Úgy rémlik, talán a Sólyomban is benne van, de Snapszmester oldalán mindenképp: "
Szőllősi féle szűrő működése:
Az alszeszt kell belevezetni folyamatosan, ahogy folyik a főzéskor. Az elején jön a tömény alkohol a kozmaolajokkal, ami belemegy a szűrőben lévő hideg vízbe, kihígul és az olajok oldhatósága megváltozik. A hideg és híg közegben az olajok kiválnak és felúsznak a folyadék felszínére. A szűrőpapír arra kell, hogy az áramlás lassú és egyenletes legyen az olaj - víz elegy még jobb elválasztása érdekében. A túloldalon alulról megy el a pálinka, míg az olajok fent maradnak. Ha jól működik a párlat első része teljesen opálos lesz ez normális ezért csináljuk. A második főzésnél nem lesz gond az olajjal és az opálosodással. Hogy megéri-e? Szerintem, ez különbözteti meg a házi és az egyéb főzést. Megmondom kóstolással 80% pontossággal, hogy hol készült a pálinka, otthon vagy szeszfőzdében a 20% a főzési hiba és nem az otthoni a jobb. Egy próbát megér, ha mégse jobb én itt vagyok, szidhattok. Azért írtam most a szűrőről, mert van idő elkészíteni és kipróbálni még a szezon előtt. És még annyit: nem árt, ha értitek, de az sem baj, ha nem csak csináljátok, úgy ahogy leírtam, mint a sütemény receptet."
Máshol olvastam, hogy a fenti hűtő hiányában jó lehet az alszesz fagyasztása is.
Én ilyennel még nem találkoztam, persze ez messze nem jeleti azt, hogy igazam lenne.
Nekem a kozmaolajokkal kapcslatban az rémlik, hogy az opálosodás megelőzése miatt szokták tanácsolni, hogy távolítsák el. De ellene azt szokták felhozni, hogy sok aromaanyag is van bennük, szóval nem jó eltávolítani. Ergo az ember találja meg az arany középutat.
Személy szerint, még soha nem távolítottam el és opálosodással sem volt gondom, mikor beállítom olyan 46-47-re az alkoholfokát.
Az íze már egyáltalán nem volt édes, de bunda még mindig képződött és a gyufa is elaludt (bár egész közel a bundához). Sajnos volt egy kis ecet szaga is :( Már múlt idő, mert tegnap el is vittem gyorsan főzetni, illetve tettem hozzá egy kis cukrot; remélem ezzel nem okoztam még nagyobb bajt.
Nem tudom hol hibázhattam. Talán ott, hogy volt egy pár kg (max. 5) szilva, amit előtte vödörben tároltam pár napig, majd amikor megkaptam a többi gyümölcsöt, akkor ezt is hozzá öntöttem. A szilva ekkor már forrt. Utána pektinbontó, élesztő... lehet hogy csak túl sokáig vártam vele?
A kozmaolaj egy részét azért távolítod el, mert volt már rá korábban példa, hogy opálos lett a pálinkád, mikor beállítottad a fogyasztási alkoholfokát?
Köszi! És ez lehet kívánatos ebben az esetben? A szakirodalomban -ha jól emlékszem- olvastam a kajszi cefre visszamagozásáról, de nekem kellemesebb lenne a pálinka ezen íz nélkül.
Kajszit főztem a hétvégén, apám cefréjét. A cefre egészséges volt, jó ízű illatú. Az alszeszt fagyasztóba tettem, másnap kicsapódott kozmaolajat leszedtem róla, anélkül tisztáztam. A kész pálinka jó illatú, ízében is hozza a kajszi aromáját. Viszont van egy enyhén kesernyés lecsengése. Apám visszatett egy kevés magot a cefrébe, azzal együtt főztem. Okozhatta ez az említett ízt?
Péhá belövéssel nyugodtabb lehetnél.... Ha kis tétel kifőzheted hamar, nem lesz még gond. Nem öntöttél össze tételeket? Olyankor előfordul hogy újra fokozódik az erjedés. Tavaly a cacansca szilvával jártam úgy egy hordóban, hogy még hetek múlva is volt bunda a tetején, nem süllyedt le. Volt valami gázképződés az tarthatta felszínen a bundát, ráadásul ez egy olyan hordó volt ami egyszerre lett cefrézve. Érdekes, nem lett hibás tétel, péhá be volt lőve, sőt lehetett volna tökösebb (romlottabb) is .
Szeretnék én is megköszönni mindent a ZD-vel kapcsolatban .
Főleg azt,hogy bekerülhettem egy nagyon jó csapatba és,hogy megkóstolhattam a medvehagymát (háromszor is:D)Ha esetleg valaki leírná a receptet hálás lennék...
...Miután hazaértünk, le(fel)pakolás után első dolog, hogy megnézzem mi újság a fórumon...
...hát gyerekek!!!...szuper hely, szuper idő és nagyszerű társaság...így azután a hangulat is nagyszerű (mint ahogyan tavaly is volt)...finom ételek, még finomabb italok és most a fő attrakció a pálinkák szakszerű és komoly szakmai bírálata és persze díjazása, legalább egy oklevéllel...
...mit mondhatnék, egy újabb élménnyel gazdagodhattunk, (az ismerkedésen túl)...