Keresés

Részletes keresés

nixon70 Creative Commons License 2012.03.24 0 0 135

Hajdu-Biharban is van-volt rendkívüli leolvasás.

Nálunk is voltak a DSO kérésére,nem elszámolás,csak a fogyasztás alakulása miatt néztek egy-egy utcát.

Előzmény: nyikita.hu (134)
nyikita.hu Creative Commons License 2012.03.23 0 0 134

...egy kis adalék a lenti történethez:

 

Tegnap találtam a postaládámban egy "cetlit" miszerint, rendkívüli gázóra-leolvasást kísérltek meg, de nem voltam otthon, (...ez már csak ilyen, az ember "néha" dolgozik, így nincs otthon napközben...) ezért időpont egyeztetést kérnek.

 

Most "hangosan" gondolkodom:
1. Még soha nem volt rendkívüli leolvasás.
2. Néhány napja írogatok a fórumokon egy - nem szokványos - történetet.
3. Vajon olvassák-e a TGÁZ-osok a fórumokat?
Szerintem ez csak véletlen, hogy most van ez a rendkívüli helyzet...

 

Biztos ami biztos, felkészülten és - természetesen - udvariasan fogom várni a leolvasót!

 

(Vajon hívjam az ügyvédemet tanunak, mert pár hónap múlva megint mehetünk "szakértői" vizsgálatra?)

Előzmény: nyikita.hu (125)
Alpaka2 Creative Commons License 2012.03.23 0 0 133

Az utóbbi időben több újságcikk is megjelent a Kelet-Magyarország nevű napilapban, melynek a témája a TIGÁZ, azaz a Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt., illetve a Tigáz Dso Kft. tömeges és vitatott ellenőrzése, valamint kötbérezési gyakorlata.

 

Akit érdekelnek a cikkek az jelezze a scriptor@citromail.hu címen

 

 Az újság címek:

 **A TIGÁZ esetében nincs védelemhez való jog akire rányomja a "skarlát betűt" az bűnös.**

Kelet-vitát rendezünk a gázfogyasztási gondokról

Egy szék (a TIGÁZÉ) üresen maradt.

Az üres szék üzenete

Egy egész utca "lopja a gázt".

Panaszok, csekkek, vádak

Gázos ügyek a vita középpontjában

Kismamák is érintettek (a Tigáz ügyben)

A TIGÁZ távol maradt a Kelet-vitától

 

 

 http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158895

http://www.torokbalintiujsag.hu/archivum/2010-januar/341-truekkoes-tigaz


http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/tigaz-karosultak-neveben-interpellalt-a-kepviselo-432556

Tigáz-károsultak nevében interpellált a képviselő
2012. március 13. 13:28 Szoljon.hu

http://www.facebook.com/pages/Trükkös-szolgáltatók/216564308406988

http://www.facebook.com/pages/Trükkös-szolgáltatók/216564308406988#!/Megoldasok.Magazinja

Lapunk egyik nemrégiben megjelent cikkére hivatkozva interpellált hétfőn Pócs János, megyénk országgyűlési képviselője a Parlamentben

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/hajszaritoval-melegitette-a-levest-mert-leszereltek-a-gazorajat-427019

Ahttp://www.pertarskereso.hu/panaszok/merooramagnesezessel-vadolnak/ernest1978 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 132

Szia,szeretnék egy kis segítséget ,privátban .e mail címem ernest1978@freemail.hu

Előzmény: payagyerek (105)
Alex Raps Creative Commons License 2012.03.21 0 0 131

Itt a környékünkön a minap cserélték le sorban ezeket a gázórákat, de már nem volt jellemző az a fajta gonoszkodás, amelyről elhíresült mostanában a TIGÁZ. A csóka nem szólt semmit a videó láttán, mondhatni természetesnek vette hogy veszem (full HD-ban :D) a történéseket. Amúgy az utcából mindenki videózott. :))) Nem készült külön jegyzőkönyv és nem került plomba a dobozra és a kávét sem fogadta el, pedig tényleg szívesen kínáltam. Udvarias volt és a tekintélyes túlsúlya ellenére még gyors is.

nyikita.hu Creative Commons License 2012.03.19 0 0 130

Én a helyedben nem törődnék sem a meghatalmazással, sem a telefonnal, hiszen beszéltél a Tigáz-zal és ők mondták, hogy a csere 2014-ben lesz aktuális.

Szerintem - a leírtak alapján - ez egy kísérlet lehetett gázóra vizsgálatra. (állítólag "jutalmat" kapnak, ha lelepleznek valakit)

 

Ha elolvasod az előző hozzászólásomat láthatod, hogy nálunk is trükkösen jutottak be és végül ügyvéd kellett, hogy tisztázhassam magam az alaptalan vádak alól.

Előzmény: Nikkie01 (129)
Nikkie01 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 129

Tanácsotokat kérném. Ma de-t voltak nálunk, hogy lecseréljék az órát, nem engedtem be az illetőt, mivel itthonról dolgozom és nem lett volna időm, hogy ott legyek (ráadásul a szüleim nevén van az óra, akik dolgoztak de-t)

Hagyott itt 1 papírt, hogy időpontegyeztetés miatt hívjunk 1 telefonszámot, és jönnek amikor nekik is jó vagy töltsük ki a meghatalmazást a lap alján.......

Később felhívtam a TIGÁZ-t hogy ugyanmár rákérdezek, hogy tényleg aktuális-e a csere.

Azt mondták, hogy majd csak 2014-ben lesz aktuális mivel 2004-ben cserélték le.

Korábban semmilyen értesítést nem kaptunk, hogy jönnének cserélni ...........

Van valami ötlet, hogy mégis mi miatt? Esetleg valakivel történt már hasonló?

 

Alpaka2 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 128

Egy aggályos TIGÁZ jegyzőkönyv.

 

Ezen okmány szerint a tanú: Ky


A TIGÁZ képviselője: BJ

 

Még jó, hogy vállalják a nevüket. :)

 

Hofi Gézát idézve Ky egy jónevű tanú, BJ, pedig egy jónevű gázszerelő.


A jegyzőkönyv itt tekinthető meg:

 

http://www.miabonyunk.hu/cikkek/2012/01/12/X_Aktak,_azaz_az_eredeti_jegyzokonyvek

Alpaka2 Creative Commons License 2012.03.19 0 0 127

**Sz.Sz.B. Megye napilapja a  a Kelet-Magyarország 2012.03.13-án, Nyíregyházán vitát rendezett a TIGÁZ tömeges visszaéléseiről.

A TIGÁZ képviselői természetesen nem jelentek meg.

Ők csak rágalmazni szeretnek....


 http://www.szon.hu/kelet-vita-a-tigaz-rol/1930528

Kelet-vita a TIGÁZ-ról 2012.03.13.
 
Nyíregyháza – Az elmúlt időszakban olyan sok olvasói panasz érkezett szerkesztőségünkbe a TIGÁZ-zal kapcsolatosan, hogy úgy döntöttünk: Kelet-vitát szervezünk, hogy az érintettek kérdéseit szakemberek válaszolhassák meg.**

 
19:11: Nanszák Viktorné Nyírszőlősről érkezett, s azt mondta, **csak Nyírszőlősön 250 olyan családról tud, akit szabálytalan vételezéssel vádol a TIGÁZ. Nemcsak az idős embereket, de a kismamákat is érint az ügy – mondta. **Aki kisgyereket nevel, nem tudja magára hagyni a gyereket, így a szolgáltató emberei 10-15 percre biztosan magukra maradnak, azt pedig nem lehet bizonyítani, hogy ezen idő alatt bármit is tesznek a gázórával.

 

**Dr. Kalocsai Gábor **azt mondta, senki sem köteles az adott időpontban beengedni a szolgáltató alkalmazottait, aki pedig nem ért egyet a vizsgálat körülményeivel, nem kell, hogy aláírja, illetve jelezheti az általa észlelt furcsaságokat a jegyzőkönyvben.


Horváth Margit arra panaszkodott, hogy amikor egy magas számlát megkérdőjelezett, aközben kapcsolták ki nála a gázt, miközben levelet kapott arról, hogy az ügy kivizsgálása folyamatban van. Később jóváírtak számára 60 ezer forintot, ám a kikapcsolás és a visszakapcsolás díja ezt meghaladja, így azóta is ki van nála kapcsolva a gáz. Szilágyi Miklós amikor megkapta az 540 ezer forintról szóló csekket, kérte a szolgáltatás szüneteltetését. Ezt a TIGÁZ nem fogadta el. **Demcsák Bertalan azt mondta**, szerinte mindenki, aki itt ül a teremben, ártatlan. **Hülyének néznek bennünket** – mondta.

 

18:45: A meghívott vendégeket követően a vitán megjelent panaszosoké a szó. Boró Orsolya arra hívta fel a figyelmet, hogy megválaszolt panaszlevél hiányában időlegesen le lehet állítani a kikapcsolást, ám ezt sokan nem tudják.

 

Ferkó Miklós elmondta: másfél éves tortúra után megegyezett a TIGÁZ-zal, és nem fizetett. 580 ezer forintot kellett volna fizetnie, bírósághoz fordult. A pénzért újraélesztő készüléket vett a mentőállomás részére, s azt tanácsolja, a TIGÁZ olyan órát szereljen fel, amit nem lehet befolyásolni. Vasvári Árpád azt kérdezte, milyen jogszabály alapján vihetik el úgy az órát, hogy a tulajdonos nem tudja, hová és hogyan kerül? 

 

 

18:22: **Dr. Németh Árpád ügyvéd **azt mondta, a problémák az óra levételével kezdődnek: az esetek 50 százalékánál az ügyfelek ilyenkor nincsenek is jelen, holott ez kötelező lenne. A másik gond, hogy a mágnesezettség a helyszínen sohasem derül ki, a TIGÁZ alkalmazottjai soha nem adnak felvilágosítást a vizsgálatról. Ugyancsak gond, hogy a tulajdonosnak tudnia kellene, hogy amíg nincs náluk az óra, hogyan tárolják, ki fér hozzá, milyen külső hatások érik. A vizsgálatba a fogyasztót be kell vonni, ám ez szinte soha nem történik meg. Nem ritka eset, hogy a szakértői véleményekből kiderül: a szakértő magát az órát sem látta, úgy állapított meg szabálytalan vételezést.

** A saját ügyeiben még soha nem kapott konkrét kérdésekre konkrét válaszokat, szinte mindig ugyanazt a sablont küldi el a szolgáltató. A TIGÁZ nem biztosít lehetőséget a párbeszédre, panaszbeadványra sem válaszolnak – mondta dr. Németh Árpád. **

**Veress Zoltán a jogvédelemmel foglalkozó D.A.S Jogvédelmi Biztosító Zrt. képviselője arról beszélt, **ha perre kerül a sor, annak komoly költségei vannak.

 **Újfehértón egy egész utcát vádolja szabálytalan vételezéssel a TIGÁZ**, ami több, mint hihető – mondta.

 

**Szerinte a hatalmukkal visszaélő szolgáltatókkal, bankokkal szemben csak közös erővel lehet fellépni.**

 

**Csapó István fogyasztóvédelmi felügyelő elmondta**: a felügyelőségnek a hozzájuk érkező panaszokat az Energiahivatalhoz kell továbbítani – ez a törvény.

 Az utóbbi másfél évben szaporodtak meg a szabálytalan vételezéssel kapcsolatos ügyek – tavaly az ügyek egyharmada volt ilyen.

 

17:54: **A jogszabály a kötbér kiszabása esetén az arányosság elvét és az okozott kár mértékét kellene, hogy figyelembe vegye, a TIGÁZ ezzel szemben egységes bírságot szab ki: 540 ezer forintot. Azért szabnak ki ekkora mértékű bírságot, hogy megbüntessék a szerintük gázt lopókat, illetve hogy elrettentsenek mindenki mást.

A TIGÁZ nem büntetőbíróság, így a hatályos jogszabályok szerint nem is szabhatna ki büntetést, mégis ezt teszi.

 

Dr. Kalocsai Gábor azt mondta, **akit úgy érzi, hogy méltánytalanul jártak el vele szemben, hogy forduljanak bírósághoz. Ez esetben kérjék, hogy a bíróság mondja ki, hogy nem történt szabálytalan vételezés, azaz nem történt szerződésszegés. Ez esetben a TIGÁZ-nak kell bizonyítania, hogy amit állít, az valós.

A bíróságnak azt kell megállapítania, hogy nem történt szabálytalan vételezés. Ha nem állapítja meg, kérhető a büntetés mérséklése, amit az alapján szabnak ki, hogy mekkora kár keletkezett. 
 
17:45: A jogszabály a kötbér kiszabása esetén az arányosság elvét és az okozott kár mértékét kellene, hogy figyelembe vegye, a TIGÁZ ezzel szemben egységes bírságot szab ki: 540 ezer forintot. Azért szabnak ki ekkora mértékű bírságot, hogy megbüntessék a szerintük gázt lopókat, illetve hogy elrettentsenek mindneki mást. A TIGÁZ nem büntetőbíróság, így a hatályos jogszabályok szerint nem is szabhatna ki büntetést, mégis ezt teszi.


17:37: **Lapunk főszerkesztő-helyettese, Nyéki Zsolt köszöntötte a meghívott vendégeket és az érdeklődőket. Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd, Csapó István fogyasztóvédelmi felügyelő, dr. Németh Árpád ügyvéd és Veress Zoltán, jogvédő. A listából kiderül: a TIGÁZ Zrt. nem képviselteti magát a vitán **-  amikor ezzel szembesültek a jelenlévők, felháborodásuknak adtak hangot, többen azt kérdezték, ez esetben az állampolgári jogok nem sérülnek-e?

Nyéki Zsolt, mint a vita moderátora az olvasóink által beküldött panaszok közül olvasott fel néhényat, s felsorolta azokat a problémákat, melyekkel a panaszosok küzdenek: a TIGÁZ azzal vádolja az embereket, hogy mágnesezik az órát, kvázi lopják a gázt.


**Dr. Kalocsai Gábor egyéni ügyvéd **elmondta: nagyon sok esetben az a gond, hogy egy-egy helyen megjelennek a szerelők, hogy megvizsgálják a gázórát. Valamilyen indokkal elküldik a tulajdonost, amikor a tulajdonos visszatér, közlik vele, hogy karcolás van a gázórán, s azt bedobozolják, majd elviszik. A gázóra vizsgálatát Debrecenben vagy Miskolcon végzik nagyítóval, így a legapróbb karcolásokat (filctollnyomot is pl.) észreveszik. Ezt követően az órát egy kontrollórához kötik, hogy megállapítsák, pontosan mér-e az óra.

 

Ezt a plomba vizsgálata követi, majd egy polarizációs fóliával ellenőrzik, hogy az órát mágnesezték-e. A gázban is lehetnek olyan ionok, melyek hasonlóképpen viselkednek, ám a vizsgálatot végzők ezt nem veszik figyelembe.

 Ezután az órát szétcsavarozzák, kiveszik a membránházat, s azt is alaposan megvizsgálják. Akár ha színváltozást is tapasztalnak, már azt állapítják meg: a fogyasztó csalt. Holott az elváltozást akár a nagy hideg is okozhatja, vagy az, hogy vasreszelék kerül a rendszerbe, de az is előfordulhat, hogy ez a normál működés közben történik. A tragédia az, hogy a szolgáltatónak nem kell bizonyítani, hogy akár egy köbcenti gázt is szabálytalanul vételezett a fogyasztó, ha azt állapítják meg, hogy az órát méretlen gáz vételezésére alakították át, már kötbért szabhatnak ki.

17:06: **Néhány vendégünk már áll a sorok mentén, annyira sokan jöttünk össze a TIGÁZ kapcsán rendezett Kelet-vitán.**
________________________________________
16:58: Még van pár perc a kezdésig, de **már teljesen megtelt a Kölyökvár nagyterme, olyan sok az érdeklődő, hogy pótszékeket kell betenni a terembe.**

________________________________________
**A vita, mely 17 órakor a Kölyökvárban kezdődik, nem is lehetne aktuálisabb, hiszen hétfőn még az Orsszággyűlésben is szó esett a szolgáltató cégről: az egyik képviselő azt mondta, hogy a TIGÁZ „pénzbehajtó módjára” csap le a fogyasztókra.
A Kelet-vitáről élőben tudósítjuk olvasóinkat.


http://www.szon.hu/kelet-vita-a-tigaz-rol/1930528**

 

Alpaka2 Creative Commons License 2012.03.14 0 0 126

**A Kótaj polgármestere szerint TIGÁZ az ellenőrzési jogosultságát bosszúra használja, mivel a település szolgáltatót váltott:

 

http://ingatlanmenedzser.hu/penzugyek/2011/10/22/Bosszubol_tulszamlaz_a_Tigaz_Kotajon_BN039Z

Folytatása itt:


http://www.szon.hu/felszinre-kerultek-a-problemak/1749426

 

A TIGÁZ az ellenőrzési jogosultságát bosszúra használja, mert a település szolgáltatót váltott Az M1  TV híradó részlet itt tekinthető meg:

 

http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/10/22/20/Tomegesen_cserelik_a_gazorakat_Kotajon.aspx

 

És Száraz Gábor Tigáz szóvivő szerint Ők mindíg jogszerűen járnak el.

Szerintem a fent leírt és bemutatott eljárás  inkább a a jog nem rendeltetésszerű használata fogalomkörébe tartozik. **

nyikita.hu Creative Commons License 2012.03.13 0 0 125

Megosztanám a Tigáz-os történetemet, talán mások is okulhatnek belóle vagy segítségükre lehet!(Szerencsére nekem már megoldódott az ügyem.)

 

Küldtek egy levelet a Tigáz-tól, hogy kedden délelőtt jönnek cserélni az órát. Szabadságot vettem ki miattuk, de nem jöttek!
Másnap, - amikor vidéken voltam - beállítottak és a gyerekkel - aki a nyári szünet miatt otthon volt - írattattak alá rengeteg papírt. A gázórát egy leragasztott papírdobozban vitték el, amit a ragasztócsíkon szintén aláírattattak vele!
Meg is kérdezte, hogy ezeket miért írja alá. Az volt a válasz, hogy csak az ilyenkor szokásos formaság, de ne izguljon, minden rendben van. Persze volt közte egy papír, amin be volt x-elve, hogy sérült a plomba. Amikor haza értem és részletesen megismertem a sztorit - bár furcsáltam -, de nem törődtem vele, hiszen senki nem nyúlt az órához és a szerelők is úgy fogalmaztak, hogy olyan mintha megsérült volna, ezért viszik be megvizsgálni. Szívük joga - gondoltam.

 

Hónapok múlva jött a levél, hogy feljelentenek gázóra rongálásért és szabálytalan vételezésért, de előtte x napon, pontban 10-kor megnézhetem, ahogy szétszerelik az órát. Valamint ha gondolom, köthetünk egyezséget és ha kifizetem az általuk gondolt kárukat, eltekintenek a jogi ügytől! (Budapest környékén lakom, így Gödöllóre kellett mennem, oda-vissza kb. 80 km!)

 

Rögtön ügyvéddel mentem oda.
Az ügyvédem ( lorinczugyved.p8.hu ) feltett néhány kérdést és kérte, hogy a szerelőket is hívják be - akik persze nem voltak elérhetők -, majd jelezte, hogy feljelentést fogunk tenni a szerelők eljárása miatt. - Mivel régebben közműcégnél volt jogtanácsos, így pontosan tudta, hol kell megfogni őket.
Teljesen megváltozott a hangnem. A Tigáz szakértői gyorsan megnézték a plombát, majd közölték, hogy valami tévedés történt, hibátlan a plomba, felejtsük el a történteket. Érdekes volt látni a stílusváltást.

Szerencsére megúsztam a 0,5 milliós büntetést, de ehhez némi szerencse és az ügyvéd határozott fellépése kellett!

 

Javaslataim:

- Felkészületlen családtagok ne engedjék a Tigáz-osokat az óra közelébe!
- Tartsuk szemmel a szerelőket. (Az sem baj, ha tanu is van.)

- Ha alaptalan a gyanúsítás ne írjunk alá semmit, főleg ne a dobozt!
- Keressünk egy jó ügyvédet! (Az ügyvédi munkadíjat és egyéb költségeket is vissza lehet perelni!!! ...bár nálam az - lustaságból - egyenlőre elmaradt, de még van rá lehetőségem.)

 

Alpaka2 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 124

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/tigaz-karosultak-neveben-interpellalt-a-kepviselo-432556

Tigáz-károsultak nevében interpellált a képviselő

2012. március 13. 13:28 Szoljon.hu

 

Lapunk egyik nemrégiben megjelent cikkére hivatkozva interpellált hétfőn Pócs János, megyénk országgyűlési képviselője a Parlamentben

 

A Tigáz szakemberei pénzbehajtók módjára csapnak le a lakosságra és azzal vádolják az ártatlan fogyasztókat, hogy a gázórát „mágnesezve” manipulálják és szerintük így lopják a gázt... a kiszolgáltatott lakosság joggal érzi úgy, hogy a monopolhelyzetben lévő szolgáltató, a kormány által a fogyasztók érdekében meghozott intézkedéseket többszörösen, sokszor kétséges eszközökkel veri le a fogyasztókon — mondta.


A képviselő mindezek jegyében feltette a kérdést, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság el tud-e, el fog-e járni a fogyasztók védelmében?

Az interpellációra dr. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszolt, aki maga is elfogadhatatlannak tartja, hogy jóhiszemű fogyasztókat ilyen jellegű anyagi, erkölcsi kár érjen.

 

Mint kifejtette, a jelenlegi helyzetet a nem egyértelmű szabályozás, jogbizonytalanság okozza. Hozzátette: a NEFMI már kezdeményezte a jogszabályok módosítását, így hamarosan a Magyar Energiahivatalhoz kerülhet át az ügyek elbírálása a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól. Pócs János a választ elfogadta.

Alpaka2 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 123

TIGÁZ a kis erőszakos

 

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/hajszaritoval-melegitette-a-levest-mert-leszereltek-a-gazorajat-427019

 

Kétségbeesve kereste fel szerkesztőségünket az abonyi Kiss Andrea. Könnyek között mesélte el, nem elég, hogy a téli időszakban havi közel ötvenezer forintot fizet ki a gázszámlára, ami a fizetésének a felét elviszi, de a Tigáz szakemberei a napokban elvitték a gázóráját, mert azt állították gyanús jelek vannak rajta. Szerkesztőségünkbe egyébként a napokban több hasonló panasz is érkezett.

 

Ez év január 11-én elmentem dolgozni otthonról és háromnegyed tizenkettő körül csörgött a mobilom, hogy ott állnak a házam előtt a Tigáz szakemberei és egy matricát szeretnének felragasztani a gázórámra — kezdte történetét Kiss Andrea. — Mivel dolgoztam és nem tudtam hazamenni, jóhiszeműen azt mondtam, hogy kérjék meg a szomszédomat, akinek van kapukulcsa hozzám, hogy engedje be őket. Leraktam a telefont és nyugodtan dolgoztam tovább. Dél előtt öt perccel ismét csörgött a telefonom. A tigázosok voltak, hogy van egy kis gondjuk, mert a plombám karcos és az órám is össze van csikargatva.

 

Erre nagyon ideges lettem — idézte fel emlékeit Andrea, aki ekkorra már a könnyeivel küszködött. — Közöltem velük, hogy nem vihetik a kapun kívülre a gázórámat, de csak annyit mondtak, mivel az óra a Tigázé, ők akkor is elviszik az órát, ha beleegyezek, ha nem.


Andrea hiába hadakozott, öt perc alatt leszerelték, majd feltettek egy újat.

  Kiss Andrea képünkön mutatja, hogy minden számlát becsületesen fizetett


— Gondolják, hogy ha meg lenne buherálva az óra, akkor havi közel ötvenezer forintot kifizetnék — fakadt ki Andrea.


A hölgy elmondta, jelenleg a szakértői vizsgálatra vár, amitől nagyon tart, hisz szerinte addig még akár fel is bonthatják a bedobozolt óráját.


A dobozra csak egy KY aláírás került, de semmi pecsét és senki másnak az aláírása. Ráadásul a papíron, a tanúknál csak egy monogram volt feltüntetve, de se személyigazolvány-szám, se lakcím nem szerepelt alatta. S csak egyetlen tanú volt, az is a másik tigázos férfi.

 

 Emellett pedig igazolványt sem mutattak a szakemberek, s levelet sem kaptam arról, hogy jönnének ellenőrizni.

Az ilyen ügyekben a kisember tehetetlen, hiszen sokaknak nincs ügyvédre pénzük — vélekedett Andrea. — Rettegek, hogy két hónap múlva a szakértői vélemény után esetleg ki kell fizetnem — jogtalanul — az ötszázezer forintos bírságot. Pedig egyedül élek és már csak egy szobát fűtök, abban is tizennyolc fok van. Azért dolgozom, hogy tudjam fizetni a gázszámlát. Semmire nem marad a hónap végén — zárta szavait kétségbeesetten Andrea.

 

http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/kozelet/hajszaritoval-melegitette-a-levest-mert-leszereltek-a-gazorajat-427019

Lásd még:

http://www.miabonyunk.hu/cikkek/2012/02/17/Mire_figyelj,_ha_jon_a_TIGAZ

 

Alpaka2 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 122

A http://www.pertarskereso.hu/panaszok/merooramagnesezessel-vadolnak/  honlap utolsó bejegyzése szerint: 

 

Ma már a Parlament is foglalkozott az interpellációk keretében a szolgáltatók, – ezen belül is kiemelten a TIGÁZ -, gázmérő leszereléssel kapcsolatos, nem különösebben fogyasztóbarát gyakorlatával.

DMA:
2012. március 12. 13:45

Alpaka2 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 121

A TIGÁZ ellenőrzési és kötbérezési gyakorlatával foglalkozott a napokban, 2012.03.07-én az RTL Házon kívül című műsora, amely itt nézhető meg:http://www.rtlklub.hu/musorok/hazonkivul/videok/161119

(RTL Házon kívül 2012. 03.07.)


Az érdeklődők számára javasolt megnézni a többi riportot és újságcikket is.

Az alábbi weblapon egy gyakorló ügyvéd osztja meg a tapasztalatait és aggályait a szolgáltatónál lefolytatott "szakértői" vizsgálattal kapcsolatban.http://www.miabonyunk.hu/cikkek/2012/03/07/Elkepeszto_ugyvedi_tapasztalat_TIGAZ_ugybenA következő linken egy olyan esetről olvashatnak, ahol a panaszos a rendőrséghez fordulva mentesült a szolgáltató rágalmazásából adódó kötbérkövetelés alól.

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2012/01/30/%28ti%29gazos-ugyek/

Hiába no, szenvedélyük a rágalmazás.

Ezt támasztják alá a következő cikkek és TV riportok:

2011-ben az esetek 40 százalékában a TIGÁZ alaptalanul gyanúsított meg fogyasztókat gázlopással!!! A cikket itt olvashatják:

http://hvg.hu/itthon/20111104_tigaz_gazlopas_szerelok

Tigáz ügyben megszólalt Magyar Energia Hivatal szóvivője is. A riport itt tekinthető meg:

http://videotar.mtv.hu/?k=tig%C3%A1z

Szintén a TIGÁZ volt a téma a HÍR TV Panaszkönyv c. műsorában. Ez már egy hosszabb riport.
Újabb kötbéres adás (Panaszkönyv). Gázszolgáltató- kontra kisfogyasztó! Most a TIGÁZ van műsoron. (11:40-től) Mágnesezés, rongálás, lopásvád..
a  RIPORT Itt nézhető meg a 12. perctől:

http://mno.hu/?v=51100


A Magyar Energia Hivatal a panaszosok 52,7%-nak adott igazat a TIGÁZ-zal szemben 2011-ben. Fontos megjegyezni, hogy a szabályozó hatóság –bár a hatályos polgári törvénykönyvünk védi a jó hírnévhez való jogot- a multinacionális szolgáltatót mégsem szankcionálja (bírságolja) azért, mert az megalapozatlanul rágalmazza meg a fogyasztóinak több, mint a felét. A cikk itt olvasható, illetve egy ezzel kapcsolatos riport itt nézhető meg:

http://fn.hir24.hu/gazdasag/2012/01/30/%28ti%29gazos-ugyek/

http://videotar.mtv.hu/?k=tig%C3%A1z

Alpaka2 Creative Commons License 2012.03.12 0 0 120

Egy TIGÁZ ügyben járatos ügyvéd elérhetősége a keleti régióban


Dr. Kalocsai Gábor (egyéni ügyvéd)  §
 
 
Cím: 4432 Nyírszőlős Izabella köz 65.
   
Tel:  (42) 470-065
Fax:  (42) 470-065
Mobil: (20) 939-1809
 

gmkiev Creative Commons License 2012.03.09 0 0 119

Egyetértek!

Előzmény: majdnemsz (118)
majdnemsz Creative Commons License 2012.03.09 0 0 118

Meggyőztél!

Mármint arról, hogy az a típusú ember vagy, aki csak mondja a magáét, és még csak meg sem hallja, hogy mások egészen másról beszélnek. Bizonyosságá vált, nem egy csapatban játszunk...

Részemről ennyi. Nem fektetek több energiát a felvilágosításodba.

Előzmény: gmkiev (117)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.09 0 0 117

Csak hogy értsd is amit olvasol!

Még ma is a FŐGÁZ Bp.-i területén külsős ügyeletes készülékszerelő vagyok. Mikor három esztendeje áttértem a pellet fűtésre, és az órát mi havonta beolvastuk, a második diktálás után már jöttek is a "kollégák"!

Persze kérdésemre mi ez a VIP vizsga? A válaszuk az volt, hogy most került rám a sor. No ezen aztán jót röhögtünk, mivel az ott lévők mind tudtuk, hohgy a fogyasztás drasztikus csökkenését dobta VIP listára a száítógép. Ők végezték a munkájukat én meg hagytam.

Más. Kemence községben a Tigázhoz tartozom. Jöttek órát cserélni. Még ők ajánloták fel a péntek du.-i cserét, hogy ne legyen kényelmetlen.

Kérdésemre, hogy zárt szállító dobozt hozott e a szaki, csak mosolygott.

Továbbra is nagyon sajnálom azokat akiket ilyen méltatlan helyzetbe hoztak(nak) de ennek mint tudjuk a fogyasztói együttműködés a legjobb ellenszere. Nem szomszéd, nem gyerek, szülő megbízása. Mellesleg ha nem jöttek a kiértesített napon, akkor bátran kérheti bárki egy mindkét félnek kellemes időpont megadását.

 

 

És így is lehet!

 

 

Csak nagyon kell hinni benne!

Előzmény: majdnemsz (114)
Blue_Sky_007 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 116

Az ellenőrzést a Tigáz-DSO az elosztót üzemeltető cég végzi. Tudtommal. Hozzám akkor jöttek ki, amikor az emfesz bedőlt és menedékesnek a főgázt kaptam és a váltáskor ellenőriztek, pedig ugye közöm nem volt aktuálisan a tigázhoz.

Utána jöttek, hogy menjek hozzájuk vissza ( mert régen ott kezdtem) és beintettem nekik ezek után.

Előzmény: Lajos_78 (115)
Lajos_78 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 115

Sajnos én is Tigáz területen lakom és olvasom ezeket a horror történeteket. A házonkívülben is láttam, hogy milyen primitív módszerekkel rágalmazzák a fogyasztókat.

Ezek szerint bárkit, teljesen vétlen fogyasztót is behúzhatnak a csőbe anyagilag is érdekelt gátlástalan szerelők.

 

Az lenne a kérdésem, hogyan lehet másik fogyasztóhoz átmenni? Akár az EoN is szóba jöhet, mert laktam olyan városban ahol ők voltak és nem voltak ennyire görények.

 

De nem igazán tudom, hogyan működik ez meg hogy lehetséges-e, mert elvileg ez Tigáz terület.

majdnemsz Creative Commons License 2012.03.08 0 0 114

Ebben a fórumban valóban nem a fűtési rendszerekkel foglalkozó szakemberek segítségét szokták kérni. Mert ez a topik nem arról szól.

És ismét figyelmen kívül hagytad a hozzászólásom és az egész topik valódi témáját.

Amiről te beszélsz, az egy másik topik témája. Ott érdeklődéssel olvassuk, megfogadjuk  a hozzáértő szakemberek tanácsait :)

Előzmény: gmkiev (113)
gmkiev Creative Commons License 2012.03.08 0 0 113

Ilyetén féle reklámra nincs szükségem

Már, mint láthattad, nem igazán foglalkozom gázzal.

De a véleményemet, én is megírhatom és azt tettem.

Mellesleg megjegyzem, hogy az egész fórumozósdinak egy nagy közös pontja van a nickekben.

Utálják a szakembereket!

Előzmény: majdnemsz (112)
majdnemsz Creative Commons License 2012.03.08 0 0 112

Ja! Vagy a hozzászólásod egész egyszerűen csak egy kis reklám akart lenni? Most láttam, hogy a nicked mögött van egy link...

Előzmény: gmkiev (108)
majdnemsz Creative Commons License 2012.03.08 0 0 111

Bejelenteni? Kicsoda? Mit? Hova? Ebből egy szót sem értek.

 

Te pedig az egész topicot nem érted szerintem. Egész másról beszélsz, mint Bodóné, mikor a bor árát kérik...

Nem ártana kicsit visszaolvasni, mielőtt hozzászólsz valamihez. A szervizelésnek ehhez semmi köze.

Csupán arra akartam rákérdezni (ezek szerint nem volt elég érthető a megfogalmazásom), hogy akkor is így utasítanád-e a topiktársakat a téma befejezésére, ha te magad, vagy családod is keresztül ment volna már egy ALAPTALAN gyanúsításra épülő "szakértésen"?

 

És igen, képzeld, pont arról van itt szó, hogy meg akarjuk védeni magunkat. Nekem pl. sikerült, és ha bárkinek tudok segíteni ezzel kapcsolatban, akár itt, a fórumon keresztül is, jószívvel megteszem.

Egyébként mit szólnál pl. ahhoz, ha egy boltban meggyanúsítanának, hogy loptál?

Megvédenéd magad, és egy vállrándítással túllépnél a történteken? Nem is sértené az önérzetedet?

Előzmény: gmkiev (108)
Alex Raps Creative Commons License 2012.03.07 0 0 110

Na ja. Csakhogy itt nem a slagos felhasználót szopatják meg, és a bizonyítottan gázzal mókolókat. Az meg már fel sem merül az egységsugarú agyadban, hogyha a Tigáz "alvállakozói*" úgy járnak el, ahogy az igazolhatóan sérti a jogot - mindezt megtámasztva egy kis fogyasztói jogot elhallgatós "itt tessék aláírnivel' -  akkor a Tigáz olyan "kávéért" hajtja be a pénzt amit meg sem ittunk.

 

*a NAV szakembereivel megvizsgáltatnám én azokat a szerződéseket a hozzátartozó számlázásokkal és egyébb mellékletekkel kiegészítve némi olyan áfaellenőrzéssel is, amely végig kíséri magát az értékesítési láncot (ha már slagos).

Előzmény: gmkiev (108)
dr.kago Creative Commons License 2012.03.07 0 0 109

Ide másolom az egyik fórumozó ügyfelem részére írt tanácsaimat, mindenki okulására.

 

Tisztelt ...  úr!

 

Ahogyan Ön leírta, én úgy látom, hogy az Ön története semmiben sem különbözik a többi százakétól, vagy ezrekétől, akik hasonló cipőben járnak.

 

Szokványos a történet: karcos volt a mérőóra háza, (az is lehet, hogy a TIGÁZ emberei saját maguk karcolták össze, amíg ön nem nézett oda) és bemágneseződött a mérőóra háza, (ennek is lehetnek természetes okai).

 

Én úgy tudom, hogy a mérőműszer +  -  6 % -os pontatlansága még olyan mértékű eltérés, ami a hibahatáron belül van, egyébként is, ha a plombák sértetlenek, akkor a TIGÁZ nem tudja bebizonyítani azt, hogy a mérőműszert ön szándékosan megrongálta volna úgy, hogy annak kihatása lett a mérőóra mérési pontosságára.

 

Az Ön történetének leírásából hiányzik az a rész, hogy miután szétfűrészelték a membránházat, annak a lefűrészelt oldala belsején találtak-e olyan berágódásokat, amiket a membrán okoz mozgása közben.

 

A gyakorlat az, hogy ha vannak ilyen berágódásra utaló nyomok, akkor mindenképpen megállapítják a gázóra méretlen gáz vételére alkalmassá tételét, amit szerződésszegésnek tekintenek, és amire hivatkozással kötbért „szabnak” ki.

 

Ha ilyen berágódások véletlenül nincsenek, (az esetek kisebbik hányadában nincsenek,) akkor istenáldotta szerencséje volt az ingatlan tulajdonosának, ahonnan a gázórát leszerelték.

 

Arról még soha, egyetlen szakértőt, és egyetlen TIGÁZ illetékest sem sikerült meggyőzni, hogy ezeknek a berágódásoknak ezernyi más oka is lehet, nem csak a mágnesezés,

(olyannyira, hogy ezek a bemaródások 8-10 év szakadatlan használat, és több tízezer köbméter gáz átáramlása után gyakorlatilag akár természetesnek is tekinthetőek.)

 

Tapasztalatom szerint továbbá arról sem lehet meggyőzni a TIGÁZ-osokat, hogy még ha alkalmaztak is mágnest, az sem megdönthetetlen bizonyíték a méretlen gáz vételezésére.

(Ha ugyanis túl erős mágnest alkalmaznak, és az emiatt magához rántja, nem engedi mozogni a membránt, akkor a gáz keresztüláramlása abban a pillanatban megszűnik. Ha viszont túl gyenge mágnest alkalmaznak, akkor annak meg nincs befolyása a membrán mozgására.)

A büntető eljárási jogban ezt „alkalmatlan kísérlet”-nek nevezik, (mintha valaki papírvágó késsel akarna megölni valakit) ami a törvény megfogalmazása szerint „büntethetőséget kizáró körülmény”, (de mit érdekli a büntető eljárási jog a TIGÁZ-t.)

 

Ha a szakértői vélemény felülvizsgálatát akarja kérni az Energiahivataltól, akkor kérheti egyrészt, hogy ne csak a mérőóra háza mágnesezettségének tényét, hanem a mágnesezettség mértékét is állapítsák meg, mert nyilvánvalóan, ha alkalmaztak volna valóban mágnest, akkor a mágnesezettség mértéke sokkal erősebb lenne annál, mintha csak természetes úton bekövetkezett mágnesezettségről van szó.

 

Kérheti továbbá, hogy fűrészeljék le a membránház másik (tehát a feltételezett mágnes felhelyezésével ellentétes) oldalát is, és ha ott is vannak ilyen berágódási nyomok, arra adjanak magyarázatot. (A túloldalon lévő berágódási nyomokat ugyanis a mágnesezés nem okozhatta, a mágnes ugyanis csak vonzani tudja a membránt, taszítani nem.)

 

Javaslom végezetül, hogy másolja ki a kötbér jogi természetével kapcsolatos korábbi leírásomat innen a fórumból, ( a kötbér nem büntetés, hanem kár átalány, amely egyrészt igazodik a szerződésszegéssel  okozott kár mértékéhez, másrészt pedig a kötbért nem „kiszabni” szokták, mint holmi bírságot, vagy büntetést, hanem alkalmazni” szokták a szerződésszegő féllel szemben.)

 

Mindezeket pedig javaslom, támassza alá a TIGÁZ által oly sokszor emlegetett, a "Földgázellátásról" szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet 1. sz. mellékletének (Földgázelosztási Szabályzat) 18.7. b.) pontjában foglaltakkal, amely rendelkezést viszont a TIGÁZ mélyen elhallgatja, még sohasem hivatkozott rá. )

 

E rendelkezés szerint ugyanis:

 

„b) a 18.4. pont b)–f) pontjai esetére kötbér, amelynek mértékét a földgázelosztó üzletszabályzatában arányosan, a fokozatosság elvét figyelembe véve kell megállapítani úgy, hogy a felsorolt jogsértések súlyát és a szerződésszegéssel a földgázelosztónak okozott joghátrányt is figyelembe kell venni.”

 

(Miután a TIGÁZ által alkalmazott kötbér mértéke egységesen 30 nap, szorozva napi 18.000,- Ft.- összeggel, azaz összesen 540.000,- Ft, így az messze nem felel meg a Földgázelosztási Szabályzat által megkövetelt arányosság, és fokozatosság elvének, valamint pláne nem igazodik a gázszolgáltatónak okozott joghátrány mértékéhez sem.)

 

 Javaslom mindezek után, hogy jelezze a felülvizsgálatot végző hatóság felé azt is, hogy a Földgázelosztási Szabályzat által megkövetelt arányosság, és fokozatosság elve teljes mértékben igazodik a Polgári törvénykönyv 247. §. 1.) bekezdésében foglaltakhoz, amely szerint: „A túlzott mértékű kötbér összegét a bíróság mérsékelheti.”

 

Javaslom végezetül, hogy mindezek után, (vagy mindezekkel párhuzamosan) keresettel forduljon a bírósághoz, és

  • elsődlegesen annak megállapítását kérje, hogy a TIGÁZ-zal szemben semmiféle szerződésszegést nem követett el, (ennek ellenkezőjét a TIGÁZ-nak kellene bizonyítania a Bíróság előtt, a TIGÁZ által készíttetett szakvéleményt azonban a bíróság nem minősítheti perdöntő bizonyítéknak, hiszen az azt készítő szakértőt egyrészt az egyik peres fél rendelte ki,-  és fizette meg - másrészt pedig a TIGÁZ előtt szakvéleményt készítő szakértőt ( nem úgy, mint a bíóság, vagy a nyomozó hatóság előtt szakvéleményt készítő szakértőt ) igazmondási kötelezettség nem terhelte, azaz semmiféle büntetőjogi következmény nem fenyegette egy esetleges hamis szakvélemény adás jogkövetkezményeként  A bíróságnak ilyenkor másik, TIGÁZ-tól független (!) szakértőt kell kirendelnie, aki azonbam a TIGÁZ által szétfűrészelt gázóra roncsaiból már nem sok mindent tud megállapítani.  A bizonyítottság hiánya pedig annak a terhére esik, aki a gázóra méretlen gáz vételezésére alkalmassá tételét állította, vagyis a TIGÁZ-t.
  • Másodlagosan pedig (ha az elsődleges kérelmét a bíróság elutasítaná) kérje a bíróságot a Ptk fent jelzett rendelkezésére utalással a túlzott mértékű kötbér mérséklésére.  Indoklásként adja elő, hogy a TIGÁZ-t az Ön állítólagos mágnesezése miatt nem érhette 540.000,- Ft összegű kár, hiszen

1.)     a mérőműszer plombái sértetlenek voltak, azt tehát senki nem rongálta meg,

2.)     a mérőműszer a mérési hibahatáron belüli pontossággal mérte az Ön által elfogyasztott gáz mennyiségét, így azon keresztül nem történt méretlen gáz vételezése, és

3.)     a mérőműszer megkarcolódása miatt a TIGÁZT nem hogy 540.000,- Ft összegű kár, de valójában egyetlen fillér kár sem érte.

 

Meggyőződésem szerint a TIGÁZ jogsértő gyakorlatát csak az tudná megfékezni, ha tömegesen indítanának ellene pert mindazok, akiket már megkárosított, vagy akiket meg akart károsítani.

 

 

                                                                    Üdvözlettel: Dr. Kalocsai Gábor ügyvéd

gmkiev Creative Commons License 2012.03.07 0 0 108

Szervizes vagyok, negyven esztendeje. Hidd el, láttam egysmást!

Nem kell bejelentenem, mert nincs is hová!

De amikor a fogyasztó azzal szopat órákon keresztül, hogy nem jó valami, oszt csak a kerti slaggal kikerült nyomásmérő hiánya a gond és ezt még garanciában is tudja!!!

Hát azt mondom, igenis vegyék szigorúan!

A kávét is kifizeted a pressoban ha megittad!

Nem neked szól, hanem azoknak akik valóban szajrésok.

Mellesleg ha meggyanúsítanak, akkor ki kell védeni.

Előzmény: majdnemsz (107)
majdnemsz Creative Commons License 2012.03.07 0 0 107

Voltál már a szolgáltató által meggyanúsítottként részese egy ilyen eljárásnak?

Netán valamelyik idős, műszakilag és jogilag is laikus hozzátartozód?

Vagy épp az ellenkező oldalt képviselted?

Előzmény: gmkiev (104)
Alpaka2 Creative Commons License 2012.03.07 0 0 106

Igazad van!  A TIGÁZ-nak be kellene már fejeznie azt, hogy kiszolgáltatott fogyasztók tömegeit rágalmazza meg.  De mivel komoly pénzekről és biztos bevételi forrásról van szó természertesen nem teszi, csak mosolyog magában és élvezi a fogyasztói tehetetlenségét, valamint a közigazgatás impotenciáját.

 

(A szolgáltató és a szakértők hozzáállását rendkívül jól szemlélteti Dr. Kalocsai Gábor összefoglalója, amit ezúton is köszönök.)

Előzmény: gmkiev (104)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!