Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71298

Ugyan én egyelőre kuktából főzök, de a "laza" leszorítás híve vagyok, azért, hogyha dugulás lépne föl, robbanás helyett a gőz csak simán leemelje a kalapot.

Előzmény: vf1 (71293)
barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71297

Ez így tiszta.

Előzmény: bujukcekmece (71290)
barkócza Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71296

"A korondi piacon vettem" nyilatkozat mindenképpen elegendő.

Előzmény: firekiller (71279)
golyós Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71295

Nálam, (és még néhányunknál) 6 db iratcsipesz "szorítja" le a sisakot. , a nagyobb fajta. Persze a pontos illesztések miatt nem kell a peremeket a deformációig igénybe venni, hogy tömítsen. Nyomás meg ugye nincs a rendszerben.

üdv.g.

Előzmény: Muity Mijo (71291)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71294
Röviden: Ha építesz, építtetsz magadnak, saját felhasználásra, magánfőzőként, vagy vásárolsz, a jogszabályban megengedett kaliberen belül NINCS BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉGED!
Nálunk van egy bádogos, aki gyárt főzőt, neki engedélyeznie kellett a készüléket. Ezt csinálja sorozatgyártásban. Ha tőle veszed, neked, mint magánfőzőnek nincs bejelentési kötelezettséged!
vf1 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71293

Én is csavarokkal oldottam meg a sisak leszorítását. 

Először azt a módszert használtam mint Te, de tavaly előtt behegesztettem a csavarokat a főzőbe, így sokkal gyorsabb, kényelmesebb az összeszerelés, illetve a sisak-tömítés pozicionálása is precíz.

Saválló csavaro vannak beerősítve, ezek örök életűek, de ha szükséges, a rögzítést le lehet flexelni.

A képen még a saját gyártmányú aromakosár is látható.

 


Előzmény: Muity Mijo (71291)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71292

Ma kimerem a meggy maradékot és csinálok közeli képeket pici türelmet....

Előzmény: Muity Mijo (71291)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71291

Miként oldottad meg a kupola leszorítását? Úgy nagyjából látom, de a részletek elvesznek.

Az enyémet 13 rozsdamentes acélcsavar-anya szorítja össze hőálló gumitömítéssel, ami kicsit macerásnak tűnik, de végül is nem szakad bele az ember. Volt aki okoskodott, hogy át lehetne alakítani gyorsabb módszerre is erős pillanatszorítókkal, de valahogy nem szimpatikus a javaslat, ez tűnik staboilnak és biztonságosnak.

 

 

Előzmény: TINTUS (71285)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71290
A szomszéd benzinkútra lecsaptam a vámosokra ma, megmutattam a jogszabályt, kikérdeztem őket. Tehát, ha nem üzletszerüen építed, továbbértékesítésre, soroztgyártásra, hanem magadnak magánfőzőként, akkor NINCS BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG! Ha Gipsz Jakabbal rézműves mesterrel csináltatod, mondjuk a saját terveid alapján, az ua. mintha magad csinálnád. Ha Jakab nem mint magánfőző, hanem desztilláló berendezést gyártó vállalkozó, akkor neki engedélyeztetni kell a főzőt, ha megveszed tőle, neked már nem kell. Ennyi. Ez az infó 10 perces
golyós Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71289

Gratulálok, mindig szivesen olvasom ezeket a beszámolókat. A minőség, is biztosan nagyon jó, látszik a munka gondossága.....

üdv.g.

Előzmény: TINTUS (71286)
vf1 Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71288

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása.

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70910)
TINTUS Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71287

Még annyit, hogy a kis poharakba 6 centiliterek kerültek,  a 4-es 5-ös bekerült a páleszba.

TINTUS Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71286

Beszámoló  2.rész.

 

Finomítás:

Az alszesz mennyisége 13,3 liter 29 v/v%. Kihigítva 24.5 v/v%-ra lett 15.43 liter.

 

Alágyújtástól a megindulásig eltelt idő 38 perc, A páracső vége 77,7 Cel.fok volt.. Befejezve 25-26 v/v%-nál  desztil időszükséglet 1ó.20 perc.

 

Lett 5,1 liter táblázat szerint 56,2 v/v%-os pálinka. Higítás másnap egyforma hőmérsékletű ionizált vizzel.

47 v/v%-ra higítva 6,2 liter.  Nincs opálosodás .

Hát ennyi.

 

TINTUS Creative Commons License 2012.07.17 0 0 71285

Beszámoló ! 1.rész

Miután a " mentorom" elengedte a kezemet most először egyedül csináltam a lepárlást.

Az alapanyagot az 1 darab 2001-ben ültetett érdi bőtermő adta. E fáról 60 kg.gyümölcsöt szedtem ebből komoly harcok árán 55kg. anyagot tudtam lecefrézni 60 l hordóba, mely 2 kg.oldott cukrot és 4 dkg.sütőélesztőt tartalmazott. A cefre bundája naponta 1x lenyomva. Az erjedés 23-25 cel.fokos pincében 17 napig tartott szépen csendesen pedig 9 cm.hiányzott a hordó szinültjéig.

 

A szerkezet 100 l. rozsdamentes duplafalú (2,3 l.víz kell bele )üst réz sisakkal, réz páracsővel réz hűtőspirállal.

 

 

Fatüzelés.

 

Alszesz:

Az üstbe 52 liter cefre került a magok 85-90 %-a kiszűrve.

A páracső vége 87.6 C fokot mutatott meginduláskor.  Az alszesz erőssége 40 v/v%.

Vége 10-11 v/v%-nál volt . A desztillálás időtartama : alágyújtástól az indulásig 1ó.13 perc. alszesz kifolyás ideje 2ó.12 perc.

stapika Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71284

Vesző után,de kettő kötőjel között,ami lehetne zárójel is.

Előzmény: firekiller (71282)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71283

Az a szép hogy szigorúbban értelmezel mint a nav.

Előzmény: firekiller (71282)
firekiller Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71282

De ne ám:-)) az már a vessző után van......

Előzmény: stapika (71281)
stapika Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71281

Ne kezdjük.:-)

"- a magánfőző desztillálóberendezése kivételével -"

Előzmény: firekiller (71279)
kukac1001 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71280

Mit vagy oda?

A gyilkos galóca is ehető(iható) egyszer!?

Kukac1001

Előzmény: Muity Mijo (71257)
firekiller Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71279

Ne kezdjük újra a vitát, de:

 

74. § (1) A vámhatóság engedélyével szabad alkoholtermék előállítására alkalmas desztillálóberendezést előállítani, - a magánfőző desztillálóberendezése kivételével - birtokolni, továbbá értékesíteni. Nem szükséges a vámhatóság engedélye a rendeltetésszerűen használt, túlnyomással üzemelő háztartási főzőedényekre, valamint a tudományos és oktatási célra használt üveg desztillálóberendezésekre.

 

Előzmény: Gasparius (71278)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71278

100 liter alatt semmi se bejelentésköteles, akár zománcos lavórból is eszkábálhatsz...

Előzmény: Fémkohász (71256)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71277

Még a mérgezés hagyján szerintem, bár igaz, hogy laborban kimutatható lenne az egészségkárosító hatása a relatív sok metil miatt.... hanem azt elképzelni nem tudom, hogy olyan finom legyen, hogy ne finomítsa....rengeteg szarság van még abban.....

Előzmény: Muity Mijo (71251)
Gasparius Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71276

Hány %-ig engedted?

Csak azért, mert ha 50-es lett az első főzésre, akkor azt kb 30%-nál megállíthattad, gondolom én...

Pedig az első főzést 5-10 alkohol%-ig érdemes főzni, mert akkor még nem ennyira gazdaságtalan és sok az aroma benne.

 

Nem tudom, hogy életedben először főztél-e, ha igen, mennyire kóstoltál már jó párlatot, mert lehet, hogy amit most jónak érzel, ha tovább főzted volna, akkor jönnél rá, mit veszítesz, ha korán elveszed az anyagot a tűzről.

 

Nyilván nem zavaros, hiszen az első főzésnél is olyan 40-45 alkohol% körül kezd el opálosodni, legalábbis nekem ez a tapasztalatom.

 

Ha finomítani is akartál eredetileg, akkor természetes, hogy nem vettél el semmit az elejéből sem, én tutira még1szer lefőzném.

 

 

 

 

 

Előzmény: lotux83 (71243)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71275

Mi az hogy 79-80 fokon főzted?

Azon indult, azon tartottad vagy addig főzted? Mert kettő ebből rossz.

Előzmény: lotux83 (71266)
firekiller Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71274

Tavaly őszibarack főzésnél az első körben annyira tetszett az "anyag" , hogy raktam félre fél liternyit. A többit papírforma szerint lefőztem.

Kb egy hónap múlva kezembe akadt az üveg és ősszehasonlítottam a kétszerfőzött őszibarackkal. Vagy az egyszerfőzött romlott el, vagy a kétszerfőzőtt javult fel , de az egyszerfőzött elbújhatott a kétszerfőzőtt mellett mint ízben mint illatban. Ment is az ágyasba.

 

Előzmény: lotux83 (71266)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71273

Szerintem meg nem vagy túl rajta.

Írva vagyon hogy először az összes alkoholt kifőzzük a cefréből. Esetedben vagy nagyon jó a főződ vagy bent hagytál még így is alkoholt. A baracknál a lekváros jelleg az utópárlattal jön, ezt minden kép elbuktad.

Előzmény: lotux83 (71266)
Cipurró Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71272

Az alszesz 52-55%-o??????

Előzmény: lotux83 (71243)
bolo04 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71271

Köszönöm a hozzászólást Józsipapa!

A kénnel nem lehet baj, mert ki lett szellőztetve. Viszont az ecetes cefre technokol szagu párlatot eredményez. Ez pedig nem volt az. Úgy hogy ez továbbra is rejtély. Egyszer  majd csak kiderűl mi történt.

                                                                      Űdv bolo 

Előzmény: csalitos (71182)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71270

Azt már nem tudnám megmondani, rég olvastam valahol.

Én nem zárnám ki a légyölőt sem, hisz annak van ilyennemű hatása az idegrendszerre.

Jó nedűt, gomba nélkül!!!!!!!!!

 

Előzmény: Jahno (71265)
vf1 Creative Commons License 2012.07.16 0 0 71269

Tavaly nekem is nagy dilemmám volt, hogy az alszesz meggyemet ne főzzem mégegyszer, a tisztasága miatt. Mégis letisztáztam, nem bántam meg. Pedig kevesebb cukor volt benne.


A cukorról.

Az egyik összejövetelen hozzáértő kollégák azonos barackból cefrézett, de más hozzáadott cukortartalmú pálinka vaktesztjét végezték el.

Az eredmény azt bizonyította, hogy a 3% cukrot tartalmazó pálinka volt a legízletesebb.

Sajnos én nem voltam ott, de elhiszem.

Előzmény: lotux83 (71266)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!