Keresés

Részletes keresés

JafarJago Creative Commons License 1 napja 0 0 25519

Sziasztok!

 

Ebben az évben lecseréltem egy kétágú erkély ajtót és két nagy ablakot Marshall M9000re. Baromi jók! ( 3 rétegű üveg stb. )

Csak a konyhába maradt meg két ablakom amik elégé tróger ablakok. A gáztűzhelynél az ablakon van légbevezető. Ez a légbevezető is elég tróger mert 5 lukból áll. Nem olyan mint a neten amik vannak, hogy szépen kivannak vágva magas páratartalom esetén kinyitnak.

Na szóval az van hogy ki akarom cseréltetni a konyhába ezeket az ablakokat légbevezetőstül. Vagy idén vagy jövőre.

Kérdésem a légbevezetésre vonatkozna.

 

Van valami jobb ilyen ablakos légbevezető vagy csak ez hogy kifúrják szélesre és elé raknak egy műanyagot és ez engedi be a levegőt. ( ezzel nálam az a baj most is hogy kívülről ahol vannak a lyukak ott a redőny tokja van. Szerintem nem sok minden jön be ) 

Meg lehet majd úgy csinálni hogy megmaradjon a redőnyöm szúnyoghálóstól mindenestől és a légbevezető teljesen ellássa a funkcióját? Két ablakom van a konyhába kell e mind a kettőre légbevezető? 

Esetleg az ablak aljára nem lehet berakni? Vagy kérnék alulra magasabb toktoldót vagy felülre és azt fúrnák ki?

 

Ablak típusát tekintve maradnék annál a cégnél aki csinálta a többit is de szerintem a konyhába elég lenne nekem a Marshall M8000 de nem három rétegű üveggel. Itt egy kis költséghatékonyságot be akarok vinni.

paplanfa Creative Commons License 1 napja 0 0 25518

Tiltsd le az asszonyt virágkipakolásról. A nem falsík mellett még az szólhat, hogy nem nagyon esik be az eső, ha nyitva van.

Előzmény: geosol (25515)
0l0 Creative Commons License 1 napja 0 0 25517

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez nem is 30, hanem 40 cm. 

Előzmény: 0l0 (25516)


0l0 Creative Commons License 1 napja 0 0 25516

Annyira nem rossz ám az óriási párkány belül. 30 cm-re már kényelmesen elfér a tálca vizeskancsóval, poharakkal, oda lehet menekíteni az összeépített legót a kisöcsi elől, nagyobb fajta orchideák tárolására is alkalmas. Nálunk legalábbis ezek vannak most rajta :-)

Az is jó, hogy amikor kinyitom az ablakot alig lóg ki a belső falsíkból a szárny.

Nyilván ízlés kérdése is persze.

Előzmény: geosol (25515)
geosol Creative Commons License 1 napja 0 0 25515

Bocsánat, de a gatyád rámegy a rengeteg malterra, amivel azt a sok kis dominót összeragasztod. Viszont tudsz rögzíteni a falra komolyabb polcot is :)

Új építésnél, vékonyabb falnál teljesen igazatok van a külső síkkal, de nekem pl a 38-as falnál belül óriási lenne a párkány. Most kinn is, benn is virág hegyek borítják, pedig csak 6 cm szigetelés van.

Előzmény: zlota (25511)
asdf_ Creative Commons License 3 napja 0 0 25514

De az már horror áron van- mármint a kisméretű téglából építkezés.

 

Mert aztan a -fos hanggaltasa miatt- kenyszeruen gyapottal szigetelni a 38-as meg 44-es Porothermet olyan olcso dolog ;)

Előzmény: zlota (25511)
0l0 Creative Commons License 3 napja -1 0 25513

Azért kellemesen meleg tud lenni a barna szőnyeg, melyre átsüt a nap a gőzölt rétegen :-)

Előzmény: paplanfa (25512)
paplanfa Creative Commons License 3 napja 0 0 25512

Szoláris nyereség télen a gőzölt-réteges üveg mögött? Hát nem sok lesz. Fűteni kell akkor is, ha besüt a nap.

Előzmény: 0l0 (25508)
zlota Creative Commons License 3 napja 0 0 25511

Kisméretű tömör tégla kellene megszigetelve 15-20 centivel... vagy kisebb grafitossal. De az már horror áron van- mármint a kisméretű téglából építkezés. De annak aztán van tömege... :D

Én sem értek hozzá, de egy passzív házas építő bemutatón voltam egyszer és azt amit itt írtatok mondták el- nagy tömeg és szigetelés- azóta nem tudom változott-e ez.

Szünetben megkérdeztük, hogy ennyi erővel régi építésű kisméretű tömör téglafal és szigetelés akár jobb is lehet - mint a mostani méregdrága rendszer?

- Akár... de nem kell híresztelni - és kaján vigyor hozzá...

Parci Creative Commons License 3 napja 0 0 25510

én a rajzra reagáltam, ott nem 20 centisnek tűnik a szigetelés. de azzal meg befordulni "nehézkes" :)

 

a falazatból valóban a nagy hőtároló tömegű a jó, ilyen tekintetben a sima pth 30/38 sem túl jó, sőt, mintha a 25-ös is jobb volna (mert ott eleve meg sem próbálták hőszigetelő téglaként eladni és kevésbé lyukacsos), a b30 meg mégjobbabb

 

b30 + 20 cm grafitos, a szigetelésig kitolt nyílászárókkal és kalap-kabát

Előzmény: geosol (25507)
kiss_atti Creative Commons License 3 napja 0 0 25509

 tégla ma már inkább csak teherhordó (és puffer) szerepet tölt be,

----

 

Sajnos éppen erről a 

 

pufferszerepről hajlamosak újabban megfeledkezni a tervezők és építtetők: cseszhetik a 25 centis, grafitos szigetelést, ha nincs tömeg, ami természetes hőkiegyenlítőként működhetne... Én sem vagyok - ebben sem !!! - szakember, de ha még egyszer építkezem, tutti minimum 38-as falaim lesznek ( a mostani is annyi, csak 1998-ban még mások voltak a homlokzati hőszigeteléssel szembeni elvárások, így az vékonyka...)

:-)))

Előzmény: geosol (25507)
0l0 Creative Commons License 4 napja -1 0 25508

Elgondolkodtató dolgok ezek. A toktoldó elég húzós áron van, drágább, mint az ablaküveg a szigetelése meg gyengébb, mint ahogy a polisztirolnál is. A homlokzati szigetelésnél meg csak plusz munka hogy be kell fordulgatni. A külső falsík szerintem is jó megoldás műanyag ablaknál, legfeljebb fém fülekkel kell rögzíteni az ablakot tokrögzítő csavar helyett.

Azt is érdemes meggondolni, hogy az adott beépítési pozíció esetén az azonos hőszigetelési érték elérése egyik módszerrel mennyivel lesz költségesebb, mint a másikkal, melyiknél mennyivel lesz nagyobb a fénybeeresztés, jobb a kitekinthetőség, a szoláris nyereség télen, a szoláris veszteség nyáron, hasznosíthatóbb a könyöklő (külső-belső), melyiknél fog jobban belógni a helyiségbe a nyitott ablakszárny melyik mennyire teszi ki az időjárásnak az ablakot, stb.

Előzmény: geosol (25507)
geosol Creative Commons License 4 napja 0 0 25507

Ismét mondom, nem vagyok szakember, a tévedés jogát fenntartom. Csak kérdezem: Mivel ma már nem 5 cm, hanem 15-20 cm szigeteléseket pakolnak, hogy aránylik ennek a szigetelő képessége a 30 cm téglafalhoz? Mert úgy látom, a tégla ma már inkább csak teherhordó (és puffer) szerepet tölt be, a szigetelés már rég nem az ő dolga. A kávánál meg nem csak 2 cm fog elférni, ha körben kap kellő toktoldót.

Előzmény: Parci (25505)
Parci Creative Commons License 4 napja 0 0 25506

bocs: feleannyin sem, hiszen a tok túloldala meg eleve a fűtött tér. ha nem 15 cm a hőszigetelés a példádban (ami nagyjából lényegtelenné teszi, hogy milyen tégla van mögötte) egy jól megtoldott tokkal, akkor ott kövér hőhíd van.

Előzmény: Parci (25505)
Parci Creative Commons License 4 napja 0 0 25505

a téglának egész más ám a hőszigetelő képessége teljes keresztmetszetében, illetve alulról-felülről (ahol lyukacsos). a rajzodon a két beforduló hőszigetelő résznél elég lekvár a falazat szigetelése, hiszen a hidegnek nem 30 cm-nyi hőszigetelő téglán kell átmásznia, hanem a toknál nézve csak feleannyin.

 

tedd ki szépen falsíkra, nem szól érv ellene semmi.

Előzmény: geosol (25496)
kiss_atti Creative Commons License 4 napja 0 0 25504

Nem viccel.

Komolyan gondolja.

Én tudom.

Előzmény: ganser (25498)
kiss_atti Creative Commons License 4 napja 0 0 25503

Sok sikert,

 

bár halkan megjegyezném, hogy ez nem repülő...

:-)))

De sebaj, az ilyen innovációk viszik a világot előre.

Előzmény: zlota (25500)
zlota Creative Commons License 4 napja 0 0 25502

Ma érkezett meg. Holnap megyek kifizetni és idehozatom. Szerintem már rajta van. Hétvégén fogom szerelni, vagy a hét elején.

Előzmény: paplanfa (25492)
zlota Creative Commons License 4 napja 0 0 25501

Ez azért nem olyan nagyon jó, -de jobb mint a semmi- mint amit én rajzoltam, mert így be kell fordulni a szigeteléssel.

Ott meg nem fér el csak kb 2 centi. Vagy csúnyán sokat betakar a tokból. Így a falat kell takarnod(szigetelned az ablak és a külső falszakasz között)

Ha viszont kirakod a síkra egy külső mondjuk 15cm vastag szigetelés esetén tovább szigetelhetsz rá a tokra (mind a 15cm rátakar).Így a falat végig 15cm takarja szemben a fenti 2centivel.

Az ablak tok alatt lévő XPS pedig nem engedi a áthűlni a falat. Sőt a hideg pont is a szigetelésben marad nem a falban. Ami szintén fontos, mert ott károsodik, ott nedvesedik és penészesedik fal. Ott lesz a kicsapódás, harmatpont.

 

leggyengébb pontok (az üveg már nem az):

1

végig a 2 centis szigetelésnél az egész fal vastagságban + tok

2

végig a 2 centis szigetelésnél a fél fal vastagságban + tok

3

külső szigetelés és a tok találkozásánál + tok

4

külső szigetelésnél menne be a falhoz mint a 3. csak ott még összetalálkozik mondjuk 5cm XPSsel amint keresztül juthatna el a falig, vagy be a belső oldalra + tok

5

Amit paplanfa írt ha még a belső oldalra is teszel valamit, akkor a tokot ahol rátakarsz annyival jobb hőszigetelővé teheted.(Ebben az esetben nem tudom mi lenne az ablak nyitással ami ugye befelé nyílik )

Előzmény: geosol (25494)
zlota Creative Commons License 5 napja 0 0 25500

negyedszer írom meg....

 

Szóval...

Autós aksitöltővel + gitárhúrral simán vágtam repülőgép szárnyakat. A vágás olyan szép lett, hogy a gyári nem volt olyan jó minőség mint az.

Bármilyen profilt lehet vágni ezzel a módszerrel nagyon könnyen. Csak sablon kell hozzá.

Én pl a merevítéseket is ezzel vágtam ki, vagy a csűrőket stb. Kisebb vágást csináltam úgy, hogy rúd pálka hegye helyett tettem fel egy drótot. Amikor elég meleg volt kihúztam és szépen kimetszettem amit szerettem. De ez nem volt olyan szép és hamar eltömődik. A gitárhúr viszont nagyon bírja!Csodássan vág és fillérekbe kerül. Csak ne kérdezzétek milyen húr... a boltban kérdezték... mondtam közepes vastagot, meg ne olyat mint a rúgó, hanem szálast... lehet citera húrt kaptam?! Na mindegy. Erős de vékony és fém húr legyen! Keretes fűrész lapja helyett csak be kell fogni és kész az egész.

5 perc.

Előzmény: ganser (25498)
zlota Creative Commons License 5 napja 0 0 25499

"Azért megnézném hogyan expandálod vagy extrudálod bele egy légmentesen lezárt profilba a a polisztirolt!"

Ha így van akkor pl ahogyan írták itt lentebb... egy példa:A könnyűszerkezetes házakba a légmentesen lezárt falazatba cellulózt tesznek bele. Utólag. Hasonló eljárással pl, csak kisebbe és nagyobb nyomással. Kifúrkálja egy automata belül vagy kívül a fal felőli síkban- ott nem látszik, mert ott a fal...- aztán telenyomja és ledugózza.

Nem is akarom megoldani helyettük! Oldják meg maguk - nagyon drágák az ablakok így is... ne az én ötleteimet lopják el. :)

Mivel nem ismerem a technológiát nem is megyek bele - mert valóban nem értek hozzá.

Biztos nem kapnak érte Nobel díjat, ha meg tudják majd oldani, hogy ne 6 helyett 7 cella, hanem szigetelő anyag kerüljön bele.

 

Igaz az ablak beépítéshez sem értek, de mivel már láttam beépítve ablakot már látom is a hibáit amivel a hozzáértő "szakemberek" mai napig dolgoznak.

Szóval én azt tudom mondani ebbe látok bele - és csupán minimálisan! - de így is elég ahhoz, hogy sokat javítsak a hagyományos beépítés "hibáin" ráadásul fillérekből.

Előzmény: ganser (25497)
ganser Creative Commons License 5 napja 0 0 25498

Ez most vicc?

Mert ha komoly, akkor ennyi sületlenséget régen olvastam már itt.

Hődrótos vágó?

A felső polcon a baracklekvár mögött a spejzban van kettő is.

Ha mégsem akkor potom 150-200 ezerért már utánad hajítják!

A többi "okosságot" meg hagyjuk.

Ha nagyanyám villamos lett volna,akkor csengetett volna.....

A hsz-ek után darabra megy a lé?

 

Előzmény: paplanfa (25489)
ganser Creative Commons License 5 napja 0 0 25497

Műszaki beállítottságú embernek tartom magam.

Ismerem a profilgyártás technológiáját.

Ezért kérlek,hogy ne beszéljél csacsiságot.

20 éve próbálkoznak ilyenekkel -sikertelenül.

A gond az,hogy a késztermékben (kész ablak) kellene belerakni a polisztirolt a konfekcionálás után....nem a gyártás során a profilba!

Azért megnézném hogyan expandálod vagy extrudálod bele egy légmentesen lezárt profilba a a polisztirolt!

Igazából még az ötlet is ijesztő hozzá nem értésről árulkodik.

Kapise?

Előzmény: zlota (25490)
geosol Creative Commons License 5 napja 0 0 25496

Előzmény: geosol (25495)
geosol Creative Commons License 5 napja 0 0 25495

Lemaradt a kép.

Előzmény: geosol (25494)
geosol Creative Commons License 5 napja 0 0 25494

Sziasztok!

Én csak mint laikus, de építtető ként rutinos egyén szólnék ehhez hozzá. Nála is a téglához van közvetlenül illesztve a tok, de a káva, tehát a falsíkra merőleges rész (gyakorlatilag a lyuk a falon) külön be van burkolva, szigetelve. Tehát nincs hőhíd, mert ez rátakar a tokra.

 

A rajz a tied alakításával készült, de nem oly szépen, elnézést a minőség miatt.

 

 

Előzmény: zlota (25486)
kiss_atti Creative Commons License 5 napja 0 0 25493

Fizet neked ezért valaki ?

Mármint a tanácsok beírásáért ...

Előzmény: paplanfa (25492)
paplanfa Creative Commons License 5 napja 0 0 25492

Kérd úgy, hogy ne legyen rajta. Vagy akár te is levághatod méretre magadnak, pontosan, és még le is sorjázhatod magadnak...

Előzmény: zlota (25491)
zlota Creative Commons License 5 napja 0 0 25491

Mért a toktoldót nem teszik rá - mármint nem úgy jön amikor átveszem, hogy már rajta van tokon?

Előzmény: paplanfa (25489)
zlota Creative Commons License 5 napja 0 0 25490

Figyeld meg nemsokára megoldják! Majd ha kész a profil egy automata szépen tele fújja olyan habbal ami nem tágul csak minimálisan- mint pl a szerelőhab ami olyan mint a purhab - osztán úgy lehet darabolni, hogy benne van a hab.

Nem tudom a pontos gyártást, hogy éppen hogyan folyik, de biztos nem kell majd Nobel díjat adni ha kitalálják a habbal töltést! ;)

Előzmény: ganser (25488)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!