Argentína 1982-ben megszállta az Egyesült Királysághoz tartozó szigeteket, de több ponton is elszámította magát. A brit hadsereg végül visszafoglalta Falklandot.
Csak kérdés ugyebár, hogy az argentin erők elegendőek-e a Falkland-szigeteken állomásozó brit erők megsemmisítéséhez?
"Thompson szerint a harminc évvel ezelőtti háborúval ellentétben Nagy-Britannia most tengeri úton sem tudna a helyszínre küldeni légi támogató erőt, mivel leszerelte repülőgép-hordozó kapacitását."
Ez igaz. Erre az évtizedre. Utána viszont hadrendbe áll a Queen Elizabeth, fedélzetén az F-35C-kel (legalábbis most úgy néz ki...).
Mondjuk az Ascension szigetéről (légi utántöltő repülőgépek támogatásával) nem lenne lehetetlen Typhoon repülőgépek bevetése, sőt.
én úgy látom, a rakéták 2010-ben már jól teljesítettek. a RIMPAC-on is sikeresek voltak a tesztek. 2011-ben pedig leszedtek már ballisztikus rakétát is vele.
szerintem jó kis hajó, gyakorlatilag az egész ottani légteret védeni tudja.
viszont pillanatnyilag másra nem is jó, nincsen komolyabb hajó elleni és szárazföldi célok elleni fegyverzete, a Tomahawk opciót nem realizálták.
Ezt a Daring osztályt úgy emlegetik, mint a világ legjobb légvédelmi rombolóját. Ehez képest a rakétái tesztje elég felemásra sikerült. Aster néven kell keresni.
A legközelebbi brit repülőtér meg Ascension szigetén, több ezer kilométerre. Ezért írtam, hogy ez megnehezítené a britek dolgát.
Amúgy a tábornok által felvetett Harrier-probléma - ha minden jól megy... - a következő évtized elejére megoldódik, amikor hadrendbe áll az HMS Queen Elizabeth fedélzetén az F-35C-kkel (mert most úgy néz ki, hogy ezt az altípust rendszeresítik a britek).
A 4 Tájfun, és a radar többet ér az egész argentín légierőnél. Ráadásul a Tájfunok szárnyon települtel át Angliából. Mondjuk repülőtér csak 1 van. Bármelyik nuki tengó meg sakkban tartja egész Dél - Amerikát.
Abban igaza van a tábornoknak, hogy a brit haderő a Harrier kivonásával elég kellemetlen helyzetbe került, ugyanis hajófedélzeti harci repülőgépek hiányában egy Falkland-szigetek elleni hadművelet megnehezül.
De én is úgy gondolom, hogyha nehézségek árán is, de sikerülne a briteknek visszafoglalni a szigetcsoportot.
Persze ez az egész erősen hipotetikus, hiszen ahhoz, hogy a briteknél felmerüljön a visszafoglalás, az argentinoknak el kéne foglalni - ami nem egyszerű feladat.
Úgyhogy addig is megy a diplomáciai hadakozás (az argentinok mögé újabban kezdenek felsorakozni a dél-amerikai államok is...).