Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71483

...az, hogy nem értesz a főzőkészítéshez, egy dolog, de hogy a kezdőket "metil-mérgezéssel"

riogatod, kicsit több, mint érdekes...miből főztök Ti, hogy ez Nálatok egyáltalán téma lehet???...

 

...Miklós1 fórumtársunk a "kutatók éjszakáján" egy laborban vizsgáltatta meg két páleszét is és

szinte még a szabvány által engedélyezett szint, negyedét sem érte el a METILALKOHOL-szintje...

 

...ergó, ha nem vennél el abszolút semmi rézelejét (mert tiszta és karbantatott a főződ), meg jól is

cefrézel és idejében kifőzöd, akkor olyan (szinte kimutathatatlanul) kevés lenne a METIL a páleszodban, hogy a mérgezés kizárt...legalábbis a Metilmérgezés...

Előzmény: Muity Mijo (71251)
comad2 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71482
Előzmény: firstgoat (71480)
firstgoat Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71481

Direkttermőből (othello) készülő szőlőpálinkánál kell esetleg valamire jobban figyelni a szokásosnál? Elválasztás, stb...?

firstgoat Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71480

Tud valaki esetleg vmi helyet, ahol hengerítenek saválló csövet?

A hűtőt szeretném átalakítani, de amit eddig találtam, ott csak 1m-es átmérőt tudtak volna hajlítani a 20-as csőből...

Miklós1 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71479

Nem csináltál rosszul semmit, lehet hogy a budafoki élesztő nem volt elég friss, nehezen szaporodik és ezért késik az erjedés indulása. Hallottam már az élesztő egyenetlen minőségéről, de én még nem tapasztaltam. Próbálj más fajta élesztőt beletenni, ha másfél nap alatt se indult meg (szárított sütőélesztő, Unikén borélesztő), vagy langyos (30-35C) cefrében előtenyészteni az élesztőt, amíg pezseg és azt a hordóba önteni.

A 69058-ban nem írtam citromsavról, viszont az első mondatban áll, hogy nem kell mindent savazni, gyorsan ki kell főzni. Ha tárolnod kell a cefrét, mert pl. nyaralni mész, akkor kell savazni. A savazással nem a gyümölcs eredeti savtartalmát akarjuk utánozni, vagy kiegészíteni, hanem drasztikus pH csökkentéssel a káros baktériumok életterét szűkítjük, tehát a citromsav, borkősav  nem ajánlott a pH erős csökkentésére, egyébként ártalmatlan, pár görgtés után eloszlott a hordóban. A barack felszíne barnul, ez természetes.

Valóban  mérted korábban a citromsav pH csökkentő hatását?

Előzmény: caniculus (71474)
rézműves1 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71478

...ebből a válaszodból látszik, hogy tényleg nem gyártasz főzőt, mert ez is BAROMSÁG...

...mármint "az üstfal min. 2-mm kell, hogy legyen"...igen a 4-500-litereseknél, de nem a mi

legfeljebb 100-literes űrtartalmú üstjeinknél...

...az más kérdés, hogy esetleg ilyet tudott "olcsón" szerezni, de nem kell, felesleges pénzkidobás...

Előzmény: Muity Mijo (71238)
peterkovacspeter Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71477

Nem a káröröm beszél belőlem, de eszembe jutott Ganxstától a Való világ c. dal egy részlete:

"...tükröt tartok, hogy lássátok magatok..."

Kitartás testvér!

Előzmény: Muity Mijo (71430)
golyós Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71476

Már nagyon hiányoztál, különösen amikor az iratkapcsos fedélrögzítésről bátorkodtam írni.

Már majdnem meggyőztek arról, hogy nem is létezik szárnyas iratkapocs....  ;-))...

Üdv újra a fedélzeten:

golyós

 

Előzmény: rézműves1 (71473)
rézműves1 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71475

...már megbocsáss, de ezt talán nem kellett volna...a Mestert személyesen is van szerencsém

ismerni, megvédenem nem kell, meg tudja Ő saját magát védeni...de, hogy aki 50%-nál gyengébben issza a pálinkát az nem férfi, ez a legnagyobb BAROMSÁG...

 

...itt a fórumon is, az elmúlt 12-évben, többször megállapítást nyert, hogy a különféle gyümölcsök

aromái bizony jobban kijönnek, ízletesebb, aromásabb a pálinka, ha nem a "hagyományos" 50-52% -os erősségűre hagyják, aminél csak a szesz marását érezni a torokban...

 

...persze a HAGYOMÁNY...ha Te a régi "kerítésszaggató-nyomjelzős-háziszőttesen nőttél fel", akkor érthető a nosztalgia...de annak legtöbbször csak a neve pálinka...

Előzmény: Muity Mijo (71199)
caniculus Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71474

Tanácsot kérek sárgabarackhoz, mert a tegnap indított cefrén meg sem mozdul a kotyogó.

 

Tegnap mosás után kimagoztam 40kg érett barackot, keverőszárral 10-15 perc alatt lekvár állagúra kevertem. Tettem hozzá cukros vízben feloldott 5dkg Budafoki sütőélesztőt, 1-2ml Zymopec pektinázt, de cukrot nem. A szükséges citromsav mennyiségét (20-30dkg) pH-mérő nélkül a 69058. hozzászólás és a korábbi cefrézések tapasztalai alapján becsültem; eddig mindig sikerült vakon egy lépésben beállítani pH3,0-3,2 tartományba. A citromsavat tévedésből most először nem oldottam fel, hanem közvetlenül a cefrére öntöttem. Újabb hibalehetőség, hogy a bekészített cefrét most nem kevertem át újra keverőszárral, de a hordót négy-öt alkalommal átgörgettem 5-6 méteren.

 

Ez sorrendben az ötödik cefrém (alma, eper, cseresznye, málna), de korábban az élesztő egy-két óra után már mozgatta a kotyogót. Ma reggel újra végiggurítottam a ballont néhány alkalommal. Kellemesen csípős (nekem széndioxidos) a kotyogó alatti tér. A teteje keverés előtt részben meg volt barnulva, de úgy tudom, ez természetes.

 

Természetesen lehet, hogy a citromsav mennyiséget rosszul választottam. Most kivételesen nincs lehetőségem méréssel ellenőrízni. Számolás : 1.) 1kg citromsav 100kg cefrét 1pH-val visz lejjebb 2.) cseresznye és barack közel azonos pH-val rendelkezik. Általában egy hét erjedés után szoktam főzni, ezért lehet hogy felesleges is a savazás. Ezzel kapcsolatban is szívesen fogadom az észrevételeket.

 

Ha ma estig nem mozdulna és csak saját kútfőből kellene továbblépjek, tennék bele vizet és talán élesztőt.

 

Előre is köszönöm a válaszokat.

 

rézműves1 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71473

..."ahol a szükség, ott a segítség"...de jól hangzik, valahol olvastam...

...írj egy mailt és kitalálunk valamit...

Előzmény: rwg_78 (71180)
rézműves1 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71472

...pályinkás jó reggelt...

 

...sajnálattal látom, hogy a "torzsalkodás" ez alatt az egy hét alatt sem szünt meg, amíg nem voltam...remélem azért az otthonfőzés a "főcsapás" iránya továbbra is...

 

...Tomika én már beszéltem olyan emberrel, aki több főzőt is csinált...ha gondolod, megkérem

hogy segítsen egy két hasznos tanáccsal...

 

                                                                                  ...jó nedűt...

Előzmény: Tomi1990.08.02 (71132)
vf1 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71471

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása.

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (71420)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71470

Na akkor mégegyszer. A duplafalú 100 literes üstömbe max 2,8 liter víz fér de csak 2,3 liter kell bele mert a többi forráskor gőz formájában a tulnyomás szelepen kipüsszögne. az üst tetejétől 6-7 cm-rel lejjebb vejeződik be a felhozott víztér. Hogy ez milyen vastag vízteret jelent? Számold ki. Az üst 50,8 cm széles belül és a belmagasság 49,1 cm=99,466 liter.

 

elötte igyál eggyet..... egs.

Előzmény: csiga1974 (71427)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.20 0 0 71469

Egy picit ellentmondok:

A meggyemnél 60 literes hordóba 52 liter cefre volt . A cefre teteje 8,5-9 cm-el volt alacsonyabb mint a hordó teteje.24-25 fokba-pince volt az erjesztés de éppen csak bugyborékolt  semmi vad habzás nem volt. esküszöm !

Előzmény: deszegregator (71456)
liptiki Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71468

Hali! Küldtem Neked egyhosszabb E-mailt.

Előzmény: jatti1 (71441)
Tanyasi-1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71467

Na tölem is egy!

+1,No komment!

Az Isten mindent tud, van aki egy kicsit mindent jobban tud!

:-)

Előzmény: stapika (71466)
stapika Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71466

+1,No komment!

 jaa,majdnem elmaradt: :-DD

Előzmény: snapszmester (71442)
Tan-csi Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71465

Az ötletekkel nincs is baj, inkább csak a kötözködéssel, meg a fellengzős szöveggel. Ez a kettő általában nem a befogadás és a fejlődésre való hajlam jele.

Ez a fórum eddig leginkább erről szólt.

Ez nem kötözködés, csak egy észrevétel.

Előzmény: jatti1 (71455)
senset Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71464

Ugyanígy jártam én is, szintén először!

Nálam a gond az volt: 'ez a vödör még belefér...' Akkor belefért de másnap nem fért:)

Tanultam belőle, inkább legyen kevesebb, de az addig belefektetett munka nem vész kárba (szedés, mosás, válogatás, pépesítés)

Előzmény: sogi01 (71438)
Cipurró Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71463

Azé' a higiénia odab@sz:-)))Ez a régi fotó talán megvilágítja,miért nehéz az ott látható korosztályt rávezetni az újra,a jóra....

 

Üdv

Előzmény: Muity Mijo (71425)
leparlo02 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71462

pálinkásat

 

Szevasztok kicsit paprikás mostanában a hangulat itt!

nem értem máskor jó kis beszélgetés infó csere de most kicsit megakadt a dolog miért?

 

A űst és a "fedő" rögzítéshez csak anyít hogy én a szilikoncső és leszoritó gyűrő és csavar híve vagyok.

Természetesen ez egy vélemény az én tapasztalataim és az én szemszögem.

De ez a lényeg és alfája és omegája ennek a fórúmnak hogy beszéljűnk róla hát ha segít valakinek és az szerintem jó.

 

A másik hogy én is az itteni építő infókból táplálkoztam és táplálkozok ezek alapján készűlt a főzőm is

 

köszönöm is nagyon!!

vf1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71461

Azért minél kevesebb levegő tudjon bemenni....

Előzmény: jatti1 (71457)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71460

Az élesztöt cefrzésnél raktam bele  2% napfénnyel a pektinbontó került bele 2 nappal késöbb. a cefre a garázsba van ahol legalább 28 fok van kotyogo: hordo tetején kicsi lik benne szilikoncsö másik fele vizespalackba.Mint írtad tényleg időbe mentem le:)

Előzmény: deszegregator (71459)
deszegregator Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71459

Az alacsony cukortartalom, és egyes vadélesztők is barátai a robbanásszerű erjedésnek, lehet már későn lett az élesztő rakva...Van variáció bőven, ez a lényeg!

Előzmény: deszegregator (71456)
jatti1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71458

ittho=itthon

Előzmény: jatti1 (71457)
jatti1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71457

Kis hordóról van szó csavaros fedéllel. Ameddig ittho vagyok hagyom forrni és indulás elött lesavazom. Ha nálad jó volt, bízom benne nálam is beválik. :) Köszönöm a választ!

jatti

Előzmény: vf1 (71454)
deszegregator Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71456

Ha ki tudod időben főzni, és nem túl magas hőmérsékletű helységben erjesztessz akkor nem kell savazni. Az almát eszedbe ne jusson savazni, azt nem kell . A cefre kifutásáról..: Mindenki járt már így, de a 20 cm elhagyás a hordó tetejétől az biztosan kevés minden cefrénél...Valami kotyogóról is beszélsz! Mi a fészkes fenének a zajos erjedés idején a kotyogó?! Egyszerüen nem bírta elvezetni a keletkező CO2-t , ha félig va úgylehet akkor is megszalad. Még jó hogy szét nem robbat a hordó, mert a kotyogó (ha tényleg azt használtad) el tud ám tömítődni, és akkor van nagy bumm.

Előzmény: sogi01 (71453)
jatti1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71455

"Legalább nem kell nézni a Mónika Show-t..." Miért? Van? Lemaradtam róla? :)

Koomolyra fordítva! Most én is "kötözködtem", de remélem ezért nem utáltok ki. Valamikor réges régen volt valakinek az ötlete (akkor csakk kötözködött valaki más), nem kell reagálni és akkor abba hagyja. Igaz mi se ismerjük meg a hibákat.

jatti

Előzmény: Tan-csi (71452)
vf1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71454

Már véletlenül savaztam túl cefrét, nem lett gond vele.

Mi lenne ha lesúlyoznád a tetőt, egy-két téglával, ki mehet, be nem a levegő....

Előzmény: jatti1 (71447)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!