Természetes hogy le kell húzni valamivel. Bár nem ismerem a sisakod kialakítását, de ha megoldható, és javasolnám, az étkezési szilikoncső alkalmazását. Én 9mm-essel dolgozom. A luk benne 6-os. Tehát, 6mm-es egyenetlenségig képes tökéletesen tömíteni, és 10 éve nem veszített semmit a rugalmasságából. A csavaros meghúzással semmi baj nincs. Sokan készítenek ilyennel kiváló pálinkákat. Egy hátránya van, hogy a nyitás, zárás, kicsit időigényes. Azt mondod: "én még ilyen patentokkal nem találkoztam, ami persze attól még létezhet."
Sajnos sem a főzőüst, sem a kupola illeszkedő pereme nem sikeredett tükörsímára, így bizony csak a kupola súlya vajmi kevés ahhoz, hogy képes legyen hézagmentes tömítést eredményezni az alkalmazott gumitömítés mellett, mely valóban veszített már az elmúlt évek alatt a rugalmasságából valamennyit. Bizony jó alaposan meg kell húzni mind a 13 szorítócsavart ahhoz, hogy ne történjék kifúvás, kigyöngyözés itt-ott, de utánhúzáskor ez megszűnik. Ettől még mint jelenség létezik. Tovább ettől még az apparát tökéletesen megfelel a célnak. Még szakmailag is ...
Még annyit: én még ilyen patentokkal nem találkoztam, ami persze attól még létezhet.
"ÜVÖLTHETSZ" te szakmaiságod bősz tudatában, meg lezárhatod, attól még a gyakorlatban igenis előfordul tömítés melletti gőzkifúvás, saját amatőr nyelvezetem szerinti megfogalmazásban.
Majd ha otthoni pálinkafőzésből szeretnék diplomázni, akkor igyekezni fogok kizárólag szakmai nyelvezetre törekedni. :(
Lehet, hogy te most ezt viccnek szánod, de elárulom neked, ellenére, hogy "nincs nyomás a rendszerben", azért egy 100 literes üst esetében annyi mégis van, hogy kifújjon a gőz némely szorítócsavar mellett, ami nem gond, hiszen utánhúzom és máris rendben van.
De azt a szorítást el sem tudom képzelni holmi patentokkal, amit az acélcsavarokkal tudok kifejteni.
Hááát, ez sem kevésbé macerás, még úgy sem, hogy neked valamivel kevesebb csavar alkalmazásával jár a leszorítás. Pláne ezzel a lekvárkodással. E helyett miért nem szabsz bele olyan spéci gumiból tömítést, mely hőálló? Mennyivel praktikusabb lenne kenegetés helyett. Vagy talán nincs elég érintkező felület, ahova egy ilyen tömítés lecsúszás mentesen elhelyezhető lenne?
Most döntöttem el, hogy én nem változtatok pattintós szorításra, marad így, ez stabil, legfeljebb 10 perccel tovább tart a csavarok szoros rögzítése, az időbe meg bőven belefér.
A kupolát egy köralakú abroncs segítségével csavarozva szorítom az üsthöz. A hézagokat nokedli tömíti melyet az üst már meleg állapotában kenek fel .A kis fadarab az a túlfolyó nyílását zárja, a másik a súlyszelep, a felesleges gőz ott távozik. Azt üst 100 literes a dupla fal közé 2.3-2.4 liter víz kerül.
Snapszi tudományában az előpárlat vizsgálatára tól-ig %-ot adott meg én annak átlagát vettem, így jött ki az eredmény. Érdekes,hogy a 4.pohár határozottan jobb volt mint az 5. ezért úgy döntöttem a 4-5 pohár még jó. A 3-ast már nem kockáztattam izlelés után. az 1-2 meg kostolás nélkül karbantartó anyag lett. Majd még gyakorlok.
Régen (és egyes tájakon ma is) pont azért volt szokás jó adag metanol hozzáadásával készíteni a denaturált szeszt, mert azt gazdaságosan nem lehet kifőzni belőle. Magyarul ha a cefrében igazán veszélyesen sok metanol volna, akkor tényleg nem lehetne biztonságos a legjobban finomított pálinka sem:)