Elméleti válasz:igen.Hogy megéri-e,az már más kérdés.Lesz 10 l jó bor helyett kb. 2l borpárlatod,amit vagy elfogadsz pálinka helyett,vagy ízesíted valamivel.
Elméleti kérdés. 10 liter cserszegi fűszeres bort lehet kapni 174 Ft/l áron. 10.5 % alkoholtartalom. Mennyi és milyen borpárlat készíthető belőle ? Azaz a gyakorlat bizonyítja-e , hogy majd két liter 50 %-os ?
Mire gondolsz? Az, hogy van teteje (kalapja), az az erjedés jele. Ennyi idő alatt egyébként már valószínűleg ki is erjedt. Kóstolni, kóstolni, kóstolni: édes, vagy savanyú?
Legközelebb cefrézés után jelöld meg, hogy meddig ér a cefre a hordóban. Az erjedés leglátványosabb jele, hogy "dagad" a cefre, megemelkedik a szintje. Hogy mennyire, azt cefréje válogatja, volt csipkecefrém, ami másfélszeresére dagadt, de volt egy vadcseresznye, ami a viszonylag gyors erjedés, és komoly kihozatal ellenére alig dagadt.
Egyébként Miklós1 javaslata a legegyszerűbb az erjedés nyomonkövetésére. Ha van egy jó mérleged, mérd folyamatosan a cefre tömegét. Az erjedés során szén-dioxid távozik belőle, jól mérhető a tömegcsökkenés.
Sziasztok!Itt a fórumon szerzett elméleti tudás alapján elkezdtem cefrét készíteni szílvából,pektinbontóval,élesztővel.Egy hét eltelte alatt nem láttam az intenzív erjedés nyomait.A gázképződés ennyire nem látványos vagy valami nem stimmel?Kb. két naponta nézek rá,lenyomkodom a tetejét.A hordóból szesz szag árad,a cefre hőmérséklete kb. a környezetével azonos.Lehet,hogy az éjszakai hűvös idő nem tesz jót neki?
Egyszer főztem egy befőtt szörp lekvár összeállítás egy ismerősnek. Nem szoktam másnak főzni, de kiváncsi voltam. Az eredmény a 16l-es vödör kb 2-3-ig volt és lett belőle bő fél liter. Csodás telt íz és illat. Mindenki aki megillatolta csak tutti-frutti pálinkának nevezte:))
A víz biztos kell bele, rosszat nem teszel, mert a cukorhoz is kell önteni bőven.
Az alapkoncepció nem Istentől elrugaszkodott - nálunk ugyan nem jönne be, mert cukrozottak a lekvárok -, érdemes vele foglalkozni, ha csak úgy lett. Biztos, hogy mosott, egészséges gyümölcsből készült. Az együttes ízvilág függ a gyümölcs arányoktól, a víz kell.
Nem tetszik a koncepció. Sokkal jobban jársz ha lefőzeted egyben.
Válassz egy szimpatikus főzdét(én a saját pálinkája után döntenék) és főzesd le az összes anyagot. Az első lehet hogy nem lesz a legjobb, de a többi mind a Te anyagod aromáját adja. Így jobban jársz, kevesebb az idegen tényező. Ha még sem jobb csak magadban kell keresni a hibát.:-(
Ösztönszerűleg én is arra gondoltam, hogy jócskán ráfér a víz, úgyhogy szerintem elég híg. Azt gondolom, mivel forrogat, nagyobb baj nem lehet. Egyébként szilva, feketeszeder, őszi és sárgabari, valamint minimális megcukrosodott méz van benne.
Majd tudósítok mi lett, köszi, bizakodva nézek elébe, ha kiforr rendesen, akkor egy perfekt aroma lesz szerintem.
Ma megkevertem, még órákkal később is éreztem azt a fííínom illatát a kezemről lengedezni, hiába mostam meg, rajta maradt.
Valamikor lejjebb örömködtem, hogy beletenyereltem egy rakás jóféle lekvárba. Kibontogattam, beletettem egy 30-as edénybe, felöntöttem, összenyomkodtam a darabokat, elég homogén lett, viszonylag hígra készítettem el. Egy külön edényben 5-lityit beindítottam egy fél cs. élesztővel, amikor az már rotyogott, akkor beleadtam a nagy pitlibe, - hát ennyi.
Nagyon köszönöm a gyors reagálást, még volna egy kérdésem, ha nem tartalak fel ! Nagyon lassan forr a cefrém, dolgozik kb. 8-9 napja és szerintem, még bőven van hátra neki, baj vagy nem?