Néhány hete vagyok boldog tulaja egy 2001-es Octavianak. VAn egy jelenség amit nem tudok értelmezni, lévén eddigi autóimban nem volt ilyen jel a műszerfalon.
Pirossal bekarikáztam a jelet. A jelenség a következő, jellemzően hideg motornál ( az esetek kb 80%-ban) : a jelzett lámpa kigyullad, ha leállítom a motort és újraindítok kb fele fele arányban elalszik vagy nem. Ám amikor a következő indításnál is felvillan, a leállításnál bekapcsol a hűtőventillátor és addig megy míg nem adok rá megint gyújtást és megvárom míg sorban kihunynak a lámpák. Szóval tapasztalt már valaki ilyesmit? Mi a lehet a hiba oka?
Én már nem próbálkozom többet... nem egy leányállom egy reggel óta a napon álló antracit Octaviával gyorsulgatni dél környékén amikor kint ~30°C-van és azért hogy a legpontosabb eredményeket kapjam még az ablakok sincsenek lehúzva meg a climatronic is ki van kapcsolva...
Ráadásul az eredmények annyira nem igazoltak, hogy szerintem véletlen hogy pont a tempomatos lett jobb, de azon sem lepődnék meg ha holnap pont fordított eredményeket kapnék...
Végül is olyan eredményeket kaptam, amire számítottam, csak sokkal kevésbé markáns eltérésekkel mit amire számítottam, tehát szerintem mindkettőnknek igaza volt. Talán hatékonyabb a gyorsítás amikor azt teljesen a ECU vezérli, és biztosan másképpen érzékelni ilyenkor.
(az "autentikus forrás" szigorúan semmit sem jelent ;-), csak annyit, hogy nálad autentikusabb talán már csak egy márkaszerviz lehet)
De, ez is megfordult a fejemben, nekem is feltűnt, hogy ha nem egyből padlózom, hanem csak fokozatosan adom a gázt, akkor mintha hasonlóan vehemensebben gyorsítana mint tempomattal.
De a mérések nem ezt igazolják, az eredmények zajszinten térnek el egymástól, és nekem speciel csalódást okoztak! Nagyobb eltérést vártam, kb.: minimum kétszereset a mérthez képest.
A plusz lóerőkben én sem hiszek, de van egy olyan tapasztalat amit mát többektől hallottam, én is éreztem és ennek próbáltam utána menni amagam szerény eszközeivel. (a képek nektek sem jelennek meg? ide ismét beillesztem...)
Az én tesztelésem egyelőre elmaradt, mert rájöttem, hogy nekem még a téli gumim van fenn (nem röhög! a cipésznek is lyukas a cipője!), és nem akartam a 31 fokban gyötörni a Bridgestone Blizzak-okat...
(A "Blizzak" név feltehetően az angol "blizzard" = hóvihar szóból származik.)
Ahogy látom, a tempomat csak győzött a padlógázzal szenben.
Tavaly én is teszteltem úgy, hogy 4 személlyel, klímával ugyanazon az emelkedőn tempomattal halványan, de gyorsult az emlékező bekapcsolása után, míg padlón szinte a sebességet is alíg bírta tartani ötös fokozatban.
Én a TESCO.-ban vettem, tesa 55750 OUTDOOR szalagot. Nem volt olcsó, de ezzel tudtam úgy visszatenni a rendszám feletti dekor csíkot, hogy jobban néz ki mint eredetileg, és azóta nincs nyoma felvállásnak, még a gőzborotva sem bántja. Viszont ez egy viszonylag vastag, 1-1,5mm vastag cucc, bár az ajtókon ha jól emlékszem akkor sokkal vastagabb van.
Két-két mérést csináltam, ugyanazon a sík útszakaszon, egymás után, ugyanabba az irányba haladva. Csináltam padlógázos, és tempomatos gyorsítással, minden esetben 5. fokozatban, ~50km/h-ról ~150km/h-ra gyorsítottam és a 70km/h és 90km/h sebességről 120km/h sebességre gyorsítási szakaszokat mértem.
íme ez eredmények:
Padlógáz, 70-120: 15,6s
Tempomat, 70-120: 14,8s
Padlógáz, 90-120: 9,6s
Tempomat, 90-120: 8,6s
Konklúzió: bár mindkét mérés megerősítette, hogy a tempomattal jobban gyorsít, de az eredmények igencsak közeliek egymáshoz. nincs akkora különbség mint amekkorát a normál használatban érezni lehet. Tehát azt amit Varshi mondott, azt sem lehet elvetni, hogy a tempomatos plusz lóerők csak virtuálisak, és abból erednek, hogy amikor tempomattal gyorsítunk akkor a gyorsítás tőlünk függetlenül megy végbe.
Az elsőre azért került sor mert mindenféle x-aktás zajok jöttek a hajtáslánc felől, és a biztonság kedvéért kicseréltem az olajat, ekkor olyan 110000km lehetett benne, de amikor a várt 1,7l helyett alig 1,4l olaj jött le a váltóból, akkor eldöntöttem, hogy minden 100000km futás után a saját megnyugtatásomra inkább lecserélem az olajat. Azzal ártani, nem ártok és az élettartamát biztosan meghosszabbítom.
Nyugi! Tedd bele a gyárit, amit linkeltem, vagy esetleg Donibcsitől is vehetsz alvázszám szerint a kocsidba passzoló olajat, nála autentikusabb forrás már csak a márkaszerviz.
Én amióta kicseréltem a Mobil Gearlube VS200-ra azóta nagy ritkán az 1-ből 2-be húzáskor reccsen egyet... majd meglátom, hogy a gyárival mit fog produkálni, mert a tervek szerint 210000-nél a szervizbe beleveszem a váltó olaj cserét is. (kíváncsi leszek, hogy most is fogyott-e az olajból mint legutóbb...)
(megvannak a mérési eredmények... most szerkesztem...)
Csak kötekedésképpen: a Toyota túlszabályoz, megőrülök tőle: bekapcsolom a tempomatot, visszaveszem, újra behívom az eltárolt értéket, erre túlgyorsít, visszaejt, majd újra gyorsít (mindig ezt csinálja), ráadásul: olyan lagymatagon gyorsít, hogy na .... :) ehhez képest az Octi tempomatja istenkirály. Érzetre az sokkal vehemensebben gyorsít vissza, ill. nem ugráltatja feleslegesen a sebességet.
Azt honnan tudjuk ,hogy ennek a váltónak a vw 501.50-es minősítésű olajra van szüksége?Ilyen infót sehol sem találok,de azt alvázszám alpján kiderítettem, hogy az autómba a G070726A2 cikkszámú váltóolaj szükséges,de hogy ez milyen minősítésekkel rendelkezik(semmi sincsen a dobozon feltüntetve csak az hogy 75w)az nem derül ki.Ezek szerint úgy tűnik,hogy aki nem gyári olajat akar venni(itt is ezerféle cikkszám van-őrület!!)az nagy bajban van,vagy bevállalja az általad is használt vw 501.50(???)minősítéssel rendelkező olajok valamelyikét, és bízik abban ,hogy töléletesen fog üzemelni a váltója(autója)!?