Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70829

Jelentés: Hazatértem külföldi kötelességemből. Nem bírtam ki. megálltam a Vértesben. Sajmeggy game over, vadcseresznye totál nullán áll. Holnap irány Dunakeszi, hátha maradt a fákon egy kevés meggyem...

 

Egyébként meg akinek derogál megosztani velünk a pálinkáját, az akár az okosságait is megtarthatja rokonainak és barátainak. Persze, lehet, hogy azért szerencséltet velük éppen minket, mert nekik már elegük van.

barkócza Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70828

Azért ennyire ne vedd komolyan, hogy a réz sisak hiánya miatt aromátlan a pálinkád. :) Jó a réz sisak, de én is teljesen saválló kuktából főzök, kb. 1,5m 15-ös réz páracsővel.

 

Az ízetlen pálinkának a következő okai lehetnek:

 

1. Nem is ízetlen a pálinka, csak az ember a sajátjával szemben túl kritikus. Továbbá a főzés napján hiába kóstolod, annyira tel vagy a főzés szagával, hogy nem érzed a pálinka ízét. Ez az alapja annaka városi legendának, hogy a főzés után pár nappal jön meg a pálinka íze. Valójában a főzés után pár nappal tisztul ki az orrunk. :)

 

2. Túl sok előpárlat elvétel. Ezt gyakorolni kell.

 

3. A gyümölcs nem volt megfelelő minőségű. Pl. tavaly vettem a Sp..ban ócsó vödrös narancsot, és isteni nedű lett belőle. Az idén is vettem ugyanott, vödröset. Valami kis kesernyés lé lett belőle. Ég és föld, pedig mindent ugyanúgy csináltam.

Előzmény: Zsolt5050 (70821)
Mr.Stratos Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70827

Döbbenet...ebben a melegben /szobámban 36 fok / kellett cefréznem a napokban 10 kg jó érett sárgabarackot. Mindent adtam neki ,na

majd nem a hordóban hanem műanyag palackokban résnyire nyitva ,pár óra múlva már dübörgött...3 -4 nap alatt kész lett és tegnap

lefőztem 2 adagban kuktában...hihetetlen illatos ,50 fokos reménytkeltő egy lityi páleszom lett...nem sok de finom

Ugyanezt megcsináltam almával is ...hasonló körűlmények voltak és amikor elkezdtem főzni kiderűlt hogy semmi...

Lehet az alma hőgutát kapot a barack meg vírúl 36 fokon is..???

Előzmény: Namostatuti (70824)
bevontelektroda Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70826

 

 

Van villany??:))

Előzmény: kupeci (70822)
vfary Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70825

hát igen jövőre ügyesbb leszek

én sem tudtam hogy mennyi lesz keztem 3-4 10literes vödörrel

és hát elég szépen összejött

jövöre mind a 30 fát lerázom:))))))

Előzmény: Miklós1 (70813)
Namostatuti Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70824

A mai napom eredménye 1,5l 52%-os sárgabarack pálinka!

Nagyon kellemes illata van!

:)

Előzmény: Namostatuti (70802)
Miklós1 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70823

Írtam már egy párszor, hogy a pálinkafőzés szabályai legtöbbször nem olyan szigorúak, hogy a megszegésük azonnali megsemmisüléssel jár, ..."nem lőnek nyulat ezzel az adattal (és még sok egyébbel sem, mint pl. a páracső dőlésszöge, különböző szeszfokok elválasztáskor, befejezéskor, csőhosszak, átmérők, stb." (21048 hsz.). "A sisak méret is olyan mint ebben a szakmában sok minden, nincs rá pontos érték és nem is kell." (32600 hsz.).

Elhiszem, hogy mindig megszeged a szabályokat és mindig megúszod, a piros lámpán is át lehet menni, nem lesz azonnal baleset. Nemrég írtam a hígítás kapcsán, hogy a pesti csapvíztől sem lesz semmi baj, mert egyszer lustaságból ilyet csináltam, (kaptam is Muity Mijotól rögtön) pedig nem akartam biztatni senkit ilyesmire, csak tudom, hogy néha kényszerből kell megoldani valamit. Minden szabály mellé lehet személyes tapasztalatot írni, hogy "ezt én nem így csinálom, mégis mindig jó", "de az ideálisnak tartott dolgokat kell szabálynak tekintenünk és a saját körülményei között mindenki annyit tart be amennyit akar..." (34318 hsz.). A sokféle egyéni tapasztalatot viszont ne tekintsük szabálynak és ne hirdessük a kezdőknek, mert nem fog mindenkinek úgy bejönni pl. a 3 hetes hordóba dobálás mint neked a te körülményeid között.

 

Előzmény: TINTUS (70818)
kupeci Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70822

Szia Vf1,Beüzemelve:)

Előzmény: vf1 (70820)
Zsolt5050 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70821

Szép estét!

 

Csak 32-es csőig árulnak felénk, azt is min. méteres darabban.

A fedőn kiképzett helyre (lesíkolták) nem tudok nagyobb lukat tenni.

Ilyen kaspóról van szó, színe alapján vörösréz:

Előzmény: rézműves1 (70803)
vf1 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70820

Milyen lenne az eredmény, ha Miklós1 módszerével csinálnád?

Előzmény: TINTUS (70818)
foxrudi Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70819
TINTUS Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70818

Miklós írod, hogy  "Az elhúzódó érésű gyümölcsöket legfeljebb 1hétig ajánlatos rakni, aztán savazni és .......

 

Én már két éve 20 literes edénybe szedem (1 kg cukorral indítva)  a tüskenélküli szedret legalább 3 hétig és se élesztő se sav se más.  Minden nap kb  1- kiló ment  bele és festékkeverős zúzás se volt.

Még se romlott meg, a garázsban kb 20-28 fok volt.

Előzmény: Miklós1 (70813)
csalitos Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70817

   :-))

Előzmény: lyuko (70816)
lyuko Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70816

Beleolvastam, még rá kell szánni egy kis időt... De könnyű azoknak akik borvidéken laknak és bort készítenek!

Még a gyümölcs-bor vonal járhatóbb 1-10 milliós letét. stb stb. mindenképpen barátibb. El kell gondolkodni a cider előállításon...

Ez már off

Előzmény: csalitos (70812)
..MiMi.. Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70815

"Boldogok, akik nem látnak, mégis hisznek."

..., de ezt csak Ő kérheti!

Előzmény: Muity Mijo (70804)
csiba00 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70814

Igaz, a cseresznye nem a legelhúzódóbb érésű gyümölcs, de leírom én is a tapasztalataimat vele, mert igen csak későn sikerült kifőzetni.

 

A cefre készítése az alábbiak szerint zajlott: mosás, magozás, darálás, mjad a hordó kb 80%-áig megtöltve. Citromsavval savaztam, bár tudom ez nem a legjobb, inkább ez csak megnyugtatás képpen került bele. Én nem cukrozom a gyümölcsöt - ezt csak azért írom le, hogy lássátok így is működött. A legvégén pedig élesztővel beoltom majd a hordót lepántolom és kotyogót teszek rá. Másnap már kezd dolgozni a kotyogó, pár nap múlva már folyamatosan jár, majd szintén pár nap és leállt. Mikor már csak nagyon lassan kotyogott, akkor nem nyitottam ki többet, csak a főzéskor. Viszont a főzésig eltelt vagy 2 hét. Kicsit féltem is, hogy mi lehet a hordóban, de kinyitni már egyáltalán nem akartam. Tegnap kinyitom, a cefre tetején nem látszik semmi, beleszippantok és tömény CO2. Gond egy szál se :)

Ez volt nálam az első olyan cefrézés, ahol ennyi időt hagytam az utóerjedésre. Kíváncsi leszek, hogy lesz-e valami eredménye. Eddig amiket olvastam, ott 99,9%-ban azt írták, hogy az utóerjedés az egyik legfontosabb szakasz az ízvilág kialakulása szempontjából. Meglátjuk mi lesz belőle. Az alszesz mennyiségéből semmi rosszra nem következtetek, sőt még kicsit több is jött le arányaiban, mint a korábbi években.

Előzmény: Miklós1 (70813)
Miklós1 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70813

Az elhúzódó érésű gyümölcsöket legfeljebb 1hétig ajánlatos rakni, aztán savazni és ha kierjedt, lezárni légmentesen és várja a többi hordót. Tehát ha jövőre is ennyi faepred lesz akkor kis hordókkal dolgozz, ami egy hét alatt megtelik. 100kg faeper cefréhez a 3kg cukor elég, a több az üzleti tanács. Nekem a 45% legtöbb pálinkánál megfelel, ha erősebb akkor csíp az alkohol és nem érzem az ízét, ha gyengébb akkor vizezett hatása van, persze kivételek mindkét szélen vannak.

Előzmény: vfary (70806)
csalitos Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70812

   Szervusz lyuko

   Igen, Magyarországon vagyunk, és vannak törvényeink, jó sz..ok, de törvények. Ha hiszed, ha nem, az általad főzött terméket el is adhatod, büntetlenül, ha az alábbiak értelmében jársz el.

 

http://www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0300127.TV&timeshift=1

 

   Minden jót.

   Józsipapa

   Ui: Alkohol fejezetben van a lényeg!

Előzmény: lyuko (70811)
lyuko Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70811

Mi az hogy kereskedelmi főzde?

 

Beviszem a cefrém, kifizetem a főzést plusz a adót lepalackoztatom és árulhatom?

 

Gondolom nem .

Magyarországon vagyunk...

 

Túl szép lenne

 

 

deszegregator Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70810

Lehet olyat is csinálni, hogy kilépsz 15 mm - es csővel, majd azt felbővíted vastagabbra, majd újra szűkítés az üstparaméterekhez igazodó méretre, máris kész egy deflegmátor. Jobb lenne ha nagyobb átmérővel tudnál kilépni, márcsak a felhabzás miatt is, de a szükség törvényt bont.

Előzmény: Zsolt5050 (70799)
deszegregator Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70809

:D Aszalványt kellett beletenni? Elhiszem h vannak jó ágyas pálinkák, de egy pálinkafőző legyen az amatőr vagy profi qrvára nem egy ágyassal rukkol elő kezdésnek! Üdv!

Előzmény: Muity Mijo (70783)
csalitos Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70808

   Hello Muity Mijo

   Hááát.... nem akartam hozzászólni a magasröptü okfejtéseidhez, mert úgy vettem észre, hogy te nagggyon okos vagy. De ez, amit most írtál, nálam kiverte a bíztosítékot! Volt ilyen ismerősöm egypár, aki a szájjával olyan szépen, jól és sokat tudott alkotni, hogy Sztahanovista jelvényt érdemelt volna. Látom, te is ezt pályáztad meg.

   Minden jót.

   Józsipapa

Előzmény: Muity Mijo (70804)
Baracilin Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70807

A főzdés ebből él, sajnos sokszor kénytelen lefőzni a szart is. :(

A 6 hetes faeper nem valami bíztató...3-4 kiló 30 literhez nagyon sok. Alkoholod lesz belőle, nem pálinkád.

Előzmény: vfary (70806)
vfary Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70806

Már megint a Faeprem:DD

kicsit elszámoltam 6 hete kezdtem el szedni:D

elvittem a főzdébe nem mondott semmit hogy szar lenne a cefre, kicsit nyugtató ez :))))))))))

de csak a jövő hét végén kerül majd csak fözésre most még 2 nap gyüjtögetek kicsit hozzá.

a főzdéskérdezte hogy mennyi cukrot tettem hozzá mondtam hogy 100 liter cefréhez 3 kiló cukrot raktam

azt mondta hogy amit viszek mellé cefrét azoz raktatok még nyugodtam 3-4 kilót, ez 30 liter cefréhez menne

ez jó tanács volt részéről vagy üzleti szenpontból tanács?

 

már várom hogy kész legyen

ezzel kapcsolatban kérdezném hogy milyen fokra jó beállítani

mert néztem hogy a gyári beállítás 44

vagy jó a szokásos 50-52

 

 

KÖszönöm a segítőknek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: Miklós1 (70732)
rézműves1 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70805

...ha a méretei (főleg a zárókarimának) ugyanazok, mint ennek, akkor elég egyszerű átalakítani......ez csak 30-literes......

......a teteje viszont lehet, hogy ugyanolyan...

Előzmény: Tanonc01 (70626)
Muity Mijo Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70804

Képzelődésed roppant érdekes felvetés, .... vagy valami ilyesmi, de valamit tisztáznék.

A pálinkafőzés intim szféra, a pálinkám pedig kizárólag a családtagjaim és barátaim számára készül alkalmankénti fogyasztásra. Ha vilmoskörtéből, ha kajsziból, ha szilvából, ha eperből, ha bodzából készül. Ergo ekként én nem látom okát annak, hogy egy lelkiismeretes körültekintéssel készült finomságomat számomra ismeretleneknek - ez esetben anonim nickeknek - mutogassam, különösen nem, hogy velük itassam. Megvan annak a helye (nagy az ismeretség), lévén ahogy nekem, úgy a hozzám közelállóknak is alapmentalitásunk a természetes dolgokkal szembeni igényünk, melyek többségében az előtag a házi- kifejezés.

Előzmény: szilvakukc (70798)
rézműves1 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70803

...pályinkás jó reggelt...

 

...az a "rézkaspó" nem sárgaréz???...mert akkor sajna nem jó...

...hajlékony tetejű kuktára nem lehet szabályos rézsisakot tenni, mert annak záráskor bele kell 

fordulnia az edénybe...

...fél, háromnegyed collal (talán eggyel is) még ki lehet az ilyen fedőből jönni és arra már lehet

szűkítőkkel, akár 50-es csövet is ültetni...egy fél méteres darab felfelé és adtál a deflegmációnak...

Előzmény: Zsolt5050 (70799)
Namostatuti Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70802

Na, megkezdődik a sárgabarack főzés!

12l cefre az indulási alap, 17l-es főzőben rotyog.

 

lyuko Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70801

Nincs annak semmi baja!

Előzmény: godlock (70720)
vf1 Creative Commons License 2012.07.08 0 0 70800

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  

Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok, videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

http://www.snapszmester.try.hu/ 

 

Szárított fajélesztők hatása.

 

A pH beállításról Miklós1  69058-as hozzászólásában.


 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (70756)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!