Keresés

Részletes keresés

Baracilin Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69871

Nem szoktam mérni...érzéssel töltöm ~1deci sav ~1 L vízbe...0,5-1 perc és már kész is.

Előzmény: Ferco55 (69868)
jagi26 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69870

Köszönöm szépen a válaszokat! Jelen pillanatban az alszesz a mélyhűtőben üldögél, de a tetejére egyelőre még nem jött fel semmi.  Holnap kifőzöm a maradék cefrét és ha lesz idő rá az alszeszt is átfőzöm. Remélem nem lesz vele semmi gond. Még annyit, hogy a rettegett faeper cefrémből lett ez az alszesz. Holnap vagy holnapután kiderül, hogy milyen lett. Azt hiszem vagy nagyon jó lesz vagy megy a lefolyóba az összes! :D

Miklós1 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69869

Az alszeszed nem a piszkos csövektől opálos, ne is folytasd a suvickolásukat, a kozmaolaj és alkoholtartalom arányától függ, írtam róla sokat a 5157, 5213, 21894, 25545, 30898, 30981, 36622, 37906, 39267, 50488 hozzászólásokban.

-A kozmaolaj felgyűlhet az állott cefrékben, nálad szerencsére nem ez van, mert egy hetes a cefre.

-A gyümölcs kiszámíthatalan mennyiségben tartalmazhat kozmaolajhoz vezető összetevőket, néha egy jó cseresznye homályos, máskor egy gyenge mirabel szilva fényes alszeszt ad.

-Az alkoholtartalom növekedésével egyre fényesebb az alszesz, a cefre cukrozása is növeli az alkoholtartalmat, továbbá egy erősebb elválasztású (nagyobb deflegmációjú) pálinkafőző is ilyen hatású. Deflegmációról olvashatsz a 9409, 9815, 13814, 15208, 15454, 15460, 17140, 17815, 18165, 18271, 26234, 38252, 45176 hozzászólásokban.

Az alszesz legtöbbször homályos (ha nem is az a dolga), de a másodszori lepárlás után a pálinka nem lesz homályos. A kozmaolaj az alkoholban oldódik, de a vízben nem, ezért hígításkor veszi észre az ember, 50%-nál még fényes volt, 45%-nál már homályos a pálinka. Ilyenkor a lehűtött pálinkát (-10°C) vattakorongon lehet szűrni.

 

Ferco55 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69868

Időben mitjelent agyors mennyi idő ? Hányfokos sav legyen kb ?

Előzmény: Baracilin (69867)
Baracilin Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69867

Egy gyors savazás és alapos tisztítás szerintem nem okoz kárt a spirálban...a sav nem old le enyi idő alat többet, mint 1-2 mikron.

Előzmény: hal65 (69865)
Baracilin Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69866

Ne parázz! Nekem ennél tisztább alszeszem talán 1-2x ha volt...az alszesznek az adolga hogy opálos legyen, ha tisztázod szép átlátszó lesz.

Híg sósavval pillanatok alatt fémtisztára moshatod a spirált belülről, ha feltöltöd vele. Utána viszont alaposan mossad ki és gőzöld át!

Előzmény: jagi26 (69860)
hal65 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69865

Nagyon ritkán szoktam mosni a hűtőt. De ha mosom, a következőképpen szoktam. Az egyik módszerem, alul ledugózom a hűtőt, és egy éjszakára felöntöm a spirált, előpárlattal. Ez az erős 80% körüli szesz, elég szép munkát szokott végezni reggelre. Ha nagyon "koszos" a hűtőm belseje,(áthabzás) leeresztem a hűtőből a vizet. Ezután az üstbe betöltök 2-3 liter előpárlatot.(higítás nélkül) majd ezt főzöm át a rendszeren. Na ez mindent visz:) kb a felénél elkezdem felönteni a hűtőt hideg vízzel.(de még fözök) Ekkor a cső összehúzódik, és a maradékot is kiköpi.

Biztos van jobb módszer, de én így szoktam. A spirál bárminemű savazását nem ajánlom.

Előzmény: jagi26 (69863)
barkócza Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69864

Lehet egyébként, hogy nincs semmi baj, csak ez az alszesz ilyen.

Előzmény: jagi26 (69863)
jagi26 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69863

A cefrém egy hetes, a hűtős módszer csak ez után következik. Az alszesz egyáltalán nem technokol szagú. Ha nem sós ecettel akkor mivel tisztítsam a hűtőt? Van még itthon (mosó) szóda, az bevállhat?

Előzmény: hal65 (69861)
barkócza Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69862

Ha kicsit ecetes volt a cefréd, akkor ez valóban lehet akár fémes törés is. Ha tényleg technokol szagú az alszeszed, akkor egy kis szódabikarbónával esetleg meg lehet fogni (adagolást nem tudok javasolni), és akkor már a tisztázás után nem lesz semmi opálosság.

Előzmény: jagi26 (69860)
hal65 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69861

Az opálosság sokmindenből eredhet.

Ha az alszeszed opálos, még van rá sanszod, hogy a finomítvány nem lesz az.

De egyébként okoz6ja a sok kozmaolaj is.

Próbáld a hűtős módszert.

Mikori a cefre?

Mert nálam a friss cefrék tisztán szoktak folyni.(alszesznek is) Az idén egyszer főztem múlt évi cefrét, na az nem volt makulátlanul tiszta.

Egyébként a déligyümölcsök szoktak ilyen alszeszt produkálni, de a finomítvány letisztul.

A "sósecetes" hűtőmosást én nem szeretem. Mivel szinte fémtisztára marja a spirál belső falát, jobban jelentkezik utána a "grűnspan", vagy rézoxid.

Előzmény: jagi26 (69860)
jagi26 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69860

Sziasztok! Már második éve főzögetek itthon, de ilyen opálos alszesz még soha nem jött le. Mitől lehet? Hűtőspirált idén másikat használok(nagyon régi, használt darab), de ezt is 2 órán keresztül gőzöltem tegnap+ 2szer is átmostam sós ecettel múlt héten. A második főzésnél vajon már tiszta párlat fog kicsöpögni a spirálból? Légyszi segítsetek, tudnom kell mit rontottam el, hogy legközelebb ilyen ne forduljon elő!

Muity Mijo Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69859

A forgalomban lévő üvegballonokkal csak nagyon csínján, mert meglepően vacak minőségű a faluk, csalóka a száj és a talp vastagsága, nem szabad az alapján azt hinni, hogy cakk-pakk masszív az edény.

Cefrézésre szerintem ez kevésbé alkalmas, pálinka tárolására pedig kifejezetten veszélyes.

 

Előzmény: Georgie1957 (69838)
Baracilin Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69858

Amióta a deflegmátort vízhűtésesre alakítottam azóta talasztalom én isezt a hirtelen letörést a szeszfokban. Jobban kell rá figyelni, viszont az alszeszben lévő alkohol nagyobb %-át lehet belőle így kinyerni.

Előzmény: foxrudi (69827)
vfary Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69857

helló

vác felé sem akar senki ennyit

mondjuk én már 150nél tartok,

gyűjtök még hogy meglegyen a 200

mert nálunk még nagyon érik a faeper

 

Faepernél milyen kihozatal várható, kinek mi a tapsztalata ?

 

üdv

Előzmény: Faeper (69851)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69856

minrót=mint

Előzmény: zsuzska60 (69855)
zsuzska60 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69855

mondjuk a Linda cseresznyét nem viszi le 1 perc alatt, annak is kell annyi, minrót a szilvának.

Előzmény: snapszmester (69852)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69854

Ne hogy félre értsétek, nem az otthon főzőkkel van a bajunk. Nem lennénk itt ha így lenne. Csak az új törvény a bérfőzetőket, bérfőzdéseket majd nem olyan hátrányba hozta az otthonfőzőhöz képest mint amikor tilos volt a főzés. Most őket zaklatja a nav.

Előzmény: Cipurró (69850)
Georgie1957 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69853

Köszönöm!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: deszegregator (69848)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69852

Úgy se győzök meg senkit, de az én módszerem minden csonthéjasra:

Festékkeverős turmixolás 20 L-es vödörben.

Főzés előtt közvetlenűl (nem 1 nappal felrakás előtt) csak a hordó aljában lévő magos cefrét gyümölcsös rekeszen átszűrőm rázogatással és kevés vízzel átmosom. A magok teljesen tiszták. Ami mag ezek után is benne marad az adja a magízt és egy kevés ciánt a rák ellen. Az utóbbi csak vicc volt.

Mind ez nagy tételben is működik és a magozás 400 L/ 20 perc. A turmixolás gyümölcsfüggő. Cseresznye meggy 1-2 perc, szilva talán 3 perc/15 L. 1 óra alatt 300-400 L cefrét lehet csinálni.

 

Csak olcsóbb és gyorsabb megoldás érdekel. Soroljátok.

Előzmény: deszegregator (69848)
Faeper Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69851

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni.

Családi házba költöztem, ahol az udvaromon van egy szép eperfa.

Sajnáltam veszni hagyni a termést ezért összeszedtem cefrének.

A baj csak annyi, hogy kb. 80 l cefrém lesz.

Ennyi mennyiséget meg semelyik szeszfőzde nem vállal miskolc környékén.

Kérném szépen azok segítségét akik esetleg ezt a mennyiséget kifőznék nekem miskolc környékén!

Előre is köszi a jelentkezést! :)

Cipurró Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69850

Állítólag 2012-ben a magánfőzőket fogják ellenőrizni.Hogy hogyan,miképp,azt még ők sem tudják,mert a lehetetlennel határos.Az évből eltelt 6 hónap,az eredményességük a nulla felé tendál.Bérfőzési szeszadóból kb 8milliárd Ft jött be az államnak,ez a pénz most hiányzik.Az a 26milla csak a töredékének a töredéke.Onnan húzzák le,ahonnan csak lehet.Ismerősömet 0,4hlf túllépésért 2800Ft-ra büntették,holott az elszámolás,és a kerekítés szabályai szerint azt 0(nulla)-nak kellett volna tekinteni.

A jóindulat eddig sem jellemezte őket,de manapság kimondottan rosszindulatúan,semmit sem véve tekintetbe,a helyzetükkel visszaélve büntetnek.Én is szeretem a fináncokat:-))

 

Üdv

Előzmény: vinik táltos (69807)
kovako79 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69849

Köszönöm a választ!

Bíztam benne hogy nincs nagyobb baj:):)

Előzmény: deszegregator (69847)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69848

Pofonegyszerű a magozás...Zúzás, majd egy megfelelő műanyagrekeszen átönteni, kicsit egy darab léccel paszírozgatni, könnyen megy, és gyorsan...Tavalyi képem van a módszeremről, de bőven van másoktól is a fórumon.

Előzmény: Georgie1957 (69838)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69847

A magház hirtelen növekedése miatt van ez a mézgásodás a gyümölcskezdeményen, a sok eső miatt hirtelen nő, illetve férgek miatt is lehet (inkább az előbbi ha sérülést nem látsz)....Én a szilvát öntöztem is a száraz időszakban, nehogy eldobálja világba a tápanyag, vízhiány miatt a termést... Nem fog jelentősebb károkat okozni az előbb említett jelenség...A veres szilvánál nem ritka dolog.

Előzmény: kovako79 (69836)
Georgie1957 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69846

Köszi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Előzmény: barkócza (69845)
barkócza Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69845

Bocs, hogy Miklós helyett válaszolok.

 

A kézi magozást és a húsdarálót felejts el, besz.rás sok munka, és felesleges. Nézd meg a topik címe alatt lévő linket, ott video is van róla, hogy hogyan  pépesítsd a cseresznyét fúrógépbe fogott festékkeverő szárral. A magot elég a főzés előtt kiszűrni.

Előzmény: Georgie1957 (69838)
barkócza Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69844

Ez ízlés kérdése. Én kiszedem főzés előtt a magot.

Előzmény: Zimi83 (69843)
Zimi83 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69843

Mag ügyüleg mi a helyzet? Főzés előtt akarom kiszedni, mint a kökénnyel is tettem

Sokan azt írják 1 kevés mag kell bele, Kinek mi a véleménye?

Habzás ügyileg mennyire habzós a cseresznye főzés közben?

zsuzska60 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69842

tegyél el néhány kukacot a kész páleszbe, biztos jó :-)

Előzmény: Zimi83 (69840)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!