne hogy a hosszú hétvégén cseppfolyósítani tudom... :)

Előzmény: gombászok (77518)
gombászok Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77518

1. A muslicák körbedongják!

2. Ecetszagú!

A pára savanyúsága még enyhébb probléma, bár amennyiben az előző kettő fennál, gyorsan intézkedni kell!

Előzmény: jagi26 (77517)
jagi26 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77517

Sziasztok! Hogy állapítjátok meg, hogy a cefre ecetes-e? Igaz az, hogy ha a hordó tetejének belső felén lévő pára savanyú akkor ecetes a cefre? 

gombászok Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77516

Na jó, ezt még gyakorolnom kell!

Aki a pálinkafőzésről szeretne hallani a szakállas rádiónkban, az előző linkre kattintás után a 10 órai műsorra is kattintson, utána: türelem!!

Előzmény: gombászok (77515)
gombászok Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77515

Halottátok ezt máma?? http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2012-10-17

A pálinkafőzésről volt egy kis bejátszás a Kosutth adón, ma délelőtt.

A VPOP képviselője szerint a főző készítését be kell jelenteni!

Feriba51 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77514

Igen, de nem biztos, hogy tetszeni fog Rézművesnek esztétikai szempontból:-)))))

Jó nedűt!!!!

Előzmény: vf1 (77513)
vf1 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77513

Én is ismerem, nagyon jó!

Előzmény: Feriba51 (77512)
Feriba51 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77512

Nekem ilyen tengelykapcsolóm van az almadarálómon. Három éve használom, igaz évente 4-5 alkalommal, de még nem kellett cserélnem a tömlő darabkát.

Pofonegyszerű és nagyszerű!

Jó nedűt!!!!

Előzmény: firekiller (77511)
firekiller Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77511

Szia rézműves1!

Legegyszerűbb tengelykapcsoló amit láttam az egy szövetbetétes tömlő ( pl gázcső), a motorra awab bilincsel a tengelyre meg egy sasszeggel( vagy csappal ) rögzítve.

Nem egy hardy tárcsa de működött:))

Előzmény: rézműves1 (77510)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77510

...a tengely egy 12mm-es rozsdamentes csőben forog, alul és fölül sima sárgaréz csapágyakban...

...ez a "tönkcső" hasonló, mint a motorcsónakban a propeller tengelye...nálam nem a sisakban van rögzítve, hanem az üstfedőbe van ferdén beforrasztva és így a hajtómű a sisak mögé kerül...

...így kinézetre is jobb és a motor sem kell, hogy egybe legyen a tengellyel...az áttétel kimenetét egy kis alaplappal, a lefogató karimához erősítem és amikor szétszedem, a karimával együtt lejön a motor is...igaz a tengelykapcsolóval megkínlódtam, mert nem akartam valami nagy bumszlit odatenni, meg egyszerű is legyen és amikor a karimát egy mozdulattal a helyére teszem, már kapcsolódjon is...nem egyszerű, de annak látszik...szigetelni ennél a megoldásnál nem kell, mert a cső vége mindíg lenn van a cefrébe...

Előzmény: kupeci (77509)
kupeci Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77509

A tengely és a sisak között mi lesz a szigetelés?

Előzmény: rézműves1 (77502)
vinik táltos Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77508

Üdv mindenkinek.

Írtam az ad-vesz-cserél rovatba, ha valakit érdekel, írjon a fórumon.

További jó lepárlást.

rézműves1 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77507

...pályinkás jó reggelt...

bujukcekmece Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77506

Aszaltszilva, tölgyfachips??? Ennyire nem lett jó? Ágyazni vétek egy jólsikerült pálinkát....

Előzmény: kerivili (77491)
vf1 Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77505

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

 

Előzmény: vf1 (72602)
vasbicikli Creative Commons License 2012.10.17 0 0 77504

A páracső legalább szilikon, vagy csak PVC?

Ha az utóbbi, akkor jó lenne lecserélni (célszerűen rézre), mert a PVC-ből veszélyes anyagokat old ki az alkohol!

Előzmény: kerivili (77491)
barkócza Creative Commons License 2012.10.16 0 0 77503

Borfokoló...?

Előzmény: csalitos (77474)
rézműves1 Creative Commons License 2012.10.16 0 0 77502

...remélem is, hogy bírni fogja...kész lettem a tönkcső csapágyazással és a tengely berögzítéssel...

 

............ez itt a 

 

8mm-es rozsdamentes tengely vége, keresztben egy 4mm-es ezüstacél csappal...

 

......az aljától kb. 5-centire fog kavarni...

Előzmény: kupeci (77495)
vf1 Creative Commons License 2012.10.16 0 0 77501

Akár üveg desztillálón is lehet pálinkát főzni. De azért van különbség....

Előzmény: Thomas a g (77500)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!