Az idén a szokott gyümölcseim hiánya miatt rákényszerülök, pedig az egyik legutálatosabb munka, egy ilyen dzsumbuj tele van pókokkal, meg mindenféle egzotikus rovarokkal, nem kedvemre való, de muszáj személyesen részt venni benne, mert egy napszámos szedné összevissza és irányítani kell, ha használható alapanyagot akarok. Ez nem olyan, mint a banán, hogy ma még zöld, holnap meg már pépesen érett.
Hogy hiányoltam volna, az azért költői túlzás, de ha te most ezt így gondolod, ám legyen.
Megnyugtatlak, többféleképpen is kipróbáltam - a fúróm 2x7 sebességfokozatra alkalmas - és az általam leírtak mellett tettem le a voksot.
Ami a 2-3 ezres fordulatszámot illeti: az én célom, hogy a gyümölcshús leválását segítsem elő a magról, és nem az, hogy a magot is szétverjem.
A képemen mutatott kajszit kézzel magozom ki, miként a szilva egyes fajtáit is, tehát ezeknél nincs szükségem ilyen segédeszközre. Megjegyzem a kajszi esetében a magok kb. 5 %-át szándékosan a cefrében hagyom.
Viszont volt darabolt almám, körtém, melyek esetében keményen bevetettem a pépesítőt, de ez csak akkor volt szükségszerű, amikor nem kaptam meg időben a répadarálómat.
A magos cefre átszűrése. Igen, van aki ezt a műanyagrekeszes egyszerű, de kínlódós módját választja, viszont nekem van egy olyan rokonom, aki kreatív vasas ember, és hála a sorsomnak nincs olyan elképzelés, amit ezermesterként meg ne tudna valósítani.
Kicsi edény, nagy edény!
Anno nagy mennyiségű vilmoskörtéhez jutottam hozzá, amihez képtelen voltam már edényt találni, így egy tejipari vállalattól kértem kölcsön egy 2500 literes félhenger formájó nyitott kádat és hogy hogysem, abban is le tudott károsodás nélkül forrni az anyag, mitöbb a világ egyik legkiválóbb pálinkája keletkezett belőle. Itt már nem kézi, hanem motoros hajtású darálót vettünk a felesgazda barátommal igénybe. Szép mulatság volt.
igen, mert ha egy bokron van 100 fürt, akkor abból jó ha 20 érik egyformán. A "szedők" meg nekiesnek és szedik mindet a biztonság kedvéért. Persze ők nem az egyetemet végzettek közül kerülnek ki...
Köszönöm a választ. Megerősítést szerettem volna kapni erre a 3%-os térfogatra és az arányokra, és annyi, hogy érdemes e bonyolítani. De ahogy mondod nem kell túl bonyolítani.
a vad változat, ami bokron érik az augusztus elején már szedhető általában. (Tegnap néztem, még csak a kocsánya piros.)
A legfontosabb a gyorsaság. Hamar le kell bogyózni és cefrézni.
Ha valaki gondolja tehet bele némi cukrot, ez szabadon választott. Mindenesetre a cefre hamar romlik, soká nem lehet tökölni vele!!!
Jelenleg 5 féle bodzapálinkám van a ZD-re ezzel a portfólióval fogok menni. 3 féle nemes bodza (2010, 2011 normál szüret, 2011 késői szüret) vadbodza, gyalogbodza (borzag). Majd lehet fikázni...
jò reggelt mindenkinek.azt szeretnèm kèrdezni hogy a duplafalu üstnèl hány centinek kell lenni a viztèrnek ès milyen vastag lemezt használjak.
Hát nézd, egy érettségi vizsgán úgy elemezném a verset, hogy a költő, miközben megalkotta e csodálatos, és ergonómiailag tökéletes költeményét, szinte biztos, hogy a pálinkára gondolt. Vagy, ha nem is gondolt rá, hogy a hatása alatt volt, az tuti.:-DDD
Ha a verseny szabályos, a navtól kell az engedély. Ott nem lehet kamuzni. Származásit lehet kamuzni. Rendes főzdés ír a nevedre 10 L-ről és azzal évekig nevezhetsz.
Attól nem félek.Az a gondom,hogy ha indulok,mint magánfőző szeretnék.Le kell nyilatkoznom amit a leírtakban feltűntettek,és kész.De a későbbi esetleges tiltások miatti megkereséstől tartok.