Azt hiszem, a hibát nem lehet eltüntetni a nóniusz skálájával, mert fordulatonként összegződne. Persze 200 mm még egy nagyon hosszú ágyon sincs meg sokszor, nagy hiba nem lesz. Azért a százados nóniusz mégiscsak utal valamire, nem kizárt, hogy vannak kivételek, és az orosz gyártott mm osztású fogaslécet.
Köszönöm szépen, eszerint tehát jól értettem, hogy nem vacakolnak metrikus osztású fogasléccel-kerékkel, hanem vagy nem használnak nóniuszt, vagy az csak egy fordulaton belül pontos.
Az ütközőről eddig is tudtam, hogy nem csak arra jó, hogy a tokmányt ne esztergáljam ;-) , nekem, amatőr barkácsolónak a méretbeállításhoz nem praktikus, illetve csak úgy, hogy hosszesztergálásnál az első fogásnál rögzítem, és kényelmesen veszem a többit.
Most hosszan elmélázva rájöttem, hogy ha 14/44, ill. 21/66 fogú a kézikerék osztó (az ókorban már tudták, hogy a 22/7 jól közelíti a Pi-t), akkor bármilyen szokásos modulú fogasléchez lehet találni megvalósítható fogszámú kereket, amivel szépen közelíthető az egész skálájú nóniusz. (Rendben, ez nagyképű állítás volt, 3-as modultól tovább nem ellenőriztem, addig viszont 1000 mm szánhosszra a hiba kevesebb, mint 25 ezred, és a nóniusz vagy 0-ra, vagy 5-re végződik.)
Ha tehát m1-es fogasléchez 15 fogú kerék kapcsolódik, akkor egy fordulatra 15 mm jön ki, kevesebb, mint 6 mikron pontossággal! Ez még 400 mm-en is, ami az én szánom hossza, csak alig egy század mm, nekem több mint tökéletes lesz.
Kissé gyanús is ez a túl szép eredmény, vajon miért nem ilyenek a járatos esztergák? Lehet, hogy valamit nagyon elnéztem?!
A mi russzki gépünkön 200mm a szánelmozdulás egy kerékfordulatra. A kerék nem is a tekerőn van, hanem mellette. Hatalmas, kb 120mm átmérőjű.
A jelzések rajta szép vékonyak, de az állóvonal már vastag, sztem a hibát ott "tüntetik" el, egyszerűen nem lehet pontosan leolvasni, valszeg a 200mm-en pár tized lehet, a vonal ennél meg szélesebb.
De persze hosszesztergálást méretre nem ennek alapján csinálunk, hanem mérünk, viszont nagyon jó a tájékozódáshoz.
A kézikeréken van egy z1=17 fogszámú kerék, ami csatlakozik a z2=57 fogszámú kerékhez, ennek közös tengelyén van egy z3=17 fogszámú kerék, ami csatlakozik a M=1,25 fogasléchez.
Magyarul: z1*z3*1,25*¶ /z2=19,9153, tehát jó közelítéssel 20mm, ergo nóniusz szerkeszthető hozzá! Ahol ¶=3,14....
Tehát 500 mm hosszon az eltérés kb.2,23669 mm. Ennek tudatában használható!
Általában a hosszméreteket, előre elkészített egész (1;2;,3;.10;15...100) és tizedes (1,1;1,2...;1,9) méretekkel, edzett köszörült kivítelben elkészíti (készítetteti) az esztergályos, és ütközővel használja!
Alárendeltebb esetekben elegendő nóniusz szerint, majd mérve és korrigálva elkészíteni a kívánt hosszméretet.
Bocsánat, talán nem fogalmaztam pontosan. Arra gondolok, hogy amennyiben a fogasléc modul osztású, akkor nem létezik olyan fogaskerék, illetve áttétel, amelyik akár a direkt hajtó fogaskerék, akár a kézikerék tengelyén lehetővé tenné a nóniusz alkalmazását. Úgy értem, a skála eleje és vége nem fog kapcsolódni, hanem minden fordulatnál egy ugrás lesz, mivel a Pi irracionális szám, nem állítható elő két egész hányadosaként.
Egy félkész esztergát próbálok meg befejezni, ennek kapcsán gondolkodtam el a lakatszekrény kialakításán, és kezdek arra jutni, hogy a hossz szánon nem lesz hagyományos nóniusz. (Látom, hogy létezik pl. 2, vagy 5 mm-es osztású fogasléc és kerék, amivel egyszerű lenne a megoldás, de ezek arany árban vannak.)
Amit javasoltam az csak kényszermegoldás azokra a gépekre, ahol egy fordulatra nem kerek értéket mozdul el a szán. Normál használat esetén a vezérorsó sem mozdul el, menetvágáskor pedig menetóraként lehet használni a skálát.
A vezérorsó forgásakor, az így beállított érték változik, viszont arra jó, hogy azonos menetpozicióba visszamehessen az drehás. Pl. Hosszú menet vágásakor, vagy több bekezdésű menet vágás esetén!
A fogasléc helyzete változatlan!
Ezért a gépeken, innen veszik a méretet.
Nálam pl.a hosszán mozgatókerék 1 fordulatára 20mm mozdul. Máshol más a méret.
Az elmozdulást nem a fogasléchez csatlakozó kerékről kellene mérni, hanem a vezérorsóhoz kapcsolódó kis bronz fogaskerék tengelyére lehetne mutatót tenni. Hasonlóan a menetórákhoz. Ebben az esetben kerek, bár elég nagy érték tartozna egy körülforduláshoz.
Eszterga szupport mozgatáshoz van egy kézikerék, az áttétellel hajt egy kis fogaskereket, amely az ágy alsó részén lévő fogaslécbe kapaszkodik. Ha a fogasléc és kerék közönséges (1-1,5-2-stb.) modul méretű, a kézikeréken nem lehet nóniusz, mert az elmozdulás és az elfordulás NxPi arányú. Az E1N, E2N, EAN padokon nincs nóniusz, megnéztem. Nekem azonban olyan emlékképem van, hogy az E400-as padon van ezen a keréken nóniusz, rémlik, mintha 6.5 mm-es lenne. Hogy van ez? Pi/2-es, vagy Pi-s modulú a fogasléc és kerék? Álmodtam volna?
Épp most takaritok egy olyan villanymotort ami vagy 3szor le lett festve már kalapáccsal, csökkenti a hűtés teljesitményét is a 3réteg festék meg csúnya is. próbálok mindent vissza állitani az eredeti állapotába ami hozzám kerül.