Keresés

Részletes keresés

obsitos3 Creative Commons License 2012.08.19 0 0 73346

Elméleti válasz:igen.Hogy megéri-e,az már más kérdés.Lesz 10 l jó bor helyett kb. 2l borpárlatod,amit vagy elfogadsz pálinka helyett,vagy ízesíted valamivel.

Az ára pedig kb. 1600Ft/L

Előzmény: Ladybee (73345)
Ladybee Creative Commons License 2012.08.19 0 0 73345

Elméleti kérdés. 10 liter cserszegi fűszeres bort lehet kapni 174 Ft/l áron. 10.5 % alkoholtartalom. Mennyi és milyen borpárlat készíthető belőle ? Azaz a gyakorlat bizonyítja-e , hogy majd két liter 50 %-os ?

barkócza Creative Commons License 2012.08.19 0 0 73344

Mire gondolsz? Az, hogy van teteje (kalapja), az az erjedés jele. Ennyi idő alatt egyébként már valószínűleg ki is erjedt. Kóstolni, kóstolni, kóstolni: édes, vagy savanyú?

 

Legközelebb cefrézés után jelöld meg, hogy meddig ér a cefre a hordóban. Az erjedés leglátványosabb jele, hogy "dagad" a cefre, megemelkedik a szintje. Hogy mennyire, azt cefréje válogatja, volt csipkecefrém, ami másfélszeresére dagadt, de volt egy vadcseresznye, ami a viszonylag gyors erjedés, és komoly kihozatal ellenére alig dagadt.

 

Egyébként Miklós1 javaslata a legegyszerűbb az erjedés nyomonkövetésére. Ha van egy jó mérleged, mérd folyamatosan a cefre tömegét. Az erjedés során szén-dioxid távozik belőle, jól mérhető a tömegcsökkenés.

Előzmény: silencetom (73343)
silencetom Creative Commons License 2012.08.19 0 0 73343

Sziasztok!Itt a fórumon szerzett elméleti tudás alapján elkezdtem cefrét készíteni szílvából,pektinbontóval,élesztővel.Egy hét eltelte alatt nem láttam az intenzív erjedés nyomait.A gázképződés ennyire nem látványos vagy valami nem stimmel?Kb. két naponta nézek rá,lenyomkodom a tetejét.A hordóból szesz szag árad,a cefre hőmérséklete kb. a környezetével azonos.Lehet,hogy az éjszakai hűvös idő nem tesz jót neki?

gasboth Creative Commons License 2012.08.19 0 0 73342

Egyszer főztem egy befőtt szörp lekvár összeállítás egy ismerősnek. Nem szoktam másnak főzni, de kiváncsi voltam. Az eredmény a 16l-es vödör kb 2-3-ig volt és lett belőle bő fél liter. Csodás telt íz és illat. Mindenki aki megillatolta csak tutti-frutti pálinkának nevezte:))

A víz biztos kell bele, rosszat nem teszel, mert a cukorhoz is kell önteni bőven.

Sok sikert.

Előzmény: Amateur-no1. (73328)
gasboth Creative Commons License 2012.08.19 0 0 73341

Uvaferm 228 kellene, mihez kérdésre még nem tudok válaszolni, szeretek előkészülni hogy ha beesik valami gyümölcs ne akkor keljen kapkodni.

 

Előzmény: sogi01 (73320)
Feriba51 Creative Commons License 2012.08.19 0 0 73340

A lassú forrás általában azt jelenti, hogy jó a cukorfok. Sok pálinkád lesz:-))))

Jó nedűt!

Előzmény: Amateur-no1. (73338)
Cipurró Creative Commons License 2012.08.19 0 0 73339

Minimum 3x mennyiségű vízzel higítsd.Ha jól emlékszem Miklós1 egyik hozzászólásában leírta.(ha más volt,elnézést)

 

Üdv

Előzmény: Amateur-no1. (73337)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73338

Szépen kényelmesen pezseg, amikor beleszimatoltam meglepi volt úgy orrba vágott, szépen szeszesedik, de lassan. 

Köszönöm. :)

Előzmény: snapszmester (73336)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73337

Köszönöm, természetesen nem titkolom el a végkifejletet, ha mégoly tragikus is lenne. ( De nem lesz! )  :)

 

Vagy 70- üveg beszáradt, de egészséges lekvár a kísérlet tárgya, nem az egészet, csak kb. a bő felét dolgoztam be,

nem akartam hogy túl sűrű legyen a 30-as edényben. A többi foglalt.

Előzmény: CefreTársaság (73335)
snapszmester Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73336

Eddig rendben. Ha már nem forr, kóstold meg. Ha édes tegyél bele még vizet és várjál, ha nem édes főzheted.

Előzmény: Amateur-no1. (73333)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73335

Szia!

 

Az alapkoncepció nem Istentől elrugaszkodott - nálunk ugyan nem jönne be, mert cukrozottak a lekvárok -, érdemes vele foglalkozni, ha csak úgy lett. Biztos, hogy mosott, egészséges gyümölcsből készült. Az együttes ízvilág függ a gyümölcs arányoktól, a víz kell.

 

 

Majd jelezd az eredményt.

 

Üdv,

 

CT

 

 

p.s.:ja és nem vagyok professzor, még :)

Előzmény: Amateur-no1. (73331)
CefreTársaság Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73334

Az bérben van, nem mi rendelkezünk felette.

Már áll sorban neki a főzdében egy meggy, nálunk a barack és a szilva. Mindkettő kész, vihetné.

Egyébként egyetértek, magunk után főzni jobb (lenne).

Előzmény: snapszmester (73332)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73333

Nagy tisztelettel,- Snapszmester, esetleg? Valami tanács, vagy menjek a csába. Kéremszépen a segedelmeteket !

snapszmester Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73332

Írtad hogy van még barack cefre.

Nem tetszik a koncepció. Sokkal jobban jársz ha lefőzeted egyben.

Válassz egy szimpatikus főzdét(én a saját pálinkája után döntenék) és főzesd le az összes anyagot. Az első lehet hogy nem lesz a legjobb, de a többi mind a Te anyagod aromáját adja. Így jobban jársz, kevesebb az idegen tényező. Ha még sem jobb csak magadban kell keresni a hibát.:-(

Előzmény: CefreTársaság (73330)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73331

Tisztelettel,-  CT professzorúrnak, mi a véleménye a kisipari lekváromról?

CefreTársaság Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73330

Jó ötlet, megteszem. Nekem is fura s főleg, hogy ilyen magas alkoholnál.

 

Nem hiszem, hogy a belepofázással tudtam volna változtatni, de eddig minden főzést végig ültem, vagy a kritikus pontnál ott voltam.

Ennél pl. biztos, hogy letoltam volna a tervezett 47%-ra, hiszen már mindegy volt. Most szűrhetem, de hivatalosan nem hígíthatom tovább.

 

Üdv,

 

CT

 

 

Előzmény: snapszmester (73315)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73329

Szerintem senkit sem ringattak páleszfőzőben kiskorában,- majd kitapasztaljuk. :)

Előzmény: sogi01 (73327)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73328

Ösztönszerűleg én is arra gondoltam, hogy jócskán ráfér a víz, úgyhogy szerintem elég híg. Azt gondolom, mivel forrogat, nagyobb baj nem lehet. Egyébként szilva, feketeszeder, őszi és sárgabari, valamint minimális megcukrosodott méz van benne. 

Majd tudósítok mi lett, köszi, bizakodva nézek elébe, ha kiforr rendesen, akkor egy perfekt aroma lesz szerintem.

Ma megkevertem, még órákkal később is éreztem azt a fííínom illatát a kezemről lengedezni, hiába mostam meg, rajta maradt.

 

Előzmény: sogi01 (73326)
sogi01 Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73327

Különben én se vagyok vén róka.... Ők most a ZD-n vannak.

 

Előzmény: sogi01 (73326)
sogi01 Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73326

Lekvárral még nem volt dolgom de olvastam olyat,hogy nagyon meg kell higítani.

 

Előzmény: Amateur-no1. (73325)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73325

Valamikor lejjebb örömködtem, hogy beletenyereltem egy rakás jóféle lekvárba. Kibontogattam, beletettem egy 30-as edénybe, felöntöttem, összenyomkodtam a darabokat, elég homogén lett, viszonylag hígra készítettem el. Egy külön edényben 5-lityit beindítottam egy fél cs. élesztővel, amikor az már rotyogott, akkor beleadtam a nagy pitlibe, - hát ennyi.

Előzmény: sogi01 (73324)
sogi01 Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73324

Milyen cefre? mit raktál bele?

élesztő,pektinbontó elötte mosás,zúzás megtörtént?

Előzmény: Amateur-no1. (73323)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73323

Nagyon köszönöm a gyors reagálást, még volna egy kérdésem, ha nem tartalak fel !
Nagyon lassan forr a cefrém, dolgozik kb. 8-9 napja és szerintem, még bőven van hátra neki, baj vagy nem? 

Előzmény: sogi01 (73321)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73322

BAbar66  73262-es hsz. ben választ is adott nekem, pedig a kérdést, akkor még nem is tettem fel, nagyon köszönöm !!!   :)  :)  :)

sogi01 Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73321

Elöpárlat a fínomításnál van.

Rézelejét onnan kell elvenni.

 

Előzmény: Amateur-no1. (73319)
sogi01 Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73320

Mihez kéne?

Előzmény: gasboth (73318)
Amateur-no1. Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73319

Sziasztok Sorstársaim !   :)

 

Az Amateur-zamatőr, had tegyék már fel egy valóban amatőr kérdést.

A rézelejét az ekőpárlatnál és a tisztázásnál is, mindkét alkalommal el kell venni, vagy csak a tisztázásnál?

Ugye, jó kis kezdő kérdés !

Előre is köszönöm, tanult kollégák válaszát.

gasboth Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73318

Bács-kiskun megyében hol lehet uvaferm élesztőt venni?

Én már bejártam elég sok boltot de nem találtam.

Ha valaki tudja írja meg.

Köszönöm

Mr.Stratos Creative Commons License 2012.08.18 0 0 73317

Most indulnék a ZD-re,de nem tudom a pontos címet....megadná valaki ? satu56@gmail.com   vagy 06 70 60 79 676   köszi: Satu

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!