Keresés

Részletes keresés

firekiller Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69551

Tökéletesen légzáróra nem tudod és nem is kell lezárni, a gyűrődéseknél szökik majd el annyi CO2, hogy ne legyen nyomás alatt a hordó.

Picit majd fel fog púposodni a fólia.

Szép mosollyal sok mindent el lehet intézni:)))

Előzmény: Zsan32 (69550)
Zsan32 Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69550

Szia Firekiller!

Köszönöm neked is:) Ez a fóliás megoldás tetszik! Viszont valami levegőztetést applikáljak gondolom a fóliára? Főzde már van kinézve, jövöhéten elmegyek, kérdezek és szépen mosolygok:)) Szép napot neked:)

Előzmény: firekiller (69548)
firekiller Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69549

ZD!

 

Augusztus 18-19-20 Fonyód.

 

Főnap: augusztus 19.

 

1.snapszmester

2.aknil

3.zsuzska60

4.nabiti

5.szilvakukc

6.pecamatyi

7.Tan-csi

8.kibé

9.Miklós1

10.Csiba88

11.stalker+1 fő

12. Vf1+1 tanonc

13.Hp2 +1

14.Norris53

15.jana001+1 fő

16.Babar+ 1fő

17.Szentöltvíz+1 fő

18.Jahno (+1et meglátjuk kolléga jön-e nagy lángon sütni)

19.Józsipapa

20.Tintus

21.sogi01

22.macska6

23. hal+2 fő

24. baracilin

25. firekiller

Előzmény: Baracilin (69546)
firekiller Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69548

Szia Zsan32!

Jó a vastag fólia gumipókkal vagy spárgával rögzítve, de legjobb lenne, ha gazdaboltban vennél passzolós hordótetőt.

Azt már tudod, hogy mivel-kivel vagy hol főzöd/főzeted le a kész epret??

7-8 nap hamar eltelik.

 

Előzmény: Zsan32 (69544)
Viktormanufaktura Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69547
Egs! Köszönöm a sok hozzá szólást!!
Baracilin Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69546

ZD!

 

Augusztus 18-19-20 Fonyód.

 

Főnap: augusztus 19.

 

1.snapszmester

2.aknil

3.zsuzska60

4.nabiti

5.szilvakukc

6.pecamatyi

7.Tan-csi

8.kibé

9.Miklós1

10.Csiba88

11.stalker+1 fő

12. Vf1+1 tanonc

13.Hp2 +1

14.Norris53

15.jana001+1 fő

16.Babar+ 1fő

17.Szentöltvíz+1 fő

18.Jahno (+1et meglátjuk kolléga jön-e nagy lángon sütni)

19.Józsipapa

20.Tintus

21.sogi01

22.macska6

23. hal+2 fő

24. baracilin

Előzmény: Törölt nick (69516)
Zsan32 Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69545

Közben Miklós 1 megválaszolta a hordós kérdésemet! Köszönöm!:) És mindenkinek a sgetíséget!:)

Előzmény: Zsan32 (69544)
Zsan32 Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69544

Szia! Köszi! Igen olvastam, gondolkdom a fagyasztós megoldáson, lehet az lesz a legjobb. Viszont a hordó lezárása még mindig kérdés számomra. És aminek nincs teteje arra  jó egy neylon is? Azt hiszem ezt is a te oldaladon olvastam! Köszi és szép napot neked! Nektek!:)

Előzmény: snapszmester (69543)
snapszmester Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69543

Éppen tegnap írtam róla, nincs messze.

Előzmény: Zsan32 (69531)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69542

nos akkor värok türellemmel mig elkeszül a fözö s majd gyakorlok.

Előzmény: barkócza (69538)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69541

Mintha az enyémet látnám! W8.

Előzmény: kupeci (69517)
Miklós1 Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69540

Tegnap írt snapszmester az eperről (69492 hsz.), azt olvasd bőszen, a "Beletenni mindent" jelenti, hogy adagonként legyen benne sav, pektinbontó, élesztő. 100kg eperbe kb. 1,5dl 37%-os akkusav kell, ebből számítsd ki, hogy neked mennyi egy adag. Egy hordót 2-3 napig tölts, ne rakosgasd hetekig, amíg tele lesz, a hordónak legyen fedele de ne szorítsd rá abronccsal mert a CO2-nek távoznia kell erjedés (nem forrás, nem érlelés) alatt.

deszegregátor

Annak idején emlékszem lehurrogtatok egy embert aki lehegesztett víztérrel főzött, pedig nem csinált hülyeséget, azért is működik neki. Ilyen helyen is dolgozhatott mert lepróbázta 10barral és üzem közben nem volt, csak 3-4bar a nyomás. Az ilyen megoldást lehet hőcsőnek is tekinteni (heatpipe néven is utánanézhetsz) ami azt az alapelvet használja, hogy a gőznek minden fémnél sokkal jobb a hővezetése, de lehet gőzfűtésnek is nevezni. Nem ajánlanám persze széles körben amatőröknek az ilyen főzőt, csak ha egy szakember csinál ilyet akkor ne hülyézzük le.

Kariboy107

Ma reggel nekem sem működtek a linkek, de azért a honlap megnyílik

http://www.feketics.com/index-hu.php

Innen a Fecske fülön megnyithatod a kívánt lapszámot, azért írtam le azt is.

Előzmény: Zsan32 (69531)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69539

Ennek örülök, az enyém is most készült el, pontosan a leírás szerint. Még nem volt mivel kipróbálnom, de nagyon bizakodom én is. W8.

Előzmény: kupeci (69514)
barkócza Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69538

Minden főző más, mindegyiket külön meg kell tanulni. Az első pár főzést mindenki odaégeti. A pektinbontó valamennyire higítja a csfrét, de a rostokbó adódó sűrűségen nem segít.

Előzmény: kezdö kotyvaszto (69536)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69537

A hordót tedd a polcra a pálinkás üvegek közé és nézzed. Üresen. Nálam is jól mutatnak. Kettő van, mindig üresek.  W8.

Előzmény: Viktormanufaktura (69501)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69536

ha daräläs utänpektinbontot hasznälok akkor valoszinü nem kell nagymertekben higitani a cefret.

Vagy megis?

gondolom a fözes elejen is hasonlokeppen viselkedik a cefre.(valamennyire "tixotróp")

a keverös üstel gondolom csökkenni fog a leegetett fözesek szäma.

Előzmény: barkócza (69535)
barkócza Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69535

Az a helyzet, hogy sziplafalúval minden kezdő leégeti az első néhány cefréjét. Később, amikor tapasztaltabb lesz, azért még mindig becsúszik egy-egy odakapás.

 

Szimpla falnál a leégés elkerülésének legfontosabb eleme (de nem biztosítéka) a higítás (és a folyamatos aggodalom). Ha egy sűrű cefrét jól megkeversz, akkor kicsit meghígul a keveréstől, mert a keverés összetöri a cefre szerkezetét. Keverés után kis idővel visszasűrűsödik (valamennyire "tixotróp"). Addig kell higítani a cefrét, amíg ez a visszasűrűsödés nem jelentkezik keverés után, azaz a színlé és a gyümölcs rostjai szétválnak, a rostok kisebb bolyhokba állnak össze. De még így is leéghet!

 

Az ilyen erős higításnak persze az a hátránya, hogy erősen lecsökken a cefre alkoholtartalma, rontja a kihozatalt.

Előzmény: kezdö kotyvaszto (69532)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69534

nos ez a 20 ev meg nälam hiänyzik!

Előzmény: snapszmester (69473)
barkócza Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69533

Elég sok szó volt mostanában faeperről, kerres vissza, ill. nézd meg ezeknek a hozzászólásoknak a környékét:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118230195&t=9007484

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=118394449&t=9007484

Előzmény: Zsan32 (69531)
kezdö kotyvaszto Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69532

üdvözlök mindenkit!

 

tudatlansäg ellenszere a tapasztalat!

ha leföztem az elsö,mäsodik,sokadik... cefremet ezzel a fözövel,majd kiderül lessz e pälinka belöle?

az elsöböl küldök szivessen! :-)))

 

megneztem Hal kollegänak az oldalät! az biztos,tudja hogy mit csinäl!

en megprobälom a leegest elkerülni keverövel!

 

 

Előzmény: snapszmester (69451)
Zsan32 Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69531

Sziasztok Fórumozók!

Zsanett vagyok, teljesen új, és laikus a pálinka főzéssel kapcsolatban. Olvasgattam ezt a fórumot, snapszmester oldala is igen hasznos. A lényeg, hogy idén költöztem le pestről egy tanyára, önállóan próbálok gazdálkodni, mi több, pálinkát is fogok főzni, ha sikerülJ Van itt egy hatalmas eperfa, és hullik róla az eper, tegnap eszembe jutott mi lenne, ha pálinkát főzetnék belőle. Viszont semmilyen előismeretem sincs ezen a téren, és olyan ember sincs a közelemben, aki segíteni tudna. És mint tudjuk, Google a barátom, és ideküldött erre a fórumra.:) Most bőszen olvasgatok, szívom magamba a tudást. Sok hasznos ismeretre tettem szert, de  néhány dolog nem tiszta, ezért, lenne pár kérdésem hozzátok, kérlek Titeket segítsetek nekem. Szóval, mint említettem van ez az eperfa, gondoltam teszek alá egy nejlont, és ami lepotyog az arra ráesik. Hordóm is van, de nem tudom, hogy a lehullott epret egyből hordókba tegyem-e, vagy pl lyukacsos műanyag ládában, vagy akár  vödörben gyűjtögessek össze mondjuk 2-3 hordóra valót, és utána öntsem bele a hordókba?  Ez így jó megoldás? Vagy egyből öntsem bele, és mindig adagoljam hozzá a napi lehullott mennyiséget? Vagy fagyasszam le? Szerintetek melyik a jobb megoldás? Az első megoldás tűnik életképesebbnek, de érdekelne a Ti véleményetek is! Tiszta sor hogy a szárakat, szennyeződéseket távolítsam el. Viszont azt nem tudom, meddig érleljem? Itt lentebb írták, hogy 8-10 nap után ki kell főzetni. Mert mintha azt olvastam volna, hogy könnyen megromlik az eper. A másik dolog, hogy csak az egyik hordómnak van teteje, ezt a tetőt teljesen lezárjam, vagy hagyjak egy résnyi helyet nyitva? A tető nélküli hordó befedésére mit javasoltok? Egyenlőre, ennyi lenne a kérdésem, elnézést, ha olyat kérdezek, ami már egyszer le lett itt írva, mint mondtam teljesen kezdő vagyok, de bőszen olvasgatok, tanulok!:) Köszönöm válaszaitokat: Zsani:))

Kariboy107 Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69530

Nekem nem működnek a linkek.. :(

 

Előzmény: Miklós1 (69529)
Miklós1 Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69529

A magozógép leírása A Fecske című Bácsfeketehegyi havilap 2008 áprilisi (2008.évi 3.szám) számában van, a feltaláló Horkai András

http://www.feketics.com/data-hu/fecske/Fecske200804.pdf

 Ugyanez a feltaláló ugyanezen újság 2012 áprilisi (2012.évi 3.szám) számában egy más rendszerű magozógépet is közölt

http://www.feketics.com/data-hu/fecske/Fecske201204.pdf

Kukac1001

Ha a friss cefre eléri a Brix18-at akkor nem kell cukroznod, ez ugyan nem 18% cukortartalmat jelent, hanem 18%-nyi vízben oldható szárazanyag tartalmat, és ennek 60-70%-a cukor. A Brix%-ot refraktométerrel lehet mérni. Nekem az idén két cseresznye cefrém volt 18 Brix%-os, a harmadik a verebi Bigaro Brix 20,8% ami egyelőre alszesz alapján számolva 12l-t fog adni 100kg cseresznyére.

Előzmény: kisüsti66 (69527)
kukac1001 Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69528

Szia!

Kicsit irigylem a magozódat.Én is csínálok egyet de csúszik az elkészítése.(a cserkónál nagyon jól jött volna)

Szeretném kérdezni mekkora zúzótárcsa átmérője, fordulatszáma,a motor teljesítménye,1 fázisú v,3. Mennyire fogja meg a motrot, nem melegszik-e nagyon?Nem lép-e fel vibráció (elmászkál mint a rosszul töltött centrifuga) ?

Sok jó alapanyagot kívánok hozzá! 

Üdv. Kukac1001

Előzmény: kupeci (69517)
kisüsti66 Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69527

Hol a leírás?

 

Előzmény: kupeci (69514)
vf1 Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69526

 

Pálinkás jóreggelt! 

  

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

 

Cefrézési, főzési ismertetők, tanácsok, videók, tesztek a következő linkeken:

 

 

http://www.snapszmester.try.hu/

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (69486)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69525

Víz hőközlőnél lehetetlen az odakozmálás, ugyanis 120 fok fölé nem megy, ilyen hőmérsékleten meg nem kozmál.

Előzmény: hal65 (69472)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69524

Jobb minél hamarabb összezúzni, vizes környezetben dolgoznak jól az élesztőgombák! Az eperre különösen igaz, hogy ha levegős a bunda, nincs lezúzva jól, rohad, penészedik! A cukrot ne hagyd ki, itt fölösleges a mártiromság! Se jobb, se roszabb nem lesz, de legalább jobban tárolható a cefre, és több lesz a pálinka!

Előzmény: jagi26 (69457)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.09 0 0 69523

"a vizes duplafalu fözökröl en is azt olvastam,hogy csak jol beällitott sujszeleppel müködnek megfelelöen."

 

LOL ! Volt itt egy tag aki befenekelte a söröshordót, abba volt a víz, és kente neki 8 - 10 bárral súlyszelep meg minden nélkül! Többszörösen fölöseges hülyeséget csinált, de azt mondja működik! Persze ilyet ne tegyünk! Kis hőátadó felület feleslegesen nagy (veszélyes!) nyomással!

Előzmény: kezdö kotyvaszto (69449)
deszegregator Creative Commons License 2012.06.08 0 0 69522

Privát vélemény: Nem lesz gázolaj szagú, legalábbis az enyém nem az. (Persze relatív, de szerintem nem az) 8 - 10 nap után főzés szigorúan. pár hónap után tényleg inkább csak magíze marad, de az karakteres, végül is én kedvelem.

Előzmény: snapszmester (69492)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!