Szia! Én úgy tudom, hogy az épületgépészek azért nem félnek a rézcsöves technika ivóvíz területen történő felhasználásától, mert ha oldódik is kis mértékben a réz az ivóvízben (különböző nemkivánatos körülmények egybeesése okán), szervezetünk a felesleget üríti a vizelettel. Hasonló lehet a helyzet a pálinkás kioldódással kapcsolatban is.
A réz egyébként fontos nyomeleme szervezetünknek. Az is igaz, nem vagyunk arra rászorulva, hogy az ivóvízzel vagy a pálinkával biztosítsuk napi réz nyomelem szükségletünket. Számos mindennapos táplálékunk tartalmaz kellő mennyiségű rezet: pl. a bableves is. Jó étvágyat hozzá, előtte vagy utána egy-egy felessel (nem rezessel). A túl sok réz csak kellemetlen ízt kölcsönöz, az egészségre nem ártalmas. Üdv. W8.
A Folicur Solo tényleg nagyon jó kis szer, még annyit róla, hogy sokféle pálinkafánál alkalmazható. Nemcsak kajszi monília, hanem meggy moníliára, valamint őszibarack levélfodrosodás és alma + körte varasodás ellen is bevált.
Van egy kivétel : a a Golden almára perzselés miatt nem ajánlott.
A réz akkor káros az egészségre -kis túlzással- ha kiskanállal eszed ! A pálinka soha nem tartalmaz egészségre káros mennyiségben rezet ! ... ha mégis, akkor már ehetetlen, kanalazni kel !! ... lásd az előző mondat ! :-))
...nem tagadom, a réz mindíg is a szívem csücske lesz, de azért nekem is tetszik a saválló, pláne szépen "kipitykézve"...egy csomó helyen könnyebb is vele dolgozni...
...már én is spekizek, hogy a külső üst savállóból készülne, de ezt még ki kell dolgozni...
...meg hát azért a réz, csak RÉZ!!!...rengeteg jó tulajdonsága van...
Akkor a megfolyással lehetett a gond, legközelebb már a motorossal permetezem az jobban porlaszt. Egész évre bevásároltam belőle így az ára nem veszélyes, holnap találkozunk atöbbit majd személyesen.
...hali Vinik...ez engem is meglepett, amikor először olvastam, de azóta jó pár neves
főzdét volt alkalmam közelről megnézni, pl. Agárdi-Gyulai-Békési-Szicsek-Brill és kisebbeket is, de akárhogy meresztettem a szemeimet, meg kérdezősködtem olyat egyet sem találtam, ahol az üst belseje + az üstfedő + a sisak és a finomítótorony ne rézből lett
volna...a páracső már ezeknél az újaknál többnyire saválló, de a régebbi hagyományos főzőknél még az is réz...a hűtők is csak az újaknál készülnek savállóból...
...persze tudjuk, hogy a saválló olcsóbb meg kevesebb gondozást igényel, de azért azt gondolom, hogy nem véletlen, hogy a neves magyar, osztrák és német készülékgyártók
azért az üstök belsejét, még most is rézből készítik és nem savállóból...
Az előző tavaszon nekem is megégette a Folicur a barackomat.Idén vettem egy háti motoros permetezőt a 10ml Folicurt 14l vízhez adagoltam.Múlt szombaton permeteztem semmi probléma nem volt.(pedig kicsit be voltam szarva)A hétvégén jön akövetkező adag de most Topast fogok használni az előírt adaggal ezzel még nem volt problémám.
Nagyon résen kell lennem mert az uralkodó szélirány az egész falun keresztül rám fúj és az egy-két fával rendelkezők nem permeteznek.
Hogy egészségre káros mennyiségű réz nincs benne az jó ..-- de nézőpont kérdése az egész - az alkohol ami a pálinka alkotórésze -ártalmas az egészségre ? ha a válaszod -nem -akkor a benne levő kis réz csak ízbeli eltérés (kicsit karcosabb) de ezt is ki lehet szedni belőle utólag :-)
Nálunk a vackor található vadon.Tavaly főztem belőle kb.100kg vackor+20kg boscobak.
Ebből lett kb. 7l 50%-os pálinka.Nagyon ízlett és szeretnék más tipusú vadkörtéből(vagy hasonlóból)is főzni.Vackort már ültettem keresem a többi egyedi ízt adó körtét.Idén talán lesz több időm foglalkozni vele.Helyem van bőven amelyik megtetszik ültetnék is belőle.
Köszönöm szépen a részletes infót, úgy döntök akkor maradok az elképzelésemnél, saválló edény ami dupla falu. Abban van igazság hogy jobb minél vastagabb a rézcső amibe a gőz távozik mivel több aroma jut úgy át?