Keresés

Részletes keresés

sogi01 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71522

Remélem sikered lessz... 

Idézet Mesterünktöl:

"Az első lepárlás terméke a nyerspárlat (nyersszesz, alszesz), melynek mennyisége kb. a cefre 1/3-a, alkoholtartalma 20-40 tf% "

Én e-szerint járok el , nekem ez a biblia:)

Komolyan : Nem hiszem,hogy 1-2 év gyakorlata van:D

Előzmény: Gasparius (71521)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71521

Értem én, hogyne, én sem vártam ennyit, kb 10%-os 48%-os párlatra számítottam és most is annyira számítok

Azonban a tény az tény.

Kis 30 literes főzőmben 26-28 litereket főztem ki, öt főzés összesen 135 litert tett ki (nyilván 1-2 liter tévedés lehetséges, de ez nem tényező)

 

A hígitatlan alszeszt nem mértem meg pontosan, de olyan 40 liter körül lehetett, sajnos az alkoholfokát sem tudom.

Két nagy 30 literes edényben végeztem a felhígítást, és mind a kettő tele lett, na jó, lehet, hogy csak 55 liter az a 60, ezt nem állíthatom biztosra, (de remélem is hogy nincs egészen 60, mert nem tudom kétszerre lefinomítani és a maradványt hozzá kell csapni másikhoz.)

 

Most még1szer megmértem, nem néztem-e el, de 25%-os az.

 

Hát ez van....nem tudom mennyi lesz belőle a végén, de megírom majd....

Előzmény: csiba00 (71519)
köműves Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71520

"Az említett könyv szerint 100 kg cseresznyéből 3-3,3 hlf alkoholkihozatal várható."

 

Hát ez elég vicces!

Előzmény: csiba00 (71519)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71519

135l cefréből 60 liter 25 fokos alszesz? Ezt hogy csináltad? Bocs az értetlenkedésért, de tényleg nem értem.

 

Nézzük azt, hogy az alszesz kb 35% a hasznos középpárlat. Én mindig kb ennyit szoktam meghagyni, utána leállok. Ennek az átlag alkoholfoka van 60-70 között. (egy fórumos nem is olyan rég írt egy idézetet valakitől, hogy szerinte is érdemes itt leállni, mert utána már jöhetnek át kellemetlen tulajdonságú anyagok.).

 

A te esetedben a 60l alszeszből lesz kb. 21 l 60-70 fokos középpárlatod. Ez enyhén szólva is irreálisnak tűnik, főleg, ha cukor nélkül cefréztél. Ebből lesz kb 28-30l 47 körülire behigított pálinkád, és ezt mind 135l cefréből.

A Békési-Pándi könyv szerint 100 kg (én nem l) kajsziból a várható alkoholkihozatal 4-4,5 hlf.

 

 

Nem tudom milyen az a barack, de küldjél légyszi belőle magot. :) (ne érts félre, semmi bántás nincs az írásomban.)

 

Én ha a cseresznyét felhigítom 47 körülire, akkor lesz kb 6-7 l közötti, és ugye ezt 80 l cefréből. Az említett könyv szerint 100 kg cseresznyéből 3-3,3 hlf alkoholkihozatal várható.

Előzmény: Gasparius (71514)
VBL Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71518

Üdvözletem !

 

Ebben a vadonat új topicban is le lehet tenni a garast:

 

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9213250&la=119263428

 

 

Gasparius Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71517

vereés = keverés

Előzmény: Gasparius (71516)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71516

A ma délutáni enyhe vereés után csökkenni tűnik a szag, lehet, hogy eltűnik majd 1 hét múlva kb... ha nem átszellőztetem, köszi

Előzmény: firekiller (71509)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71515

Bár lehet, hogy úgy értetted, hogy felhígítás nélkül lett 127 dl, és azt hígítottad 25-re, de még így is kevés

Előzmény: Gasparius (71514)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71514

Lehet, hogy igazad van, de a 12,7 l alszesz nem nagyon kevés 100 literből?

Mennyi kész pálinkád lett belőle?

 

Bár ez barack, de a héten kifőzőtt 135 liter sárgabarackcefréből 60 liter (!!!) 25 fokos alszeszem van... (cukor nélkül)

Előzmény: csiba00 (71510)
hal65 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71513

Ebben a filmben, a 14. mp a legszebb!

Előzmény: vf1 (71512)
vf1 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71512

Előzmény: Muity Mijo (71511)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71511

Mivel sosem használok "kenceficéket" és nincs velük gyakorlati tapasztalatom, nem merek találgatni, mert az újból sértené az ilyeneket ajánlók szakmai önérzetét.

Saját konzervatív eszem után tartom, hogy mint általában mindenben, itt is inkább kell törekedni az egyszerű, de természetes dolgok alkalmazására holmi mesterséges adalékok mellőzésével.

 

Előzmény: Gasparius (71508)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71510

Üdv!

Kíváncsi lennék, ki mivel magyarázza az alábi dolgot (nekem is van egy elképzelésem, amit el is mondok a végén)

 

2011-ben volt 100l cseresznye cefrém, amiből lett 122 dl kb. 25 fokos alszesz. Idén 80l cseresznye cefrém lett, ugyan arról a fáról, 127 dl kb 25 fokos alszesszel.

A gyümölcs szerintem rosszabb minőségű volt idén, mint tavaly. Elég vízizű, sajnos sok esőt kapott érés alatt, emiatt még valamivel korábban el is kellett kezdenem szedni, mert kezdett rohadni. A hordókat ugyan úgy töltöttem meg, ugyan úgy dolgoztam fel a gyümölcsöt és ugyan azok kerültek bele (gyümölcs, élesztő, sav)

 

Egy különbség volt az idei és a tavalyi év között: idén, miután leállt a kotyogó még 2-3 hét eltelt a főzésig. Én úgy gondolom, hogy az utóerjedésnek lehet ezt a mennyiség növekedést köszönni. Úgy látszik-e szakasz alatt még nem kevés alkohol is képződik az aromák mellett.

 

Esetleg más ötlet?

firekiller Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71509

Üdv Gasparius!

Ne dobd ki! Borokból szellőztetéssel eltávolítható a záptojásszag.

Valószínű a cefréből is , ha főzés előtt még érzed, akkor szellőztesd át közvetlenül a főzés előtt.

Keletkezési oka lehet, hogy az élesztő a ként kénhidrogénre alakítja át.

Hogy a kénsavat hogyan alakítja át azt nem tudom.

Előzmény: Gasparius (71506)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71508

Atalálgatás is előre viheti a dolgokat, annál is inkább, hogy azért ha kis mennyiség is mehet veszendőbe, jó volna tudni az okát, nehogy legközelebb 100 liter járjon így...

Előzmény: Muity Mijo (71507)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71507

Már alig merek reagálni, de mivel az idei évet kivéve eddig minden szezonban cefrésítettem kajszibarackot is, elmondom a módszeremet.

Mint már említettem, ennél a gyümölcsnél mindig is kényesen ügyeltem arra, hogy szemenként találkozzak velük, hogy kézzel magozzam ki őket, hogy szennyeződésektől mentesen kerüljön feldolgozásra, ami hiszed, nem hiszed, minden hókusz-pókusztól mentesen zaljott kivétel nélkül, azaz kristálycukron kívül semmi egzotikum nem került bele.

A beérés függvényében folyamatosan cefrésítettem mindig egy edénybe, ez vagy 80, vagy 120 literes csatos műanyaghordó volt. Sosem apróztam el kisebb edényekkel a feladatot, viszont hosszú nyelű fakanállal napi rendszerességgel átkevertem a masszát mindaddig míg le nem forrt, ekkor zártam le légmentesen a kifőzés időpontjáig.

A minősége sosem károsodott, mondjuk igen kiváló minőségű a barackunk is, lédús és édes, és lepárláskor minden alkalommal csodálatos zamatú és impozáns mennyiségű pálinkám keletkezett belőle.

A problémádra csak találgatni tudnék, de műkedvelőként ettől inkább tartózkodom.

 

Előzmény: Gasparius (71506)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71506

Több, elkülönített hordóban cefrézem a sárgabarackot.

 

Az egyik, 24 órája becefrézett anyagon záptojásszagot érzek, azaz kénhidrogénes lett.

 

Semmiben sem különbözött az eljárásom a többitől, a barack frissen szedett volt, nem sok, kb 20 liter, belement 10 g budafoki élesztő, meg besavaztam 2,8 a PH-ja, cukor semmi.

 

Egyetlen különbség van, a savat (37%-os kénsav) nem vízben előzőleg hígitva öntöttem bele, hanem hígítatlanul, közvetlen a cefrébe és azonnal keverőszárral keverés.

 

Ezen kívül valahogy nem akar beindulni nála a zajos forrás, bundája van, lenyomtam, pezsegni kezdett, de valahogy nem az igazi, meg mondom ez a szag nyugtalanít, nem jártam még így eddig, az anyag tiszta és friss volt.

 

Az élesztővel nem lehetett gond.

 

Elképzelhető, hogy a sav ilyen direkt módon való hozzákeverése okozza?

 

Kiöntsem majd?

Nem nagy veszteség, mert csak 20 liter, de ha nem muszáj, nem öntöm ki, ha viszont muszáj, nem sajnálom.

 

Szerintetek?

csalitos Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71505

   Na, úgy e? Türelem mire nem képes? Ajtó, ablak, becsukva, nehogy kifusson! :-))

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: caniculus (71504)
caniculus Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71504

Győzelem! Keverés után elindult a kotyogó a barackon:

 

Előzmény: caniculus (71490)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71503

Üdv Zotya71!

 

A szedernek különös aromája van, érdemes vele foglalkozni!!!!

Nekem sem gyűlt össze főzhető mennyiség, de egy alma alszesz finomításánál szedret tettem az aromakosárba. Kb. 15 liter alszeszhez 2kg szedret. Nekem nagyon bejött és még egy néhány kollégának. Aki nem tudta mi van benne az úgy fogalmazott, hogy van valami mellékíz, de kellemes.

Persze nem akarom megmérettetni egy pálinkámat sem, ezért csak szerény vélemény:-)))))

Jó nedűt!

Előzmény: Zotya71 (71499)
hal65 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71502

Egy kis tréfaság....

 

Új tanárnő érkezik az iskolába. Az első nap után kiborulva megy be az
igazgatóhoz:
- Igazgató úr, nem bírok az egyik gyerekkel, állandóan azt ismételgeti,
hogy "megbaszlak, megbaszlak, megbaszlak..."
- Melyik az, a Móricka? Az a kis vörös, az első padban?
- Igen!
- Az, az meg is fogja...

csiba00 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71501

No mi van? Az igazi nickeden nem mered vállalni az írást? Újat kellett csinálni?

Előzmény: Főgonosz. (71492)
hal65 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71500

Nekem se egyszerre jött össze az a 60 kg.

Folyamatosan fagyasztottam le, és mikor mind egybe volt, akkor egyszerre cefréztem be.

Neked is ezt ajánlom.

Előzmény: Zotya71 (71499)
Zotya71 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71499

Véleményed szerint a cefrézés megoldható úgy ahogy írtam?

 

Az a bajom az ilyen kismennyiséggel, hogy ekkora mennyiséggel a főzők szóba sem állnak velem, jelenleg arra lehetőségem sincs, hogy főzőt készítsek magamnak, tehát ha lenne is 50-60 liter cefrém akkor is a főzés még gondot jelent,  a  vegyeshez meg nem akarom hozzá keverni, de majd megoldom, ha már lessz. 

Előzmény: hal65 (71498)
hal65 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71498

Bár én nem vagyok szakértő, de fatasztikusan finom pálinkája van!

Múlt évben főztem belőle, és az egyik kevencem.......  volt:)

Előzmény: Zotya71 (71496)
Zotya71 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71496

Tisztelt Szakértők!!

 

Véleményt kérnék azzal kapcsolatban, hogy szederből  érdemes-e pálinkát főzni és milyen a pálinkája?

 

Idei évben már nem valószínű, hogy sikerül cefréznem belőle, de jövőre mindenképp tervezem. 

Illetve még egy olyan kérdésem lenne, hogy ha egyszerre csak kis mennyiségben tudok leszedni, akkor miképp cefrézzem? A kismennyiség olyan 2-3 kg egy alkalommal és 3-5 naponta tudok szedni ilyen napsütéses időben. 

Érdemes esetleg 5 literes  befőttes üvegben cefrézni és a forrás után összeönteni?

 

Minden tanácsot szívesen fogadok.

 

 

A képeken csak szerettem volna bemutatni, hogy milyen a termés. Összel tervezem a termőterületet megduplázni, így talán jövőre már érdemesebb leszz cefréznem belőle,  meg addigra az asszony már elég lekvárt készít belőle, hogy ne kelljen neki több:)))

Úgy saccolom, hogy  idén kb 30-40 liter cefre összejöhetett volna belőle  pluszz napfény nélkül.

 

Üdv 

snapszmester Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71495

Már teljesen eltunyultunk. Most pezseg az élet. Mi ebben a baj?

Előzmény: Főgonosz. (71492)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71494

Igen, a fotóm a régmúltat idézi, amikor még nem voltak annyira szigorúak a működési feltételek, mint ma.

Viszont mára megváltozott minden, ami ebben a rövidfilmben is jól érzékelhető: Madarasi Pálinka

 

Előzmény: Cipurró (71463)
sleves Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71493

Újra a fedélzeten? :)

Lenne majd egy kis garanciális javítás.

 

 

Előzmény: rézműves1 (71472)
Főgonosz. Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71492

Valld be, belépésed nem volt túl sikeres, két lehetőséged van, új lapot nyitsz kisebb arccal vagy az itteni közösség kihajít mint azt a bizonyos macskát.

Előzmény: Muity Mijo (71486)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!