Keresés

Részletes keresés

silencetom Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72757
És ha nem lennél lusta,milyen sorrendben és melyik fázisban kellene bele tenni a hozzávalókat?
Előzmény: Babar66 (72750)
Törölt nick Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72756

Sziasztok! No, hamarosan főzhetek én is, megint.:-) Almám van, nem sok, kb. 100 kiló, vasárnap megmostuk, felaprítottuk késsel, tettem bele élesztőt+lalzyme hc pektinbontót, +3 kiló cukrot. Második nap kellett bele tennem vizet, mert nem akart levet ereszteni, elég szárazak és kemények ezek az almák. Húgomnál van a cefre, ő figyelgeti, 3.-ik nap szerdán az edények melegedéséről számolt be, ma kimentem hozzá megnézni, buborékok vannak a felszínén, és nagyon jó illata van.:-)

Szerintem szerdán kiforrta már magát, de hagyom még 2 napot, biztos, ami biztos, és szombaton főzés.:-))

Egy ilyen gépre viszont beruházunk szerintem, ha találunk megfelelőt, tegnap bukkantam erre a videóra, nagyon király az ágdarálós alma cefrézés:

puckandúr Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72755

"zsákos napfény"

 

B+! :)

 

Jössz egy székkel, mert letört a támlája, ahogy hanyattvágtam magam :D

-----

Úgy tűnik, fél év alatt sem romlott meg a birs, amit már félig fagyva kaptam és úgy válogattam ki a hordóba még jót. Daraboltam késsel, gyilkoltam keverőszárral, trutymóztam enzimmel, de így is kemény maradt. Hagytam lezárva a francba. Nem is érdekelt, nem adtam neki sok esélyt, csak már nejem nyúzott vele a helyhiány miatt. Valamikor tavasszal még leszuszogtattam, most meg azt láttam, hogy be van horpadva a hordó oldala, nyitáskor hupp, visszaáll. A cucc tetején, mintha pár liter tiszta borszerű folyadék ülne, olyan a kinézete és nagyon hardkór illata van...

Előzmény: Babar66 (72750)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72754

általában igaz, a birs kicsit többet is elvisel.

Előzmény: silencetom (72742)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72753

Élesztő, pektinbontó előre, tápsó mehet 2 nap múlva is.

max. 2 napig gyűjtsd egybe - mintha ez eddig lemaradt volna - utána új edény.

Ha kiforrt öntheted egybe tároláshoz, de a legjobb ha hamar főzöd!

Előzmény: silencetom (72752)
silencetom Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72752
És ha nem lennél lusta,milyen sorrendben és melyik fázisban kellene bele tenni a hozzávalókat?
Előzmény: Babar66 (72750)
nyikj Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72751

Vannak régi szőlődarálók, aminek a zúzó hengerei elég nagy távolságra

állíthatók ahhoz, hogy a magot ne törje csak a gyümölcsöt.

Gyors kézi módszer

Előzmény: silencetom (72741)
Babar66 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72750

Én lustaságból általában egyszerre teszek bele mindent (pektinbontó, fajélesztő, tápsó), bár az élesztőt célszerűbb először langyos (cukros) vízben felfuttatni, tápsót meg csak azért teszek hozzá, mert van.

Én személy szerint 50-60l cefréhez adok 1kg, vízben feloldott cukrot (zsákos napfényt :) ), de arra vigyázni kell, hogy ne legyen nagyon tele a hordó, mert kifut. Általában csak 3/4-ig, vagy inkább 2/3-ig.

Előzmény: silencetom (72736)
Babar66 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72749

Például egy tisztára mosott gumicsizmában megtaposod. Persze kisebb mennyiségeket. (Pl. egy tejes ládában) Vagy valami döngölővel, apránként. 

Üdv!

Előzmény: silencetom (72741)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72748

szedd le óvatosan a tetejéről a romlott részt, aztán gyorsan főz/es/d a többit

Előzmény: sajovolgyi (72739)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72747

Lehet....vödör és méteres gerendamaradék és ütni-verni,ütni-verni ...közben páleszra erősen gondolni ! Én így pépesítek és bevált

Előzmény: silencetom (72741)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72746

Szia ! Biztos megvan valahol....sajna nem az enyém

A Cserkúti József néhai hegyi BMW-jének volt az esőgumija de mivel pár mm-el

szélesebb volt a megengedettnél, adott nekem két vadiúj darabot szobadísznek...bocs az OFF-ért ! Jólét ! Satu

Előzmény: kezdö kotyvaszto (72729)
hal65 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72745

Lehet kézzel szétnyomkodni, lehet, egy bottal "szétcsömöszölni, de olyan jól mással (áram nélkül) nehéz lesz aprítani, mint fúrógéppel.

Előzmény: silencetom (72741)
hal65 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72744

Láttam:)

Be is sárgultam!

Előzmény: vf1 (72735)
snapszmester Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72743

Keress egy félreeső helyet.

Előzmény: sajovolgyi (72739)
silencetom Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72742

Köszönöm!Ez a cukor mennyiség minden gyümölcsre igaz vagy csak a szílvára?

Előzmény: vf1 (72737)
silencetom Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72741

Megpróbálom megvalósítani az általad ismertetett fúrógép-keverőszár megoldást ha lesz áramvételi lehetőségem,ugyanis a gyümőlcsös a pusztán van,ott fog készülni a cefre is.Hogyan lehetne még pépesíteni fúrógépes megoldáson kívül?

Előzmény: snapszmester (72738)
liptiki Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72740

Kösz az infót, nekem nagyon hasznos, mert két Lepotica - fa telepítésén gondolkodtam, de akkor ez megerősít, hogy jó lesz.

Előzmény: snapszmester (72733)
sajovolgyi Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72739

Sziasztok!

Kezdő vagyok és segítséget kérnék a cefrém tetején fehér színű rohadás látható mit kelll vagy kell e valamit csinálni ezzel?100literes edénybe van megy és barack vegyesen iletve 3x 30 literesbe vegyes ezeket összeöntehetem illetve nincsenek össze darálva sszinte egészbe vannak agyümölcsök ezeket utólag kezelni kell-e?

snapszmester Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72738

Arról nem írtál hogyan fogod a gyümölcsöt pépesíteni. Az a legfontosabb, a többi mind utána következik.

Előzmény: silencetom (72736)
vf1 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72737

Mindenre a válasz igen.

Cukor max 3%.

Ha teszel bele utólag gyümölcsöt, külön pépesítsd, ne keverj pllusz levegőt a már megindult anyagba.

Előzmény: silencetom (72736)
silencetom Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72736

Köszi,átfutottam,minden benne van.Tehát akkor sütő élesztő mindenképpen kell bele 2-5 dkg/100 liter.Pektinbontó mehet bele az élesztő mellé,teljesen más a hatásuk és nem zárják ki egymást.A pektinbontó adagolására van valamilyen szabály vagy a csomagolásán található instrukciókat kell követni?Ezek rögtön mehetnek a hordóba a gyümölccsel együtt?Úgy értelmezem,hogy az erjedés ideje alatt megfelelő a hordótetőt lazán feltenni,hogy a felszabaduló gázok tudjanak távozni,majd kiforrás után légmentesen lezárni.Az írásból számomra az derül ki,hogy ha lehetne,jó lenne bele cukrot tenni a cefre elálhatósága miatt.Ha lehetne mennyit kellene tenni 100 liter cefréhez ami még egészséges?Még arra nem találtam választ,hogy lehet-e utólag 2-3 napig gyümölcsöt tenni a hordóba.Amennyiben mindent helyesen írtam le,szeretnék megerősítést,illetve a még feltett kérdéseimre választ kapni.Köszönöm szépen.

Előzmény: hal65 (72732)
vf1 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72735

650

Előzmény: hal65 (72734)
hal65 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72734

"Merem ajánlani mindenkinek"

 

Már forr!

Előzmény: snapszmester (72733)
snapszmester Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72733

Kialakult a végeredmény.

Vadszilva 6,5 L 50%/100 kg Mag nélkül.

Ringló(csocsanszkaja-lepotika) 12,5 L 50%/100kg ez maggal együtt mérve. Erősen karakteres szilva. Merem ajánlani mindenkinek

 

hal65 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72732

Menj rá fenn Az "erre az oldalra" feliratra!

Ott (snapszmester oldalán) mindent megtalálsz!

Előzmény: silencetom (72731)
silencetom Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72731

Sziasztok!Pálinkát szeretnék főzetni szilvából.A cefre készítéshez kérnék segítségetet.Ismerősöktől már kaptam tanácsokat,de szeretném igazán hozzáértők véleményét is kikérni.Azt tudom,hogy csak teljesen érett,rothadás mentes,tiszta csümölcs kerülhet a hordóba.Gondolom az lenne az ideális ha a gyümölcs egyszerre kerülne a hordóba.De mivel kevés a fa és a szilva folyamatosan érik,lehet-e több napon keresztül is gyűjteni a hordóba.Ha igen meddig.Másik kérdésem,hogy milyen segédanyagokat kell mindenképpen hozzáadni a gyümölcshöz és melyik fázisban.Egyszerű zárt hordóim vannak.Rá kell-e tennem a tetejét akár légmentesen,akár csak lazán fedőként?Kell-e kavarni a cefrét,ha igen milyen időközönként?Egyenlőre enyi jutott az eszembe,előre is köszönöm a válaszokat.

hal65 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72730

Úgy látom "darázsfészekbe" nyúltam, az anyósos cserével.

Olvasom van aki szintén cserélne, és van aki mellett ott ül a mama, és nagyon visszafogottan nyilatkozik:DDDD

Hát kedves sorstársaim.

Kérdezem.

Mivé is lennénk mi a drága MAMÁK nélkül?  (most jött át anyósom)

kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72729

üdvözlök mindenkit!

 

a szelesgumihoz megvan meg az auto???

 

az en anyosommal nincs gond, Peruban el es ritkän lätom!  hehe...

Előzmény: Mr.Stratos (72726)
Feriba51 Creative Commons License 2012.08.09 0 0 72728

Amikor porhanyós:-))))

Előzmény: sogi01 (72720)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!