Keresés

Részletes keresés

rézműves1 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69835

...pályinkás jó reggelt...

Georgie1957 Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69834

Pálinkás jó reggelt Mindenkinek!

 

Kérdéseim lennének, remélem válaszoltok.

 

Rengeteg a cseresznyém otthon, de sajnos elkezdett romlani a fán. Vihar sebességgel szedem, de így is napokba fog telni, mire a végére érek egyedül. Van olyan, hogy fél körömnyi terület romlásnak indult, szemmel alig látszik, de a rossz íze már érezhető, ha eszem. Ezek a szemek betehetők még a cefrébe mosás és magozás után?

 

Ha csak részletekben tudom leszedni, mosni, magozni a gyümölcsöt, akkor az elkészült részletek cefrézhetők? Amikor elkészül egy következő adag, hozzáönthető az előzőhöz?

 

A savazást foszfor-, vagy kénsavval csináljam?

 

Sima, kereskedelmi boréleszőt használhatok a beoltáshoz?

 

Mindenkinek szép napot kívánok.

 

Georgie

deszegregator Creative Commons License 2012.06.15 0 0 69833

A bérfőzdés  kiszolgáltatott az tény.

A bérfőzető mivel bukik meg?

- Saját éven többet főzet a megengedettnél.

- Árusítja, csőbe húzzák, vagy piacon bukik be.

Nem hiszem hogy kommentálnom kéne......

Előzmény: snapszmester (69829)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69832

És igen, van itt akit megbüntettek 150000  mer volt 1,5 L pálinkája. Ö sem otthonfőtő.

Előzmény: snapszmester (69829)
foxrudi Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69831

Van e kaja pia?Nincs?Jaj ez a plomba meg sérült itten!Ejnye-ejnye!

  Meg hasonlók.Szeszfőzdés barátom panaszolta!

Előzmény: snapszmester (69829)
foxrudi Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69830

Még ez is kisüsti,mert 2 lépcsőben jön,csak az alszesz is erősebben indul.3 Tányérral,már lejönne 1 lépcsőben.Persze előszörre elég 1 is rá,még megismeri az ember a szerkentyűt.

    Nekem is csak2 éve van ilyen,meg most az apolló,amit hétvégén indítok!D

Előzmény: barkócza (69828)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69829

A NAV egy büdös fillért nem szedett be magánfőzőktől. Nem is tudja ki  azok. Azt a pénzt szeszfőzdések és bérfőzetők adták össze nem egészen önkéntesen.

Szeretem a fináncokat!

Ez is magánvélemény.

Előzmény: vinik táltos (69807)
barkócza Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69828

Éppen ezért szokták kezdőnek az egyszerű kisüsti módszert ajánlani. A jó elválasztású rendszernél sokkal jobban kell figyelni.

Előzmény: foxrudi (69827)
foxrudi Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69827

Sziasztok!

 Akkor kell átállni 50-60 között,ha 2 tányérod van(mint nekem),és a hűtővízzel van vissza hűtve,szabályzottan.Így nekem volt már,hogy szőlő 89-en indult finomításkor,és a 82-tartotta végig.aztán az utolsó harmadban hirtelen elfogy,és a fokoló hirtelen kezd emelkedni,főleg 60 után.

Ennél a rendszernél  nem lehet leengedni ,mert tuti up-s lesz,és akkor mondhatja az ember"el....tam,nem kicsit nagyon"XD

 

Előzmény: Baracilin (69818)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69826

Így van! Az Artúron 30%-nál már tiszta UP jön! Barátom szlovén főzőjén 58-nál álltunk meg a körtével. Majdnem megőrült, ő még 30-ig lement volna. Mondam semmi gond folytassuk, de már külön szedjük. Nagyon hamar zuhanni kezdett a szeszfok, és 50 körül, már ő is erőssen érezte az utópárlat jelenlétét. Igaz sokkal szerényebben tüzeltünk alatta, mint ahogy ő szokott, ez is befolyásoló tényező volt. Mindent összevetve akkor van vége a főzésnek, amikor érzékszerveinkkel az utópárlat zavaró jelenlétét meg tudjuk állapítani! Ez let 20-30-40-50-60-de akár 70 is, lényegtelen. 

Előzmény: deszegregator (69823)
barkócza Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69825

A réznek egyébként komplexként, lúgos pH-n van igazán szép, karakteres és mélykék színe. Azaz adj hozzá egy kis ammóniát (szalmiákszeszt, vagy Oetker sütőszódát - ammónium-hidrokarbonátot), és ha van egy kis NaOH-d, vidd föl a pH-t 10-11 közé. Ott lesz egyértelmű, hogy rézről van-e szó. (Egyébként valószínüleg az, mi más lenne.)

Előzmény: bujukcekmece (69822)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69824

 

Üdv!

 

Ez a Vion-Mix által forgalmazott gyanta, tőlük való?

 

Az enyém onnan van, nagyon hasonlít, de talán valamivel világosabb.

 

Üdv:

 

stalker

 

:-)

 

 

Előzmény: bujukcekmece (69822)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69823

30 tf. százalék körülire, esetenként az alá is tudok menni , az utópáraltossággal semmi gondom... Bizony berendezésfüggő dolog ez.

Előzmény: bujukcekmece (69821)
bujukcekmece Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69822

Más. Első alkalommal próbáltam ki az ioncserélő gyantát. Miután volt egy törött hébérem, a megmaradt üvegszárat elvágtam, és kb. 15 cm magasan felöntöttem kationcserélő műgyantával. Ez a kevés mennyiség, kb. 4-5 dkg. A gyanta kipotyogását egy darabka sűrű szövésű függöny akadályozza meg. 

 

Az átfolyást szabályzó csap

 

A gyanta

 

No de itt jön a lényeg! Miután átfolyt 5 liter 76%-os Cabernet Savignon törköly pálinka ,a gyantát újra regeneráltam sós vízzel! 3dl sóoldatot csurgattam át az üvegoszlopon! 

Íme az eredmény:

 

 

Hát azthiszem volt benn némi réz:))))

bujukcekmece Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69821

Én még nem tudtam 50%-ig főzni semmit úgy, hogy ne legyen a végeredmény utópárlatos! Persze ez nagyon berendezés (deflegmáció)függő!

 

 

Előzmény: Baracilin (69818)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69820

Ha visszatérünk az alap problémához akkor szerintem se kellene újra főzni. Ha még is akkor hígítással és előpárlat elvétel nélkül.

Előzmény: Tan-csi (69819)
Tan-csi Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69819

Az igaz, hogy főző függő, de átlagos kisüstinél 50% alatt még lehetnek hasznos komponensek.

Előzmény: Baracilin (69818)
Baracilin Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69818

50%-nál nem biztos hogyhiba átállni...bitang erős delfegmációnál már jelentkezik a fazék íz.

Előzmény: Tan-csi (69816)
vf1 Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69817

Mekkora a főződ?

Én az 50 literesbe teszek kb 2 evőkanállal....

Előzmény: pálinkás-doszi (69815)
Tan-csi Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69816

Úgy érted, hogy 50%-nál álljon át utópárlatra, vagy engedje addig amíg 50%-os az egész?

Mert nem mindegy, és egyik sem tökéletes megoldás.

Tapasztalatom szerint 50% alatt még sok kellemes ízanyag jöhet le. Ha viszont 50%-ig engeded az egészet sok utópárlat kerülhet bele.

Előzmény: vinik táltos (69811)
pálinkás-doszi Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69815

Üdv mindenkinek!

Cseresznye hordóban. Átmosva, apírtva, élesztővel beoltva, levegőtöl elzárva. Körülbelül 60-70 liternyi lehet, egy vödör meggyel.

Sajnos habzásgátlót sehol nem kaptam, így az étolajra kellene hagyatkozzak.

Csak nem tudom hogy mekkora mennyiség kell x liter cefréhez.

Ha valaki megosztaná velem tudását etéren, akkor megköszönném.

 

köműves Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69814

 Az csak ma volt mert besokallt a meggy!

Aki akar venni az hétfőn szerintem menjen ki mert hétvégén dög meleg lesz rengeteg megy lesz megint!

Cseresznye 350-600 között van!

Előzmény: hal65 (69802)
vinik táltos Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69813

Magánvélemény.

 


Előzmény: hal65 (69812)
hal65 Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69812

"50% alatt már nem pálinka, csak párlat."

 

????

Előzmény: vinik táltos (69811)
vinik táltos Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69811

Szia!

Ne főzd le mégegyszer!

Szűrd le!

Két vattakorong, A5 méretű itatós összehajtogatva tölcsérméretre.

Ha kell, mégegyszer szűrd, de elsőre tiszta lesz.

Nem kell hígítgatni.

A tisztázást engeded 50 %-ig, s ha erős, akkor hígítsd, amikor megiszod.

50% alatt már nem pálinka, csak párlat.

Előzmény: csá (69785)
hal65 Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69810

Holnap megkérdezem.

Előzmény: vf1 (69806)
barkócza Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69809

Csak hogy pontosan értsd, az opálosság mindössze esztétikai kérdés. Ha egyébként finom, akkor maradhat is úgy, ahogy van.

Előzmény: csá (69792)
vinik táltos Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69808

Más:

Véletlenül viszonylag ( a fagyok utáni pesszimista becslés után) sok meggyem termett.

A Meteor (két 6 éves fa) összesen 26 kilót adott.

A Bigarro cseresznyét (máj. 15.-én) leszedtem, de a várt 30 kg helyett (a fagyok miatt) szűk másfél kiló termett.

A Debreceni bőtermőn holnap lesz a szedés, 25 kg körül van rajt, az Érdi bőtermőnek kell még egy hét. (Azon is lesz 20 fölött.)

Végre cefrézhetek.

Magozás nincs.

Van csömöszkölőm.  (csonkakúp, alul 10 cm, fölül 7 cm, seprűnyéllel.)

Mindennap csömöszkölöm. Főzéskor felöntés előtt átpaszírozom az aszalógép

rostáján. Gyors, minden mag fennmarad, annyit teszek vissza főzéskor, amennyit jónak tartok.

Ma szedtem le a V.A.N. cseresznyét. 5 Kg evésre, 12 kila cefrébe.

Ma fél kila málna is lejött, ebben az évben is lesz 60 kg, de nem lesz belőle pálinka, nem szeretem a málnát.

vinik táltos Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69807

A NAV 26 mila (HUF) bírságot szabott ki magánfőzőkre.

Van itt  friss büntetett?

vf1 Creative Commons License 2012.06.14 0 0 69806

A cseresznyét nem tudod?

Előzmény: hal65 (69802)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!