A savazás nem véd az ecetesedéstől, a pimpótól, penésztől, általában az utólag jelentkező hibáktól. Főleg úgy nem véd, ha már kialakult, elszaporodott valami és utólag besavazzuk a cefrét. A vajsavas erjedés pl. a vajsav baktériumok elszaporodásától van, ha időben savazunk (az erjedés elején), nem szaporodnak.
paducs77
Melegben is ugyanolyan kihozatalra és minőségre számíthatsz a finomítás után, bár vannak elméleti problémák (deflegmáció, 20°C-os hűtővíz), de a gyakorlatban nem veszed észre.
pálinkás-doszi
Akik ilyen forgódobos magozót használnak (én nem), több lyukméretű doblemezt tartanak a gép mellett és mindig a gyümölcsnek (és a magjának) megfelelő lyukméretet választják, régebbi tapasztalat vagy kísérletezés alapján. A másik szerkezet gyümölcshöz állítható, szerintem kupeci is azért azt csinálta meg.
csalitos
A gondos tisztaság nálam azt jelenti, hogy meleg vízzel és dörzsi szivaccsal elmosom a hordókat, vödröket aztán szárítom és legközelebb szárazon veszem használatba. Ha ezt túléli az ecet baktérium, akkor jön a hipózás, trisózás...
Na akkor, kérdésem hogy a fórumon csinált-e már valaki ilyen szerkezetet? Van bárkinek valami információja róla? Amik érdekelnének: a Belső dobban(szita) a "törlő" gumikat, szivacsokat milyen anyagból érdemes csinálni? A lyuk méretét a cikkben 2 mm-nek írták, de én úgy gondolom elbírna 3 esetleg 4 mm-t is, növelné a hatékonyságát, vagy csak a magok szorulnának bele?
Minden lehetséges információt összegyűjtök mind két magozórol és télen majd kiderül hogy melyik is lesz megvalósítva!
Bármiféle tippet, tanácsot szívesen várok. Akár ide vagy az e-mail címemre: doszpod96@freemail.hu
Szempont a tisztaság, mely meghatározza a végtermék minőségét (is). Készítettem egy törkölykalapot lenyomkodó szerkezetet és így nem kellett kézzel belemásznom a cefrébe. Rövid időn belül ecetszagot éreztem. A forrás legutolsó fázisában lehetett érezni egy enyhe ecetszagot a cefrén. Pánikszerű főzés. Szerencsére baj nem történt.
Takaritás közben kezembe került a lenyomkodó a kis tálkával együt. Valami borzalom! Tömény ecet! A tisztitatlan eszközről lecsorgó cepre összegyűlve a tálkában szépen alakulgatott, ecetesedett. Minden nap elősegitettem (tudatlanul :-(( ) a cefre romlását. Azóta visszatértem az ősi módszerhez. Az ötujjas módszerhez.
A cefrével érintkező összes eszközre vonatkozik a gondos tisztaság!