Nagyon pöpec. Nálam is volt egy ilyen kölcsönben tavaly, de vissza kellett adnom a gazdájának. Jól működik, csak ajánlani tudom, bár én kézzel hajtottam.
Most egy olyan 10000ft-s boltim van. Aminek -valaki írta-, hogy könnyen rosdásodik a forgódobja. Nos én használtam, utánna alaposan elmostam mindíg. napon kiszárítottam, és egyenlőre nem fedeztem fel rajt rozsdát. Gondolom ami késik az nem múlik:).
Én kapásból azt mondtam, hogy nem, mert kételyeim vannak, egyrészt azért, mert tartósítót tartalmaz, másrészt meg a befőtt enm az ideális érettségű pálinkaalapanyagból készül, így a cukor teszi édessé, következésképpen semmilyen lenne a párlat...
Én ezt használom... Opálosodással nem volt gondom mióta használom (lehet véletlen mert kezdő vagyok) Bele fél liter jeges víz és pár jégkocka. Ebbe folyik az alszesz. Látható a válaszfal alatta van 1 mm-es rés .
Ma még nem ittam semmit!(sajnos)... de aki csinált már megfelelő méretű szűrőt és jól is működik neki, arra kiváncsi voltam. Én csináltam már egyet, csak az nem működött megfelelően, kicsi volt, stb......és ha már itt tartunk, mindnyájunk egészségére lenyomok egy hegyet meg egy völgyet még a meccs előtt most már!!! Egs!
Nekem 100l-es üsthöm van ,és 400mm hosszú,210mm magas,és 120mm széles hozzá a szűrőm.Az első kamra 12mm-re van leválasztva,és a másodikban van 5db pelenka(hagyományos textil).
Azóta nincs gondom az opállal.Még Snapszmester hívta fel a figyelmem anno,hogy nem elég magas a szűrőm,(100mm).Ezért is voltak néha gondjaim.azóta jó.
-Hűteni nem kell,mert a hűtőből kifolyó alszeszt kell belevezetni.
-Savállóból nyugodtan csinálhatod,sőtt,már az újakat abból csinálják.
-A vörösréz,az üst,sisak,páracsőnél "létszükséglet".
Nem akarok túl bölcs lenni, de ugyanúgy le fog égni, mintha ott se lenne ...na jó nem annyira, csak kb 60%-ára...
csinálj hozzá ilyet, mint én:
tudom, volt már fent a kép 1szer 2szer, nem önreklámnak szánom, csak jószívvel ajánlom, mivel már keresztülmentem a leégésgátlás kálváriáján sikertelenül, mígnem elkészítettem ezt, feltöltöttem olajjal, azótra minden gondom elszállt....
A többi bajon túl, biztos, hogy utópárlatos is, 25%-osat a középpárlathoz tenni nagy hiba, én már 50%-nál kezdem félrerakva kóstolgatni.....már a 40 is határeset...
Akkor ezek szerint az elején elcsesztem az egészet, sajnos úgy álltam hozzá, mintha "igazi" cefre lett volna, sajnos nem tudtam, hogy le kell szűrni, mindenesetre köszönöm a tippet, de most nagyon rossz kedvem lett... :(
Mit gondolsz aktív szénnel, vagy máshogy tudok rajta segíteni, vagy mehet a ganyéra?
Nagyon kezdő pálinkafőzőként segítséget szeretnék kérni.
Pár hete bodzavirágból, készítettem cefrét (sok virág, víz, cukor, kevéske méz). A lefőzést egy kölcsön készülékkel végeztem, sajnos minden része rozsdamentes acélból készült.
A párlat (direkt nem írtam pálinkát) illatra rendkívül finom lett, azonban az íze nem volt túl jó, kicsit föld ízűnek (nem tudok rá jobb szót) éreztem (majd előjött a bodza is, de összességében nem volt finom), sajnos főzés közben nem kóstolgathattam (vezetés), de mindenképpen le kellett már főznöm, ezért vakon, az elejéből 1,5%-ot elvettem, a többit jó illatúnak találtam és a középpárlathoz öntöttem, a főzést akkor hagytam abba, amikor az utolsó 1-1,2 dl már csak 25 fokos volt.
A rossz íz miatt ismételt főzést végeztem.
Az újrafinomítás során nem vettem el előpárlatot (nincs rézeleje), (kb. 0,5 decit külön felfogtam, kihígítottam és ízlelgettem, de nem éreztem rossznak, így a középpárlathoz öntöttem), azonban a pálinkám illata szúrós lett, szerencsére a föld íz jelentősen csökkent. A lepárlás során a fazék íz (férfiasan megvallom megtekerte a gyomromat) viszonylag gyorsan jelentkezett – talán túl gyorsan (ezt nem értem, nem erre számítottam, talán a gyümölcs hiánya az oka?). A lejött középpárlat (előpárlattal) majd 70 fokos volt, így literenként kb. fél liter desztvizzel higítottam (45 fokra). A szúrósszagot ez is okozhatja?
Mit gondoltok nekiugorjak harmadszorra is? Tudtok tanácsot adni hogyan tehetném élvezhetőbbé a párlatomat?
nekem elég meszes talajú a kertem, annak nem ártott, végig beástam a fölbe. A növények hatalmasat nőttek az idén. A fahamu segít a kémhatás beállításában, én pl. fával tüzelek és a hamut is kiszórom a kertbe.