Lassan már túl leszünk a telekvásárláson...
A házépítés költségeit számítgatva természetesen különböző megoldások különböző (elég magas) eredményt adnak.
A minap az egyik kivitelező weboldalán bruttó 130 ezer/négyzetméter áron kínál kulcsrakész megoldást, míg egy magazinban a hagyományos építkezés költségeinél egy 100 négyzetméteres lakóterületre bruttó 35 millió jött ki.
Tudom, hogy a különböző anyagok nagyban befolyásolják az árat. Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a tapasztalata a kivitelezés költségeit (tervezett és tényleges) illetően. Valamint milyen problémákba ütköztetek a finanszírozás terén (hitel, számlagyűjtés stb.)
Előre is köszönöm, hogy megosztjátok a tapasztalaitokat!
- gáz (ez nagyon változó, mert ha régi a rendszer akkor olcsóbb, ha viszont 10-15 éves akkor még megfizettetik az emberrel a kiépités költségének ráeső részét) 100-300e
- áram 0
Terveztetés:
- viz-szennyviz 30-60e
- gáz (mivel külső gázterv kell): 80-100e
- áram: 20-30e
Kivitelezés (nagyban függ attól, hogy milyen burkolatú az út, valamint kell-e utat bontani, stb):
De annyira telek és településfüggő, hogy nagyon-nagy eltérések lehetnek.
Ha pl most alakitották ki a telket, akkor a közműgerinceken nincsenek meg a leágazások, ott igen komoly talajmunkát és gerincvezeték elzárást-rácsatlakozást kell csinálni. Ennek a terveztetése, engedélyeztetése, kivitelezése sem egyszerű.
Ha nem új a telek, csak simán eddig nem voltak rákötve, akkor azért a telekhatárig lerakták a leágazó szemeket, csak rá kell kötni.
Igen bruttó! Nyílászáró is benne volt, de külön leírom 260e (Veka 1.0 üveggel) igen nincs benne munkadjí, de kiváncsiságból akkor megkérdeztem mennyiért építenék be, azért kértek volna 280e ft-ot.
Köszönöm nem, azért, hogy becsavarjak 8 csavart és kinyomjak pár liter purhabot egy lézeres vízmérték társaságában, az nekem is megy!
Épp azért írtam, hogy saját kezüleg épült nincs munkadíj!
Azért, hogy összerakjak egy osztó-gyűjtőt tőlem ne kérjen el senki százezreket, és még sorolahtnám...a szakik díjjait!
A futószalagon készült házakba 100x több hibát tudok mondani nem egy ismerősöm is bele esett sajnos, rossz technológia, kapkodás, nem várjuk meg a szárdási időt, kilopjuk az anyagot úgy sem töri fel a hülye a betont mi van alatta....
Szerinted én hamarabb raktam fel a cserep minthogy kész lett volna az alap vagy mi? :D
Azért mert az ember magának csinálja nem biztos, hogy rossz sőt!
Nem úgy keltem fel egyik reggel, hogy na én most házat építek, mindennek gondosan utána jártam, több szaki véleményét is kikérdeztem miként csinálják! Persze kell hozzá egy barkácsolós hajlam és némi kézügyesség!
A műszakvezető is rendszeresen kijárt ellenőrizte a technológiai folyamatok helyességét, nem csak az építkezés elején és az átadásnál tolta ki a képét!
Az árakról meg annyit, hogy nagyobb tételeknél, pl. 12 ablaknál már össze lehet ügyeskedni egy kis kedvezményt az embernek.
Illetve ha az ember 1 helyen vásárol meg minden anyagot gipszkarton,kőzetgyapot, dryvit rendszer, bitumenes lemez, fóliák azért milliós tételnél már lehet alkudozni!
A Construmán is szép kis kedvezményekkel lehet vásárolni!
Ezek brutto arak lennenek? Nyilaszarok sehol sincsenek felsorolva, pedig nem kis tetel. Munkadij nelkul nagyon huzott tartalommal lehet, de kivancsi lennek ennek a csodahaznak a 3 ev mulva allapotara. Na meg a 3 ev mulva me'rt valos hoszig. ertekekre is...
En biztos azt javasolnam hasonlo esetben, hogy 20-40 nm-rel kisebb, de normalis minoseg amit erdemes epiteni.
asot en akkor szoktam eltorni, ha valami gyokeret akarok vele kifeszegetni. probalom magam kontrollalni, hogy nem erre valo, de egy kicsit azert mindig megprobalom. van is raktaron vagy 5 nyel tarcsiban.
Én 3éve használom nekem teljesen bevált, kicsi fura volt az elején (hosszabb lap, nehezebb ásó) amiket írtal azok mind igazak, viszon simán meg lehet szokni!
Egy hatalmas előnye van nem törik el a nyele!!! Én a sima ásókból évente 1-2 nyelet mindig eltörtem, na ennél nincs ilyen gondom (biztos el lehet de azért annyira nem vagyok bika)!
1. emi minositest lehet, kerdes, hogy az mire szol (gazd. epulet, vagy lakoepulet? - regebbi reklamokban ezzel kimondottan trukkoztek)
2. 4M szerintem egy minimal kivitelezesu 100 nm-es haz belsejere (vezetekek viz/villany, belteri ajtok, burkolatok, szaniterek, futes) is boven keves, ha ezt ennyire igy gondoltad volna; egyebkent plusz tervezo, hatosag, foldmunka, alap, koltozes stb. szoval vagy felezni kell a haz meretet, vagy joval tobb penzzel belevagni
3. kistegla es baromi lassan baromi sok munkaval talan lehet az atlagnal olcsobban szerkezetet epiteni (persze a sajat munkat nem szamolva), de az epitesi celu szalmabalabol keszult hazak se biztos hogy megvannak ennyibol, es ahhoz kell telepulest keresni ahol atmegy...
Ha ÉMI minősitést adnak rá, akkor semmi gond nincs vele.
Csak ne keverd össze a dolgot, ugyanis családi háznál nem a szendvicspanelre kell a minősités, hanem a külső határoló szerkezetre. Tehát az acélváz+szendvicspanel+belső burkolat összességére.
Lehet egyedi ÉMI minősitést csináltatni, de nem két fillér (milliós nagyságrendről tudok).
Az meg, hogy te kihoznál 4 millióból egy 100 m2-es házat, merő ábránd. Ha ezt igy meg lehetne ennyiből valósitani, akkor mindenki ebből épitkezne.
A realitás sajnos ennek a minimum háromszorosa, de inkább a négyszerese.
(nem muszáj elhinni, de én ebben élek/dolgozom, és elég erős rálátásom van a kivitelezésre, árakra is)
(Azt már csak nagyon-nagyon halkan teszem hozzá, hogy most olvastam: 10 ÉMI minősitéssel rendelkező könnyűszerkezetes cég maradt az országban. Ők 150e Ft/m2 alatt nem csinálnak semmit. Egy ilyen árú konkurencia olyan szinten boritaná a piacot, hogy azt nem tűrnék el)
a multkor volt ilyen fiskars lapat a kezemben: durvan hosszu a lapja, hogy asni lehessen vele, ettol jo meglepo emelni, dobni vele a szokasoshoz kepest. kicsinek nez ki, de jo sok fer ra. viszont nincs pereme, szaraz soderhez, cementhez pl bukta. a komplett lapat uresen nehezebbnek tunt, mint egy jofajta lemez lapat bukk nyellel.
Az eredeti telek tulaja ajánlotta, hogy ez neki valami barátja és nagyon szépen dolgozik. Ő sok munkát adott már neki! Én így megbíztam benne, de most már egyre érdekesebbnek tűnik a kis-öreg. Mindegy. Megbíztam a vízakna tetejének betonnal történő beszűkítésével. Ha nem jól dolgozik, vagy sokat kér, akkor elbukta a további munkákat. Ennyi! :)
Ja és köszi az infókat.
Egyébként ma kimegyek, kiviszem az aknatetőt. (7000-ért vettem egy vastelepen) Kérek a tulajtól egy ásót és megnézem mennyire haladós az ásás.
ha jól számolom, kb 12 m3 földet kell kiásnotok. az én alapom 16 m3 volt, amit ketten másfél nap alatt kiástunk.
javaslom, hogy vegyél vagy szerezz egy ásólapátot, azzal a leghaladósabb + legyen készenlétben csákány is, ha túl kemény, vagy sittes/gyökeres lenne a föld
(Baffa meg nem akarzam meg eljuldeni, de szar mobilrol irni :-()
Szoval ad mindent cementet sodert zsaluanyagit. Kus ireg fel hiv tegnap hogy akkor megvettem az aknatetot? Mondom mi van? Szoval igy nulla anyag koktseggel az altala kert osszeg csak a munkadijat fogja tartalnazni. Kivancsi vagyok mennyut fog kerni. Szerintwm az egesz dija nem lehetett vilna 30-40-nel tobb ugy hogy fele anyag feke munkadij. Ja es ez egy nyugdijat faszi. Nem vallalkozo.
Akkor itt valaszolok mindenkinek.
Szoval tavaly vettunk egy telket mely egy nagy telekbol lett kiparcellazva. Egy nagy teglalap alaku telek jobb also "kockajat". A nagy telek jobb felso sarkaban van a vizakna. Onnan kell 25 meteren at elvezetnem a vizet szolgalmi joggal. A mi telkunk sima mert most egy kis lovas kifuto van rajta de a felso telek lejtos es normal kerti talaju. Lehet kerek a tulajtol egy lapatot es megnezem mennyire tudok vele haladni.
Az ember az eredeti tulaj (aki igy szomszed lesz) baratja. Nem szimpi mert adtam neki munkat es meg nem vegezte el azt sem. Majd megnezem ott hogy szamol es akkor eldontom adok-e neki meg munkat. A vizmuvektol kellett kernem egy ikresirest a vuzhez. Ez ugye azt jelenti hogy az eredeti telek aknajaba tesznek egy "Y"-t es utana lesz a tulaj es a masik agon az en vizoram. Ez az akna 70-es evek elejen epult es a vizmuvek nem fogadta el mert egy deszka teto volt rajta es nem a szabvanyos 60*60-as akbafedel. Es maga az akbais kicsit szelesebb is a kelletenel. A vizmuvek szrint csak 100*100-as lehet ez meg 115*115-os. Hat igen ami 40 evig jo volt az most nem jo! :-( szoval ki kell zsaluzni es betonnak kionteni igy szukitven a nyilast es abba a szabvanyos akbafedel. Emberunk mondta erre hogy csinal egy 120*120-as vaslemezt es abba applikalja bele a szabvany tetot. A vizmu persze nem fogadja el. Meg jo hogy idoben rakerdeztem. A vastetos megoldasra 40ezret monditt es hogy hoz mibden anyagot. Most hogy a beton mellett kell dontenunk sok dolga nincs mert az eredeti tulaj mindent ad hozza. Cementte
Erről az ásáról meg a ' víztervezőről' jut eszemben, hogy a tavasszal nekem is volt egy vizes 'munkám'. Már évek óta kinlódtam a vizcsapokkal, lassan mind folyt. Vettem felsőrészt, azt cserélgettem, aztán vettem un. csapülés marót, ez egy célszerszám.
Nos a végén ez is kudarc. A víz csak folyt és folyt . Nincs mese cserének kell lenni, mármint a szelep knek.
Nem sok egy kádtöltő és egy mosdó csaptelep, meg egy főelzáró + 2 db sarok szelep a bojlerhez. Ok. de mán vagy 10 éve aktuális egy bejövő 4 m-es szakasz cseréje, ami még un. horganyzott acélcső. Az eredeti 38 éve készült - az is 25 m, de azt már 10 éve kicseréltük a modern fekete műa. -ra. Az acélra 25 évet mondanak, ezt már jócskán túlléptük.Így ennek a cseréje is aktuálissá vált. Ez anno azért nem cserélődött, mivel kacifántosan egy lépcső alatt jön be.
Nos az ajánlatok. Kijön egy ürge vállalná , de lépcső bontandó. A hárítás, hogy a tulajjal megbeszélem (igaz az én vagyok, de jobb a taktika, időnyerés miatt, hogy mással is meg kell beszélni ).
Tehát bontaná a lépcsőt +120 rugó csak az ássáért. Akkor még a lépcső újra építendő, az is egy százas minimum. Nos egy másik szerelő nagyjából azonos árat mondott a vizes részre a lépcső bontásról nála már nem volt szó - így adtam elő : a feltárást más végzi.
megállpodtunk kb. rá egyhét és kapja a munkaterületet.
Nekiálltam 4 nap kiástam, azért 4, mert más is volt, meg elfáradtam, így napi 1.5 óra az szüken 6 óra, csak megért 220 eft ot.
Láss hozzá 5 -8 nap alatt végzel, de ha fiatal vagy és erős, talán 2 nap is elég.
a 120 cm -re meg kérdezz rá újra - nálam olyan 80cm -en megyen, még soha sem fagyott el.