Keresés

Részletes keresés

zsuzska60 Creative Commons License 2012.08.10 0 0 72787

a vízen

Előzmény: Cipurró (72767)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.08.10 0 0 72786

drágább lett a lánc?

Előzmény: Mr.Stratos (72762)
deszegregator Creative Commons License 2012.08.10 0 0 72785

Akár a műgyanta 2/3 - a is lehet kék, attól még szűrni fog...Nekem egy szezont vastagon kibír, még annál többet is, pedig rézhűtőm van. A regeneráló sós vízben szokták tárolni, vagy jól  lezárva (ne tudjon kiszáradni!), én az utóbbi módon tároltam eddig.

Előzmény: pali720 (72773)
Tiberius69 Creative Commons License 2012.08.10 0 0 72784

Véleményem szerint ( de ezt majd lehet, hogy felülbírálják a jobban hozzáértők ) ez attól függ, hogy az alszeszed hány fokos volt.

Ha az a 60 l.  40 fok körüli akkor lehet, hogy lesz 30 l. 50 %-os a vége, de ha csak 20-25 között van, akkor olyan 15 max. 20 l. lesz.

Előzmény: pasig (72781)
deszegregator Creative Commons License 2012.08.10 0 0 72783

Szó nincs arról hogy ne bírnám a főzdéseket! :-)  A környékbeli főzdések szinte kivétel nélkül "jóravalók" nem egy kommentben védtem már őket egy szintén környékbeli, őket alaptalanul támadó, mostanában eltünt fórumozótól. A környéken (délborsod) nemigen tudok olyat aki az említett módszerrel állítaná be a pálinka szeszfokát, de Miskócia közelében van olyan, és a hetekben egy rémísztő almapárlat volt a legutóbbi tanu erre amit mostanában kóstoltam! Persze ez a régi szokások maradványa is, tényleg vannak olyanok akik a legutolsó szeszcseppet is meg szeretnék kapni, a minőség náluk sokadrendű szempont.

Előzmény: snapszmester (72778)
kovako79 Creative Commons License 2012.08.10 0 0 72782

Na ez ebben a formában nem igaz hogy kell!!!

De ha teszel cefrézés után 1-2 nap 3%-k.

Előzmény: silencetom (72780)
pasig Creative Commons License 2012.08.10 0 0 72781

Sziasztok!

Tegnap komoly eszmecserét folytattunk a haverokkal, de nem jutottunk dűlőre.A kérdés a következő:

Ha az első főzetből lejött mondjuk 60 liter, akkor abból kb mennyi 50 fokos normál minőségű pálinka lesz?Tudom hogy sok mindentől függ, de biztos van valami ökölszabály.Én a felére tippeltem, de lehet hogy hülyeség.

silencetom Creative Commons License 2012.08.10 0 0 72780

Még egy kérdésem lenne.A "zsákos napfény"-t mikor kell bele tenni a cefrébe?

vf1 Creative Commons License 2012.08.10 0 0 72779

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása                   Hagyományos kisüsti eljárás.

 

Miklós1 összegzései a ph beállításról     Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről

 

Előzmény: vf1 (72602)
snapszmester Creative Commons License 2012.08.10 0 0 72778

Te nagyon nem bírod a főzdéseket. :-)

Had világítsam meg más szempontból.

Az utópárlat általában kevés alkoholt tartalmaz. Kifőzéséhez lehet hogy több idő, tüzelő kell mint a amibe a hígító víz kerül.

Rengeteg dumába került mire a kedves ügyfél megértette hogy ő jár jobban (nem én) ha vízzel állítom be a szeszfokot.

Mind ez nem menti a helytelenül eljáró kollégákat.

Előzmény: deszegregator (72775)
csalitos Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72777

   Attól függ, hogyan kékül. Nem feltétlen szükséges regenerálni, ha nagyrészt tiszta a műgyanta.

 

Előzmény: pali720 (72773)
csalitos Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72776

   Nem! Becsapós a kérdés. Megjegyezném, hogy súly-, térfogat-, vegyes-, százalékról beszélhetünk. Válasszuk a súlyszázalákot. Készitesz 1 (egy) kg. oldatot. Annak a 10 %-a só, az fedig 0,1 kg. Akkor mennyi is a víz?  1-0,1=0,9. Igy helyes.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: pali720 (72764)
deszegregator Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72775

..."aki addig engedi a lőrét amíg nem 50 fokos!..."

 

Csak hogy világos legyen: Az utópárlatos részt addig engedi  a pálinkába,  amíg el nem éri az 50 fok  körüli kiadható, és fogyasztási szeszfokot!

Előzmény: deszegregator (72774)
deszegregator Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72774

Szerinted melyik a jobb? Ha rajtam múlna bevonnám azonnali hatállyal a főzdés főzési jogát aki addig engedi a lőrét amíg nem 50 fokos! Az okádék pálinkák mind ilyen helyről származnak...Tudok ilyen helyet, tudok ilyen pálinkákról! Kapzsi alakok, több lesz a mért, és fizetendő szesz mennyisége, csak ez számít nekik.

Előzmény: silencetom (72760)
pali720 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72773

Köszi!

Még abban segíts légyszives, hogy ha végeztem a szüréssel újra regeneráljam le, desztvizes öblítés és így tegyem el?

Előzmény: TINTUS (72771)
vf1 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72772

Igen, az ágdarálós módszer jó.

 

  

 



Előzmény: Törölt nick (72756)
TINTUS Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72771

Helyesen gondolod

Előzmény: pali720 (72764)
cloaked Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72770

Hátén úgygondolom, hogy a lehető legtöbb szeszt próbál az illyen főzde a pálinkába engedni, de egyébként meghajlok az itteni szakvélemények előtt, ha nem így van.

Előzmény: Cipurró (72767)
sogi01 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72769

Akkor a mesterek akik használják majd válaszolnak.

Ebben nem vagyok jártas.

Előzmény: pali720 (72768)
pali720 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72768

Ioncserélő gyantát szeretném regenerálni, azért gondoltam, hogy idevaló

Előzmény: sogi01 (72766)
Cipurró Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72767

Min spórol?

Előzmény: cloaked (72765)
sogi01 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72766

????? Nemhiszem ,hogy ez idevaló....

Előzmény: pali720 (72764)
cloaked Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72765

Nyilván mindig az a jobb technika, ami nem veti alá magát a fogyasztási szeszfoknak ( = utólag hígítják). Az ideális lefőzési és fogyasztási szeszfoknak nincs köze egymáshoz (sem a pálinkánál, sem más égetett szesznél). Ha egy főzde a „megfelelő erősségig” engedi, az jellemzően spórol és utópárlatos pálinkát csinál.

Előzmény: silencetom (72760)
pali720 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72764

Sziasztok!

Elnézést a tudatlan kérdésért, de 10%-os sóoldatot hogy tudok készíteni (10dkg só 1 liter vízben oldva?)?

Mr.Stratos Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72762

Ne  légy írígy...nagy árat fizettem ezért a szabadságért...persze megérte !!! ))))

silencetom Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72760
A főzdékkel kapcsolatban is kérdeznék.Tavaly kettőben voltam.Az egyikben úgy állították be a szeszfokot,hogy addig engedték a párlatot hígulni míg megfelelő erősségű nem lett.A másikban csak egy bizonyos fokig engedték a párlatot,majd desztvízzel hígították megfelelő szeszfokig.Melyik a jobb technika?
sogi01 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72759

Igen

Előzmény: silencetom (72758)
silencetom Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72758
Pektin bontó és élesztő minden gyümölcshöz szükséges?
Előzmény: zsuzska60 (72753)
silencetom Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72757
És ha nem lennél lusta,milyen sorrendben és melyik fázisban kellene bele tenni a hozzávalókat?
Előzmény: Babar66 (72750)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72756

Sziasztok! No, hamarosan főzhetek én is, megint.:-) Almám van, nem sok, kb. 100 kiló, vasárnap megmostuk, felaprítottuk késsel, tettem bele élesztőt+lalzyme hc pektinbontót, +3 kiló cukrot. Második nap kellett bele tennem vizet, mert nem akart levet ereszteni, elég szárazak és kemények ezek az almák. Húgomnál van a cefre, ő figyelgeti, 3.-ik nap szerdán az edények melegedéséről számolt be, ma kimentem hozzá megnézni, buborékok vannak a felszínén, és nagyon jó illata van.:-)

Szerintem szerdán kiforrta már magát, de hagyom még 2 napot, biztos, ami biztos, és szombaton főzés.:-))

Egy ilyen gépre viszont beruházunk szerintem, ha találunk megfelelőt, tegnap bukkantam erre a videóra, nagyon király az ágdarálós alma cefrézés:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!