Köszönöm szépen a válaszokat! Jelen pillanatban az alszesz a mélyhűtőben üldögél, de a tetejére egyelőre még nem jött fel semmi. Holnap kifőzöm a maradék cefrét és ha lesz idő rá az alszeszt is átfőzöm. Remélem nem lesz vele semmi gond. Még annyit, hogy a rettegett faeper cefrémből lett ez az alszesz. Holnap vagy holnapután kiderül, hogy milyen lett. Azt hiszem vagy nagyon jó lesz vagy megy a lefolyóba az összes! :D
Az alszeszed nem a piszkos csövektől opálos, ne is folytasd a suvickolásukat, a kozmaolaj és alkoholtartalom arányától függ, írtam róla sokat a 5157, 5213, 21894, 25545, 30898, 30981, 36622, 37906, 39267, 50488 hozzászólásokban.
-A kozmaolaj felgyűlhet az állott cefrékben, nálad szerencsére nem ez van, mert egy hetes a cefre.
-A gyümölcs kiszámíthatalan mennyiségben tartalmazhat kozmaolajhoz vezető összetevőket, néha egy jó cseresznye homályos, máskor egy gyenge mirabel szilva fényes alszeszt ad.
-Az alkoholtartalom növekedésével egyre fényesebb az alszesz, a cefre cukrozása is növeli az alkoholtartalmat, továbbá egy erősebb elválasztású (nagyobb deflegmációjú) pálinkafőző is ilyen hatású. Deflegmációról olvashatsz a 9409, 9815, 13814, 15208, 15454, 15460, 17140, 17815, 18165, 18271, 26234, 38252, 45176 hozzászólásokban.
Az alszesz legtöbbször homályos (ha nem is az a dolga), de a másodszori lepárlás után a pálinka nem lesz homályos. A kozmaolaj az alkoholban oldódik, de a vízben nem, ezért hígításkor veszi észre az ember, 50%-nál még fényes volt, 45%-nál már homályos a pálinka. Ilyenkor a lehűtött pálinkát (-10°C) vattakorongon lehet szűrni.
Nagyon ritkán szoktam mosni a hűtőt. De ha mosom, a következőképpen szoktam. Az egyik módszerem, alul ledugózom a hűtőt, és egy éjszakára felöntöm a spirált, előpárlattal. Ez az erős 80% körüli szesz, elég szép munkát szokott végezni reggelre. Ha nagyon "koszos" a hűtőm belseje,(áthabzás) leeresztem a hűtőből a vizet. Ezután az üstbe betöltök 2-3 liter előpárlatot.(higítás nélkül) majd ezt főzöm át a rendszeren. Na ez mindent visz:) kb a felénél elkezdem felönteni a hűtőt hideg vízzel.(de még fözök) Ekkor a cső összehúzódik, és a maradékot is kiköpi.
Biztos van jobb módszer, de én így szoktam. A spirál bárminemű savazását nem ajánlom.
A cefrém egy hetes, a hűtős módszer csak ez után következik. Az alszesz egyáltalán nem technokol szagú. Ha nem sós ecettel akkor mivel tisztítsam a hűtőt? Van még itthon (mosó) szóda, az bevállhat?
Ha kicsit ecetes volt a cefréd, akkor ez valóban lehet akár fémes törés is. Ha tényleg technokol szagú az alszeszed, akkor egy kis szódabikarbónával esetleg meg lehet fogni (adagolást nem tudok javasolni), és akkor már a tisztázás után nem lesz semmi opálosság.
Sziasztok! Már második éve főzögetek itthon, de ilyen opálos alszesz még soha nem jött le. Mitől lehet? Hűtőspirált idén másikat használok(nagyon régi, használt darab), de ezt is 2 órán keresztül gőzöltem tegnap+ 2szer is átmostam sós ecettel múlt héten. A második főzésnél vajon már tiszta párlat fog kicsöpögni a spirálból? Légyszi segítsetek, tudnom kell mit rontottam el, hogy legközelebb ilyen ne forduljon elő!
A forgalomban lévő üvegballonokkal csak nagyon csínján, mert meglepően vacak minőségű a faluk, csalóka a száj és a talp vastagsága, nem szabad az alapján azt hinni, hogy cakk-pakk masszív az edény.
Cefrézésre szerintem ez kevésbé alkalmas, pálinka tárolására pedig kifejezetten veszélyes.
Amióta a deflegmátort vízhűtésesre alakítottam azóta talasztalom én isezt a hirtelen letörést a szeszfokban. Jobban kell rá figyelni, viszont az alszeszben lévő alkohol nagyobb %-át lehet belőle így kinyerni.
Ne hogy félre értsétek, nem az otthon főzőkkel van a bajunk. Nem lennénk itt ha így lenne. Csak az új törvény a bérfőzetőket, bérfőzdéseket majd nem olyan hátrányba hozta az otthonfőzőhöz képest mint amikor tilos volt a főzés. Most őket zaklatja a nav.
Úgy se győzök meg senkit, de az én módszerem minden csonthéjasra:
Festékkeverős turmixolás 20 L-es vödörben.
Főzés előtt közvetlenűl (nem 1 nappal felrakás előtt) csak a hordó aljában lévő magos cefrét gyümölcsös rekeszen átszűrőm rázogatással és kevés vízzel átmosom. A magok teljesen tiszták. Ami mag ezek után is benne marad az adja a magízt és egy kevés ciánt a rák ellen. Az utóbbi csak vicc volt.
Mind ez nagy tételben is működik és a magozás 400 L/ 20 perc. A turmixolás gyümölcsfüggő. Cseresznye meggy 1-2 perc, szilva talán 3 perc/15 L. 1 óra alatt 300-400 L cefrét lehet csinálni.
Csak olcsóbb és gyorsabb megoldás érdekel. Soroljátok.
Állítólag 2012-ben a magánfőzőket fogják ellenőrizni.Hogy hogyan,miképp,azt még ők sem tudják,mert a lehetetlennel határos.Az évből eltelt 6 hónap,az eredményességük a nulla felé tendál.Bérfőzési szeszadóból kb 8milliárd Ft jött be az államnak,ez a pénz most hiányzik.Az a 26milla csak a töredékének a töredéke.Onnan húzzák le,ahonnan csak lehet.Ismerősömet 0,4hlf túllépésért 2800Ft-ra büntették,holott az elszámolás,és a kerekítés szabályai szerint azt 0(nulla)-nak kellett volna tekinteni.
A jóindulat eddig sem jellemezte őket,de manapság kimondottan rosszindulatúan,semmit sem véve tekintetbe,a helyzetükkel visszaélve büntetnek.Én is szeretem a fináncokat:-))
Pofonegyszerű a magozás...Zúzás, majd egy megfelelő műanyagrekeszen átönteni, kicsit egy darab léccel paszírozgatni, könnyen megy, és gyorsan...Tavalyi képem van a módszeremről, de bőven van másoktól is a fórumon.
A magház hirtelen növekedése miatt van ez a mézgásodás a gyümölcskezdeményen, a sok eső miatt hirtelen nő, illetve férgek miatt is lehet (inkább az előbbi ha sérülést nem látsz)....Én a szilvát öntöztem is a száraz időszakban, nehogy eldobálja világba a tápanyag, vízhiány miatt a termést... Nem fog jelentősebb károkat okozni az előbb említett jelenség...A veres szilvánál nem ritka dolog.
A kézi magozást és a húsdarálót felejts el, besz.rás sok munka, és felesleges. Nézd meg a topik címe alatt lévő linket, ott video is van róla, hogy hogyan pépesítsd a cseresznyét fúrógépbe fogott festékkeverő szárral. A magot elég a főzés előtt kiszűrni.