Melanzane alla Parmigiana (Szicíliai rakott padlizsán)
Hozzávalók 4 személyre: 1,5 kg padlizsán 70 dkg paradicsom (lehet hámozott konzerv is) 30 dkg mozzarella 8-10 dkg parmezán/pecorino vagy hasonló aromás keménysajt fokhagyma olívaolaj liszt bazsalikom
Kevés olívaolajon pár gerezd apróra vágott fokhagymát megfuttatunk, rárakjuk a hámozott, kimagozott paradicsomkockákat (az olasz hámozott paradicsomkonzerv is tökéletes). Sózzuk, (lehetőleg friss) bazsalikommal megbolondítjuk, nem túl sűrűre összepároljuk. Ízlés szerint a végén vagy átpasszírozzuk, vagy csak villával darabosra törve hagyjuk. A padlizsánokat 6-8 mm-es szeletekre szeljük, félórát hagyjuk sóban állni, majd lemossuk és leszárogatjuk. Lisztbe forgatjuk és kevés(!) olivában aranyszínűre sütjük, majd leitatjuk róla az olajat. Ha ez megvan, kiolajozott hőálló edénybe rétegezzük őket. Először egy réteg padlizsán, rá egy vékony réteg paradicsomszósz, aztán pedig egy réteg mozzarella megszórva némi parmezánnal. Addig pakolgatjuk egymásra, míg minden elfogy, de felülre padlizsán kerüljön, rá pedig még némi parmezán. Aztán mehet 10-30 percre 180-200 fokos sütőbe. Langyosan vagy hidegen szokás tálalni, friss bazsalikommal díszítve.
Csak szeretném megjegyezni, hogy mi is nagy bárány-buzik vagyunk. A Metróban lehet kapni néha akciósan báránylapockát, báránycombot és persze báránycsülköt is. Szerintem meg érmedes lenne valamelyikkel kiegészíteni. Egy jó báránypörköltnél nincs jobb!!
Fagyaszd le, szerezz hozzá valamilyen csontokat, húsos csontot (nálam nindig van a fagyasztóban, nem kapja meg a kutya a csontot, csak miután levesbe főtt, leszopogattuk. Egyik vejem nem szereti csak a húst a levesben, így tőlük kap a kutya natur csontot. Pedig milyen jó ízt ad a sok csontféle!)
Mi kapásból a frissen készülő bárányfejlevesbe főztük bele, a májat kivéve. A máj szeletekben hirtelensütve végezte, hármunknak épp elég volt egy vacsira.
Teheted még báránypörköltbe is, bát ennyi nyílván önmagában kevés, ehhez bárányhusi is kellene. De csorbákba, ragulevesekbe, savanykás-tejfölös levesekbe igen finom falatkák lesznek belőle. De a báránymájat kár lenne belefőzni.
Kérdésem: valaki tud bárány szív, nyelv, vese, máj receptet? mert ezt igy kaptam együtt pakkban. Mi a rossebet csináljak belőle? Gugliztam, egyedül máj receptek vannak dögivel. És a többi?
Húha, én meg ilyen képekre ébredek!? :) Nagyon jól néz ki, és szeretem is ezeket az ízeket. Így rátéve nem áztatja el a finom sűlt csirkebőrt? Lehet már az idei krumpliból pürét készíteni? Na, megpróbálom. Május óta csak dinsztelem, pedig nagyon szeretjük a pürét.
Az összetevők alapján ez hetekig is eláll. De mit kell vele csinálni? A csirek már be van fűszerezve. Sülés közben kenegetni? vagy a végén mártogatni? mellé enni? vagy mi?
:)) Hat vagy ul, vagy all - a lenyeg, pihenjen :)). Megkimellek a vegetol :))... (juuj, malac vagyok)
Kesz a Salsa Verde... nem lehet rossz, hiszen mind finom, friss - csak azt hiszem egy adag nagyon sok. Meglatjuk - elalla hutoben 2-3 napig, azt mondta a szakacs. NEkem keves volt a fel citrom - pedig volt leve - igy az egeszet beletettem, reszeleket is, levet is.
Holnap talán elviselhetőbb idő lesz. Nagy kedvem jött egy jó húsleveshez, és az ugyebár néhány óráig szép lassan gyöngyözik. Viszont, el lehet hagyni a konyhát.
A többi: leveshús, fokhagymaszósz, fagyi. Végülis, a többit jól megúszom. :)