Keresés

Részletes keresés

vf1 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 67179

Megyek ellenőrizni a helyszínt...

rézműves1 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 67178

...pályinkás jó reggelt...

vf1 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 67177

Pálinkás jóreggelt!

 

Hogyan készítsünk jó pálinkát?

Cefrézési, főzési ismertetők, tanácsok, videók, tesztek a következő linkeken:

 

http://www.snapszmester.try.hu/

 

 http://czidro.eu/wessling/palinka_keszites/ 

 

 Nem reklám!

 

Előzmény: vf1 (66859)
kukac1001 Creative Commons License 2012.03.31 0 0 67176

Elárulod,hogyhol?

Kukac1001

Előzmény: nabiti (67174)
vinik táltos Creative Commons License 2012.03.31 0 0 67175

Egyetértek.

Én is párlatot írtam, nem pálinkát.

 

Előzmény: nabiti (67170)
nabiti Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67174

Megtaláltam.

Előzmény: nabiti (67171)
Wassernyolcas Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67173

Szia! Én úgy tudom, hogy az épületgépészek azért nem félnek a rézcsöves technika ivóvíz területen történő felhasználásától, mert ha oldódik is kis mértékben a réz az ivóvízben (különböző nemkivánatos körülmények egybeesése okán), szervezetünk a felesleget üríti a vizelettel. Hasonló lehet a helyzet a pálinkás kioldódással kapcsolatban is.

A réz egyébként fontos nyomeleme szervezetünknek. Az is igaz, nem vagyunk arra rászorulva, hogy az ivóvízzel vagy a pálinkával biztosítsuk napi réz nyomelem szükségletünket. Számos mindennapos táplálékunk tartalmaz kellő mennyiségű rezet: pl. a bableves is. Jó étvágyat hozzá, előtte vagy utána egy-egy felessel (nem rezessel). A túl sok réz csak kellemetlen ízt kölcsönöz, az egészségre nem ártalmas. Üdv. W8.

Előzmény: vinik táltos (67154)
liptiki Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67172

A Folicur Solo tényleg nagyon jó kis szer, még annyit róla, hogy sokféle pálinkafánál alkalmazható.
Nemcsak kajszi monília, hanem meggy moníliára, valamint őszibarack levélfodrosodás és alma + körte varasodás ellen is bevált.

Van egy kivétel : a a Golden almára perzselés miatt nem ajánlott.

Előzmény: .:.:stalker:.:. (67147)
nabiti Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67171

Ezt hol olvastad pontosan ?

Előzmény: Baracilin (67159)
nabiti Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67170

Ne hidd el !!  ... tiszta savállóban szeszt lehet főzni, rézben ( vagy rezet is tartlmazó savállóban) pálinkát !  ... és a kettő nem ugyan az !!

Előzmény: vinik táltos (67157)
nabiti Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67169

A réz akkor káros az egészségre -kis túlzással- ha kiskanállal eszed ! A pálinka soha nem tartalmaz egészségre káros mennyiségben rezet ! ... ha mégis, akkor már ehetetlen, kanalazni kel !!  ... lásd az előző mondat !  :-))

Előzmény: vinik táltos (67154)
nabiti Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67168

Abban van igazság hogy jobb minél vastagabb a rézcső amibe a gőz távozik mivel több aroma jut úgy át?


... ez konkrétan nem így igaz !!

Előzmény: fürészes (67150)
firekiller Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67167

Hordóban az alma. Cukorfoka(mustfoka) szűk 10, Ph 4,2 .

Előzmény: vf1 (67065)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67166

 

OKÉ! :-)

Előzmény: szentöltvíz (67164)
rézműves1 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67165

...nem tagadom, a réz mindíg is a szívem csücske lesz, de azért nekem is  tetszik a saválló, pláne szépen "kipitykézve"...egy csomó helyen könnyebb is vele dolgozni...

...már én is spekizek, hogy a külső üst savállóból készülne, de ezt még ki kell dolgozni...

...meg hát azért a réz, csak RÉZ!!!...rengeteg jó tulajdonsága van...


Előzmény: norris53 (67162)
szentöltvíz Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67164

 

Szia Stalker !

 

Akkor a megfolyással lehetett a gond, legközelebb már a motorossal permetezem az jobban porlaszt. Egész évre bevásároltam belőle így az ára nem veszélyes, holnap találkozunk atöbbit majd személyesen.

 

Üdvözlégy !

Előzmény: .:.:stalker:.:. (67147)
.:.:stalker:.:. Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67163

 

Üdv!

 

Írtam mailt a Börzével kapcsolatban!

Előzmény: vf1 (67137)
norris53 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67162

:-)))

Ugye nem a réz iránti vonzódás beszél belőled ?   :-))

Azért az hogy mit miből gyártanak nem mindíg tükrözi azt hogy mi is lenne az optimális !!

(ha csak az autóipart ) nézed nem biztos hogy 0,5mm lemezből készülne a karos....... :-)

Előzmény: rézműves1 (67161)
rézműves1 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67161

...hali Vinik...ez engem is meglepett, amikor először olvastam, de azóta jó pár neves

főzdét volt alkalmam közelről megnézni, pl. Agárdi-Gyulai-Békési-Szicsek-Brill és kisebbeket is, de akárhogy meresztettem a szemeimet, meg kérdezősködtem olyat egyet sem találtam, ahol az üst belseje + az üstfedő + a sisak és a finomítótorony ne rézből lett

volna...a páracső már ezeknél az újaknál többnyire saválló, de a régebbi hagyományos főzőknél még az is réz...a hűtők is csak az újaknál készülnek savállóból...

...persze tudjuk, hogy a saválló olcsóbb meg kevesebb gondozást igényel, de azért azt gondolom, hogy nem véletlen, hogy a neves magyar, osztrák és német készülékgyártók

azért az üstök belsejét, még most is rézből készítik és nem savállóból...

 

 

 


Előzmény: vinik táltos (67157)
templomhegyi Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67160

hali urak

a másik meg a borsozó:))

a BÖRZÉSEKNEK jó mulatást kivánok,sajnálatos módon csak nem sikerült szabaddá tenni magam

Előzmény: Baracilin (67159)
Baracilin Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67159

A vadkörtének több fajtája van, az egyik a sózó.

Előzmény: kukac1001 (67155)
kukac1001 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67158

Az előző tavaszon nekem is megégette a Folicur a barackomat.Idén vettem egy háti motoros permetezőt a 10ml Folicurt 14l vízhez adagoltam.Múlt szombaton permeteztem semmi probléma nem volt.(pedig kicsit be voltam szarva)A hétvégén jön akövetkező adag de most Topast fogok használni az előírt adaggal ezzel még nem volt problémám.

Nagyon résen kell lennem mert az uralkodó szélirány az egész falun keresztül rám fúj és az egy-két fával rendelkezők nem permeteznek.

Üdv.Kukac1001

Előzmény: .:.:stalker:.:. (67147)
vinik táltos Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67157

Értem én, csak az lepett meg, hogy egy szaktekintély ilyet ír.

Gondolom, hogy ez az új hullám, mint a borászatban.

Lassan a borokban több lesz a vegyszer, mint a szőlő.

Persze elhiszem, hogy teljes egészében savállóból készült berendezéssel is lehet jó párlatot készíteni, de az már nem a hagyományos kisüsti.

 

Előzmény: norris53 (67156)
norris53 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67156

Ne agyalj ezen :-))

Hogy egészségre káros mennyiségű réz nincs benne az jó ..-- de nézőpont kérdése az egész - az alkohol ami a pálinka alkotórésze -ártalmas az egészségre ? ha a válaszod -nem -akkor a benne levő kis réz csak ízbeli eltérés (kicsit karcosabb) de ezt is ki lehet szedni belőle utólag :-)

Előzmény: vinik táltos (67154)
kukac1001 Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67155

Szia!

Nálunk a vackor található vadon.Tavaly főztem belőle kb.100kg vackor+20kg boscobak.

Ebből lett kb. 7l 50%-os pálinka.Nagyon ízlett és szeretnék más tipusú vadkörtéből(vagy hasonlóból)is főzni.Vackort már ültettem keresem a többi egyedi ízt adó körtét.Idén talán lesz több időm foglalkozni vele.Helyem van bőven amelyik megtetszik ültetnék is belőle.

Szeretem sokszínüseget a pálinkában is.

Kukac1001

Előzmény: Baracilin (67115)
vinik táltos Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67154

No de rengeteg főzde üzemel tiszta vörösréz berendezéssel, (az enyém is az) és itt sok fórumtársunk is arra esküszik.

Az én laboeredményem alapján a minta nem tartalmazott egészségra káros mennyiségben rezet.

Most nem az íze miatt kérdezem, hanem egészségügyi szempontból.

barkócza Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67153

Már régóta tervezem, hogy össze kéne rakni egy kis polarográfiás cuccot, és megnézni a rezet a pálinkáimban. Eldöntené a kérdést.

Előzmény: Miklós1 (67148)
barkócza Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67152

Echt.

Előzmény: vinik táltos (67151)
vinik táltos Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67151

Mint nem túl gyakorlott szeszfőző, az a kérdésem, hogy Panyikné a "hűtő" alatt azt a spirált értette, amely a hűtővízben tekereg?

 

fürészes Creative Commons License 2012.03.30 0 0 67150

 

Köszönöm szépen a részletes infót, úgy döntök akkor maradok az elképzelésemnél, saválló edény ami dupla falu. Abban van igazság hogy jobb minél vastagabb a rézcső amibe a gőz távozik mivel több aroma jut úgy át?

Előzmény: Miklós1 (67148)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!