Rengeteg a cseresznyém otthon, de sajnos elkezdett romlani a fán. Vihar sebességgel szedem, de így is napokba fog telni, mire a végére érek egyedül. Van olyan, hogy fél körömnyi terület romlásnak indult, szemmel alig látszik, de a rossz íze már érezhető, ha eszem. Ezek a szemek betehetők még a cefrébe mosás és magozás után?
Ha csak részletekben tudom leszedni, mosni, magozni a gyümölcsöt, akkor az elkészült részletek cefrézhetők? Amikor elkészül egy következő adag, hozzáönthető az előzőhöz?
A savazást foszfor-, vagy kénsavval csináljam?
Sima, kereskedelmi boréleszőt használhatok a beoltáshoz?
Még ez is kisüsti,mert 2 lépcsőben jön,csak az alszesz is erősebben indul.3 Tányérral,már lejönne 1 lépcsőben.Persze előszörre elég 1 is rá,még megismeri az ember a szerkentyűt.
Nekem is csak2 éve van ilyen,meg most az apolló,amit hétvégén indítok!D
A NAV egy büdös fillért nem szedett be magánfőzőktől. Nem is tudja ki azok. Azt a pénzt szeszfőzdések és bérfőzetők adták össze nem egészen önkéntesen.
Akkor kell átállni 50-60 között,ha 2 tányérod van(mint nekem),és a hűtővízzel van vissza hűtve,szabályzottan.Így nekem volt már,hogy szőlő 89-en indult finomításkor,és a 82-tartotta végig.aztán az utolsó harmadban hirtelen elfogy,és a fokoló hirtelen kezd emelkedni,főleg 60 után.
Ennél a rendszernél nem lehet leengedni ,mert tuti up-s lesz,és akkor mondhatja az ember"el....tam,nem kicsit nagyon"XD
Így van! Az Artúron 30%-nál már tiszta UP jön! Barátom szlovén főzőjén 58-nál álltunk meg a körtével. Majdnem megőrült, ő még 30-ig lement volna. Mondam semmi gond folytassuk, de már külön szedjük. Nagyon hamar zuhanni kezdett a szeszfok, és 50 körül, már ő is erőssen érezte az utópárlat jelenlétét. Igaz sokkal szerényebben tüzeltünk alatta, mint ahogy ő szokott, ez is befolyásoló tényező volt. Mindent összevetve akkor van vége a főzésnek, amikor érzékszerveinkkel az utópárlat zavaró jelenlétét meg tudjuk állapítani! Ez let 20-30-40-50-60-de akár 70 is, lényegtelen.
A réznek egyébként komplexként, lúgos pH-n van igazán szép, karakteres és mélykék színe. Azaz adj hozzá egy kis ammóniát (szalmiákszeszt, vagy Oetker sütőszódát - ammónium-hidrokarbonátot), és ha van egy kis NaOH-d, vidd föl a pH-t 10-11 közé. Ott lesz egyértelmű, hogy rézről van-e szó. (Egyébként valószínüleg az, mi más lenne.)
Más. Első alkalommal próbáltam ki az ioncserélő gyantát. Miután volt egy törött hébérem, a megmaradt üvegszárat elvágtam, és kb. 15 cm magasan felöntöttem kationcserélő műgyantával. Ez a kevés mennyiség, kb. 4-5 dkg. A gyanta kipotyogását egy darabka sűrű szövésű függöny akadályozza meg.
Az átfolyást szabályzó csap
A gyanta
No de itt jön a lényeg! Miután átfolyt 5 liter 76%-os Cabernet Savignon törköly pálinka ,a gyantát újra regeneráltam sós vízzel! 3dl sóoldatot csurgattam át az üvegoszlopon!