Keresés

Részletes keresés

vasbicikli Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74031

Bocsánat, még tanulom ezt a kép beillesztés témát, minden fórumon egy kicsit más

Talán most.

 

Az apparát

Sisak belülről

Sisak kívülről

Gázzsámoly, lángterelő karikával (nem engedi a szendvicstalp fölé a lángot)

Hűtő (30 l-es badella, kb 3 m 12-es cső)

Keverő

 

 

 

Előzmény: vasbicikli (74030)
vasbicikli Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74030

Küldök egy pár képet az új főzőmről. Edddig 3 menet cefrét főztem rajta, úgyhogy finomítással kapcsolatban egyelőre nincs tapasztalatom.

A "kárhogynemrézbőlvanasisak" típusú hozzászólásoknak elébe menve ;) azt tervezem, hogy valami rézlemez szalagot hajtogatok a kupolába, a keverőszár  csövének merevítő pálcái fölé, csak egyelőre végigcsinálok így egy teljes kört, hogy legyen összehasonlítási alapom, hogy mennyire hype ill. valós ez a réz téma (a páracső egyébként réz).

 

 

Előzmény: porgolo (73981)
zozomax Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74029

Hi,

 

Nagyon nem akarok belevau, mert abszolút kezdő vagyok a témában.

Viszont egy ismerősőm tavaly vett ilyen vízzáras főzőt és az vele a tapasztalata, hogy tisztázáshoz nem annyira alkalmas.
Szóval nagy űrtartalmú cuccot vett, és tisztázáskor viszonylag kevésbé tudja megtölteni. Ilyenkor pedig azt mondja könnyen felforr a vízzár és elpárolog a tömítési képessége... Szóval most akarja átalakítani szilikontömítéses megoldásra... 

Előzmény: Szkajvolker Lajos (74027)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74028

Ilyesmi lenne a teteje, a sisak alakjából gondolom, hogy a flegma nekem nem folyna bele a vízzárba, hanem simán kicsöpögne vissza az amúgy is benyúló csődarabon.

Előzmény: Szkajvolker Lajos (74027)
Szkajvolker Lajos Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74027

OLvastam korábbi hozzászólásitokat, a vízzárról. Azon agyalok ilyenre készítsem én is. Ez a visszafolyó flegma mennyire baj ha belefolyik a vízzárba? Milyen anyagok vannak ebben? Tud-e esetleg valaki ilyen vízzárhoz árkot készíteni nekem savállóból?

templomhegyi Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74026

sziasztok

Miklós uram ma cefrézem a vilmost,leraktam a pincébe és ma délelőtt lementem ránézni meg hozni fel egy párat mert a család képes lenne megenni az egészet de csak módjával adok nekik:))

Na szóval lementem és átható vilmoskörte illat töltötte be az egész pincét ezért ugygondolom itt az idő-nosza rajta.

Peca:a brix lehetne egy kicsit jobb is:))(ez csak csipkelődés volt, boccs)

Előzmény: Miklós1 (74019)
firekiller Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74025

Ha mindenáron el akarod felezni a meglévő főzőt, akkor csináld meg vízzárasra a hordó és kupola találkozást.

Viszonylag egyszerű és biztonságos ,  takarítható lesz a hordód, akár törkölyt is tudsz benne főzni.

Ha később meggondolod magad vissza is tudod állítani az eredeti főzőt.

A söröshordót duplafalúsítsd és legalább 6/4" vagy nagyobb leeresztő csonkot építs bele.

Fire

Előzmény: godlock (74017)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74024

Én is ilyennel pépesítem a cefrét. Igaz hogy a sajátom még ki is van élezve. Jól viszi a dolgot ! :D

Előzmény: sogi01 (74004)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74023

Ma meg is vettem 10 mé Lallzyme pektinbontót. Az almát először megmosom alaposan utána negyedelem utána összezúzóm (rönk, vagy más súlyos lapos tágyal), ezt a zúzalékot egy másik vödörbe gyűjtöm, ott a kiélezett keverőszállal pépesítem amennyire tudom, és ezután megy csak a hordóba. Még ma meglesz a kívánt mennyiség, megcsinálom mindet, bele a hordóba, élesztő, pektin neki és had szóljon. Napfényt nem teszek bele, most a finom aromás pálinkára gyúrok és nem a mennyiségre :D (igaz eddig se arra ment ki a dolog)

Üdv.

Előzmény: CefreTársaság (74000)
Cefre86 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74022

Az utópárlat elválasztást úgy szoktam csinálni, hogy amikor elkezdem gyengén érezni a fazék ízt, akkor már csak fokolóhengerbe engedem, fokolom, kóstolom, ha jó megy a középpárlathoz, ha nem akkar külön. Tapaszatlat az, hogy az első három még nem veszélyesen utópárlatos, azt beleöntöm, de aztán a negyedik nem túl jó, az ötödik pedig már totál savanyú utópárlat, a szaga is nagyon nem jó. Egy fokolóhengernyi kb. 2dl.

Egyszerre általában kevés alszeszt szoktam tisztázni (mert nincs több), ez sokszor 10 liter alatt van, így utópárlat környékén nagyon zuhan a szeszfok 2 dl-es menyiségenként. Pl.: 1.fokoló: 68 fok, 2.fokoló: 67 fok, 3.: 65 fok, 4.: 61 fok, 5.: 55 fok. Na én az első hármat beleteszem, a többit külön.

A sisakról: a söröshordó tetején 20 cm átmérőjű nyílás lett vágva, amihez cstalakozik egy 20 cm átmérőjű hengeres, 24 cm magas réz sisak, aminek a felső lapja enyhén domborítva van. A páracső nem központosan illeszkedik a sisak tetején, hanem kissé eltolva, mert középen a keverőszár szimmeringháza lett rögzítve.

Előzmény: Miklós1 (74019)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74021

Sziasztok! Egy kis segítséget, tanácsot kérnék tőletek, egy kisebb, de azért nem 1-2 literes minifőző megépítéséhez. Abból kéne kiindulni, hogy a hűtő réz spirálnak való, amit vettem, az 10mmx1mm-es 2 méter hosszú lágy vörösréz cső. A páraszedő cső az pedig 12x1 mm-es is lehetne, ez félkemény, vagy kemény, nem tudom, de van itthon belőle bőven, de lehet akár a 10mm-esből is, ha úgy jobb lenne.  Oldható csavar-kötéssel csatlakozna az üst tetejéhez, illetve a spirál kezdetéhez, ahogy a nagy főzőmön is van. Az üst egy rozsdamentes kukta lenne, az volna a kérdésem, hogy mekkorában gondolkozzak, hogy jó legyen?

Törölt nick Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74020

Szia! Javaslom én is az oldható kötést. Ha ráhegesztenéd, akkor onnantól kezdve az üst (söröshordó) takarítása nehézkessé válna, szvsz.

Főleg, ha mondjuk egyszer odaég a cefre az aljára. Nem igazán lehetne kitakarítani, erre is gondolni kell.

Előzmény: godlock (74017)
Miklós1 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74019

Ezekből az adatokból látszik, hogy túl kényes az ízlésed és rossz helyen választasz el.  Az úgy van, ahogy Feribá mondja, "beleengedek egy kis büdöset" is.

Megint felteszem a párlatgörbe ábrámat amit már a 71081-ben is közöltem. Ezen a tisztázás során csökkenő kifolyó szeszfok látható amint a kifolyt párlatmennyiség gyűlik.

Az alsó két görbe egyszerű sisakos főzőkkel készült és a tanulsága, hogy az utópárlat elválasztás (legyen 50%-nál) környékén már kifolyt a mennyiség 65-70%-a, ami az esetedben 3-3,2l középpárlat lenne (az összes párlatod 4,5l ez a 100%).

 

 A felső két görbe növelt deflegmációjú főzőket ábrázol (Pistorius tányér és hűtött páracső), ezeknél a középpárlat már az összes párlat 85-90%-a.

Megnyugodhatsz, hogy nem túl nagy a deflegmációd, mert a főződ paraméterei normálisak (bár a sisak méretedet nem írtad meg).

Előzmény: Cefre86 (74013)
Cefre86 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74018

A söröshordót leginkább flex-el tudod szépen kivágni. Legjobban valami kopott (kis átmérőjű) milis koronggal.

A sisak rögzítésére sok féle megoldás létezik, én a karimás kötést választottam, ahol az alsó karimába ven bemarva a tömítés helye, és 6db 10-es csavar fogja. Nem oldható azonnal, de nem is teszek fel olyan anyagot amiben nagy darabok vannak és eltömíthetik a hűtőt, vagy a páracsövet. Egyébként a rendszer 3 bárt biztosan kibír, ezt kipróbáltam.

Előzmény: godlock (74012)
godlock Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74017

Ez lenne az elképzelésem, hogy az üst 2 részből van öszeforrasztva, ott szét szedném és a fel részét hegesztettném ré a hordóra.

 

 

 

Így a hagyma kupolánál lenne a betöltő nyílás. 

 

 

 

 

Előzmény: firekiller (74015)
Cefre86 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74016

Ha nagyon alápörkölnék, félek nem lenne egyértelmű az elválasztás az előpárlatnál. Inkább a deflegmáció mértékén próbálnék csökkenteni egy kicsit. Ha a páracsövet 22-es helyett 28-asra cserélném, vagy a hosszán változtatnék az javítana-e a helyzeten, ha igen naggyából mennyit.

Előzmény: barkócza (73983)
firekiller Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74015

Szia!

Én a söröshordóm tetejét kisflexxel , kopott-vékony koronggal vágtam ki( kb 30 perc).

Ki tudod vágatni plazmával, 3D lézerrel, vagy nagyobb esztergán.

Előzmény: godlock (74012)
Cefre86 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74014

Bocs, elírtam nem 3, hanem 2 liter utópárlat jött le.

Előzmény: Cefre86 (74013)
Cefre86 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74013

A pálinka általában 70 fok körül, esetleg fölötte van egy kicsit, max 72 fok. Legtöbbször 80 fok körül indul a középpárlat.

Legutóbb 9,5 liter 25 fokos alszeszt tettem fel tisztázni, ebből lett 2,5 liter 70 fokos pálinka, és még lejött kb. 3 liter kb.35 fokos utópárlat.

Előzmény: snapszmester (73966)
godlock Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74012

Sziasztok.

 

Eljött hát az idő, hogy most én is egy kis segítséget kérjek tőletek illetve tanácsot. Innen a fórumból nagyon sokat tanultam és sok párlatot készítettem.

Tavaly vettem egy 10L  hobby pálinkafőzőt ami mostanra igen csak kinőttem. Úgy döntöttem én is átalakítok egy söröshordót főzőnek. Azt tervezem hogy a 10L főzőnek azt üst részét rafogatom valahogy a hordóra ás máris megvolna a réz sisak. Illetve tudtok esetleg egy jó tippet hogy tudnám a hordó tetejét szépen kivágni? Teszek fel nem sokára képet, hogy is gondoltam az egészet. 

 

üdv. Miki

rézműves1 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74011

...pályinkás jó reggelt...

gasboth Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74010

Nekem is hasonló van, de emellé még kell a pektinbontó is. Ha tökéleteset akarsz.

 

Előzmény: sogi01 (74004)
vf1 Creative Commons License 2012.08.30 0 0 74009

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Előzmény: vf1 (72602)
templomhegyi Creative Commons License 2012.08.29 0 0 74008

hali

csörgess már meg légyszi

Előzmény: szilvakukc (74007)
szilvakukc Creative Commons License 2012.08.29 0 0 74007

Na végre! Remélem az én címemet adtad meg neki.:DD

Előzmény: CefreTársaság (73998)
szilvakukc Creative Commons License 2012.08.29 0 0 74006

60-70-nél???!!! És ez nem baj???!!

Mindent értek!

Előzmény: bujukcekmece (73963)
sogi01 Creative Commons License 2012.08.29 0 0 74005

Sima egyszerü festékkeverö csak kihajtogattam és kiéleztem....vis mindent:)))

Előzmény: sogi01 (74004)
sogi01 Creative Commons License 2012.08.29 0 0 74004

Előzmény: sogi01 (74003)
sogi01 Creative Commons License 2012.08.29 0 0 74003

Megfelelö aprítás?  Én ezzel végzem.

Előzmény: deszegregator (74002)
deszegregator Creative Commons License 2012.08.29 0 0 74002

A pektinbontó nem csodaszer, legfontosabb a megfelelő aprítás, pépesítés, az ilyen anyagokban valóban kifejti hatását....

Előzmény: pálinkás-doszi (73992)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!