Szerintem már RAL-t használtak 91 elôtt is, csak nem volt kötelezô. De a teherkocsi színre még nem láttam sehol RAL elôírást. Te biztos jobban tudod...
KGST színszabvány szerintem nem volt. Volt egy magyar (MSZ) szabvány, amit az 50-es években tudományos alapon dolgoztak ki, de valójában nem nagyon használták. Pontosabban láttam több termékleírásban is, csak éppen a boltban nem lehetett számozott festéket kapni.
OT
(annak idején olvastam egy cikket a BKV jármüveinek korrózió védelmérôl. Ott jegyezte meg a szerzô (nem szószerinti idézet!): a metró kocsik korrózió védelme sok kívánalmat hagy maga után, de a kapcsolatfelvétel a gyártóval ezügyben nem járt sikerrel. Még azt sem sikerült elintézni, hogy az egyes rendelések során ugyanolyan színü jármüveket szállítsanak. :-))
Ráadásul elôvettem a RAL kártyákat és a "paradicsomvörös" színt egyáltalán nem találom vörösnek. Valószínüleg a fénycsöves világítás miatt... (most nincs kedvem lemenni a bejárat elé a napra... :-((
Ha erre a képre ráeresztem "color equalize" szürôt, máris sokkal melegebb lesz a szín ;-))
De egy dolgot nem szabad elfelejteni. A régi pigmentek, mint a leírásban említett miniumos vagy bauxitvörös, nem voltak nagyon stabilak. Az UV sugárzás igen hamar kifakította ôket. Erre jött rá a kosz. Azt hiszem, ennek is nagy szerepe volt abban, hogy a legtöbben barnásabb árnyalatra emlékszünk.
Az új színterv valóban akkor lépett életbe, de abban (otthon előkeresem) biztosan nem voltak RAL szerint megnevezve a színek, minden MSZ KGST volt, valamint konkrét festékelnevezéseket használtak. A RAL színkódokat az 1991-es bevezetett módosítástól használják.
A '70-es évek közepén jött be a mai személykocsi színterv a RAL színekkel. Én csak arra gondoltam, hogy ha emiatt egy járműjavító RAL színkódú festékeket szerez be, akkor egyszerűbb nekik valamilyen hasonló teherkocsiszínt is választaniuk a RAL-ból, és nem kevergetni a színt, ha már egyszer úgy is vesznek RAL-t. Föggetlenül attól, hogy mi áll az MSZ-ben.
Persze ez csak egy elég gyenge lábakon álló feltételezés. :)
Elég sokat nézegettem a színkódokat, mind a RAL kártyán, de nagyobb felületen is kifújva. Abban igazad van, hogy dőreség egyértelműen megnevezni egy színt, mert ugyanazon festékkóddal jelölt festékek sem voltak akkoriban egyformák.
Szerintem sem RAL 3009. Azt sem állítom, hogy a vagonvörös szín teljesen egyezett a RAL 3013-mal, de nyílván ez állt hozzá a legközelebb, ha a járműjavítók/MÁV/istentudjakicsoda egyszer úgy döntött, hogy ez legyen az a RAL szín.
Valahogy nem vagyok arról meggyőződve, hogy ennek a döntésnek volt bármi szakmai alapja:)
A személykocsiknál ekkor jött be a RAL, és ez szerintem a teherkocsiknál is megjelenhetett.
Biztos ez? Mert én a korabeli festési szabványokban nem igazán láttam RAL színt (igaz, most nincs is előttem), és a gyártási dokumentációk mellékleteiben sem használtak RAL skálát (egyetlen kivétel, amivel találkoztam, az a Bz volt). Akkoriban még bőven MSZ (KGST) szabványok szerint nevezgették a festékeket, aminek haszna egyébként nem sok volt.
Én anno a Park nyításakor csak néztem, hogy mi ez a hülyeség, piros teherkocsik???
Lehet, hogy valamikor régen voltak ilyenek, én erre nem emlékszem. De a 70-es évek vége, 80-as években, amire emlékszem, az barna volt. Az utóbbi években, gondolom amikor az a RAL akármit kitalálták, akkor kezdtek el inkább piros felé menni.
Ha az angolvöröst világosítom, akkor az RGB értékek majdnem megegyeznek, a zöld egy picit több a bauxitban, ettől sárgásabb az egész. Lehet, hogy ezt a világosítást (fakítást) érték el a lenolajkencével?
Szerintem sem RAL 3009. Azt sem állítom, hogy a vagonvörös szín teljesen egyezett a RAL 3013-mal, de nyílván ez állt hozzá a legközelebb, ha a járműjavítók/MÁV/istentudjakicsoda egyszer úgy döntött, hogy ez legyen az a RAL szín.
Én azért szétválasztanám a korszakokat 1975 előtt és utánra. A személykocsiknál ekkor jött be a RAL, és ez szerintem a teherkocsiknál is megjelenhetett. Attól függetlenül, hogy az utasítás mit írt.
a/ 70% vasminium vörös porfesték és 30% lenolajkence, vagy
b/ 60% bauxitvörös porfesték és 40% lenolajkence"
Namármost. A lenolaj kence szerintem színtelen. A minium és a bauxitvörös - ami tehát a színt adja - messze nem egyforma!! Az egyik vöröses, a másik barnás!
Braun, szerintem biztos nem! A RAL 3009 az oxidvörös. Sokkal-sokkal sötétebb, mint a teherkocsik!
Egy ideig sokat foglalkoztam a régi teherkocsi színnel. Itt írtam róla. De végülis rossz lett a szín, de úgy hagytam. Ezen a képen (épp most szúrtam be a személykocsis fórumra ;-))) jól látszik. A harmadik kocsi (Kz) Ónozótól van, annak szerintem helyes a színe. Mögötte az én kocsim, annak szerintem túl barnás.
Emellett azt hiszem, nem volt egységes a teherkocsi szín sem. Állítólag a Park teherkocsijai hitelesek (de nem egyformák!!! :-(( Én viszont úgy emlékszem, hogy a teherkocsik már régen is barnábbak voltak (olyanok, mint itt lent az utolsó képen). De szerintem messze nem annyira, mint az általad idézett RAL 3009!
Hozzá kell tenni, hogy a digitális képeken amit a képernyôn látsz, annak nem sok köze van a valósághoz. Sem annak, amit a fényképezôgép a memóriába ír (a fehér egyensúly soha nem tökéletes), sem annak, amit a képernyó abból megmutat. De összehasonlitáshoz használható.
.....látod én ezért gyűjtök I. korszakos kocsikat, a legtöbbjükről csak fekete-fehér fotó maradt fenn /most ne gyere a múzeumokban megörzött vasúti járművekkel!!/ :-)))))))))