érdeklődnék, hogy tud e valaki pálinkafesztivált vagy hasonló rendezvényt a nyárra-őszre, ahol pálinkákat bírálnak, versenyeztetnek?
illetve tudna nekem adni valaki tájékoztatást, aki már volt ilyen rendezvényen, hogy hogyan lehet neveztetni pálinkát, és lehet e saját főzésüt is, most hogy már lehet otthon is főzni, vagy csak bejegyzett főzésűt lehet neveztetni?
Én egyébkén eddig úgy magoztam, hogy fogtam egy műanyag ládát, olyat amiben a Tescoba a zöldségeket szállítják, abból is a legkissebb lyukkal rendelkezőt, és még egy spaklit is fogtam mellé, és ezen a ládán spaklival áthuzkodtam a meggyet. Mindenféle meggynek megfelelt, csak az un. cigánymeggy magja volt kissebb, az átment a láda lyukán. El ne feledjem, forrás közben csináltam, valamikor a 6.-7. nap táján. Előtte adtam hozzá egy kis pektinbontót. Nem írom a márkáját, nehogy reklámnak minősüljön:). Vagy 200l cefrét készítettem el így egy délelőtt:)
A cserkót meg egyszerüen kipréseltem. Meg is sikerült "futtatnom" vagy 2szer is. utánna már igen vigyáztam. Még van belőle 2dl:)
Másfél hónap múlva érik a Lepotica. A csomagoláson még agyalni kell mert az ilyen érett szilvának erősen folyik a leve egy nap után... Ha meg valami zárt dologba raknám akkor meg a megindult erjedés szétveti a csomagolást.
Én egyszer egy PET palackba tettem egy kocka sütőélesztőt és leturmixoltam vagy két marék magozott szilvát tölcsérrel ráöntöttem. Szépen a kupakot rácsavartam és a konyhaszekrényen hagytam azzal a szándékkal, hogy ebéd után "beoltom"vele a cefrét.
A hosszú,erősen az üst felé lejtő páracső "léghűtésként" funkcionál.Minél jobban lejt,és minél hosszabb,annál több ideje van az alkoholos párából a víznek kicsapódni.Így a hűtőben lecsapódó pára több alkoholt tartalmaz,mintha a rövid és gyenge lejtésű páracsövet haszáltál volna.Ezért lesz erős az alszeszed.Ezt majd fel kell higítani a finomításhoz.
ültetni kéne még egy pár fát. A cukor meg víz az minek bele? Illetve tudom hogy miért csak szerintem felesleges. Kétszáz liter cefréből lehet már főzni és annyit lead két 10 éves Lepotica ...
Azt nem mondtam, hogy tele is van a három ezres tartály :)
Viccet félretéve nem hagyom abba a pálesz projektet de nagyobb hangsúlyt fektetek a lekvárfőzésre. Pálinkát tényleg nem fogok idén csak olyan 60-70 litert főzni.
A lekvár jobban hoz :)
3 kg szilvából egy kiló lekvár /1200 ft
Nem rossz szilvapálinkát árulnak a szeszfőzdések 1200-ért . Nekem ezzel kell versenyezni.
A szilvát 19- 35 forintért tudom eladni.
Egy liter Insegar 57 ezer forint a 2000 literes permetezőbe három liter kell! És 6000 liter kell egy permetezéshez... és akkor még gombaölőszert nem is számoltam. és ez csak egy permetezés sziromhullás után szilvadarázs ellen.
Húsz éve meg lehetett élni egy hektár gyümölcsösből. ma tíz tizenöt hektárra van szükség. Itt mifelénk nem ritka hogy egy embernk 30- 40 hektár van.
Nekem van tíz és nem akarok többet ez egy pilótajáték amit az ember magával játszik, két három évente megduplázni a tétet, / a területet/ csak belebukni lehet.
további feldolgozásban látom a jövőt. A pálesz sem rossz de még öt éve nyiltan árulgatták a bérfőzőben főzetett páleszt ma már nem lehet. Volt már nekem is olyan év amikor 1200 liter páleszt főzettem és karácsonig elfogyott az utolsó cseppig! Továbblépés az lenne ha bérfőzőben lefőzethetném a magam készített cefrét, Palackoznák és forgalomba hozhatnám a saját nevemen. kifizetném én a zárjegyet örömmel. Ez a mostani törvény nekem inkább visszalépés.
Írországban kétszer annyi wiskey márka létezik mint ahány település. És az adót csak a forgalombahozatalkor kell megfizetni. Kézzel lábbal segítik a valóban kicsi manufakturákat akik szeszt főznek. Nem hetven litert hanem három négy ezer litert. Nem akarok senkit megbántani de játszadozni meg hobbinak nem rossz de nekem valami köztes megoldás lenne jó. Ellenőrzött / NAV, ANTSZ, Élelmiszerbiztonság, a főzés költsége / körülmények között megfizetve a költségeket meg az adókat forgalomba hozni a páleszt. Mindenki jól járna, én is az állam is, na jó a Kisvárdai szeszipari vállalat meg Zwack a tortából egy szeletet oda kellene adia de nem mennének tönkre ők sem.
Csak azért érdeklődöm a "szaporítás" után, mert drága megboldogult nagypapám, és apósom szinte mindenből képes volt páleszt főzni, aminek volt cukor tartalma. Én balga lélek fiatalon nem figyeltem oda eléggé ezen roppant kényes műveletre, illetve adagolásra. Mindketten mondták, hogy tesznek a cefrébe vizet és cukrot, de vigyázzak, mert ha nagyon lehigítom a cefrét, akkor lehet, hogy lesz több pálinka, viszont nem lesz olyan aromás. Nem emlékszem mennyi vízben oldottak mennyi cukrot, és ez mennyi cefréhez lett öntve. Arra emlékszem, hogy a gyömölcsöt különös műgonddal válogatták, mosták, a rossz részeket kiskéssel kivágták. arra is emlékszem, hogy említették, hogy sem a szőlőt, bort, így a cefrét se érje bevonat nélküli vas, vagy bármi fém. Mindent vagy zománcos edényben csináltak, vagy üveg eszközökkel. Mindig tuti volt a lefőzött minőség, szinte gyógyszer volt. El is neveztük apósom pálinkáját Papa-cseppeknek. :) Megkorosodván (1957 a nevemben a születési évem) én is szeretnék a nyomdokaikba lépni. Tavaly sárgabarackból sikerül főznöm, egy fa terméséből 7 deci 50 fokos pálesz lett. A családi nyaralásra elvittem, egy kört töltöttünk belőle és el is fogyott. :)
Úgy néz ki te az amatőrködés határain túl működsz (napi 1000kg kimagozása, 3000l-es erjesztőtartály), ha komolyan gondolod, akkor komoly összegekkel kell megbarátkoznod.
Házi magozógépekről volt szó itt a 45947-ben ill. ezt is házilag meg lehet építeni:
Élesztő tenyésztésről tegnap írtam, ha van tuti élesztőd, órák alatt elszaporíthatod gyümölcspépben és azzal olthatod be a 3000l-es cefrét. A tuti élesztő kivonása cefréből nem amatőr feladat, nem ez a fórum fog megoldást adni. Egy évig csak szárított formában állna el az élesztő, én is az évenkénti élesztő vásárlást ajánlom.
Olvasgattam az utóbbi idők hozzászólásait. A megfelelő erjesztés ugye nagyo fontos.
Élesztő tenyésztés létezike?
Nekem most három ezer literes műanyag tartályom van. Ugyanaz a szilva, ugyanaz a hőmérséhlet uganaz minden, de nem ugyanaz a pálesz készül belőle. Nem mondom hogy rossz meg jó de mindenképpen más.
A kérdésem az lenne, hogy lehetne e a nekem szimpatikus cefréből élesztőt "eltenni" a következő szezonra.
Tanulmányoztam a témát, a sör és wiskey gyárak is érzékszervileg tesztelik az élesztők teljestményét és mindig a "jó" élesztővel oltják be a következő eresztést. Nekik könnyű mert folyamatosan dolgoznak nekem viszont egy évig kellene tárolnom. A "tanulmányaim" szerint az élesztők olyan gyorsan változnak, hogy egy két hét alatt új fajta keletkezik a momdjuk sima sütőélesztőkből. Sőt egymást is eszik, úgynevezett killer élesztők is vannak...
Régen jártam itt és ujra a régi kérdésem mantrázom.
Valami megfizethető magozót keresek.
Páleszhez is de idén már lekvárt is szeretnék főzni kezdésnek egy tonnát. Ehez egy olyan magozó kellene ami napi 1000 kilót meg tud magozni. Ami úgy száz kiló óránként.
Mivel a lekvárnak meg cefrének megfelelő érettségű szilva úgy 5 esetleg 7 napig szedhető,mert előtte nem megfelelő a cukortartalom utána meg lehullik
Amit kapni lehet az egy óra alatt megcsinálja de milliós befektetés lenne.
Ja és hogy a dolog bonyolultabb legyen el kellene boldogulnia a meggy magtól a Penyigei szilvamagon keresztül ami nem sokkal nagyobb mint a meggymag, a Stanley szilvamaggal és a Lepotica magjával is. De akkor már nem lehet gond a Sárgabarack sem. :)
Egy ügyes kezű ember jó üzletet csinálhatna egy ilyen óránként ötven- száz kilós teljesítményű magozóval. Ilyen egyszerűen nincs a piacon. Vagy olyan műanyag konyhai vackok vannak amitvel talán még nehezebb mint kézzel :) vagy konzervgyári méretben.