Keresés

Részletes keresés

nabiti Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70931

Bármelyikhez ...

Előzmény: kovako79 (70930)
kovako79 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70930

A nabiti féle rettenetest milyen gyümölcshöz használod?

 

Előzmény: deszegregator (70929)
deszegregator Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70929

Soha nem sikerült még a magot szétvernem, pedig 3000 - es, vagy akörüli fordulatszámmal zúzok a nabiti félével, illetve a festékkeverővel is.

Előzmény: Muity Mijo (70921)
foxrudi Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70928

Szia!

A Borzag nógrádi népies neve a Bodzának!

 

a Sambucus Ebulum L. vagyis földi bodza népies és önálló neve Nógrádmegye magyarjai között; l. Bodza (gyalog v. földi).

 

Forrás: Pallas Nagylexikon



Bővebb információ: http://www.kislexikon.hu/borzag.html#ixzz20CW2OB7a

Előzmény: Muity Mijo (70924)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70927
Előzmény: Muity Mijo (70924)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70926
Előzmény: Muity Mijo (70924)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70925

nyers vagy éretlen terméseinek fogyasztása hányást, hasmenést, látászavarokat okozhat, haláleset is előfordult már.

Én főzöm :-)

Előzmény: Muity Mijo (70924)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70924
Előzmény: zsuzska60 (70913)
barkócza Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70923

Ráadásul micsoda bodzapálinkád van! Egy jó kis kóstoló után szívesen fikázom. :)

Előzmény: zsuzska60 (70913)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70922

Pontosan erről van szó!

Az idén a szokott gyümölcseim hiánya miatt rákényszerülök, pedig az egyik legutálatosabb munka, egy ilyen dzsumbuj tele van pókokkal, meg mindenféle egzotikus rovarokkal, nem kedvemre való, de muszáj személyesen részt venni benne, mert egy napszámos szedné összevissza és irányítani kell, ha használható alapanyagot akarok. Ez nem olyan, mint a banán, hogy ma még zöld, holnap meg már pépesen érett.

 

Előzmény: zsuzska60 (70920)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70921

Hogy hiányoltam volna, az azért költői túlzás, de ha te most ezt így gondolod, ám legyen.

 

Megnyugtatlak, többféleképpen is kipróbáltam - a fúróm 2x7 sebességfokozatra alkalmas - és az általam leírtak mellett tettem le a voksot.

Ami a 2-3 ezres fordulatszámot illeti: az én célom, hogy a gyümölcshús leválását segítsem elő a magról, és nem az, hogy a magot is szétverjem.

A képemen mutatott kajszit kézzel magozom ki, miként a szilva egyes fajtáit is, tehát ezeknél nincs szükségem ilyen segédeszközre. Megjegyzem a kajszi esetében a magok kb. 5 %-át szándékosan a cefrében hagyom.

Viszont volt darabolt almám, körtém, melyek esetében keményen bevetettem a pépesítőt, de ez csak akkor volt szükségszerű, amikor nem kaptam meg időben a répadarálómat.

 

A magos cefre átszűrése. Igen, van aki ezt a műanyagrekeszes egyszerű, de kínlódós módját választja, viszont nekem van egy olyan rokonom, aki kreatív vasas ember, és hála a sorsomnak nincs olyan elképzelés, amit ezermesterként meg ne tudna valósítani.

 

Kicsi edény, nagy edény!

Anno nagy mennyiségű vilmoskörtéhez jutottam hozzá, amihez képtelen voltam már edényt találni, így egy tejipari vállalattól kértem kölcsön egy 2500 literes félhenger formájó nyitott kádat és hogy hogysem, abban is le tudott károsodás nélkül forrni az anyag, mitöbb a világ egyik legkiválóbb pálinkája keletkezett belőle. Itt már nem kézi, hanem motoros hajtású darálót vettünk a felesgazda barátommal igénybe. Szép mulatság volt.

Előzmény: snapszmester (70893)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70920

igen, mert ha egy bokron van 100 fürt, akkor abból jó ha 20 érik egyformán. A "szedők" meg nekiesnek és szedik mindet a biztonság kedvéért. Persze ők nem az egyetemet végzettek közül kerülnek ki...

Előzmény: Muity Mijo (70919)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70919

Eszerint mondod ezt, mint profi termesztő.

Én meg azt mondom, hogy az egyszerű mezei gyűjtők esetében sokkal nehezebb megállapítani a tényleges érettséget, mint más honos gyümölcsök esetében.

 

Előzmény: kupeci (70898)
csenksz Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70918

Szia Mester!

 

Köszönöm a választ. Megerősítést szerettem volna kapni erre a 3%-os térfogatra és az arányokra, és annyi, hogy érdemes e bonyolítani. De ahogy mondod nem kell túl bonyolítani.

 

Üdv:Zoli

Előzmény: snapszmester (70885)
csenksz Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70917

Szia!

 

Köszönöm a pontos adatokat. Az arányok hasonlítanak az ipari olajfogó műtárgyak arányaihoz. 

 

Üdv:Zoli

Előzmény: foxrudi (70879)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70916

hehe, ellenségre már nincs szükségem, hiszen vannak barátaim :-D

Előzmény: Törölt nick (70915)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70914

azt hiszem az énekléssel is így vagy, nem?? :-)

Előzmény: kupeci (70911)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70913

A bodza kérdéshez:

 

a vad változat, ami bokron érik az augusztus elején már szedhető általában. (Tegnap néztem, még csak a kocsánya piros.)

A legfontosabb a gyorsaság. Hamar le kell bogyózni és cefrézni.

Ha valaki gondolja tehet bele némi cukrot, ez szabadon választott. Mindenesetre a cefre hamar romlik, soká nem lehet tökölni vele!!!

Jelenleg 5 féle bodzapálinkám van a ZD-re ezzel a portfólióval fogok menni. 3 féle nemes bodza (2010, 2011 normál szüret, 2011 késői szüret) vadbodza, gyalogbodza (borzag). Majd lehet fikázni...

zsuzska60 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70912

lehet, hogy benne van a hiba? tán keveset ivott??? :-)

Előzmény: kupeci (70911)
kupeci Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70911

Hehe... ilyen hatás alatt szoktam úgy érezni hogy kifogástalanul fogalmazok,...no a nejem viszont nincs ezen a véleményen:))))))

Előzmény: szilvakukc (70907)
vf1 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70910

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása.

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

csiga1974 Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70909
jò reggelt mindenkinek.azt szeretnèm kèrdezni hogy a duplafalu üstnèl hány centinek kell lenni a viztèrnek ès milyen vastag lemezt használjak.
Előzmény: snapszmester (70894)
Viktormanufaktura Creative Commons License 2012.07.10 0 0 70908

Köszönöm! Akkor bele húzzok :)

Előzmény: snapszmester (70886)
szilvakukc Creative Commons License 2012.07.09 0 0 70907

Hát nézd, egy érettségi vizsgán úgy elemezném a verset, hogy a költő, miközben megalkotta e csodálatos, és ergonómiailag tökéletes költeményét, szinte biztos, hogy a pálinkára gondolt. Vagy, ha nem is gondolt rá, hogy a hatása alatt volt, az tuti.:-DDD 

Előzmény: kupeci (70861)
Törölt nick Creative Commons License 2012.07.09 0 0 70906

Off nélkül jönnek a szúnyogok :)

Előzmény: firekiller (70900)
snapszmester Creative Commons License 2012.07.09 0 0 70905

Ha a verseny szabályos, a navtól kell az engedély. Ott nem lehet kamuzni. Származásit lehet kamuzni. Rendes főzdés ír a nevedre 10 L-ről és azzal évekig nevezhetsz.

Előzmény: firekiller (70904)
firekiller Creative Commons License 2012.07.09 0 0 70904

Ezt neked kell eldöntened, hogy mennyire vállalod be a reckírt.

Esetleg saját néven , de véletlen hibás címmel???

Előzmény: foxrudi (70901)
firekiller Creative Commons License 2012.07.09 0 0 70903

Jó éjszakát itt is!

Előzmény: kupeci (70902)
kupeci Creative Commons License 2012.07.09 0 0 70902

Hali fire! már cak 1 perc , jó éjt!:))

Előzmény: firekiller (70900)
foxrudi Creative Commons License 2012.07.09 0 0 70901

Attól nem félek.Az a gondom,hogy ha indulok,mint magánfőző szeretnék.Le kell nyilatkoznom amit a leírtakban feltűntettek,és kész.De a későbbi esetleges tiltások miatti megkereséstől tartok.

  Ez, ami aggodalomra ad okot.

Előzmény: snapszmester (70894)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!