Be lehet ugy is dugni,de azert celravezetobb jol megcsinali. Amugy en mar elgondolkodnek egy fabia blokkon inkabb mar.sokal ujabbak es jobbak mint a favi,est ezt meg lehet tovabb tuningolni.Egy alap fabia anyi mint egy kozepes tunning favi,es az aruk sem veszes mar.
Köszi szépen a választ! Akkor lesz mit össze szednem hozzá,és szórakozni vele! De megéri szerintem! :) Jó ezeket a dolgokat tudni! Sejtettem hogy nem csak anyiból áll hogy motort ki,favi be indit és röfög! Hejhaj sebaj! :) Majd apránként összeszedem ami kell hozzá! :) Még 1 szer kösz!
Egyszer a jobb oldali motorlabnal kell modositani mert nem paszol a 120as mocilabb a faviblokra teljesen.A fai szivocsonk nem jo mert a faviban csak 10fokal van dontve mig a farosban 30al a moci,igy ferden fog allni a karbi.Rapid csonk vagy egyedi csonk,vagy a favi modositasa vagy esetleg egy kozbetet ami kiegyenesiti a karbi allasat. A fotengely vegeben a kuplungszerkezetnel a kis bronz persej csereje a 20as nyelestengelyel paszolora,vagy csapagy beepitese(tartosabb).Vizszivatyu csereje (nem kotelezo de szebb) mint a favi motorbakosa,termosztathaz 20asera.Olajterno es hozavalo szorbb(nem kotelezo de elonyosebb az alutekno olajhutes miat,es az olajpaca hoza allakitasa.Kuplungtarcsa 190es farosera.
Sziasztok. Még új vagyok közöttetek,és eléggé zöldfülü is,ezért a segítségetekre van szükségem. Skoda 100ast szeretnék venni,amit szeretnék az én izlésem szerint átalakítani, de fontos szempont lenne,hogy műszakin átmenjen a kocsi. Ezért az érdekelne,hogy hivatalosan Favorit motort lehet-e 100asba tenni,és 120as futóművet ha aláteszek,és sárvédőt hozzászélesítek, azt elfogadják-e a vizsgán? Vagy ha nem, akkor másképp hogyan lehetne megoldani??:O Előre is köszi a segítségeteket ;)
Mint Bano is irta el kell donteni hol akarsz te a kiraly leni! Mind a keto nehezen megy.Lampatol lampaig vagy Pest-Berlin autopalya tavon.
En szivesen elviszlek egy kore hogy mi is az a kiss toblet a gyari mocihoz kepest.Igaz nincs nekem se 150-160LE a mociban,de a meglevo csikok is viszonylag jol mozgasak az amugy 930kg (meg hizot) kasznimat.
Ehhez már kell fék- és futóműtuning is. A motorhoz a minimum a fekvőkarbisor, vagy egy jól belőtt K-Jetronic rendszer. A motor kihegyezéséhez én annira azért nem értek, de gondolj, több mint másfélszeresét szeretnéd kihozni a gyári teljesítményének, szerintem rendesen át kell alaktíani, hogy ezt elérd. Élettartamban, használhatóságban és fogyasztában nem lesz éppen felhasználóbarát, cserébe te leszel a lámpától lámpáig tartó sprintek királya ;-) Gondolj csak bele, a gyári 130 RS (igaz 1,3-ból) tudott 130 lóerő körül és az kompromisszummentes célgép (versenyautó) volt...
Mielőtt belefogsz a tuningba - a későbbi csalódás megelőzése érdekében - kéredzkedj be egy ilyen paraméterekkel bíró gépezetbe, esetleg kérd meg a tulajd, hogy adja oda egy körre, hogy érezd milyen kompromisszomakra van szükség egy 120 lóerős Skodamotor használatakor.
Sőt azt javaslom, ha van rá lehetőséged, próbálj ki lehetőleg minnél többféle tuning Skodát, hogy lásd, mennyi erőre van szükséged és mennyi kényelmetlenséget vagy hajlandó elviselni az adott erő érdekében.
Tudtok olyan szerelőt ajánlani, aki töviről hegyire ismeri a Favoritot, Pesten vagy Pest környékén van, nagyon lelkiismeretes és megbízható? Szóval aki mestere a régi Skodáknak. Szeretném átnézetni a kocsit, mert olyan zajokat produkál, aminek a pontos forrását nem találom. Vezérműlánc csere is kéne.
Ez is nagyon tanulságos volt! köszi szépen a sok-sok tapasztalatot. Majd még meglátom mire jutok. Elsőre aszthiszem, megadom a módját. Az 1.4-es fábia motort nem kell olyan vészesen kihegyezni, hogy kiadja a 100-120 lovat (nagyon remélem :( )
Ahogy Árpi is írta, sokfelé el elehet indulni a tuninggal. Éppen ezért először is el kell döntened mire kell a kocsi. Normál hétköznapi használatra nem kell 150-160 Le, amivel ráadásul nehéz normálisan közlekedni, mert dadog, köhög, nehezebben indul, mint a szériaközeli. Sima hétköznapi használatra, meg találkozóra járkálni elég lehet 70-80 löerő is, ami atomstabil és takarékos működéssel jár együtt.
A fék- és futóműtuning is attól függ, mire kell az autó. Versenyezni kell a Rapid elsőfék + a hátsó tárcsafék + opcionálisan a sperrdifi, + Bilstein gátlók + Merci rugók, de utcai használatra elég egy-másfél menetet kivágni az elejéből és négy Kárászy-féle utcaisport gátlót beszerelni a kocsi alá.
Váltóból akkor kell a szárazkihajtásos változat, ha nagysebességű kanyarokban vágysz stabilitásra, szűk kanyarokra jobb a lengőtokban fürdő olajos kivitel. Normál hétköznapi használat mellett bőven elég az utóbbi változat. Aztán ott van ugye a váltó végáttétele ebbőlk is van 3 féle 4,44; 4,22; 3,9 Utóbbi a leghosszabb (a legtöbb százazkihajtásos váltó ilyen), ez már tartós autópályázásra is alkalmassá teszi az autót, ötödikben 3000-es fordulaton 100 fölötti az autó sebessége vele. A másik véglet a 4,44-es végáttétel, ami a városi spirintekre teszi élvezetessé az autót, de ötödikben 3000-nél, csak 85-öt megy az autó ilyen váltóval.
Nekem sosem volt brutálerős versenymotorom az autóban, mert utcai használatban van, ráadásul asszony is sokat vezeti a vasat. Volt már karbis 130-as (vashengerfejes 1,3-as) motorom kettő is, növelt okosított hengerfejjel és gyári 280-as vezérműtengellyel. Mindkettő olyan 70-80 lóerős volt, egyik nyomatékra hangolva, E85-ös üzemanyagra hangolva, másik inkább pörgősebb benzinüzemmel. Volt szériaközeli 136-os Rapid motorom is karbival és elvileg nagytengellyel, elvileg szintén 70 lóerő fölött. Ezzel sokkal simábban, egyenletesebben működött a motor, jobban is fogyasztott, mint a vashengerfejessel, de ezzel sem indult könnyebben. Ugyanaz volt télen mindegyikkel, a tuningmotorok nehezebben röffentek, rángattak, a mókolt karbival nehézkes volt a szivató használata. Végül a Rapid motor kapott egy Felicia központi injektort, így megtaláltam a számomra ideális konfogurációt. Bármilyen idő van pöcc-röff, városban is 7,5 liter a fogyasztás és a négysebességes váltóval négyesben elforog a motor a tiltásig, ami 160 környéki végsebességet lenet.
Nekem 4,22-es négsebességes váltó van a kocsi alatta, de mivel főleg városban megy, mincs is szükségem az ötösre. Az autóm még a kereklámpás kivitel keskenynyomtávú futóművel. A stabilitást azzal javítottam, hogy 175/70-es gumikat tettem fel, más ET-jű, gyári alufelnikkel, hátul 2, elöl 0,7 cm-es nyomtávszélesítővel felrakva. Elöl "paraszttuningként" egy 60 cm-es vasúti sín van berakva, ami jó hatással van a stabilitásra (jobb, mint a sima ültetés) és tervezek egy menetet kivágni az első rugőkból + négy Kárászy utcai sport gátlót az autó alá.
Az autó így sincs több 900 likónál, ehhez a kb. 70 lóerő olyan, mint mondjuk az utcai Octaviam, ami 1250 kiló és 103 lóerő. Nekem ez így elég, a forgalom ritmusát tartom vele, sőt a viszonlag rövid váltóáttéelek miatt városban tudok meglepetést okozni a többi autósnak...
Egy motor tulzot uzemanyagfogyasztasa nagyreszben uzemanyag elato renszernek a hibas mukodese okoza.Persze oszetet a dolog.Nagy hanyadaban a karbi a ludas (tul dus keverek)iletve a nem megfelelokor valo gyujtas,termeszetesen a motor kompreszioja is befojasolja.(es a nehez labb).Ezt esetleg uj fuvokakal (karbifelujito keszlet) beallitasal es gyujtas allitasal lehet mersekelni,de szerintem egy skodanal 9L varosba nem veszes.Ha jol emlekszem a gyari ertek is e korul van.
Hja, még valamit meg akartam tudakolni, kicsit off, de ha már itt kezdtem... Jelenleg ugye minden gyári, csak hát a motorban mégis van azért 300000. A baj ott van, ha tojás van a pedál alatt akkor is 9 literes a fogyasztás (csak városban). Ez kopásnak tudható be? vagy csak sok benzint kap? ( ha oda lépek nem torpan meg, nem hiszem, hogy az utóbbi.) Esetleg valami más beállítás nem stimmelhet...
Egyenlőre jegelem a dolgot 1-1,5 évre (csak el akartam dönteni, hogy majd belefogok-e, de már tuti!). Kicsit gyűjtögetek (első körben 200-300 körül gondoltam rákölteni), aztán ha még itt megtalállak, akkor biztos szavadon foglak!
Udv.Eloszoris:motorbol en eloszoris skodablokt javasolnek mivel az hazon belul van.Van aki 1,8 20v audit is belefaragot de a skoda maraggyon skoda.Azon belul a legutolso fejlesztest az 1,4 fabia mpi.Ugyan az a konstrukcio mint az 1964ben megjelent 1000MB csak okosabb es tovabb fejlesztet es persze tartosabb.Ezt akkar lehet boviteni 1,5re vagy mint nekem 1,6ra.Lehet hasznalni fokolt vezermutengelyt amivel tobet forog akar 7e fele is,de cserebe sokal roszabb a karosanyag kibocsatas.Hasznalhatsz dupla karbit,sorkarbit (2dr dupla weber,solex,dellorto)nekem utobbi van.,vagy esetleg injektort.felici,vagy a fabia gyari injektorszetja.,vagy mar letezik hengerenkenti injektor es hengerenkenti fojtoszelepes kivitel.Ez hasonlo a sorkarbihoz csak injektor.Teljesitmenyben ez a legjobb,de persze az ara is.Ez nagyban penzkerdes,de akkar 150-160LE is kijohet a vegen.Indulhat 50e es akkar 6-7 szaz is ramehet.
Futomu:ahogy irtad a rapid szarazkihajtasos szeles futomuvet es valtojat.Utcara es haladni a rapid 3,9es difivel,de sportolni a 4.22 rovidebb difi alkalmasabb.Egy ilyen futomu ara hasznaltan kb 40-80e ft allapotol fugoen.Sper difi is lehetseges de az kb 120-150e ft.
Fekek;Rapid 4dugos elore es akar hatra,de lehet egyebb tipus idegent is hasznalni hatra,de szerintem egy jo fekbetetel a gyari is megteszi elol,esetleg egy hutot tarcsa erdemes.Vagy a rapid 4dugos(wartburg ugyan az) + hutot tarcsa.Arat nem tudok.Nagyabol enyi.
Szeretnék kérni pár tippet átalakításokhoz, de ami a lényeg lenne az ár. Jó lenne tudni érdemes lenne- e belefognom. Egyenlőre egy új motort szeretnék, lehetőleg tuningolásra leginkább ajánlottat, ha jól láttam leggyakoribb a Favorit. Egy ötsebességes váltót, és ha kell akkor valami komolyabb kuplung, ami elbírja a motort, meg persze, kicsit leültetni az elejét (szintbe) és kicsit felkeményíteni az egészet.(S ha még van valami kiadás amiről nem tudok, papirokon kívül) Gondoltam rá, hogy éredemesebb lenne eleve átalakítottat venni, de Édesapám volt autójáról van szó. Mióta az eszemet tudom, ezt vezette (nem gyakran teszem hozzá). Szép állapotban is van.
Aztán majd jöhetnek idővel az egyéb finomságok…
Még az áron kívül amit szeretnék megtudni, hogy meddig lehet fel pumpálni a majdani motort,viszonylag rövidtávú megölése nélkül?Milyen válót érdemes típus azonos 5 sebességes megteszi-e?
Távolabbi terv:
Futóművel mit lehet müvelni, hogy a lehető legjobb legyen? Rapidéra szokás cserélni?
És lehet-e önzáró difit alkalmazni?
Előre is bocs a hozzá nem értésemért, rajta vagyok…:)
És megköszönném ha bárki akinek, tapasztalata van, leírná milyen nagyságrenben kell majd rá költeni.(ha az alkatrészek árát nézzük).
Ha tudtok valami helyet Debrecenben/környékén, Skodásszerelőtazt is szívesen veszem.