Küldök egy pár képet az új főzőmről. Edddig 3 menet cefrét főztem rajta, úgyhogy finomítással kapcsolatban egyelőre nincs tapasztalatom.
A "kárhogynemrézbőlvanasisak" típusú hozzászólásoknak elébe menve ;) azt tervezem, hogy valami rézlemez szalagot hajtogatok a kupolába, a keverőszár csövének merevítő pálcái fölé, csak egyelőre végigcsinálok így egy teljes kört, hogy legyen összehasonlítási alapom, hogy mennyire hype ill. valós ez a réz téma (a páracső egyébként réz).
Nagyon nem akarok belevau, mert abszolút kezdő vagyok a témában.
Viszont egy ismerősőm tavaly vett ilyen vízzáras főzőt és az vele a tapasztalata, hogy tisztázáshoz nem annyira alkalmas. Szóval nagy űrtartalmú cuccot vett, és tisztázáskor viszonylag kevésbé tudja megtölteni. Ilyenkor pedig azt mondja könnyen felforr a vízzár és elpárolog a tömítési képessége... Szóval most akarja átalakítani szilikontömítéses megoldásra...
Ilyesmi lenne a teteje, a sisak alakjából gondolom, hogy a flegma nekem nem folyna bele a vízzárba, hanem simán kicsöpögne vissza az amúgy is benyúló csődarabon.
OLvastam korábbi hozzászólásitokat, a vízzárról. Azon agyalok ilyenre készítsem én is. Ez a visszafolyó flegma mennyire baj ha belefolyik a vízzárba? Milyen anyagok vannak ebben? Tud-e esetleg valaki ilyen vízzárhoz árkot készíteni nekem savállóból?
Miklós uram ma cefrézem a vilmost,leraktam a pincébe és ma délelőtt lementem ránézni meg hozni fel egy párat mert a család képes lenne megenni az egészet de csak módjával adok nekik:))
Na szóval lementem és átható vilmoskörte illat töltötte be az egész pincét ezért ugygondolom itt az idő-nosza rajta.
Peca:a brix lehetne egy kicsit jobb is:))(ez csak csipkelődés volt, boccs)
Ma meg is vettem 10 mé Lallzyme pektinbontót. Az almát először megmosom alaposan utána negyedelem utána összezúzóm (rönk, vagy más súlyos lapos tágyal), ezt a zúzalékot egy másik vödörbe gyűjtöm, ott a kiélezett keverőszállal pépesítem amennyire tudom, és ezután megy csak a hordóba. Még ma meglesz a kívánt mennyiség, megcsinálom mindet, bele a hordóba, élesztő, pektin neki és had szóljon. Napfényt nem teszek bele, most a finom aromás pálinkára gyúrok és nem a mennyiségre :D (igaz eddig se arra ment ki a dolog)
Az utópárlat elválasztást úgy szoktam csinálni, hogy amikor elkezdem gyengén érezni a fazék ízt, akkor már csak fokolóhengerbe engedem, fokolom, kóstolom, ha jó megy a középpárlathoz, ha nem akkar külön. Tapaszatlat az, hogy az első három még nem veszélyesen utópárlatos, azt beleöntöm, de aztán a negyedik nem túl jó, az ötödik pedig már totál savanyú utópárlat, a szaga is nagyon nem jó. Egy fokolóhengernyi kb. 2dl.
Egyszerre általában kevés alszeszt szoktam tisztázni (mert nincs több), ez sokszor 10 liter alatt van, így utópárlat környékén nagyon zuhan a szeszfok 2 dl-es menyiségenként. Pl.: 1.fokoló: 68 fok, 2.fokoló: 67 fok, 3.: 65 fok, 4.: 61 fok, 5.: 55 fok. Na én az első hármat beleteszem, a többit külön.
A sisakról: a söröshordó tetején 20 cm átmérőjű nyílás lett vágva, amihez cstalakozik egy 20 cm átmérőjű hengeres, 24 cm magas réz sisak, aminek a felső lapja enyhén domborítva van. A páracső nem központosan illeszkedik a sisak tetején, hanem kissé eltolva, mert középen a keverőszár szimmeringháza lett rögzítve.
Sziasztok! Egy kis segítséget, tanácsot kérnék tőletek, egy kisebb, de azért nem 1-2 literes minifőző megépítéséhez. Abból kéne kiindulni, hogy a hűtő réz spirálnak való, amit vettem, az 10mmx1mm-es 2 méter hosszú lágy vörösréz cső. A páraszedő cső az pedig 12x1 mm-es is lehetne, ez félkemény, vagy kemény, nem tudom, de van itthon belőle bőven, de lehet akár a 10mm-esből is, ha úgy jobb lenne. Oldható csavar-kötéssel csatlakozna az üst tetejéhez, illetve a spirál kezdetéhez, ahogy a nagy főzőmön is van. Az üst egy rozsdamentes kukta lenne, az volna a kérdésem, hogy mekkorában gondolkozzak, hogy jó legyen?
Ezekből az adatokból látszik, hogy túl kényes az ízlésed és rossz helyen választasz el. Az úgy van, ahogy Feribá mondja, "beleengedek egy kis büdöset" is.
Megint felteszem a párlatgörbe ábrámat amit már a 71081-ben is közöltem. Ezen a tisztázás során csökkenő kifolyó szeszfok látható amint a kifolyt párlatmennyiség gyűlik.
Az alsó két görbe egyszerű sisakos főzőkkel készült és a tanulsága, hogy az utópárlat elválasztás (legyen 50%-nál) környékén már kifolyt a mennyiség 65-70%-a, ami az esetedben 3-3,2l középpárlat lenne (az összes párlatod 4,5l ez a 100%).
A felső két görbe növelt deflegmációjú főzőket ábrázol (Pistorius tányér és hűtött páracső), ezeknél a középpárlat már az összes párlat 85-90%-a.
Megnyugodhatsz, hogy nem túl nagy a deflegmációd, mert a főződ paraméterei normálisak (bár a sisak méretedet nem írtad meg).
A söröshordót leginkább flex-el tudod szépen kivágni. Legjobban valami kopott (kis átmérőjű) milis koronggal.
A sisak rögzítésére sok féle megoldás létezik, én a karimás kötést választottam, ahol az alsó karimába ven bemarva a tömítés helye, és 6db 10-es csavar fogja. Nem oldható azonnal, de nem is teszek fel olyan anyagot amiben nagy darabok vannak és eltömíthetik a hűtőt, vagy a páracsövet. Egyébként a rendszer 3 bárt biztosan kibír, ezt kipróbáltam.
Ha nagyon alápörkölnék, félek nem lenne egyértelmű az elválasztás az előpárlatnál. Inkább a deflegmáció mértékén próbálnék csökkenteni egy kicsit. Ha a páracsövet 22-es helyett 28-asra cserélném, vagy a hosszán változtatnék az javítana-e a helyzeten, ha igen naggyából mennyit.
Eljött hát az idő, hogy most én is egy kis segítséget kérjek tőletek illetve tanácsot. Innen a fórumból nagyon sokat tanultam és sok párlatot készítettem.
Tavaly vettem egy 10L hobby pálinkafőzőt ami mostanra igen csak kinőttem. Úgy döntöttem én is átalakítok egy söröshordót főzőnek. Azt tervezem hogy a 10L főzőnek azt üst részét rafogatom valahogy a hordóra ás máris megvolna a réz sisak. Illetve tudtok esetleg egy jó tippet hogy tudnám a hordó tetejét szépen kivágni? Teszek fel nem sokára képet, hogy is gondoltam az egészet.