Keresés

Részletes keresés

Zsiga85 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71321

Na szia mindenkinek!

 

Csak elmentem ma és megvettem a kinézett üstöt! (élelmiszeripari Saválló acél)

Már megvannak az adatai is!

                     Alsó átmérő: 63cm

                     Függőleges fal magasság 28cm
                     Palást hossza 34,5cm

                     Felső átmérő 29cm

                    

 

Súly 19Kg  Kb:.

 

A tetejéből úgyis le kell majd végnom mert a Rézbográcsom átmérője 39cm.....

 

Mostmár csak a Dupla falat kell valahogy rá szerkeztetnem valahol!

 

Ha vannak ötletek ki tudná olcsón megcsinálni Monortól nem messze akkor szóljatok!


köműves Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71320

Toltad neki rendesen nekem néha a csap víz nem folyik így :-)

Előzmény: TINTUS (71285)
csalitos Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71319

   Ha nem lesz bajnok akkor is gyere, mert bánatában is iszik a magyar. Kétszer iszik, egyszer örömében, másszor bánatában.

 

Előzmény: hal65 (71317)
barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71318

Szurkolunk!!!

Előzmény: hal65 (71317)
hal65 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71317

Azért, mert a látóközpontodat, már megtámadta a metil:))

Na a viccet félretéve, lehet hogy az idén tényleg nyugtotok lesz tőlem.

A lányomnak pont akkor lesz (Debrecen) versenye.

Ha bajnok lesz, lehet hogy héfőn lemegyek hozzátok, "öröminni":)

Előzmény: barkócza (71314)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71316

Akkor ne igyál számítógépet...

Előzmény: barkócza (71315)
barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71315

Sajna, a számítógép jobban rontja a szememet, mint a metanol...

Előzmény: vinik táltos (71311)
barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71314

Egyébként jól csináltad. :)

Előzmény: TINTUS (71312)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71313

Hal!

Nem látlak a listában , nem jössz?!

Előzmény: hal65 (71309)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71312

Barkócza!

Snapszi tudományában az előpárlat vizsgálatára  tól-ig  %-ot adott meg én annak átlagát vettem, így jött ki az eredmény. Érdekes,hogy a 4.pohár határozottan jobb volt mint az 5.  ezért  úgy döntöttem a 4-5 pohár még jó. A 3-ast már nem kockáztattam izlelés után. az 1-2 meg kostolás nélkül karbantartó anyag lett. Majd még gyakorlok.

Köszönöm az észrevételed.

Előzmény: barkócza (71299)
vinik táltos Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71311

Úgy tudom, hogy a metil a szemet kezdi el megrongálni, (megvakít) csak utána öl.

 

Én is csináltattam gyorstesztet, kétszer is.

 

Az első (3 köbcenti rézeleje kidobva)  hőfokmérés alapján lett szétválasztva, (Google).

Második lépcső: tisztázás 50%-ra.

 

(Snapszi nagyon kérlek ne kötözködj ismét)

 

Ez a metilt az egészségügyi határ alatt mérte.

A másikból 3 köbcenti rézeleje lett kidobva, (tisztázás 50%.ra) majd a laborban: egészségre ártalmas mennyiségű metilt nem tartalmazott.

 

A főzések 5 l cefréből történtek.

Tehát szerimtem a letisztázott 4-6 deci párlat egyáltalán nem tartalmazott akkora mennyiséget, ami ártalmas lenne.

Mint írtam, 70 évesen nem használok szemüveget, ezért óvatos vagyok a metillel, inkább többet dobok ki.

 

Azt is olvastam a neten, hogy az etilalkohol meg rongálja az agyban a helyesírás központot.

 

Sajnos nap mint nap tapasztalom itt.

Köszi a türelmet.

Üdv: Táltos Károly

cloaked Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71310

Régen (és egyes tájakon ma is) pont azért volt szokás jó adag metanol hozzáadásával készíteni a denaturált szeszt, mert azt gazdaságosan nem lehet kifőzni belőle. Magyarul ha a cefrében igazán veszélyesen sok metanol volna, akkor tényleg nem lehetne biztonságos a legjobban finomított pálinka sem:)

Előzmény: Miklós1 (71305)
hal65 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71309

Én is szeretnék ott lenni a békítőn.

Bár ez is veszélyes!

Tavaly pl úgy felidegesítettem magam, hogy ha vf1 nem ad infúziót, már lehet, hogy nem lennék:)

Előzmény: barkócza (71307)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71308

:)

Borítékolom h besértődik, főleg az ivásba-torkolás miatt

Előzmény: barkócza (71307)
barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71307

Kedves Kibé!

 

Múltkor egy bizonyos pálinkaguru nagyon megsértődött, mert nem pontos nevén szólítottuk, csak a fél nevén. Nos, hát, valóban, a moderálási elvek szerint a más becenevével szórakozni nem szabad. Igaz, ő az utóbbi napokban az egyik fórumtársunk nevével kötözködik, de hát valószínűleg ő, mint állítólagos ős-fórumozó, megteheti.

 

De Kibé! Ha viselkedésed miatt Szilvakukc megsértődik, akkor természetesen segédként rendelkezésére állok. Különösen, ha a sértés pálinkaivásba torkollik. :)

Előzmény: Törölt nick (71306)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71306

Ne kekeckedj, arra ott van szilvakekc...:)

Előzmény: zsuzska60 (71304)
Miklós1 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71305

Nekem meg a bor jut eszembe, abból ki választ le metilalkoholt? Megisszuk a letisztított cefrét pektinbontóstul oszt annyi.

Engem a labormérés győzött meg arról, hogy túl van lihegve a metil probléma. Fórumos módszerrel elkészült kétféle gyümölcs: szilva (csonthéjas) körte (almatermésű), két külön évjáratból, 0,5% előpárlat elvétellel olyan kevés metiltartalmat mutatott, hogy kicsit gyanakodva néztek rám, hogy valamiből kevertem a mintát. A mérési jegyzőkönyveket egyszer már feltettem a fórumra, a 35125 vagy a 49990 hsz. környékén meg lehet nézni.

zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71304

na de azt meg snapszmester írta, nem pálinkaművész - azért nem jó :-)))

Előzmény: Törölt nick (71303)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71303

Snapszmester is számtalanszor leírta, csak ha összegyűjtött előpárlatot iszol,akkor leszel agyilag zokni

Viszont ha ezt teszed, már ivás előtt is zokni vagy :)

barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71302

Nem is neki írom, mert szerintem fölösleges... :) Úgyis csak a vita kedvéért vitatkozik.

Előzmény: zsuzska60 (71301)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71301

tudod, mi sokan ismerünk és tudjuk, hogy megvan a megfelelő alapod arra, hogy írj, de az önjelölt pálinkaguruk nem fognak neked hinni...

Előzmény: barkócza (71300)
barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71300

Egyesek itt most megint ijesztgetnek azzal, hogy az előpárlatos pálinka mérgező lenne. Sokszor megbeszéltük, itt most csak az újak kedvéért: 

 

1. Az előpárlatot az ízhibát okozó aldehid és esetleges etil-acetát miatt vesszük el.

 

2. A metanol lepárlással - a közhiedelemmel ellentétben - nehezen választható el az etanoltól, mert közel azonos az illékonyságuk, továbbá azért is, mert nagyon kis mennyiségben van jelen. 

 

3. A metilalkohollal való riogatás csak a szeszipar marketingmunkájának a része. A metanol a gyümölcs pektintartalmából keletkezik, ezért pl. cukorcefrében egyáltalán nincs is jelen. Gyümölcscefrében sem keletkezik veszélyes mennyiség.  A modern pektinbontó enzimek pedig minimálisra csökkentik a metanol képződését.

 

4. Metanolmérgezéses esetek nem házilag főzött, hanem lopott ipari szesszel hamisított töményszesz miatt történnek.

 

5. A "rézeleje" az, amikor a főzés elején réz is kerül a pálinkába. Ennek oka a kitakarítatlan hűtő, és az ecetes cefre. Ha nem ecetes a cefre, nem oldódik jelentős mennyiségű réz a hűtőből. Márpedig ne legyen ecetes a cefre. Főzés (elsősorban tisztázás) előtt takarításnak elég, ha leeresztjük a hűtőből a hűtővizet, az üstben pedig teljes telesítménnyel vizet forralunk.

 

Nagyon szépen megkérem a hirtelen betoppanó, önjelölt pálinkagurukat, hogy ne beszéljenek hülyeséget.

barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71299

Ugye, csak a fotó kedvéért nincs letakarva a szűrő és a vödör? Így sok aroma párolog el.

 

Én mostanában a 25%-os cefrére vonatkoztatva 0,25%-nyi frakciókat gyűjtök, ami a te esetedben 40ml-nek felel meg. Ha jó a cefre, akkor csak az elsőt szoktam elönteni, legfeljebb a másodikat, ami így 40-80ml. 180ml szerintem kicsit sok, de persze nyilván te tudod, hogy milyen íze volt. Az elején szokott lenni a pálinkában egy kis kesernye, ami megijesztett engem is kezdőbb koromban, de az a pálinkában felhígulva a gyümölcsaroma egyik fontos alkotóeleme. Lehet bátrabban többet megtartani.

 

Előzmény: TINTUS (71285)
barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71298

Ugyan én egyelőre kuktából főzök, de a "laza" leszorítás híve vagyok, azért, hogyha dugulás lépne föl, robbanás helyett a gőz csak simán leemelje a kalapot.

Előzmény: vf1 (71293)
barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71297

Ez így tiszta.

Előzmény: bujukcekmece (71290)
barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71296

"A korondi piacon vettem" nyilatkozat mindenképpen elegendő.

Előzmény: firekiller (71279)
golyós Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71295

Nálam, (és még néhányunknál) 6 db iratcsipesz "szorítja" le a sisakot. , a nagyobb fajta. Persze a pontos illesztések miatt nem kell a peremeket a deformációig igénybe venni, hogy tömítsen. Nyomás meg ugye nincs a rendszerben.

üdv.g.

Előzmény: Muity Mijo (71291)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71294
Röviden: Ha építesz, építtetsz magadnak, saját felhasználásra, magánfőzőként, vagy vásárolsz, a jogszabályban megengedett kaliberen belül NINCS BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGED!
Nálunk van egy bádogos, aki gyárt főzőt, neki engedélyeznie kellett a készüléket. Ezt csinálja sorozatgyártásban. Ha tőle veszed, neked, mint magánfőzőnek nincs bejelentési kötelezettséged!
vf1 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71293

Én is csavarokkal oldottam meg a sisak leszorítását. 

Először azt a módszert használtam mint Te, de tavaly előtt behegesztettem a csavarokat a főzőbe, így sokkal gyorsabb, kényelmesebb az összeszerelés, illetve a sisak-tömítés pozicionálása is precíz.

Saválló csavaro vannak beerősítve, ezek örök életűek, de ha szükséges, a rögzítést le lehet flexelni.

A képen még a saját gyártmányú aromakosár is látható.

 


Előzmény: Muity Mijo (71291)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71292

Ma kimerem a meggy maradékot és csinálok közeli képeket pici türelmet....

Előzmény: Muity Mijo (71291)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!