Hát igen, kolibritől struccig terjed a skála. A súrlódások csökkentését szolgálná ezt közölni másokkal.
Nem, nem tesz kárt sem magban, sem edényben, és a hatékonyságnöveléshez képest pofonegyszerű az átalakítása.
Vannak egyéb számomra lenyűgöző ötletei is a sógoromnak, melyek a főzéseimet segítik, megkönnyítik, de ez nem az a világ, ahol az ilyesmit bemutatja az ember csak azért, hogy alattomos támadások, provokálások célpontjává váljék.
Nálam anno egy beszterceit vitt el és egy kajszit a vírus. A szilvánál még nem tudtam, hogy mi ez, így 2-3 évig simán hagytam. s lett. És mikor már elég nagy volt, tele volt gyümölccsel, majd szépen lehullajtotta szinte az összeset, akkorzdtem el gyanakodni, hogy itt valami komolyabb gond van. Locsolni locsolom én is rendesen a fáimat, szerencsére megoldható.
Az infókat nem kertészetektől, csemetésektől kértem, hanem internet és mezőgazdasági bolt. (az utóbbiban is volt olyan, ahol nem permetszert ajánlottak, hanem a kivágást).
Most merész vagyok, mert 3 besztercei fám van és egy stanley. Csak még picik. Az egyik besztercein van 2 termés. Próbálok odafigyelni rájuk, a nagy forróságokban 4-5 naponta öntöztem, rendszeresen permetezem táppal, a tövéhez is teszek ki trágyát... végül is ez m ajdnem olyan, mint egy embernek az immunrendszere. Védekezni kb úgy tudsz ellene, hogy erősíted, mert a vírusok ellen nincs gyúgyír. Persze az egyik legnagyobb gond ott van - szerintem -, hogy csak a saját kertedet tudod ápolni, a szomszédéba már nincs beleszólásod.
Az ilyen hordóban sajnos sok minden lehet ami nem belevaló, gondolok itt a zölden leverttől a rothadásnak indultig, de hátha szerencséd van, és zömében jó anyag...Élő embert nem ismerek, még csak hírből sem , aki ilyen tortúrán átment volna amiket írsz a főzőberendezéssel kapcsolatban, szerintem ez kamu....Járj utána...
Nem kell a fejsze után kapni olyan hirtelen.... A besztercei sajnos érzékeny a szilva himlővírusra, míg pl. a veres szilva - éppúgy mutatva a levelein a betegség tüneteit - szépen kineveli a gyümölcsét. Egy nagy rosszindulatú kamu az amikor a beteg fa kiírtását javasolják. Rosszindulatú, mert tudni kell, hogy szinte minden szilvafa hordozója a vírusnak, csak nem mindegyiket betegíti egyformán, a növényguruk azért javasolgatnak ilyesmit, hogy kevesebb beteg fa legyen, vagy talán azért hogy az ő nyamvadt fáit ültesd az évszázadokon át bizonyított , állóképes pálinkafák helyett (veres, és bódi szilva pl...) A betegséget virágzásnál a méhek átviszik a virágporral, terjesztői a gyomfélék is, innentől kezdve nincs is miről beszélni... Vírus, tehát védekezés ez ellen nemigen létezhet, azonban a tüneteket lehet csökkenteni, sőőt! Az öntözött fáim egészen más képet mutatnak most is, mint amit nem tudok öntözni nálam is. A kék szilvafélék ( amit nemes egyszerűséggel "Berci szilvának" hívnak felénk , legyen az besztercei, vagy elfajzott Stanley, ki tudja miféle.. a lényeg, hogy a nyár végén érő, hasonszőrű szilvák) érzékenyebbek az aszályra, ilyenkor eldobálják éretlenül a termés jó részét. Ha van rá mód megfelelő víz , és tápanyagellátottság mellett szép termést lehet elérni a vírusfertőzöttség, érzékenység ellenére is. Jó példa a 2011 - es év, amikor sokaknak fülig ért a szája mifelénk, hogy végre sokat termett a Berci szilva ! Miért is? A 2010 - es év extrém nagy csapadékhozama komoly víztartalékot tudott képezni a talaj alsóbb rétegeiben is, ezáltal a fa jó kondícióba tudta hozni magát, bő termést tudott hozni, nem dobálta el a termését. Azok a besztercei szilva fák amiket öntözni tudok kielégítően teremnek, igaz az ágakat még soha nem kellett alátámasztani, amiket nem tudok öntözni azok esetleges termést hoznak, évekig sem tudnak komolyabbat produkálni néha...Vírusfertőzött mind..
Barkócza! amikor szellőztetjük akkor elpárolog az aroma? Ennyi szerintem nem számottevő ha párolog is. Hát eddig nem takartam se a szűrőt se az edényt, dobjak rá egy rongyot? Akkor is marad hézag.....
A nokedlis tömítés rengeteg időmet elvesz - legalább 4 perc kell a felkenéséhez de belefér abba az 1 órába míg elkezd csorogni és még egy stampi is belefér.....
Zsoltika, ha van szakács ismerősöd akkor kérd meg szerezzen húshőmérőt. Szakácsok betolják a fövő husba és megállapítják, higy kell-e még főzni vagy már kész.Kicsi elemmel működik , sokáig bírja .
Nálunk nem könnyű jó árban hozzájutni kajszi barackhoz, ugyhogy megörültem neki hogy adódott ilyen lehetőség. Azt hittem hogy akkor szedik és ugy hozom el, de mikor odaértem jó pár km-re akkor szembesültem hogy már ez hordóban van.
Este adtam hozzá pektinbontót is, aztan jól összekevertem, reggel megy hozzá a kénsav és a pH beállítás, így remélem elpusztul aminek nincs helye benne, valamint az élesztő. 1-2%-nyi napfényt is adok majd hozzá, hát meglátjuk mi lesz belőle.
Már bánom, hogy nem vittem el a cefrefokolómat, de nem volt kéznél sajnos.
Meglátjuk mi lesz belőle...
Egyik ismerősöm, aki főzőt akar most magának, hivatalosan, felhívta a NAV-ot. Ott azt mondták, hogy ha magának készít el, akkor kell irni egy kérvényt, melyben meg kell adni a gyártás helyét illetve, hogy utána hol kívánja üzemeltetni, illetve egy rajzot a lepárlóról, melynek nem kell műszaki rajznak lenni, csak a fő alakok és méretekkel.
Kiváncsiság képpen én is felhívom őket és faggatózok, hogy mi van akkor ha én magamnak csinálok egy kis rendszert és a szomszéd bejelent, ez von e maga után bírságot, vagy pedig egyszerűen ez nem bejelentés köteles hogy én készítettem magamnak.
Akkor valamennyire boldogabb lehetsz, mert a fát nem kell kivágnod. Az általam mutatott képen a himlő betegség van, és a jelenlegi tudás szerint csak egy gyógymód van rá, a beteg növény megsemmisítése.
Én vágtam már ki emiatt jó pár éve egy 6-7 éves szilvafát. A termés beérésére a gyümölcs 80-90%-a lehullott róla. És a legrosszabb az egészben, hogy a beteg növény más csonthéjas gyümölcsöket is meg tud fertőzni.
Sikerült egy kis korai nyári almához hozzájutni,amit be is cefréztem .
40 liter cefre lett ami kapott szárított élesztöt,pektinbontót és 2% napfényt.Végeredményről majd írok.Ha valamit elrontottam remélem a kolegák kijavitanak:)
Nos valóban így van, mint utaltam rá, nagyon jól jönne egy 100 literes, mag egy 60 literes is, ekkor talán ez, ami most van, csak finomítóüstnek lenne használva.
Itt sokféle "főzőmester" jön össze, sokféle eszközzel, nem csoda, ha az egyik módszer teljesen rossz más körülmények között, aztán jól lehülyézik egymást néha, pedig egyik se tehet róla.
A fordulatszámmal kapcsolatban ha azt a fogazottat használod, nem csoda, hogy elegendő az alacsony, szerintem a hatékonysága ezzel megduplázódik, ami esetleg elgondolkodtató, hogy nem töri-e össze a magot is?
Sajnos nem büszkélkedhetem, viszont tapasztalatokon alapuló alaposan kitárgyalt konzultációkat követően az ezermester sógoromnak szoktak ilyen hálás ötletei keletkezni.
Jómagam mereven maradok az alacsony fordulatszám mellett.
Egyébként az idei évet kivéve igen sok szilvát szoktam feldolgozni.
Én pénzt pálikaalapanyagnak szánt gyümölcsért nem vagyok hajlandó adni, így marad ami marad, azaz bodza, ringló, eper, szőlő ..., írnám, hogy és így tovább, de sajnos nincs okom ezt írni, az egzotikumokkal nincs kedvem kínlódni.
Zavarosnak tüntem? Pedig mindenki kedvébe akartam járni. Többek között a tiédbe is. Ha nem sorozatban gyártott, csúcstechnológiával gyártott aparátokról van szó, akkor bizony a kreatívitás nagyon előtérbe tolakodik. Egyszerűsitve, mindenki máskép csinálja, pénztáscája, lehetősége, szakmai tudása, és igénye szerint. Ez a példa csak egy kiragadott dolog volt. Mondhattam volna mág tömítőanyagnag sarat, vizes roncsot, rozslisztes agyagot, stb. Hidd el nékem, hogy amit előzőleg írtam "takarmányfüllesztő" pereme 1,5 mm. vastag anyag. Erre jön rá a kupolla! A kupolla átmérője némely helyen kisebb mint az üst átmérője. Ráadásul olyam, mint az ökörhugyozás. Kenyheték én rá szilikont kiló számra az akkor sem lesz jó. Technikai beállitottsági személy vagyok, nem mondhatja rám senki, hogy ha valamit a kezembe veszek, akkor sz@r lesz belőle. De amit nem én gondoltam ki és gyártottam le, az már csak ilyen.
Nem akorom én kétségbe vonni a szilikongumi jó tulajdonságait, de ami technikailag szóba jöhet az a szilikon vetélytársa a "nokedli"! Mármint a példában.
Az én főzőm peremén példáúl egy hasított szilikoncső van. Olyan a tömités, hogy még percek múlva is visszafúj, ha belefújok. Nem is kéne lecsavaroznom. Csavar is csak azért van, hogy mit szólnak az emberek, ha nincs!
Ilyeneket meg ne mondj, hogy jobb nincs, esetleg te még nem tudsz róla.
Viszont én most jöttem rá arra, hogy ami számomra főzőberendezés, az legkevesebb a hivatalosan engedélyezett 100 literes apparát, ugyanakkor itt számtalan esetben keletkeznek viták olyan otthoni pálinkafőzők között, melyek közül akad aki kuktával, és akad aki komolyabb lehetőség igénybevételével állítja elő az áhított nedűt.
Egyértelmű, hogy nem jelentéktelen esetben nem egy cipőben járunk.
De hát ez csak a közölt információktól függ.
Meg hát ugye konzultációs kifejletére tekintettel a nívótól is.