Keresés

Részletes keresés

Mr.Stratos Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71096

Szia ! Ezt beszéld meg majd a dizájneremmel...de most hogy így mondod...kevernünk kell bele egy kis vöröset ))))

 

vf1 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71095

Hát....én nem kérek.....az első asszociációm a női jellege, a színe miatt egy bizonyos havi rendszerességgel történő történés volt.

Mint Chuck Norrisnál:

 

 

Előzmény: Mr.Stratos (71094)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71094

Egy hete még olyan meleg volt és ráadásul a város is tele volt melegekkel,hogy a pasaréti SATUVÉR pálinkaház

elérkezetnek látta az ídőt,hogy kijöjjön legújabb kollekciójával....

A világ valószínű legelső,kifejezetten nőknek szánt pálinkája a "Lady,s First",siker esetén újjabb változatokat is piacra dobunk.

A név egy komoly alapra épített,50-52 fokos ízes zamatos ,pink vagyis rózsaszín italt takar....sajnos a részletes receptet nem

árulhatom el...mert akkor meg kellene hogy öljelek Titeket..:)))))    100 üveg feletti rendelés esetén ingyenes házhozállítás

csiba00 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71093

Áááá, nem vagyok én ingerült :)

 

Az általam eddig készített pálinkákat vagy saját gyümölcsből főztem, vagy a patak partján szedett bodzából. De ha vennem kéne, és biztos fogok, mert pl a szilvafáim még kicsik és 2 szem van 4 fán összesen, akkor sem teszek pl bele cukrot.

Nem leszek öngyilkos, ahogy előbb mondták :)

 

 

Előzmény: Muity Mijo (71090)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71092

Üdv!

 

Az tuti, hogy a magasabb alkoholfok stabilabbá teszi, ahogy te is írod.

(Végül is, ha nézzük, az említett bor-pálinka összehasonlítást, részben a borhoz is ezért teszik a cukrot, hogy a megfelelő mustfoka meglegyen, ami kierjedve megadja az elvárt alkoholfokot és akkor már nem tud megromlani. Bár ugye a pálinka és a bor készítése teljesen más eljárás. Az elsőnél lényegében desztillálást végzünk, az utóbbinál ilyenről szó sincs, ezért is fontos a cukorral történő megfelelő mustfok beállítása. )

Mondjuk nekem eddig nam volt gondom a cefre stabilitásával, mióta már kotyogózok. Szerencsére az a lehetőségem is megvan, hogy pincében, kb állandó 20-22 fokon tudom tárolni a cefrét. De látod pl én a savat is ezért használom, hogy a pH megfelelő legyen, vagy próbálja a megfelelő közelébe vinni. Nem vagyunk egyformák :) Holnap fogok kinyitni egy olyan cseresznye horódót, amin a kotyogó már kb 3 hete áll. Szerintem nem lesz semmi baja, de majd kiderül. A másik hordót egy hete sikerült lefőzni, ott csak kb 2 hetet állt a kotyogó, de semmi baja nem volt.

 

Az általad írt módszerről még nem hallottam, bár eddig nem is voltak gondjaim a pálinka aromájával. Én azt vettem észre, hogy a megfelelő pihentetés az csodákra képes. Van még tavalyról cseresznyém, és össze nem lehet hasonlítani egy frissel. Persze tudom, mivel nem hekto liter számban gyártjuk a pálinkát, így sokszor ezt nagyon nehéz megállni, hogy az ember félretegyen.

 

Jaja, öngyilkosság :)

Előzmény: Feriba51 (71089)
vf1 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71091

Hát igazán a fene emlékszik már rá, hogyan csináltam, de biztos van valami leírás a tasakokon!

Amit lentebb leírtak az jónak tűnik, az a mennyiség és technológia valószínű mert az eltett oldatok még megvannak nekem is.

Tehát ebből következik: NE ÖNTSD KI a maradékot, -mint egyesek (hehe)-, zárd le jól, hátha kell később. 

Előzmény: sturmanek (71085)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71090

Eszerint rosszul érzékeltem bizonyos fokú ingerültséget tőled, ha valaki még ha diszkréten is, de cefre cukrozására mer vetemedni.

Természetesen a borászatra utalásom esetében is az alapanyagra, azaz a szőlő időnkénti igen alacsony cukorfokára céloztam, miként pálinkák tekintetében az adott gyümölcsére.

 

Még annyit: én ezt a cukortalanságot a mi mai szegényházi világunkban két esetben tartom kivitelezhető úri huncutságnak, egyrészt, ha pénz mint pelyva, és nem számít melyik gyümölcs mennyibe kerül, másrészt meg, ha az alapanyagot ajándékba kapjuk, vagy netán lopott. Nekem sajnos - mély sóhaj - ezek közül egyikhez sincs szerencsém.

 

Előzmény: csiba00 (71088)
Feriba51 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71089

Helló Csiba00!

 

Ha már Te vagy a soron, engedd meg, hogy én is megszólítsalak.

Én szoktam cukrozni 2-4% és nem a pálinkáért, hisz így sem fogy el az a kevés sem, ami megterem a kertemben, udvaromban. Nem vagyok nagy ivó. Én inkább a jó cefre érdekében teszem. Nem savazok és úgy látom, hogy a több alkohol stabilabbá teszi a cefrét.

 

Te, többek között az aromákat is nagyon félted, ezért tippelnék neked egy módszert. Nem én találtam ki, hanem csak átvettem. Igaz úgy tűnik, hogy a "dúsított cefre" elnevezést én adtam neki. A módszer pedig egyszerű. Egy adott cefre mennyiségének az 50-60% lefőzzük a klasszikus módon. Az így nyert alszeszt pedig belekeverjük a maradt cefrébe. Aztán pedig az így nyert cefrét már csak egyszer főzzük le (esetleg egy kicsit növelünk a deflegmáción) és kapjuk a pálinkát. Az eredmény egy aromákban dús pálinka. Logikus is, hisz a remélhetőleg illatos cefre csak egyszer van lefőzve és nem veszít annyi aromát, ízt, mint két főzésnél.

 

Nem akarlak bántani, de én nem engedtem volna meg azt a lukszust magamnak, hogy igyak abból a 2 liter bodza pálinkából, ami 100 liter cefréből lett. Nagy pazarlás lett volna a részemről:-))))

Na, ezért ismételtem el a fenti módszert, hogy talán egy kis cukrot is megengedhetsz és az aromák is megmaradnak. Igaz, ahogy téged ismerlek ez felér egy öngyilkossági kísérlettel:-)))

Jó nedűt!!!!!!

 

Előzmény: csiba00 (71088)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71088

Nem éreztetem ezt, csak elmondom a véleményemet úgy, mint bárki más. Mivel ez egy nyílvános fórum úgy gondolom ezzel semmi bűnt nem követek el. Soha nem akartam lebeszélni erről senkit, senkinek nem akartam megváltoztatni a szokásait. Azért mert megkérdezem, hogy miért tesz bele, vagy ha valaki megkérdezi, hogy hogyan cefrézzen, akkor én nyílván a saját véleményemet fogom elmondani és nem másét. Az majd elmondja a sajátját meg a harmadik is, és így tovább. Aztán aki válaszokat várt, majd leszűri és vagy megfogadja, vagy nem.

 

Szerintem meg általános szokásokról nem jó beszélni, mert ahányan vagyunk annyi szokás. Az általános max az, hogy mindenki használ gyümölcsöt a cefre készítéshez. Csak van aki 80%-ban, van aki 90%-ban és így tovább.

 

(A bor meg egy teljesen más terület, mint a pálinka.)

 

Ha valaki kérdez én ezután is le fogom írni a véleményemet.

 

Pont.

Előzmény: Muity Mijo (71087)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71087

Ez az egyéni ízlésedet tükrözi, amivel semmi baj nincs, hiszen szíved joga akár igazgyöngyökkel együtt is fogyasztani, de miért érzed, illetve érezteted másokkal úgy, hogy azok, akik a pálinkafőzési általános szokások által megengedett mennyiségben cukorral javítanak az adott év esetleges gyengébb cukorfokán - miként ezt időnként borok esetében is szükségszerű alkalmazni -, azzal égbekiáltó bűnt követnek el?

 

Előzmény: csiba00 (71084)
kovako79 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71086

Szia!

 

Elmondom én hogy csináltam.

2,5-2,5dl ioncserélt vizbe feloldottam a porokat külön külön.

Majd leöblítettem ioncserélt vízzel a mérőt, és beledugtam azt hiszem a 6,8 körüli ph értékűbe. Megnézve mit mutat a kis csavarhúzóval bálítottam arra az értékre 6,8.

Ezután ismét öblítés ioncserélt vízzel, majd bele a 4 ph értékűbe /nekem ott már annyit is mutatott/.

Ennyi.

De remélem más is válaszol mert nem biztos hogy jól csináltam!!

 

Előzmény: sturmanek (71085)
sturmanek Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71085

A tippedre rendeltem egyert én is és meg is érkezett, kaptam hozzá két zacsit hogy  kalibráljam be azzal . De nem értem hogy a port mibe kéne beletennem, mert ha csapvízbe teszem annak már eleve van agy ph értéke nem ? és a mennyiség is gondolom számít. Tudsz ebben segíteni ?

 

köszönöm!

 

 

 http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120743305269&ssPageName=ADME:L:OU:US:1123

Előzmény: vf1 (70202)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71084

Egyszerűen csak annyi, hogy én a kinyert pálinkát kizárólag a gyümölcsből akarom előállítani. Nem teszek semmi olyat a cefrébe, amitől pl. a várható kihozatal mennyisége növekedne. A hordóba csak a gyümölcs kerül. (+ pH érték beállítására sav, és élesztő az " irányított erjesztésért.)

Előzmény: snapszmester (71082)
naerreiszunk Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71083

Amikor még a főző új volt, akkor mindenféle módosításra éa mérésekre hajlamos voltam. Aztán az ismertetett görbét találtam a legoptimálisabbnak. A deflegmációt nem növelem tovább (szerintem romlana az UP szétválasztásának a lehetősége).

A 4 tányéros retifikálóm is a műhely sarkában pihen kb. 70%-os elkészülésben. Nincs rá most időm (kis betegség, sok egyébb munka elvon) és az az igazság ha jó a cefrém akkor a mostani rendszer is jó italokat szolgáltat. A cefrézésre (annak optimalizálására ) fordítok sok időt.

Kialakult a baráti körben, hogy ha csinálnak valamilyen gyömölcsből nagy tételt és viszik majd a főzdébe, akkor én kapok abból 30-50kg-ot és  azt lecefrézem és kifőzöm. Mivel álltalában az a vélemény, hogy jobb lett az enyém mint az övék, most már járhatok nekik is lecefrézni 500kg-tól 2 tonnáig. Banán, narancs, cseresznye, meggy főtt le az idén eddig. Forr egy adag tisztán sárga dinnye. A hétvégén kezdjük a sárgabarackot, majd az őszi is indúl.

Végezetül: a  Norrisét is optimálisnak tartom. A kettő görbe (piros és kék) közötti terület az erős deflegmáció esete.

Így lehet elérni a kevesebb mennyiségű UP-ot.

Előzmény: Miklós1 (71081)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71082

Bocs, ha már kifejtetted, de egy pár szóban az abszolút cukorellenesség okát írjad már le okulásunk végett.

Előzmény: csiba00 (71075)
Miklós1 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71081

Szia!

A párlatgörbéd felkeltette az érdeklődésemet és egy pár szerkezetről beszereztem a szükséges adatokat (köszi norrisnak és szilvakukcnak), hogy a deflegmációk és a pálinka minőségek összehasonlításával valami olyasmit tudjunk mondani, hogy kétlépcsős cuccnál mekkora deflegmáció hasznos. A te készülékednek változott azóta a beállítása, milyen deflegmáció vált be?

Az összehasonlítás egy szám alapján lehetséges, ha az 50% szeszfok elérési pontját a kijött folyadék tengelyre vetítjük. ez a tengely azért van %-ban és nem literben, hogy a kicsi és a nagy főzők összehasonlíthatók legyenek.

 

Előzmény: naerreiszunk (71080)
naerreiszunk Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71080

Köszi a tanácsot. Gondolod, hogy külön nem főzök őszibarackból is? De azért nem előzi be a sárgadinnyét a kedvecek sorrendjében.

Előzmény: barkócza (71077)
barkócza Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71079

Kösz, igen, le van cefrézve. Szerintem jó lesz. Ágat-levelet kiszedtem (nem volt sok), a szárakat meg a festékkeverő szedte ki.

 

Hogyne érdekelne barack! :)

Előzmény: zsuzska60 (71078)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71078

no és a meggy?

amúgy barack nem érdekel?

Előzmény: barkócza (71077)
barkócza Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71077

Azt a jó őszibarackot a helyedben csak külön csinálnám...

Előzmény: naerreiszunk (71071)
kupeci Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71076

Hehe....no én nem tervezek baltázni.Hajt a kíváncsiság, és miután hozzájuthatok az anyaghoz nem hagyom ki. Remélem nem baltázom el!:)))))

Előzmény: szilvakukc (71063)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71075

Egy evőknál citromsavat akartam írni, csak már a cukor elveszi az eszemet :)

Előzmény: csiba00 (71074)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71074

Az egy evőkanál cukrot miért teszet hozzá?

 

Azzal szívod fel a cukrot a cefréből? :) (Bocs, nem akarlak bántani, csak én nagyon cukor ellenes vagyok.)

Előzmény: naerreiszunk (71071)
Babar66 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71073

A hámozáshoz esetleg még annyit, hogy legutóbb csak félbe vágtam és egy kissé gömbölyűbb forma evőkanállal kapartam ki a magját és a belét. (persze külön-külön) Így egy kicsit gyorsabb volt.

Üdv!

Előzmény: naerreiszunk (71071)
vf1 Creative Commons License 2012.07.13 0 0 71072

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása.

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70910)
naerreiszunk Creative Commons License 2012.07.12 0 0 71071

Nekem nem az számít minek hívjuk, hanem hogy az jó vagy sem.

 

"Megtapasztaltam, hogy ezen a fórumon nehéz a régi, meghatározó véleményt alkotókkal szemben mást képviselni, de most megint kénytelen vagyok azt állítani, hogy lehet sárgadinnyéből finom italt csinálni. Azt hiszem tavaly is írtam róla. Már forr az első adag idei cefrém. Ha valaki nagyon biztosra akar menni, és jó ízű italt akar, akkor ezt a könnyebb cefrézési módszeremet ajánlom: (a mennyiség arányosan változtatható)

 

- 50kg sárgadinnye  - a megpucolt mennyiség számít -   (a napon tovább érlelni, hogy puha legyen a héja)

- 25kg őszibarack - pótolja a cukortartalmat, jobb tápot ad az élesztőknek, és ízben, illatban nem jelentekezik, mert úgyis nagyságrendekkel aromásabb a sárgadinnye és az fog érvényesülni

- 5dkg élesztő

-1 kg cukor és 1 evőkanál citromsav 3 l vízzel feloldva

- pektinbontó

- 2dl akkusav

 

- a sárgadinnyét cikkekre vágva a héját késsel levágjuk (jó vastagon, hogy csak az érett és édes rész maradjon), a magokat kikaparjuk

- az érett őszibarackot kimagozzuk

- az egészet pépesítjük

- 5-6 nap múlva főzzük

 

Ha van Ph mérő akkor könnyebb beállítani a savasságot, de a fenti mennyiség rendszerint jó erdményt ad.

Egy idő után meg lehet csinálni tisztán csak dinnyéből, de az nagyobb odafigyelést igényel.

 

Ui.: annyi sárgadinnyét kapok ingyen, hogy nem győzöm cefrézni, mióta megkóstolták dinnyetermesztők is az italom."

 

Remélem így már nem zavaró.

 

 

 

Előzmény: csalitos (71064)
uapctfj Creative Commons License 2012.07.12 0 0 71070

Na, végére értem a visszaolvasásnak (hiába, le voltam maradva).

Úgy látom néha forranak az indulatok (van egy-két "renitens":), nem úgy mint az én meggy cefrém! Hölgyekurak! Ilyen csendes cefre, vagy akár bor forrást én még nem láttam, főleg 30 fokos melegben. (sajna pincém, ill. hidegebb helyiségem nincs): 60l-es hordó 40l-ig töltve kb 2cm-t emelkedett, a 120-as 100-ig kb 5-öt. Festékkeverővel zúzva, borélesztővel indítva (sajnos a pektinbontó kimaradt), naponta kézzel óvatosan lenyomkodva. Eddig hasonló arányoknál, bor esetében is duplája volt a jellemző. Csak azért zavarok az infóval, mert én amatőr már megijedtem, hogy "oda a hekto meggy!".

(Tavaly sikerült el@-nom:()

Úgyhogy "műkedvelő amatőrök" ha ilyen van NO PARA:)

Tehát részeredmény: 15l 30 fokos alszesz és még van kb 40l cefre amit préselni fogok (eddig csak lével kellett dolgozni:))

Ja és bocsi az offért, de valaki itt fikázta a direkttermőt.

Szívsebész ismerőst idéznék nem szó szerint: "ha csak ezt a sz@r otellót inná a Magyar, némelyik elhalálozási statisztikában nem tartanánk ott ahol." Értsd jól! 

Megittam ma már ezt-azt, úgyhogy sorry ha f@ságot írtam:)))

 

csalitos Creative Commons License 2012.07.12 0 0 71069

   ...még nem vagy bajnok, majd akkor, ha küzdöttél is érte...

   Hajrá szilva, akarom mondani kukc.... no mindegy.... HAJRÁÁÁ!

Előzmény: szilvakukc (71068)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.12 0 0 71068

Már megbocsáss, de pölö idén idén indulok Londonban a porotherm 38-as téglahajítás sportágban, és megdobom a 32,4 cm-t, amit eddig az edzések során elértem, és nem szárnyal túl senki, ügyesség, vagy részvétel hiányában. Akkor olimpiai bajnok vagyok, vagy sem?:DDD

Előzmény: csalitos (71067)
csalitos Creative Commons License 2012.07.12 0 0 71067

   ...első? Az összes egy nevezett közül?..

Előzmény: szilvakukc (71063)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!