Sziasztok! No, hamarosan főzhetek én is, megint.:-) Almám van, nem sok, kb. 100 kiló, vasárnap megmostuk, felaprítottuk késsel, tettem bele élesztőt+lalzyme hc pektinbontót, +3 kiló cukrot. Második nap kellett bele tennem vizet, mert nem akart levet ereszteni, elég szárazak és kemények ezek az almák. Húgomnál van a cefre, ő figyelgeti, 3.-ik nap szerdán az edények melegedéséről számolt be, ma kimentem hozzá megnézni, buborékok vannak a felszínén, és nagyon jó illata van.:-)
Szerintem szerdán kiforrta már magát, de hagyom még 2 napot, biztos, ami biztos, és szombaton főzés.:-))
Egy ilyen gépre viszont beruházunk szerintem, ha találunk megfelelőt, tegnap bukkantam erre a videóra, nagyon király az ágdarálós alma cefrézés:
Jössz egy székkel, mert letört a támlája, ahogy hanyattvágtam magam :D
-----
Úgy tűnik, fél év alatt sem romlott meg a birs, amit már félig fagyva kaptam és úgy válogattam ki a hordóba még jót. Daraboltam késsel, gyilkoltam keverőszárral, trutymóztam enzimmel, de így is kemény maradt. Hagytam lezárva a francba. Nem is érdekelt, nem adtam neki sok esélyt, csak már nejem nyúzott vele a helyhiány miatt. Valamikor tavasszal még leszuszogtattam, most meg azt láttam, hogy be van horpadva a hordó oldala, nyitáskor hupp, visszaáll. A cucc tetején, mintha pár liter tiszta borszerű folyadék ülne, olyan a kinézete és nagyon hardkór illata van...
Én lustaságból általában egyszerre teszek bele mindent (pektinbontó, fajélesztő, tápsó), bár az élesztőt célszerűbb először langyos (cukros) vízben felfuttatni, tápsót meg csak azért teszek hozzá, mert van.
Én személy szerint 50-60l cefréhez adok 1kg, vízben feloldott cukrot (zsákos napfényt :) ), de arra vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon tele a hordó, mert kifut. Általában csak 3/4-ig, vagy inkább 2/3-ig.
Megpróbálom megvalósítani az általad ismertetett fúrógép-keverőszár megoldást ha lesz áramvételi lehetőségem,ugyanis a gyümőlcsös a pusztán van,ott fog készülni a cefre is.Hogyan lehetne még pépesíteni fúrógépes megoldáson kívül?
Kezdő vagyok és segítséget kérnék a cefrém tetején fehér színű rohadás látható mit kelll vagy kell e valamit csinálni ezzel?100literes edénybe van megy és barack vegyesen iletve 3x 30 literesbe vegyes ezeket összeöntehetem illetve nincsenek össze darálva sszinte egészbe vannak agyümölcsök ezeket utólag kezelni kell-e?
Köszi,átfutottam,minden benne van.Tehát akkor sütő élesztő mindenképpen kell bele 2-5 dkg/100 liter.Pektinbontó mehet bele az élesztő mellé,teljesen más a hatásuk és nem zárják ki egymást.A pektinbontó adagolására van valamilyen szabály vagy a csomagolásán található instrukciókat kell követni?Ezek rögtön mehetnek a hordóba a gyümölccsel együtt?Úgy értelmezem,hogy az erjedés ideje alatt megfelelő a hordótetőt lazán feltenni,hogy a felszabaduló gázok tudjanak távozni,majd kiforrás után légmentesen lezárni.Az írásból számomra az derül ki,hogy ha lehetne,jó lenne bele cukrot tenni a cefre elálhatósága miatt.Ha lehetne mennyit kellene tenni 100 liter cefréhez ami még egészséges?Még arra nem találtam választ,hogy lehet-e utólag 2-3 napig gyümölcsöt tenni a hordóba.Amennyiben mindent helyesen írtam le,szeretnék megerősítést,illetve a még feltett kérdéseimre választ kapni.Köszönöm szépen.
Sziasztok!Pálinkát szeretnék főzetni szilvából.A cefre készítéshez kérnék segítségetet.Ismerősöktől már kaptam tanácsokat,de szeretném igazán hozzáértők véleményét is kikérni.Azt tudom,hogy csak teljesen érett,rothadás mentes,tiszta csümölcs kerülhet a hordóba.Gondolom az lenne az ideális ha a gyümölcs egyszerre kerülne a hordóba.De mivel kevés a fa és a szilva folyamatosan érik,lehet-e több napon keresztül is gyűjteni a hordóba.Ha igen meddig.Másik kérdésem,hogy milyen segédanyagokat kell mindenképpen hozzáadni a gyümölcshöz és melyik fázisban.Egyszerű zárt hordóim vannak.Rá kell-e tennem a tetejét akár légmentesen,akár csak lazán fedőként?Kell-e kavarni a cefrét,ha igen milyen időközönként?Egyenlőre enyi jutott az eszembe,előre is köszönöm a válaszokat.