Keresés

Részletes keresés

sabrinho Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73422

Úgy rémlik, talán a Sólyomban is benne van, de Snapszmester oldalán mindenképp: "

Szőllősi féle szűrő működése:

Az alszeszt kell belevezetni folyamatosan, ahogy folyik a főzéskor. Az elején jön a tömény alkohol a kozmaolajokkal, ami belemegy a szűrőben lévő hideg vízbe, kihígul és az olajok oldhatósága megváltozik. A hideg és híg közegben az olajok kiválnak és felúsznak a folyadék felszínére. A szűrőpapír arra kell, hogy az áramlás lassú és egyenletes legyen az olaj - víz elegy még jobb elválasztása érdekében. A túloldalon alulról megy el a pálinka, míg az olajok fent maradnak. Ha jól működik a párlat első része teljesen opálos lesz ez normális ezért csináljuk. A második főzésnél nem lesz gond az olajjal és az opálosodással. Hogy megéri-e? Szerintem, ez különbözteti meg a házi és az egyéb főzést. Megmondom kóstolással 80% pontossággal, hogy hol készült a pálinka, otthon vagy szeszfőzdében a 20% a főzési hiba és nem az otthoni a jobb. Egy próbát megér, ha mégse jobb én itt vagyok, szidhattok. Azért írtam most a szűrőről, mert van idő elkészíteni és kipróbálni még a szezon előtt. És még annyit: nem árt, ha értitek, de az sem baj, ha nem csak csináljátok, úgy ahogy leírtam, mint a sütemény receptet."

 

Máshol olvastam, hogy a fenti hűtő hiányában jó lehet az alszesz fagyasztása is.

Előzmény: csiba00 (73420)
vf1 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73421

A legfurcsább művelet a "tettem hozzá egy kis cukrot"..szerinted ez mikor forrt ki?

Előzmény: Zozi79 (73418)
csiba00 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73420

Én ilyennel még nem találkoztam, persze ez messze nem jeleti azt, hogy igazam lenne.

Nekem a kozmaolajokkal kapcslatban az rémlik, hogy az opálosodás megelőzése miatt szokták tanácsolni, hogy távolítsák el. De ellene azt szokták felhozni, hogy sok aromaanyag is van bennük, szóval nem jó eltávolítani. Ergo az ember találja meg az arany középutat.

Személy szerint, még soha nem távolítottam el és opálosodással sem volt gondom, mikor beállítom olyan 46-47-re az alkoholfokát.

Előzmény: sabrinho (73417)
Zozi79 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73418

Visszatérve az én problémámra... :)

 

Az íze már egyáltalán nem volt édes, de bunda még mindig képződött és a gyufa is elaludt (bár egész közel a bundához). Sajnos volt egy kis ecet szaga is :( Már múlt idő, mert tegnap el is vittem gyorsan főzetni, illetve tettem hozzá egy kis cukrot; remélem ezzel nem okoztam még nagyobb bajt.

 

Nem tudom hol hibázhattam. Talán ott, hogy volt egy pár kg (max. 5) szilva, amit előtte vödörben tároltam pár napig, majd amikor megkaptam a többi gyümölcsöt, akkor ezt is hozzá öntöttem. A szilva ekkor már forrt. Utána pektinbontó, élesztő... lehet hogy csak túl sokáig vártam vele?

 

Persze, azért várjuk meg a végét :)

Előzmény: barkócza (73362)
sabrinho Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73417

Nem, hanem mert olvastam, hogy jó eltávolítani.

Előzmény: csiba00 (73416)
csiba00 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73416

A kozmaolaj egy részét azért távolítod el, mert volt már rá korábban példa, hogy opálos lett a pálinkád, mikor beállítottad a fogyasztási alkoholfokát?

Előzmény: sabrinho (73409)
sabrinho Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73415

Ok. Jó ötlet, köszi.

Előzmény: zsuzska60 (73414)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73414

ki hogy szereti: beletenni lehet, kivenni nem

Tehát legközelebb érdemes kevesebbel próbálkozni, aztán azt, mint eszenciát hozzáönteni olyan mértékig a többihez, ahogy jól esik.

Előzmény: sabrinho (73411)
rézműves1 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73413

...Szia Gombászok...küldtem mailt...az INGYEN nem is Neked szólt...tudod---akinek nem inge (gatyája)--- DDD:::(((...

Előzmény: gombászok (73310)
vf1 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73412

Ez így már a veszett fejsze kategória. Különféle szűréssel csökkenthetnéd a magízt, de menne vele a kajszi illata, íze is.

Vodkát készítenél...

 

Előzmény: sabrinho (73411)
sabrinho Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73411

Köszi! És ez lehet kívánatos ebben az esetben? A szakirodalomban -ha jól emlékszem- olvastam a kajszi cefre visszamagozásáról, de nekem kellemesebb lenne a pálinka ezen íz nélkül.

Előzmény: zsuzska60 (73410)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73410

okozhatta

Előzmény: sabrinho (73409)
sabrinho Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73409

Sziasztok!

 

Kajszit főztem a hétvégén, apám cefréjét. A cefre egészséges volt, jó ízű illatú. Az alszeszt fagyasztóba tettem, másnap kicsapódott kozmaolajat leszedtem róla, anélkül tisztáztam. A kész pálinka jó illatú, ízében is hozza a kajszi aromáját. Viszont van egy enyhén kesernyés lecsengése. Apám visszatett egy kevés magot a cefrébe, azzal együtt főztem. Okozhatta ez az említett ízt?

zsuzska60 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73408

Itt is kifejezem köszönetemet a ZD házigazdáinak, mindenben a kedvünkben jártatok!

zsuzska60 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73407

igen, főzd!

Előzmény: Don Michael Corleone (73406)
Don Michael Corleone Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73406

Jó reggelt!

 

A bodzám erjedése befejeződött. ? /leállt?/

Megkóstoltam, és egyáltalán nem édes már, viszont savanyú. Egyáltalán nem érzek benne alkoholos ízt.

 

Ez így rendben van?

Főzhető?

rézműves1 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73405

...pályinkás jó reggelt...

vf1 Creative Commons License 2012.08.21 0 0 73404

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

 

Előzmény: vf1 (72602)
Jahno Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73403

Medvehagymával a bronzérmes almádon szeretnél "javítani"? Nagy trükk nincs benne, de ha van, legfeljebb elmesélik, sima ágyas alma.

Előzmény: sogi01 (73400)
deszegregator Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73402

Péhá belövéssel nyugodtabb lehetnél.... Ha kis tétel kifőzheted hamar, nem lesz még gond. Nem öntöttél össze tételeket? Olyankor előfordul hogy újra fokozódik az erjedés. Tavaly a cacansca szilvával jártam úgy egy hordóban, hogy még hetek múlva is volt bunda a tetején, nem süllyedt le. Volt valami gázképződés az tarthatta felszínen a bundát, ráadásul ez egy olyan hordó volt ami egyszerre lett cefrézve. Érdekes, nem lett hibás tétel, péhá be volt lőve, sőt lehetett volna tökösebb (romlottabb) is .

Előzmény: birogyula (73396)
snapszmester Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73401

Ne tudd meg, mind káros. Főzd!!!

Előzmény: birogyula (73399)
sogi01 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73400

Sziasztok szép  estét!

Szeretnék én is megköszönni mindent a ZD-vel kapcsolatban .

Főleg azt,hogy bekerülhettem egy nagyon jó csapatba és,hogy megkóstolhattam a medvehagymát (háromszor is:D)Ha esetleg valaki leírná a receptet  hálás lennék...

Sőt jövőre saját medvehagymást is vinnék:))

Na akkor egs a bronzérmes almámmal!

birogyula Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73399

Na és honnan tudom meg hogy melyik erjedés zajlik?

Előzmény: barkócza (73397)
birogyula Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73398

Köszi a választ.

Előzmény: barkócza (73397)
barkócza Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73397

Jó esetben malolaktikus erjedés (vagyis a tejsavbaktériumok az almasavat tejsavvá bontják), rossz esetben vajsavas vagy ecetes erjedés. Főzzed!!!!

Előzmény: birogyula (73396)
birogyula Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73396

Sziasztok!

 

Pontosan két hete cefréztem a szilvát élesztő pektinbontó lett bele téve.

Ki is forrt szépen 4-5 nap alatt.

Készülök lefőzni, de a tegnap el kezdett forrni megint.

Nem úgy, mint az első nap de lehet hallani, hogy forr meg gázképződés is, van.

Mi lehet vele?

vf1 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73395

Holnap szilvával kezdek..

Baracilin Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73394

Én is szeretném megköszönni mind a szervezőknek mind a résztvevőknek hogy lehetővé tették ezt a nagyszerű összejövetelt! :)

norris53 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73393

Pálinkás jó estét !

Egy kis pihenés után jól esik elmondani érdemes volt részt venni (mindenben)

NAGY KÖSZÖNET A HÁZIGAZDÁNAK -és mindenkinek akik hozzájárultak ahhoz ,hogy ez a találkozó is felejthetetlen legyen !!

rézműves1 Creative Commons License 2012.08.20 0 0 73392

...Miután hazaértünk, le(fel)pakolás után első dolog, hogy megnézzem mi újság a fórumon...

...hát gyerekek!!!...szuper hely, szuper idő és nagyszerű társaság...így azután a hangulat is nagyszerű (mint ahogyan tavaly is volt)...finom ételek, még finomabb italok és most a fő attrakció a pálinkák szakszerű és komoly szakmai bírálata és persze díjazása, legalább egy oklevéllel...

...mit mondhatnék, egy újabb élménnyel gazdagodhattunk, (az ismerkedésen túl)...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!