Keresés

Részletes keresés

vf1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71444

Ph beállítás, kotyogó....

Előzmény: jatti1 (71443)
jatti1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71443

Sziasztok! Az előbb elfelejtettem kérdezni. Kaptam egy kevés sárgabarackot, amit lecefréztem. A baj az az, hogy mire kiforr nem leszek itthon, nem tudom lefőzni. Mit javasoltok a tartósításra? Mikor elutazom lehet, hogy forrni fog, légmentesen se zárhatom le. 

jatti

snapszmester Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71442

"Vannak egyéb számomra lenyűgöző ötletei is a sógoromnak, melyek a főzéseimet segítik, megkönnyítik, de ez nem az a világ, ahol az ilyesmit bemutatja az ember csak azért, hogy alattomos támadások, provokálások célpontjává váljék."

 

No komment!

Előzmény: jatti1 (71441)
jatti1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71441

Bocsi, de szerintem ez így erős! Lehet vitatkozni mások módszereivel, ha alapvetően hibás valakinek a módszere azt ki kell javítani, vagy legalább a többiek figyelmét felhívni arra, hogy ne kövessék, de azért a fórumról senkit se kell elzavarni. Mások hibáiból ugyan annyit tanulhatunk mint a sikerekből. Legalább mi tanuljunk! 

jatti

Előzmény: liptiki (71435)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71440

Köszönöm válaszod! Legközlebb jobban figyelek,hogy mennyit rakok a hordóba.

Előzmény: csalitos (71439)
csalitos Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71439

   Most kár is lenne bármit is mondanom. De bíztos vagyok benne, hogy ez számodra most nagyon tanulságos. Én is jártam hasonló módon, csak meggyel. Azóta az edényt csak félig rakom. Nem érdekel, legyen az akármi is, majd ha kiforrt, összeöntöm.

   Egyébként együtérzek veled.

   Jóbbakat.

   Józsipapa

Előzmény: sogi01 (71438)
sogi01 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71438

Beszámoló!

Tegnapelött este szereztem almát amit be is cefréztem,pici napfény és élesztő. Viszont pektinbontót tegnap este raktam bele(mert nem volt tegnapelött).de a pektinbontó nélkül

is volt pár buborék ...de utánna...... Nézzétek

Pedig nem raktam tele tetejétöl volt legalább 20 cm.Kifutott, Ilyennel még nem találkoztam.Meglepett....

zsoltika198502 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71437

Köszi szépen!!

Előzmény: TINTUS (71414)
barkócza Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71436

Aminek illata van, az biztosan párolog. Aminek nincs, az valószínűleg párolog. :) Ennek megfelelően elsősorban az illatot adó komponensek párolognak. Tegyél rá egy kilyukasztott fedőt, vagy legalább alufóliával takard le, a kozmaolajszűrőt, és a gyűjtőedényt is.

Előzmény: TINTUS (71416)
liptiki Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71435

Egy találó dalocska egy magyar szövegírótól és előadótól.

 

Bródy János - Mé' nem húzol elfele - részlet

ne hintsed itt a rossz dumát
minket te nem versz sose át
há' mé' nem húzol elfele
és mé' nem hagysz má' békibe

nem érdekel hogy mit papolsz
neked már jobb ha szót se szó'sz
belőled több volt mint elég
hogy nem szakadt még rád az ég

ne esküdözz hogy jót akarsz
nem kóser az amit kavarsz
há' mé' nem húzol e'fele
és mé' nem hagysz má' békibe

felejts el minket kiscsibém
amíg szolidan kérem én
ne próbá'kozz má' semmivel
szolidan tűnj a francba el

 

 

Előzmény: Muity Mijo (71430)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71434

Nem a tanár találta ki az írást, csupán tanítaná. Mondjuk az olvasást nem sikerült mindenkinek.

Hatóság0301 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71433

Üdv!

 

És ezért nem ajánlatos számlára vásárolni sem berendezést, mert a számla másolat náluk fog kikötni! ( az adatokkal együtt!!!)

 

Előzmény: kezdö kotyvaszto (71429)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71432

Pontosan így van, erre szokták azt mondani, hogy az ördög nem alszik.

 

Előzmény: vf1 (71421)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71431

Természetesen inverz, továbbá természetesen ez kizárólag optimális külső hőmérsékleti viszonyok mellett értődik.

 

Előzmény: Muity Mijo (71430)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71430

Hisztériázás helyett legalább olvass figyelmesen és értelmezz helyesen!

Mint mondottam, a kajszibarackot mosom és egyenként kimagozom, így óhatatlanul is jut a cefrébe víz, továbbá miután pépesítem a gyümölcs is elég jelentős mértékben levet enged. A cukor szárazon történő adagolása folyamatosan és elkeverés mellett történik (az eszközeim egy részét már bemutattam), mitöbb - újabb eretnekség részemről - nem vödrözéssel vacakolva, hanem egy az egyben a 80, max. 120 literes kiválóan záró fedelű műanyaghordóba.

Megköszönném, ha se te, sem más nem tekintene önmagam ellenségének, különösen a mai cukorárak mellett (sej, hol vannak már az egykori fahordós méhész inferz cukrok), ha ez így nem működne tökéletesen, akkor nem így csinálnám, kajszi- és szilvapálinka kihozatalban csodálatos minőség mellett még sosem csalódtam.

Egyébként én senkinek sem javaslom a módszereimet, csupán megosztom másokkal is.

Megismétlem: ki így, ki úgy ... :(

 

Előzmény: snapszmester (71428)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71429

üdvözlök mindenkit!

 

magam sem javaslom a bejelentest.

kitudja mijen döntest hoznak a jövöben a magänfözes szabalyozäsära!

Előzmény: vf1 (71421)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71428

Azt gondolom elég béketűrő ember vagyok.

Sok harcot megvívtam a minőségi pálinka főzés érdekében, Te már sok vagy.

Ide azért is járnak az emberek hogy tanuljanak. Olyan dolgokat kell javasolni ami biztosan beválik. Nem tesszük bele a cukrot szilárdan mert nem oldódik be garantáltan. És még van 1-2 majd figyelek. Nem az számít neked mi vált be.

A legnagyobb hiba az elhallgatás. Mi van ha rosszat találtál ki? Ekkora magabiztosság már bűn. És mi van ha jó? Nem osszuk meg a többiekkel? Irigységből, nagyképűségből, félelemből mert beszólnak. Te beszólhatsz mindenkinek, de neked ne tegyék?

 

Előzmény: Muity Mijo (71423)
csiga1974 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71427
sziasztok.kedves titusz volna egy keresem vizfürdösnek milyen vastag vizter kell.
Előzmény: TINTUS (71416)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71426

Ugye!? Az ember fiát minduntalan aljas, gaz támadások érik, pedig tudhatná a sok hitetlen, hogy Te vagy létünk alapjainak eszkatalógiai manifesztációja, a tegola, mely kiutat mutat transzcendentális mivoltunk, és tetteink szádorgó szövevényéből.

Csak még azt kéne tisztázni, konkrétan melyik vagy, mint a példában:

"Mén a vasutas a sínek között.

 Hangot hall: Térj meg hozzám!

 Körülnéz, mi van?

 Megint: Térj meg hozzám!

 Látja a váltóból jön a hang.

 Hát te ki vagy?

 Én vagyok Jézus Krisztus, az Isten fia! Hát.....meg váltó:DDDDD 

Előzmény: Muity Mijo (71423)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71425

Ezt anno még apám és körei, ha jól emlékszem rozsliszt-szilvalekvár elegyéből oldották meg, de még középkategóriás hivatalos főzdékben alkalmazták a kemence és az üst réseinek a tömítéséhez. A képen a madarasi egykori főzde ilyen üstjei láthatók.

 

 

Előzmény: TINTUS (71415)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71424

Hát igen, ha van elég alapanyagod, akkor érdemes kapacitást növelni.

Nálam a nagy üst duplafalú, a kép szerinti kicsi a finomításhoz szimpla, ebbe a törésig 25 liter folyadék fér bele, kiváló olyan esetekben, amikor egy fajta tisztázandó anyagból ennél kevesebb mennyiség keletkezik.

 

 

Előzmény: Gasparius (71403)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71423

Hát igen, kolibritől struccig terjed a skála. A súrlódások csökkentését szolgálná ezt közölni másokkal.

Nem, nem tesz kárt sem magban, sem edényben, és a hatékonyságnöveléshez képest pofonegyszerű az átalakítása.

Vannak egyéb számomra lenyűgöző ötletei is a sógoromnak, melyek a főzéseimet segítik, megkönnyítik, de ez nem az a világ, ahol az ilyesmit bemutatja az ember csak azért, hogy alattomos támadások, provokálások célpontjává váljék.

 

Előzmény: Gasparius (71403)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71422

Nálam anno egy beszterceit vitt el és egy kajszit a vírus. A szilvánál még nem tudtam, hogy mi ez, így 2-3 évig simán hagytam. s lett. És mikor már elég nagy volt, tele volt gyümölccsel, majd szépen lehullajtotta szinte az összeset, akkorzdtem el gyanakodni, hogy itt valami komolyabb gond van. Locsolni locsolom én is rendesen a fáimat, szerencsére megoldható.

 

Az infókat nem kertészetektől, csemetésektől kértem, hanem internet és mezőgazdasági bolt. (az utóbbiban is volt olyan, ahol nem permetszert ajánlottak, hanem a kivágást).

 

Most merész vagyok, mert 3 besztercei fám van és egy stanley. Csak még picik. Az egyik besztercein van 2 termés. Próbálok odafigyelni rájuk, a nagy forróságokban 4-5 naponta öntöztem, rendszeresen permetezem táppal, a tövéhez is teszek ki trágyát... végül is ez m ajdnem olyan, mint egy embernek az immunrendszere. Védekezni kb úgy tudsz ellene, hogy erősíted, mert a vírusok ellen nincs gyúgyír. Persze az egyik legnagyobb gond ott van - szerintem -, hogy csak a saját kertedet tudod ápolni, a szomszédéba már nincs beleszólásod.

Előzmény: deszegregator (71417)
vf1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71421

Tavaly az induláskor én is érdeklődtem Pesten a NAV-nál és az illetékes minisztériumban, és hasonló választ kaptam.

Természetesen itt a fórumon senki nem hitte ezt el nekem.

Én sem javaslom viszont a főző bejeletését, jobb a békesség.

Ugye a rosszakaró szomszéd most békén hagy, mert azt hiszi, minden szabályos...a többi nem érdekes.

Előzmény: Fémkohász (71413)
vf1 Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71420

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása.

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (71326)
Cipurró Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71419

Már meg ne haragudj,de szerintem butaság kilépni a névtelen otthonfőzők köréből,és lejelenteni a főződet a  NAV felé,névvel-címmel.

Most kedvező a helyzet,de ez változni fog,és én nem szeretném akkor az adataimat egy NAV tisztviselőnél tudni........

Előzmény: Fémkohász (71413)
deszegregator Creative Commons License 2012.07.19 0 0 71418

Az ilyen hordóban sajnos sok minden lehet ami nem belevaló, gondolok itt a zölden leverttől a rothadásnak indultig, de hátha szerencséd van, és zömében jó anyag...Élő embert nem ismerek, még csak hírből sem , aki ilyen tortúrán átment volna amiket írsz a főzőberendezéssel kapcsolatban, szerintem ez kamu....Járj utána...

Előzmény: Fémkohász (71413)
deszegregator Creative Commons License 2012.07.18 0 0 71417

Nem kell a fejsze után kapni olyan hirtelen.... A besztercei sajnos érzékeny a szilva himlővírusra, míg pl. a veres szilva  - éppúgy mutatva a levelein a betegség tüneteit - szépen kineveli a gyümölcsét. Egy nagy rosszindulatú kamu az amikor a beteg fa kiírtását javasolják. Rosszindulatú, mert tudni kell, hogy szinte minden szilvafa hordozója a vírusnak, csak nem mindegyiket betegíti egyformán, a növényguruk azért javasolgatnak ilyesmit, hogy kevesebb beteg fa legyen, vagy talán azért hogy az ő nyamvadt fáit ültesd az évszázadokon át bizonyított , állóképes pálinkafák helyett (veres, és bódi szilva pl...) A betegséget virágzásnál a méhek átviszik a virágporral, terjesztői a gyomfélék is, innentől kezdve nincs is miről beszélni... Vírus, tehát védekezés ez ellen nemigen létezhet, azonban a tüneteket lehet csökkenteni, sőőt! Az öntözött fáim egészen más képet mutatnak most is, mint amit nem tudok öntözni nálam is. A kék szilvafélék ( amit nemes egyszerűséggel "Berci szilvának" hívnak felénk , legyen az besztercei, vagy elfajzott Stanley, ki tudja miféle.. a lényeg, hogy a nyár végén érő, hasonszőrű szilvák) érzékenyebbek az aszályra, ilyenkor eldobálják éretlenül a termés jó részét. Ha van rá mód megfelelő víz , és tápanyagellátottság mellett szép termést lehet elérni a vírusfertőzöttség, érzékenység ellenére is. Jó példa a 2011 - es év, amikor sokaknak fülig ért a szája mifelénk, hogy végre sokat termett a Berci szilva ! Miért is? A 2010 - es év extrém nagy csapadékhozama komoly víztartalékot tudott képezni a talaj alsóbb rétegeiben is, ezáltal a fa jó kondícióba tudta hozni magát, bő termést tudott hozni, nem dobálta el a termését. Azok a besztercei szilva fák amiket öntözni tudok kielégítően teremnek, igaz az ágakat még soha nem kellett alátámasztani, amiket nem tudok öntözni azok esetleges termést hoznak, évekig sem tudnak komolyabbat produkálni néha...Vírusfertőzött mind..

Előzmény: csiba00 (71412)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.18 0 0 71416

Barkócza!  amikor szellőztetjük akkor elpárolog az aroma? Ennyi szerintem nem számottevő ha párolog is. Hát eddig nem takartam  se a szűrőt se az edényt, dobjak rá egy rongyot? Akkor is marad hézag.....

Előzmény: barkócza (71299)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.18 0 0 71415

A nokedlis tömítés rengeteg időmet elvesz - legalább 4 perc kell a felkenéséhez   de belefér abba az 1  órába míg elkezd csorogni és még egy stampi is belefér.....

Előzmény: Muity Mijo (71328)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!