"egy pálmaolajos alkalmazásnál folyamatosan korogna a gyomrom"
Nekem csak akkor szokott, ha megéhezek! És ez általában független attól, hogy az olaj melegszik-e. Ezek szerint, még nem láttál olajos készüléket testközelből, mert én pl. mekis, használt olajat alkalmazok, de azt egy jó szimatú eb sem érzi meg, ha főzök, a gyümölcsillatra meg nem ugranak.
A víz is teljesen jó, sokan használják itt, dicsérik is, de én meg momentán olaj párti vagyok, mert nekem és még jó pár felhasználónak bevált, szépen működik és teljesen gondozásmentes.
Csak azt erősítem hogy rosszabbat ne csináljon mint amit javasolunk.
Gondolkodni az általunk javasolt dolgokhoz is kell. Fizikai dolgokat, ha azok haszonnal alkalmazhatóak még nem vetettünk el. Amire célzol lehet hogy létezik, de használhatóságát bármire még nem tudtad leírni.
Az aki az évszázados tudást nem tudja elfogadni, alkalmazni ne álljon elő egetverö újszerű megoldásokkal.
És aki mind ettől függetlenül jó pálinkát csinált, kezdhet az újításon gondolkodni.
Még egyszer mondom hogy mindenki megértse 100 éves tananyag. Nem mi találtuk ki.
A hordót hermetikusan lezártam, reggel megkezdem a főzést 3 felöntéssel és a finomítással csütörtökön végzek, a hétvégén nagyon elfoglalt leszek szombaton lesz az asszony szülinapja igen kerek szám,leszünk vagy 40-en lehet el is fogy a friss pálesz.
Csak a pálinkafőzéssel kapcsolatos dolgokat tárgyaltam meg vele. Az uszítás a "keménymag" felé csak egy sok mosollyal ellátott megjegyzés volt, látván, hogy a kolléga eléggé gátlásos:-))) Ezt egyébként ő is, nagyon helyesen visszaútasította.
Ellenben..."vagy alkotó közösségnek tekintitek csoportunkat.", egy kicsit sokatmondó. Kik a csoport tagjai??? Vagy a klikk tagjai???
Akik egyszólamban énekelnek, hozsánnáznak még akkor is ha itt konkrétumokról van szó, fizikai jelenségekről, nem szimpátiáról, haverságról.
Valami itt nincs rendben. Ha egy fizikai jelenségre jobban odafigyelsz, esetleg sokatmondónak tartaszz akkor már feszültséget keltessz.
Kedves Feri bá, nagyon sztárolod a szövetségesed, csak nem azért, mert neki ment a kemény magnak?
Észre kellene venned, hogy még olyan nem hagyta el billentyűzetét, ami más módszerét elfogadta volna, így-úgy az Ő módszere volt a nyerőbb, vagy a nekem így már bevált módszer adujával űberelte a véleményeket.
( Ami ellen Te ugye nagyon prüszkölsz..)
Például értelmezésemben a túlnyomásos vizes főző nem az a kategória azzal, ami csak egyet-kettőt böffent, sőt messze van attól is amihez főzésenkén csak 2-3 liter vizet kell pótolni.
Persze szivetek joga, hogy ellenségnek, vagy alkotó közösségnek tekintitek csoportunkat.
Ém is most finomítottam le a Kajszit.150l volt a cefre.Lett 9l 73%-os középpárlatom.Ezt én szedtem és cefréztem,cukrot nem tettem bele.A középpárlat gyűjtést 50%-nál hagytam abba.Utána még lejött 5l 25%-os utópárlat aminek gyűjtését epruvettában mérve 5%-nál hagytam abba.Teljesen normális volt ennél a gyümölcsnél ez a mennyiség. Ha ennél lényegesen jobb az eredmény akkor ott hozzáadott cukor van. Azért vontam kétségbe a kihozatalodat,mert azt írtad,hogy nem volt hozzáadott cukor a cefrédben.Ha neked lesz mondjuk 18l 48%-os pálinkád a 135l cefréből,akkor abba 5-6 kg cukrot beletett valaki.
- én arra buzdítom az embereket, hogy próbálkozzanak, keresgéljenek, gondolkozzanak
- te arra, hogy itt a tuti, itta biblia, itt vagyok én, nem kell gondolkozni
Szerintem valaki kettőnk közül bűnt követ el:-)))
A páracsővel kapcsolatban, én legalább lemértem, hogy egy sima (keresztmetszet csökkenés nélkül) páracsőben nincs deflegmáció. Te ezt el sem hiszed. Ha megemeltem, azért tettem, hogy tovább fejlesszem.
A kérdésedre a válasz, nem találtam ki semmi egetrengetőt.:-)))
Gyors tanácsra lenne szükségem, a sárgabarack cefrémnél nem alszik el a gyufa tegnap még elaludt a főzést három felöntéssel tudom megcsinálni tehát leghamarabb kedden lesz meg az utolsó öntés.Acefre 21 fokon van ph beállítva, főzzem azonnal vagy várjak pár napot had érjen ?
Zsiga 85
Tegnap vadszilva szedés ügyben 180 km-ert autóztunk de Szolnok megyében érett vadszilvát nem találtunk.Ami érett lehetett az a csütörtöki viharban mind lepotyogott.
Olajos főzőnél nekem oldalt 15 alul 30mm hézag van a beöntést 1/2"golyóscsapon oldom meg főzés közben picit kinyitom a csapot igy tud tágulni este majd teszek fel képet ha sikerül.
"Az, hogy a komám, vagy a szomszédom dícsérte, számomra nem szempont, mert a sértődés elkerülése végett valószínűleg akkor sem mondanák meg az igazat, ha szakértők."
Naja, valahogy így keveredtem a köreitekbe, mikor az ismerős valakije, vagy úgy egyáltalán mivel műkedvelő vagyok, sorban hozták a pálinkákat, és biza elmúlt 3 évben a főzeteiteken kívül jó anyagot nem sikerült kapnom. Ugyanez a boltival, egyszerűbb zárjegyesek is simán szemét kategóriásak, annak legalább megkérik az árát.
Most éppen Pannonhalmi Birs/Málna amire azt mondom működött, meg is kérik az árát, de 2 napja ittam Ördögi málnát, az sem volt az igazi.
Szóvalnehéz ügy az ilyen koma/sógor/apám főztje, vagy csak ezt igyad meg jajj de jó lesz. Legfeljebb augban valamelyikből viszek elrettentésül, oszt jó lesz az a tűzre :-D Én eleve nem értem ki bírja lenyelni, mint pálinka.
Hát akkor kedves uram mit hülyítjük itt a népet???:-)))
Te is túlnyomással dolgozol! ..."néha néha böffent egyet".
Arra azonban vigyázz, hogy ne szoruljon a golyó, csak a súlya biztosítson leszorító erőt. Jól rajzoltad, de nem kell olyan nagy felület a golyó és a cső találkozásánál. Elég egy pici él, amit az említett ütéssel is megoldhatsz. Talán????
Feltételezem a cső falának a skicc szerinti kúposítására gondolsz. Ezt már a cső felhegesztése előtt meg kellett volna tenni, egyszer majd ha bázisközelben lesz az üst, akkor kihegyezzük a csőfalat, de addig így is megteszi, hiszen a golyó átmérője kis híján megegyezik a cső belső átmérőjével, így alapból szorul annyira, hogy csak néha-néha böffent egyet.
..."Én sem tegnap kezdtem el pálinkát főzetni és főzni, viszont mióta a "kemény mag" által használt (VF1 által rendszeresen belinkelt) módszereket alkalmazom, nagyságrendekkel jobbak a nedűim! "...
A számból szedted ki!!!!! Úgy vagyok én is!!!! Örülök neki nagyon, hogy ide találtam!!!!!
Ez azonban nem hatalmaz fel senkit arra, hogy ha netalán nem jól mond valamit, akkor utólag ne ismerje el a melléfogást. Nem akarok egy személyre vonatkozó megállapítást példának hozni inkább a "kemény mag" által hangoztatott marhaságot (nevezzük nevén a gyereket) hoznám fel példának, miszerint nem érdemes újításokkal próbálkozni, mert a pálinkafőzésben kitaláltak eddig mindent. Ennél nagyobb baromságot nem tudok elképzelni. Arra nem is akarok gondolni, hogy esetleg ebben az is benne van, hogy újítást csak bizonyos személyek képesek kitalálni.
Ilyen kijelentés bűn az emberiség ellen.
Valahogy így nézhettek volna a kertészek 50 évvel ez előtt arra az emberre, aki talaj nélkül akart volna zöldséget, takarmányt termeszteni. Ma már ez nem újság és széleskörűen alkalmazzák.
Szóval hagyjuk az embereket gondolkozni, ne az ízlelőbimbók játsszák a fő szerepet, hanem az agy!:-)))
"Azt jól csinálod, hogy nekiugrottál a mindent tudó, keménymagnak, megérdemlik"
Miután legalább annyi (szakértők által minősített) érmes pálinkát főzött valaki, mint a Mester és a "kemény mag" közül jónéhányan, akkor fogom hitelesnek elfogadni a véleményét.
Az, hogy a komám, vagy a szomszédom dícsérte, számomra nem szempont, mert a sértődés elkerülése végett valószínűleg akkor sem mondanák meg az igazat, ha szakértők.
Lehet, hogy nem csak az Ő ejárásuk az egyedül üdvözítő, de hogy az, az biztos. Épp ezért ha valaki újonnan téved ide, és biztos tippeket szeretne a JÓ PÁLINKA készítéséhez, jó lenne, ha senki nem akarná rögtön eltéríteni a biztonságos ösvényről!
Én sem tegnap kezdtem el pálinkát főzetni és főzni, viszont mióta a "kemény mag" által használt (VF1 által rendszeresen belinkelt) módszereket alkalmazom, nagyságrendekkel jobbak a nedűim!
Jó lenne mindezeket figyelembe venni a fórum szakmai színvolának fenntartása végett!
Na, most a nyomás eléréséhez már kész is vagy. Ha jól láttam, a vízköpenybe keletkezett gőz egy vastagabb csövön távozik, amin a fedő egy golyó. Ha ezt a golyót, bedolgozod a csőre, akkor már meg is van a túlnyomás szeleped. A cső átmérőjéből és a golyó súlyából ki is tudod számolni mennyi túlnyomást biztosít.
A "bedolgozás" is talán sikerül, ha egy kalapáccsal egy nagyot ütsz a golyóra.
Aztán jön egy nyomáspróba óvatosságból=a golyóra egy kis plusz súlyt teszel. Ha így működik, akkor a plusz súly nélkül biztonságos a működése.
A következőkben pedig, amikor kifúj a szelep, visszaveszel a tüzelésből.
Tudom, én csak szembehelyeztem az olajat a vízzel, hogy miért vagyok a víz híve.
Mostanában láttam egy pálinkafőzőket forgalmazó honlapot, majdnem dobtam egy hátást amikor láttam, hogy a trafóolaj literét 2 EUR áron kínálják a készülékeik mellé, mondván ahány literes az üst, fele annyi olaj kell a köpenybe.
Értettem mire utalt, kétségtelen, hogy van a dologban fantázia.
Hasonló a helyzet, ha mondjuk pacalt főzünk gázzal - ez cirka 4 óra - és körbepalánkozzuk a bográcsot, ami ugye nem csak a szél miatt történik, hanem a hőtakarékosság is közrejátszik.
Nekem nagyon bevált, a felfűtési idő felére csökkent, mert nem ment el a levegőbe a hőenergia.
Én egy olajoshordót alakítottam át erre a célra. Kézzel teszem rá a főzőre, ha találnék valamilyen könnyű szigetelőanyagot, még ezt is szívesen beburkolnám.
A hordó oldalán látni egy sikertelen kisérlet eredményét.
A gázszámlánál nem mindegy a szigetelés......
Régi sisakkal burkolat nélkül, az új sisakkal szigetelve:
Van, mert a víz híve vagyok. Pl. egy pálmaolajos alkalmazásnál folyamatosan korogna a gyomrom. Habár felénk nem csak a fakanál a pálinkafőzés velejárója. :) Előbb-utóbb mindenre sor kerül.