Az élesztöt cefrzésnél raktam bele 2% napfénnyel a pektinbontó került bele 2 nappal késöbb. a cefre a garázsba van ahol legalább 28 fok van kotyogo: hordo tetején kicsi lik benne szilikoncsö másik fele vizespalackba.Mint írtad tényleg időbe mentem le:)
Az alacsony cukortartalom, és egyes vadélesztők is barátai a robbanásszerű erjedésnek, lehet már későn lett az élesztő rakva...Van variáció bőven, ez a lényeg!
Kis hordóról van szó csavaros fedéllel. Ameddig ittho vagyok hagyom forrni és indulás elött lesavazom. Ha nálad jó volt, bízom benne nálam is beválik. :) Köszönöm a választ!
Ha ki tudod időben főzni, és nem túl magas hőmérsékletű helységben erjesztessz akkor nem kell savazni. Az almát eszedbe ne jusson savazni, azt nem kell . A cefre kifutásáról..: Mindenki járt már így, de a 20 cm elhagyás a hordó tetejétől az biztosan kevés minden cefrénél...Valami kotyogóról is beszélsz! Mi a fészkes fenének a zajos erjedés idején a kotyogó?! Egyszerüen nem bírta elvezetni a keletkező CO2-t , ha félig va úgylehet akkor is megszalad. Még jó hogy szét nem robbat a hordó, mert a kotyogó (ha tényleg azt használtad) el tud ám tömítődni, és akkor van nagy bumm.
"Legalább nem kell nézni a Mónika Show-t..." Miért? Van? Lemaradtam róla? :)
Koomolyra fordítva! Most én is "kötözködtem", de remélem ezért nem utáltok ki. Valamikor réges régen volt valakinek az ötlete (akkor csakk kötözködött valaki más), nem kell reagálni és akkor abba hagyja. Igaz mi se ismerjük meg a hibákat.
Pektinbonto tegnap este került bele ,ma délután (5kor) értem haza melóbol ,egyböl néztem a cefrét lenyomni a bundát,de én (félve mondom) festék keveröt használtam... ekkor még kotyogott rendesen. De rá egy órára.....
Sokan vagyunk itt a fórumon akik "csak" hasznot húzunk az itteni tudásbhalmazból. Én is, mert sajnos nem tudok újat vagy jobbat mondani. Van aki nem akar! Ha elzavarjuk akkor is olvassa a fórumot, csak mi nem tudjuk, hogy mit ne csináljunk vagy ha esetleg meggondolja magát akkor nem tudjuk meg az ötleteket.
Sziasztok! Az előbb elfelejtettem kérdezni. Kaptam egy kevés sárgabarackot, amit lecefréztem. A baj az az, hogy mire kiforr nem leszek itthon, nem tudom lefőzni. Mit javasoltok a tartósításra? Mikor elutazom lehet, hogy forrni fog, légmentesen se zárhatom le.
"Vannak egyéb számomra lenyűgöző ötletei is a sógoromnak, melyek a főzéseimet segítik, megkönnyítik, de ez nem az a világ, ahol az ilyesmit bemutatja az ember csak azért, hogy alattomos támadások, provokálások célpontjává váljék."
Bocsi, de szerintem ez így erős! Lehet vitatkozni mások módszereivel, ha alapvetően hibás valakinek a módszere azt ki kell javítani, vagy legalább a többiek figyelmét felhívni arra, hogy ne kövessék, de azért a fórumról senkit se kell elzavarni. Mások hibáiból ugyan annyit tanulhatunk mint a sikerekből. Legalább mi tanuljunk!
Most kár is lenne bármit is mondanom. De bíztos vagyok benne, hogy ez számodra most nagyon tanulságos. Én is jártam hasonló módon, csak meggyel. Azóta az edényt csak félig rakom. Nem érdekel, legyen az akármi is, majd ha kiforrt, összeöntöm.
Tegnapelött este szereztem almát amit be is cefréztem,pici napfény és élesztő. Viszont pektinbontót tegnap este raktam bele(mert nem volt tegnapelött).de a pektinbontó nélkül
is volt pár buborék ...de utánna...... Nézzétek
Pedig nem raktam tele tetejétöl volt legalább 20 cm.Kifutott, Ilyennel még nem találkoztam.Meglepett....
Aminek illata van, az biztosan párolog. Aminek nincs, az valószínűleg párolog. :) Ennek megfelelően elsősorban az illatot adó komponensek párolognak. Tegyél rá egy kilyukasztott fedőt, vagy legalább alufóliával takard le, a kozmaolajszűrőt, és a gyűjtőedényt is.