Keresés

Részletes keresés

kircsi3 Creative Commons License 2011.07.09 0 0 49989

hello,

meg tudnátok mondani, milyen jogszabályra hivatkozzak a munkahelyen, ha a GYED helyett táppénzt szeretnék igényelni, mert veszélyeztetett terhes lettem a következő babával? Tudom, hogy van erre lehetőség, de ha a HR akadékoskodik, jobb, ha tudok mondani valami konkrétumot nekik... :)

köszönöm szépen!

Detty77 Creative Commons License 2011.07.08 0 0 49988

Tisztelt Szakértők!

Egy reggeli műsorban munkajogász beszélt a Munka tv. változásáról, amelyben megváltoztatják Gyes utáni szabadság mértékét. Folyamatosan Gyes-ről beszéltek, igazából nem értem. Én már a Gyes-t nem akarom igénybe venni. Gyed után, visszamegyek dolgozni. Eddig viszont úgy kalkuláltam, hogy kislányomnak - aki januárban lesz 2 éves - csak március közepétől kellenne  bölcsibe mennie. Tgyás-ra, illetve Gyed 1 évére számolt szabadság alapján.

Tehát a mostani helyzet alapján nem számolhatok ezekkel a napokkal?

Köszönettel: Betti

andernalin Creative Commons License 2011.07.07 0 0 49987

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni TGYÁS/GYED ügyében. A helyzetem viszonylag egyszerű. Kb. 13 éve folyamatos munkaviszonyom van.

2010. áprilisában született gyermekem. A bejelentett bruttóm 143.000,- Ft volt. A TGYÁS és GYED összegét csak a betegszabik csökkentették, tehát majdnem a maximum GYED-et kapom. A 9 hónapot azonban szinte végig táppénzem voltam, veszélyeztetett terhesség miatt. A munkahelyemen jelenleg 160.000 bruttóval vannak bejelentve.

Jelenleg a kistesót tervezzük.

A kérdésem az, hogy ha a GYED-be születik bele, akkor jól tudom-e, hogy a jelenlegi összegeket kapom újból. Illetve mennyiben változik az összeg, ha 2-3 vagy több hónap GYES alatt születik a második baba?

Elnézést, ha már szerepelt hasonló kérdés, de a kicsi mellett nem tudok huzamosabban visszaolvasni, illetve nem találom az egyértelmű választ.

Előre is köszönöm:

Andernalin

jakuza80 Creative Commons License 2011.07.07 0 0 49986

Üdv Mindenkinek!

Egy talán egyszerű kérdésem lenne:

Feleségem aug.9-re van kiírva, táppénzen van otthon, + az augusztus 28-án 3. évét betöltő Kislányunkkal.

Jelenleg kapja a táppénzt + gyest. Ha megszületik a 2. Baba, onnantól kezdené a TGYÁS-t.

TGYÁS mellett még jár aug.28-ig a gyes is, vagy azt a szülés napjától le kell mondani?

TGYÁS után kezdődik a GYED, arra mennyit kaphat(a bruttója 90.000 Ft volt, 2005-től dolozik ott, 2008 júniustól táppénz, 2008 augusztustól TGYÁS, GYED(70.000), majd 2010 őszén 1,5 hónap szabadság+1 hónap munka, azóta táppénz(45.000).

Remélem, érthetően írtam(kérdeztem)! Köszi előre is, ha válaszol valaki!

Üdv,

jakuza

zsanna Creative Commons License 2011.07.06 0 0 49985

Ma véletlenül beleakadtam egy jónak tűnő összefoglalóra, az új táppénz-szabályokkal kapcsolatban.

Beteszem ide, hátha valaki megtalálja a választ a kérdésére :-)))  (mert változatlanul nagyon nem érek rá...)

http://www.menedzserpraxis.hu/hir.php?hir_ID=723

szhely9700 Creative Commons License 2011.07.05 0 0 49984

Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni. Egy kérdésem lenne, hátha járt már valaki így mint a barátnőm. Otthon van gyesen, kisfia szeptemberben lesz 3 éves. Közben második babáját várja, akivel novemberre van kiírva. Azt szeretném megtudni, hogy miután letelt a gyes utánna mennyi táppénzt kap? És hogy a gyed hogy alakul majd? Köszönöm ha valaki tud tanácsot adni.

k2k Creative Commons License 2011.07.04 0 0 49983

Bocsi!!

Türelmes vagyok, csak azt hittem nem is olvastad.

Előzmény: zsanna (49981)
Mikó Creative Commons License 2011.07.04 0 0 49982

http://www.felmondas.info/

Érdemes itt körülnézni.

Előzmény: sasso (49980)
zsanna Creative Commons License 2011.07.04 0 0 49981

Sorry, de én kb két hétig olvasni se érek rá, nemhogy írni :-((((

Részemről türelmeteket kérem....

sasso Creative Commons License 2011.07.04 0 0 49980

Sziasztok!

Tudom, hogy nem ide tartozik a téma, de Titeket "ismerlek", hátha tudtok segíteni.

Férjem cége felszámolás alá került, ma kapta a papírt, hogy 2011. 06.06 napján rendes felmondással megszűntették a munkaviszonyát... lehet ezt így visszamenőleg???  ráadásul a felmondási idő végeként 2011. 07.06-ot jelöltek meg, mivel ő 2004. 04. 14-től van a cégnél, nem több a felmondási ideje??? 

köszönöm, ha eligazítotok ezügyben

sasso

k2k Creative Commons License 2011.07.04 0 0 49979

Bizonyára csak elkerülte a figyelmeteket a kérdésem.

k2k válasz | megnéz | könyvjelző 2011.06.22 14:00:28 © (49932)

Kedves Zsanna és Szakbarbár!

régebben is olyan jó tanácsot adtatok, hogy ismét azért jövök.

Összetett a problémám,de elhet, hogy csak nekem.

Aug. 15 -től szeretnék visszamenni dolgozni. viszont dec. 19-én lesz 2 éves a lányom.

1. A nyugdíjas anyukám lehet gyesen a gyermekemmel? Ha igen, mi vontakozik rá? Kell-e közös bejelentett lakcím? hol kell ezt intéznem? Ill. nekem kell-e vagy anyukámnak?

2. Megszüntethetem a gyedet, ugye? Ha igen, akkor mikor kell ezt tennem, hogy azért augusztusra is teljes összeget kapjak? ill. fele gyed , fele fizetés.

Minden olyan apróság érdekel ami felemrülhet, de most nem jut eszembe:)
Köszönöm:

tengerész22 Creative Commons License 2011.07.03 0 0 49978

Sziasztok!

A barátnőmnek lenne szüksége egy kis segítségre. A helyzet a következő:

2003 óta bejelentett közalkalmazotti munkaviszonya van br 94ezer  ft-os szerződés szerinti bérrel.

2007 aug-2008 máj vesz. terhes status táppénz

2008 máj-2010 máj (tgyás gyed)

2011 máj.-ig gyes

2011 máj 15- jelenleg a felgyűlt szabadságát  tölti, jelenleg 11 hetes terhes (2012 jan 20-ra van kiírva a 3. babával)

Milyen összegű ellátásra számíthat, amennyiben kiiratja magát táppénzre, és amennyiben vissszamenne dolgozni (maximum novemberig...)

A munkaügyis hölgy szerint a gyes miatt csak a minimálbér után kapna ellátást, ennek van valóságalapja?

Mit tehetne, h magasabb összegű ellátásban részesüljön?

Köszönjük előre is!

bosek Creative Commons License 2011.07.01 0 0 49977

közben megoldódott, köszönöm.

Előzmény: bosek (49972)
Törölt nick Creative Commons License 2011.07.01 0 0 49976

Végül is jogos :)

Lenne még egy kérdésem. Tavaly május elején változott a lakcímünk, amit én természetesen elfelejtettem lejelenteni az addig illetékes MÁKnál - elméletben tudtam, hogy kéne, de totál kiment a fejemből. Most a gyes során derült ki, hogy "új" illetékesség van, és most jött meg a végzés, hogy 2011. július 1-gyel átadtak minket a lakcím szerint illetékes MÁKnak csp-ileg is. És van a végzésben egy rész, hogy a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt jogalap nélkül felvett összeget vissza kell fizetni. Nyilván ha kell, kell, én vagyok a hunyó, ez oké, de elvileg arra az időre is járt a csp, jogalap megvolt, csak a másik MÁKtól kellett volna kapnom. Most akkor kell visszafizetnem, vagy nem kell, vagy mi van? A végzésben nem találtam utalást sem arra, hogy meddig kell, sem, hogy hová, annyit írtak csak, hogy az új illetékes vizsgálhatja a jogosultságot - ami hát fennáll most is, meg eddig is. Erről lesz még egy határozat, és majd utána?

Előre is köszönöm!

Előzmény: Szakbarbár (49960)
melcsi07 Creative Commons License 2011.06.30 0 0 49975

Segítséget szeretnék kérni!!

2010.01.10. óta határozott időtartamú munkaszerződéssel dolgozom,, ami azt jelenti,, 3 havonta kapok új munkaszerződést.

Természetesen minimálbérrel vagyok bejelentve,, alapbérem: 451,-/óra.

A napokban kaptam kézhez az aktuális szerződésem,, ami 2011.09.30 napjáig tart.

Közben kiderűlt,, babát várok,,és így nem kapok több szerződést,, és meg fog szünni a munkaviszonyom!!  Januárra várjuk a babát!!

Kérdésem a következő: jogosúlt leszek-e a gyed-re és a t,gyás-ra??

Segítségeteket előre is köszönöm!!!!!

MissEarnshaw Creative Commons License 2011.06.29 0 0 49974

Elnézést, az utolsó kérdést elhamarkodtam, már megtaláltam a választ... A GYES-es kérdésem továbbra is él, ha lehet. :)

Köszönöm!

MissEarnshaw Creative Commons License 2011.06.29 0 0 49973

Kedves Szakértők!

Jelenleg GYES-t kapok kisfiam után. Olvastam, hogy bejelentési kötelezettségem van, ha 3 hónapnál tovább tartózkodom külföldön. Ez mit takar? Bejelentem, az oké, de ez alatt az idő alatt, míg külföldön vagyunk, nem jár a GYES?

Illetve, ha életvitelszerűen tartózkodunk külföldön (és erről nyilatkozom is), akkor automatikusan megszűnik a GYES-em? (Külföldön nem kapunk családtámogatást, nincs egyéb jövedelmem stb)

(És nem idetartozik, de talán megírja valaki, ha életvitelszerűen tatrózkodunk külföldön, akkor a magyarországi állandó lakcímem megmaradhat? Vagy "vissza kell adni" a lakcímkártyánk? :))

bosek Creative Commons License 2011.06.29 0 0 49972

Kedves Szakértők!

Táppénzzel kapcsolatos kérdésem lenne:

tavaly áprilisig max gyed, idén áprilisig gyes, majd 41 nap szabadság (szerződés szerinti bér: br. 350e), utána táppénz lenne ketteske születéséig (okt. vége). A táppénzre napi br. 1500 forintot állapítottak meg, mert a tb-s számfejtő szerint a gyes is beleszámít. Lehetséges ez? Nem csak a fizetésből kellene számolni és így max. táppénz járna?

köszönöm szépen a segítséget!

Millakamilla Creative Commons License 2011.06.29 0 0 49970

Kedves Zsanna!Munkaügyi jogásszal konzultáltunk , aki azt mondta, hogy ha munkaszerződésem van akkor munkavállaló, ha kinevezésem akkor közalkalmazott vagyok.Előszedtem a szerződésem ami hivatkozikaz mt-re és a koll. szerződésre, ami utóbbi nincs is....

Sajnos az intézmény átalakulása után munkaszerződést kaptunk, nem kinevezést.

Egyébként a közalkalmazotti bértábla vonatkozik ránk,  de semmi egyéb:(

Azzal, hogy a munkáltató rendelkezik a szabi 2/3-ával nekem kötelező kivennem a tgyás gyed alatt felgyülemlett szabadság letöltése után, az éves szabit is arányosan?Én úgy kalkuláltam maradna ez évre 12 napom,de 9-et még ki akarnak veteni, így nem tudok a téli szünetben sem a gyerekekkel lenni.Én úgy tudom a kollégák rendelkezhettek mikor szeretnének szabadságra menni éves szinten egyeztetéssel.

köszönöm válaszát:)

milla

Előzmény: zsanna (49967)
Erika800914 Creative Commons License 2011.06.29 0 0 49969

Kedves Zsanna!

Tényleg volt extra juttatásom kaptam minden hónapban kaptam jutalmat ami béren felül volt.Azt tervezem,hogy a gyes lejárta után kiveszem a 30 nap szabimat s utána visszaállnék dolgozni.Kérdéseim:

1.Mennyi időt célszerű   dolgoznom, hogy hasonló összegű gyedet kapjak második gyerekem után is?(hány hónap,esetleg egy évet)

2.Mennyit változtatna helyzetemen ha nem tudnék 8 órában visszamenni csak 6 órában?

3.Illetve ha netán úgy hozná az élet,hogy terhes lennék s nem tudnék mégsem visszaállni dolgozni úgy mennyi gyedet kapnék kb.?Köszi előre is.

Előzmény: Erika800914 (49935)
Béni bátyám Creative Commons License 2011.06.28 0 0 49968

Tisztelt Szakértő!

Kérdésem:

Közalkalmazottként dolgozom egy múzeumban kommunikációs területen. A törvény szerint GYES mellett vagy 6 órában vállalhatok munkát, vagy 8 órában, ha a munkavégzés otthonomban történik. Kérdem, hogy ha a munkakör lehetővé tenné, akkor is kell ehhez a munkáltató beleegyezése, vagy feltétlenül eleget kell tegyen a kérésemnek? Hogyan tudom ezt a jogomat érvényesíteni?

Ha a munkabérem alapbér + munkáltatói döntésen alapuló bérből áll össze, akkor a GYES ideje alatt munkáltató módosíthatja a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész összegét? Ha pl. 6 órára kell ideiglenesen módosítani a munkaszerződésemet, akkor ehhez az illetményrészhez hozzányúlhat? (A béremet még a korábbi igazgató alakította ki.)

Az intézmény anyagi nehézségei miatt jövő hónaptól minden dolgozónál 20%-os bércsökkentést hajt végre. Ez a GYES mellett dolgozóra is vonatkozhat?

Előre is köszönöm a választ!

Bubulina

zsanna Creative Commons License 2011.06.28 0 0 49967

Először is tisztázni kell, hogy közalkalmazott vagy-e, vagy sem. Ezt mi nem tudjuk eldönteni, Neked kell kiderítened.

Előzmény: Millakamilla (49966)
Millakamilla Creative Commons License 2011.06.28 0 0 49966

Kedves Szakértő!

Korábban közalkalmazottként ill. jelenleg is annál a munkáltatónál vagyok állományban( jelenleg Közalapítvány).Közalkalmazotti bérrel, besorolással stb.Jeleztem gyes melletti 6 órás munkakérelmemet, de elutasították,kb olyan indokkal,hogy csak.... vagy jövök 8 órában vagy sehogy.hová forduljak jogorvoslatért?Nem tudom, hogy a Kjt vagy am M.t .vonatkozik-e rám ebben a vonatkozásban.Csak a Közalkalmazottnak van lehetősége a 6 órás gyes melletti munkára, vagy a Mt-ben is esik erről szó?Agyerekek miatt fontos lett volna a 6 órás munkarend, és elszomorít mert egy ismerősőm aki gyárban dolgozik is megkapta a lehetőséget.

Másik kérdésem:a szabadságomat kiszámolták elvileg 47  napom van.Aug 1-től venném ki a szabimat,a 47 napomat, de +az aug szept okt havi szabimat is ki akarják adni,az +10 nap, de így csak 2 napom maradna szerintük.nekem 31nap a szabadságom, egy hónapra akkor arányosan 2.5, ugye?Akkor nov dec-re 5 napomnak kellene maradnia....kötelező kivennem a szabadság idejére járó szabadságot????lehet hogy bonyolltan fogalmaztam.tehátez olyan mintha jan 1-én azt mondanák vegyem ki márciusig arányosan a szabadságomat----

Bértáblában 2008ban volt kategória ugrásom,idén lenne esedékes, ez megvalósul vagy a gyed gyes miatt csak 3 év múlva?

Elnézést, ha már harmadszor megy el az üzenet, de eddig nem sikerült feltöltenem:(

köszönöm válaszát:)

zsanna Creative Commons License 2011.06.28 0 0 49965

Talán hogy kisregényt írsz. Próbálj meg csak a lényegre koncentrálni.

Előzmény: Millakamilla (49964)
Millakamilla Creative Commons License 2011.06.28 0 0 49964

Ismét megírtam a kisregényre sikeredett kérdéseimet, de nem tölti fel az oldalra, mi ennek az oka???(:(:(

Millakamilla Creative Commons License 2011.06.28 0 0 49963

nem találom a hozzászólásomat:(

Hajnica0522 Creative Commons License 2011.06.27 0 0 49962

Tisztelt Szakértő!

Az én helyzetem kicsit bonyolult és egyértelmű választ sajnos senkitől nem kapok. Remélem tud nekem segíteni.

Arra lennék kiváncsi, hogy jár e a TGYÁS és a GYED, valamint, hogy mi alapján fogják számolni az összegét? Mert kaptam már olyan választ is, hogy az utolsó munkabéremből és olyat is hogy az előző éves össz. jövedelmemből.

Helyzetem a következő:

2004.-januárjától folyamatos határozatlan idejű munkaviszonyom volt 2010. márcus 15.-éig, majd passzív táppénzen voltam 28 napot.

2010.-április 14.-étől álláskeresési járadékot állapítottak meg számomra maximális időre. De ezt 2010. május 25.-étől szüneteltettem egy munkaügyi által indított tanfolyam miatt ami 2011. feb. 15.-ig tartott. 16.-tól újra álláskeresési járadékon vagyok 2011. okt. 01.-ig, utánna jogosult vagyok 90 napig álláskeresési segélyre.

A babámat 2011. november 30.-ára várjuk. Így folyamatos lenne a biztosított jogviszonyom a szülés idejében is. És még maradna is belőlle amelyet szüneteltetnék a GYED igénylés idejére a TGYÁS után.

Az is érdekelne, hogy van e külömbség ha álláskeresési járadékról v. álláskeresési segélyről megyek el TGYÁS-ra.

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelette:

Hajni

lizatim Creative Commons License 2011.06.27 0 0 49961

Kedves Szakbarbár!

Köszönöm válaszát nagyon sokat segített, de felmerült még kérdés bennem...

1. A minimum 12 nap szabadság azért kell, hogy meglegyen 2011-ben a 180 nap 

"bérezett napom", hogy a minimálbér kétszerese legyen a GYED alapja? (2011. május 28-ig van 148 napom, hiányzik 32) Ez nem 24-25 nap szabit jelent? Elnézését kérem ha nem azért van, csak meg szeretném érteni...

2. Mindegy mikor bontom fel a munkaviszonyt? Ha július közepétől vagyok 12 nap szabin az is jó? Vagy húzzam augusztus 22-ig ha tudom, hogyha rossz esetben a járadék alapján számfejtik a GYED-et még a 91 napig járó jobb pénzt vegyék alapul? (Itt se mindegy, hogy a minimálbér az alap, vagy csak a 60%-a...) 

Köszönöm előre is a válaszát! 

Üdvözlettel,

Liza

Előzmény: Szakbarbár (49959)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.06.26 0 0 49960

Tök feleslegesen hívod fel magadra a figyelmet azzal, ha írsz. Vagy talán hiányzik Neked, hogy valaki - tévesen - összemossa a bevétel és munkavégzésért járó jövedelem fogalmát és azzal sokkoljon, hogy nem jár a tgyás és a gyed, isten ne adj felfüggesszék a folyósítást, amíg tisztázódik? Maradj nyugton, amiről nem tud senki, az nem fáj senkinek.

Előzmény: Törölt nick (49953)
Szakbarbár Creative Commons License 2011.06.26 0 0 49959

0 bérezett nappal álláskeresési járadékról igényelt tgyás alapja a járadék alapját képező átlagkereset -ből legfeljebb a minimálbér kétszerese, Neked ennyi lenne. Gyed alapja ha jól értelmezik az Ebtv-t - mert van, ahol elég egyénien teszik ezt - akkor a minimálbér, ha ragaszkodnak valami hülyeséghez, ami nem tudom, hogy hogy tudja még mindig tartani magát, akkor a járadék.

Ha azt akarod, hogy a gyed alapja is annyi legyen, mint a tgyásé volt, vagyis a 2011-es minimálbér kétszerese, akkor legalább 12 naptári nap szabadságot adass ki abból a sokból, amit egyébként megváltanak. Ha ez bármi miatt nem megoldható, akkor keresd a fizetős szolgáltatásomat.

Előzmény: lizatim (49937)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!