Keresés

Részletes keresés
Így működik

Bővebben az új keresőről

elemes2 fél órája Creative Commons License 20814

Urak,

 

Húsz éves Panoráma (PVC keret, borsodi vegyi konbinát) ablakaimban szeretném kicseréltetni az üvegeket a jelenlegi Ug 2.8-as (4-16-4)-ről takarékos 4-16-4 üvegre. nehéz szívvel feladom korábbi tervemet, hogy mindent saját kézzel csinálok, ezért inkább érdeklődnék, hogy az itt (is) jelen levő ablakostótok közül melyik nem esik hanyatt ilyen munkától? A hely Pomáz (nagy fali Pest megyében, Szentendre mellett). Az üvegek pontos méretét nem tudom, egy és kétszárnyú ablakok, egy ablakszárny tokmérete 90 széles 150 magas, az üveg sokkal kisebb (a Panoráma elég vaskos profilt használt), ilyenből van 12 darab plusz egy-egy 90x90 és 60x90 tokméretű. Nem, a komplett ablakokat nem szeretném kicserélni.

Forze Zoltán 21 órája Creative Commons License 20813

Nálam Berner téli pisztolyhabot fognak használni!

Ez jó ?

batagy 21 órája Creative Commons License 20812

". Nálam is az 5-ből 2 néz fél felé" = . Nálam is az 5-ből 2 néz dél felé.

Előzmény: batagy (20811)
batagy 21 órája Creative Commons License 20811

Értem. Nálam is az 5-ből 2 néz fél felé, a másik 3 ablak északra néz, azt nem tűzi annyira a nap.

 

Ezen, az alu vagy műanyag párkány dolgon vívódtam már régebben is. Mert az ablakos a panel esetén a műanyag párkányt javasolta kívülre is, azzal a mondással, hogy az alu-t nehéz szépen berakni (a panel pereme nem egyenes, hanem ferde, de ha túlságosan lejt, az se szép), illetve hogy a műanyag is teljesen jó, nem sárgul és nem görbül meg. De mondta hogy az alut is berakják rendesen, aláraknak valami távtartót hogy szépen álljon, csak ezt nehezebb szépen megoldani. Azt már én teszem hozzá, hogy műanyag talán annyival jobb, hogy nem kopog rajta annyira az eső esetleg, és talán jobb a szigetelése.

 

Aztán alut rendeltem végül ezek ellenére is, és nem is foglalkoztam a kérdéssel. Csak most merült föl megint, mert az ablakos jelezte, hogy direkt visszatartotta még a párkány rendelést, majd az ablak berakás után mm-re pontosan le lesz mérve és akkor korrektebben lehet legyártatni. Szóval azért kezdtem el gondolkozni, mert még esetleg műanyagra módosíthatom. De ha jó az alu, nem variálok vele.

Előzmény: Apaxp (20810)
Apaxp 21 órája Creative Commons License 20810

Kívül-belül műanyag párkány lett felrakva. Valójában direkt napsütést csak kettő kap így talán nem lesz gond a műanyaggal.

Előzmény: batagy (20809)
batagy 26 órája Creative Commons License 20809

És nálad a párkány az alumínium vagy műanyag?

 

Melyik jobb párkánynak, panel esetén?

Előzmény: Apaxp (20802)
batagy 1 napja Creative Commons License 20808

Enyémen a piros láng kívülről látszik. A hanggátló üvegezés miatt rakták így be.

Előzmény: batagy (20807)
batagy 1 napja Creative Commons License 20807

Közben munkahelyen leteszteltem! A piros visszatükröződés csak az egyik oldalról látszik! Az itteni esetben belülről.

Előzmény: batagy (20806)
batagy 1 napja Creative Commons License 20806

Low-E bevonat gyertya-láng ellenőrzésekor csak az egyik oldalon látszódik a piros láng, vagy mindkét oldalról? Már úgy értem, kívülről-belülről?

(Pl. kétrétegű üvegnél 4 tükröződő láng látszódik, és az egyik (amelyik Low-E-s) pirosas.) Mert csekkoltam, de én nem láttam a pirosat, de azóta jutott eszembe, hogy lehet hogy az egyik oldalon nem látszódik.

Apaxp 2 napja Creative Commons License 20805

Nyáron nagy melegben lett beépítve és most a hideg bejöttekor sincs vele gond.

Végülis ez folyékony pvc és kikeményedés után ugyanaz a hőtágulása mint az ablak/párkány anyagának.

Előzmény: Petya79 (20804)
Petya79 2 napja Creative Commons License 20804

Fasza cucc. A kérdés az, hogy ha ebből egy rideg anyag lesz, akkor a csatlakozási pontnál nem fog-e majd idővel repedezni.

De mondom, nem ismerem ezt a ragasztót, csak én alapvetően ide valamilyen rugalmas anyagot tudok elképzelni.

Előzmény: Apaxp (20802)
Petya79 2 napja Creative Commons License 20803

"Kissé kockázatos lesz annyiból, hogy az ablakosok még nem dolgoztak ilyennel ezelőtt, tehát nincs tapasztalat. Akitől a habot vettem, az sem adott még el belőle. Érdekes, hogy ennyire nem elterjedt."

 

Persze, hogy nem elterjedt. A technológia adott, de mivel nincs rá sem igény, sem fizetőképes kereslet, ezért ahogyan írtad: tapasztalat sincs. Ugyanez volt, amikor hidegburkolatot tettek le nálam: a folyékonyágyas ragasztóról, meg epoxigyantás fugázóról hallottak ugyan, csak nem igazán dolgoztak még vele.
De ez igazából nem az ő hibájuk: mivel a megrendelők 95% százaléka mindenből a legolcsóbbat szeretné,
fel sem merül annak a lehetősége, hogy a modernebb segédanyagokból bármiféle gyakorlatot szerezzenek.
Tőlünk nyugatabbra ez azért elképzelhetetlen.

"Ha lesz párkány az illesztéseknél Cosmofen -nel húzzák ki, ne szilóval."

Utánaolvastam, érdekes anyag lehet. De tényleg nincs vele tapasztalatom. Én kültéren, csatlakozási pontoknál jellemzően MS polimer bázisú tömítőket használok, azoknak baromi jó a szakadási nyúlása. Persze ha szarul van lehúzva (mert a többség nem használ fugalehúzót), vagy 3 helyen tapad fel, akkor felpörög, illetve elválik.

 

Előzmény: batagy (20801)
Apaxp 2 napja Creative Commons License 20802

A cosmofent nálam az ablak és a takarólemez ill. az ablak és a párkány csatlakozásnál használták. Elvileg pvc ragasztó, kikeményedik és ugyanolyan mintha egyben lenne a két rész.

Előzmény: batagy (20801)
batagy 2 napja Creative Commons License 20801

A Flexifoam már megérkezett közben, nálam van (6 palack). Normál menetes pisztolyos formátum. Vettem hozzá a biztonság kedvéért tisztítót is egy egy pisztolyt, de a pisztolyra valószínű nem lesz szükség, mivel ilyen van az ablakosoknak is. A címkén áll: a hab hőmérsékletének +10 +30 fok közöttinek kell lennie, a felületnek +5 és +35 fok közöttinek. Kb rés 70%-át kell kitölteni. 2015 márciusig érvényes a flakon. Kissé kockázatos lesz annyiból, hogy az ablakosok még nem dolgoztak ilyennel ezelőtt, tehát nincs tapasztalat. Akitől a habot vettem, az sem adott még el belőle. Érdekes, hogy ennyire nem elterjedt. Remélem nem okozunk vele több gondot, mint hasznot.

 

 

"Bevallom őszintén: a Cosmofenről most hallok először. A Sziloplaszt termékcsaládot viszont ismerem, bár rég használtam már. Mit szeretnél róla tudni?  Mire használnád?"

Sokat nem tudok róla, egy másik fórumon ajánlotta egy ablakbeépítő. Egész pontosan így szólt a szövegkörnyezet, amit valakinek a beépítésre általánosságban javasolt:

 

"Pánttakarók, furattakarók és vízréstakarók kerüljenek fel. Ha lesz párkány az illesztéseknél Cosmofen -nel húzzák ki, ne szilóval. Üvegeken címkével jelölve van az oldal, azt elvileg nem lehet összekeverni, meg nem is mindig kell kivenni.

Kívül tömítsék ki rendesen a hézagokat, panelnál a víz hamar utat talál. Hirtelen ennyi."

 

Azóta annyit derítettem ki, a jelenlegi ablakos egyeztetett a mi beépítőnkkel, hogy ez valami műgyanta cucc. Az volt elsőre a véleményük, hogy a purhabra ezt nem érdemes rákenni, mert akkor a takaróléc nem fog úgy tapadni, elvesztheti a rugalmasságát. De az eredeti szövegíró lehet hogy nem erre gondolt, hanem hogy a párkánynál kell csak használni, vagy az illesztéseknél. Szóval nem tudok sokat.

 

"RAL beépítés lesz, vagy csak PUR habot használnak majd?"

RAL beépítés biztos nem lesz, mert azt sem tudom mi az. Ilyenről nem esett szó. Ez egy panel.

Előzmény: Petya79 (20800)
Petya79 2 napja Creative Commons License 20800

"Kicsit többet rendeltem továbbá, ha netán többet kellene kinyomni belőle (mivel nem annyira dagad)."

Azt azért tudnod kell, hogy mivel nem igazán keletkezik majd felesleg, ezért adott nyílászáróra vetítve
közel azonos lesz a kiadóssága, mint egy normál habnak. De persze nem árt, ha biztosra megy az ember, 1-2 plusz flakonon nem múlik semmi.

"Azt írja hogy PE, PP, PTFE típusú műanyagokhoz nem használható, ugye az ablak nem ilyen?"

Nem, az ablak alapanyaga PVC. A fent sorolt műanyagoknak nagyon rossz a tapadása, egyik PUR hab sem tapad meg a felületén.

"Más: Cosmofen versus Sziloplast-tal kapcsolatban van véleményed?"

Bevallom őszintén: a Cosmofenről most hallok először. A Sziloplaszt termékcsaládot viszont ismerem, bár rég használtam már. Mit szeretnél róla tudni?  Mire használnád?

"Viszont remélem emiatt nem lép fel olyan, hogy a kevés tágulás miatt esetleg nem terjed be mindenhová a hab, ahová kellene. "

Ha nekem megy, akkor egy ablakbeépítéssel foglalkozó vállalkozásnak sem kellene, hogy gondot okozzon. :-)
RAL beépítés lesz, vagy csak PUR habot használnak majd?

Előzmény: batagy (20798)
batagy 3 napja Creative Commons License 20799

"Az alacsony tágulású habot egy kezdőnek is sokkal könnyebb adagolni, de a profik munkáját is megkönnyíti. Ami a lényeg: mivel kevésbé tágul, be lehet úgy dolgozni, hogy ne kelljen levágni a kikeményedett purhab külső, "megkérgesedett" részét (ami bizonyos esetekben tilos, vagy legalábbis nem célszerű)."

 

Értem. Viszont remélem emiatt nem lép fel olyan, hogy a kevés tágulás miatt esetleg nem terjed be mindenhová a hab, ahová kellene. Az ablakos cég az elmondás alapján még nem dolgozott ilyennel, de ezt nem a beépítő mondta, hanem a "kereskedő". (De eléggé szakértőnek tűnik ő is). Viszont nagyon tetszett neki is a leírás alapján. Hát meglátjuk majd.

Előzmény: Petya79 (20795)
batagy 3 napja Creative Commons License 20798

Igen, már közben én is rájöttem, hogy a Click & Fix csak a formátumra vonatkozik. De ez rövidre lett zárva, mert a boltban eleve csak a normál menetes pisztolyhab verzió (nem a Click & Fix verzió) van a Flexifoam-ból, így az lett rendelve.

 

Illetve nincs a Flexifoamból téli verzió sem, és 4 évszakos sem, tehát a nyári van csak.

 

Az ablakos vette volna, de három partnerüknél is nézték, de egyik helyen sem volt elérhető a Flexifoam. Ezért aztán én találtam, tulajdonképpen csak egy helyen elérhető, ahogy kerestem.

 

Kicsit többet rendeltem továbbá, ha netán többet kellene kinyomni belőle (mivel nem annyira dagad).

 

Azt írja hogy PE, PP, PTFE típusú műanyagokhoz nem használható, ugye az ablak nem ilyen?

 

A pisztoly formátumra rákérdezek még az ablakosnál.

 

Más: Cosmofen versus Sziloplast-tal kapcsolatban van véleményed?

Előzmény: Petya79 (20794)
Forze Zoltán 3 napja Creative Commons License 20797

A Schüco 82 vagy Gealan m9000?

Petya79 3 napja Creative Commons License 20796

Érdekes, hogy az alábbi linken szerepel egy mondat: "Fagypont alatt is felhasználható"

 

A Soudal flexifoam-ban nincs téli formula, a 5-35 fok között használható.

Előzmény: batagy (20790)
Petya79 3 napja Creative Commons License 20795

"Az alacsony tágulású purhabnak van még más előnye is a normál "dagadó" habhoz viszonyítva? Jobb az alacsony dagadású?"

Az alacsony tágulású habot egy kezdőnek is sokkal könnyebb adagolni, de a profik munkáját is megkönnyíti. Ami a lényeg: mivel kevésbé tágul, be lehet úgy dolgozni, hogy ne kelljen levágni a kikeményedett purhab külső, "megkérgesedett" részét (ami bizonyos esetekben tilos, vagy legalábbis nem célszerű).

Előzmény: batagy (20789)
Petya79 3 napja Creative Commons License 20794

"No, most hogy napközben 10 fok körül alakul, illetve éjjel már fagy is várható, akkor mégis a téli habot vegyük?"

A teljes kötési idő 20 fokos hőmérsékleten 2-3 óra. 10 fokon biztosan elnyúlik ez az időtartam, de nem gondolom, hogy ennek a többszöröse lenne. Ha bizonytalan vagy, hívd fel nyugodtan bármelyik gyártó technikusát, ők készségesen válaszolnak a kérdéseidre.

 

"...úgy néz ki rám testálódik ez, merthogy a Soudal Click and Fix-et vennénk, ami nem alap, így valszeg nekem kell megvenni."

Vigyázz! A Click & Fix nem maga a purhab, hanem a Soudal bajonettzáras szabadalma. A Click & Fix-es rögzítésű PUR habok csak az ehhez alkalmas Soudal Click & Fix pisztollyal használhatók. Ha Te vennéd a purhabot - aminek szerintem nem sok értelme van -, akkor célszerűbb lenne a klasszikus menetes pisztolyhabot venned, mert nem biztos, hogy a beépítőknél lesz Click & Fix pisztoly.

"A jövő héten annyiból változik az időjárás, hogy éjjel nem lesz vagy, viszont esősebb lesz. Szóval téli hab a javasolt?"

Ha biztosra akarsz menni, vehetsz téli/4 évszakos habot, de mégegyszer: ennek leginkább 4-5 fokos hőmérséklet alatt indokolt a használata.

Előzmény: batagy (20788)
Forze Zoltán 3 napja Creative Commons License 20793

Köszi!

 

Én is ezt furcsáltam.

Amúgy korrekt a cég akit választottam, már a sokadig variálták át az ajánlatot a kérésemre!

Remélem a végén az eredmény is tökéletes lesz!

 

Már csak ez az egy Low-e zavar/zavart!

 

 

 

 

Előzmény: kiss_atti (20792)
kiss_atti 3 napja Creative Commons License 20792

nem tudom a választ a kérdésedre,

 

de "illetlenség" háromrétegű üvegezést egy Low-E-vel megajánlani ...

:-(((

Előzmény: Forze Zoltán (20791)
Forze Zoltán 3 napja Creative Commons License 20791

 

A lowE réteg kb. mennyivel emelheti reálisan az árat?

Azaz 1 m2 low E régeg mibe kerülhet?

 

A jelenlegi ajánlatom 4-16ag-4-16ag - 4Lowe.

Érdemes kérni még egy Low-e réteget?

Mi lehet annak a felára?

 

Köszönet

batagy 3 napja Creative Commons License 20790

Most nézem, hogy a Soudal Flexifoam Click & Fix-ből nincsen külön téli verzió!

 

Érdekes, hogy az alábbi linken szerepel egy mondat: "Fagypont alatt is felhasználható"

http://www.neosil.hu/katalogus/termekcsoportok/purhabok/szerelo/kezi/soudal-teli-purhab-750ml

 

Míg ugyanez a mondat a Soudal hivatalos honlapján pont hiányzik:

http://soudal.hu/profi-purhabok/item/725-flexifoam

 

Akkor ez most használható mostanában?

 

Tudja valaki, hol lehet ezt kapni, Budapesten, kiskereskedelemben?

 

http://www.neosil.hu/katalogus/termekcsoportok/purhabok/szerelo/kezi/soudal-teli-purhab-750ml

Előzmény: batagy (20788)
batagy 3 napja Creative Commons License 20789

Az alacsony tágulású purhabnak van még más előnye is a normál "dagadó" habhoz viszonyítva? Jobb az alacsony dagadású?

Előzmény: Petya79 (20776)
batagy 4 napja Creative Commons License 20788

No, most hogy napközben 10 fok körül alakul, illetve éjjel már fagy is várható, akkor mégis a téli habot vegyük? Amúgy nyilván ez az ablakos dolga lenne, csak úgy néz ki rám testálódik ez, merthogy a Soudal Click and Fix-et vennénk, ami nem alap, így valszeg nekem kell megvenni.

 

De sajnos valszeg ezen a héten még mindig nem jönnek, mert az erkélyajtóba az üveget még nem kapta meg a gyár. A többi ablak már le van szállítva. A jövő héten annyiból változik az időjárás, hogy éjjel nem lesz vagy, viszont esősebb lesz. Szóval téli hab a javasolt?

 

 

Előzmény: Petya79 (20776)
lustice 5 napja Creative Commons License 20787

A tetteseket, a kivitelezőt már agyonlőtted?

Előzmény: sabrinho (20786)
sabrinho 5 napja Creative Commons License 20786

Magamban abszolút nem, az illetékes szakember te vagy. Mivel a feleségem abban a ludas, hogy a beépítéskor nem észrevételeztük a hibát, magam szívesen orvoslom, privát segítséget kérek hozzá.

Előzmény: Gabesz - W210E430 (20785)
Gabesz - W210E430 5 napja Creative Commons License 20785

Látni kellene, hogy pontosan miről is van szó... Ha nem vagy magadban biztos, inkább keress egy szakembert, ő talán majd megoldja a problémádat.

Előzmény: sabrinho (20783)