Tavaly őszibarack főzésnél az első körben annyira tetszett az "anyag" , hogy raktam félre fél liternyit. A többit papírforma szerint lefőztem.
Kb egy hónap múlva kezembe akadt az üveg és ősszehasonlítottam a kétszerfőzött őszibarackkal. Vagy az egyszerfőzött romlott el, vagy a kétszerfőzőtt javult fel , de az egyszerfőzött elbújhatott a kétszerfőzőtt mellett mint ízben mint illatban. Ment is az ágyasba.
Írva vagyon hogy először az összes alkoholt kifőzzük a cefréből. Esetedben vagy nagyon jó a főződ vagy bent hagytál még így is alkoholt. A baracknál a lekváros jelleg az utópárlattal jön, ezt minden kép elbuktad.
A kénnel nem lehet baj, mert ki lett szellőztetve. Viszont az ecetes cefre technokol szagu párlatot eredményez. Ez pedig nem volt az. Úgy hogy ez továbbra is rejtély. Egyszer majd csak kiderűl mi történt.
Tavaly nekem is nagy dilemmám volt, hogy az alszesz meggyemet ne főzzem mégegyszer, a tisztasága miatt. Mégis letisztáztam, nem bántam meg. Pedig kevesebb cukor volt benne.
A cukorról.
Az egyik összejövetelen hozzáértő kollégák azonos barackból cefrézett, de más hozzáadott cukortartalmú pálinka vaktesztjét végezték el.
Az eredmény azt bizonyította, hogy a 3% cukrot tartalmazó pálinka volt a legízletesebb.
Már túl vagyok azokon és ott nem találkoztam olyannal hogy az első főzésénl ilyen erős aromás nedű lesz.Ezért bátorkodtam megkérdezni hogy ilyenkor mivan mivel nem találtam rá irományt.Pár jó hozzászólást kaptam és meg pár rosszat is de hát ilyenek a Magyarok...nem keletkezett károm mert meghigítom 25 Fokosra lefőzőm mégegyszer, leveszem a rézelőt meg amit kell és kész.Máskor nem teszek bele cukrot de más meg azt mondja hogy valamennyi mindenképp kell bele.Gondoltam 60L-hez 3kg nem sok de ezek szerint tévedtem...Az meg hogy gyilkos galóca lenne belőle kicsit túlzásnak érzem...mert még ugye hátra van a második főzet tehát nem késtem el a mérgező dologok eltávoltásával.Szép estét.
Ebben a topikban minden nap reklámozzák a pálinkafőzés csinját-bínját, talán azt kellene előbb alaposan áttanulmányozni és utána úgy belevágni a nagy ismeretlenbe, hogy ne keletkezzék károd.
Sajnálatos,hogy a multinál árult (semmire való) 17l-es kukta megfelelő,amit otthon csinálsz mindenre odafigyelve,bizt.lefújóval,stb az nem,mert nincs róla származási papír!
Köszönöm a válaszokat mindenkinek.Hát csak az okos tanul a más kárán és a sajátomon fogok. A késöbbiekben legalább tudni fogom hogy mit ne így csináljak.
Gondolom már 100x átbeszéltétek a témát és körvonalazódott egyfajta nézet, hogy mi van olyankor, ha valaki saját magának készít egy főzőt, amit nem tud igazolni hogy mondjuk valamelyik multiban vagy erre specializálódott cégtől vásárolt.
Kérdésem az lenne, hogy ha készül egy főző, egyéni felhasználásra, azt be kell jelenteni ellenőrzésre vagy ilyesmire, vagy pedig használhatom nyugodtan mivel a 100l alatti lepárlók nem bejelentés kötelesek.
Mondjuk ebben az esetben ha valaki bejelent és kijönnek a illetékesek, akkor mi van? Nem lehet igazolni a származását a készüléknek, stb...
Nem lett elvéve semmi de ennek nem is volt szúros szaga az elején sem...78C elkezdett csöpögni és utánna 80C-re lett beállítva és szépen lefolyt.60L hordoból lett 11l 52-55 Fokos anyag.