http://www.csaladinet.hu/tudastar/gyed-gyes/Ez egy információs gyűjtemény, ahol egyszerű, közérthető nyelven próbáltuk meg összeszedni a lényeget a különböző ellátásokról. Először próbálkozz itt, mert valószínű, hogy részletesebb választ kapsz – azonnal, ha odakattintasz. Ha még mindig maradt kérdésed, akkor tedd fel, vagyunk egy páran, akik szívesen segítünk, ha tudunk. Ehhez először is jól kell kérdezni, utána meg türelmesnek kell lenni, mert ez mindannyiunknak csak másodállás. 2011-es pozitív változások: 48996-as hsz.
meg tudnátok mondani, milyen jogszabályra hivatkozzak a munkahelyen, ha a GYED helyett táppénzt szeretnék igényelni, mert veszélyeztetett terhes lettem a következő babával? Tudom, hogy van erre lehetőség, de ha a HR akadékoskodik, jobb, ha tudok mondani valami konkrétumot nekik... :)
Egy reggeli műsorban munkajogász beszélt a Munka tv. változásáról, amelyben megváltoztatják Gyes utáni szabadság mértékét. Folyamatosan Gyes-ről beszéltek, igazából nem értem. Én már a Gyes-t nem akarom igénybe venni. Gyed után, visszamegyek dolgozni. Eddig viszont úgy kalkuláltam, hogy kislányomnak - aki januárban lesz 2 éves - csak március közepétől kellenne bölcsibe mennie. Tgyás-ra, illetve Gyed 1 évére számolt szabadság alapján.
Tehát a mostani helyzet alapján nem számolhatok ezekkel a napokkal?
A segítségeteket szeretném kérni TGYÁS/GYED ügyében. A helyzetem viszonylag egyszerű. Kb. 13 éve folyamatos munkaviszonyom van.
2010. áprilisában született gyermekem. A bejelentett bruttóm 143.000,- Ft volt. A TGYÁS és GYED összegét csak a betegszabik csökkentették, tehát majdnem a maximum GYED-et kapom. A 9 hónapot azonban szinte végig táppénzem voltam, veszélyeztetett terhesség miatt. A munkahelyemen jelenleg 160.000 bruttóval vannak bejelentve.
Jelenleg a kistesót tervezzük.
A kérdésem az, hogy ha a GYED-be születik bele, akkor jól tudom-e, hogy a jelenlegi összegeket kapom újból. Illetve mennyiben változik az összeg, ha 2-3 vagy több hónap GYES alatt születik a második baba?
Elnézést, ha már szerepelt hasonló kérdés, de a kicsi mellett nem tudok huzamosabban visszaolvasni, illetve nem találom az egyértelmű választ.
Feleségem aug.9-re van kiírva, táppénzen van otthon, + az augusztus 28-án 3. évét betöltő Kislányunkkal.
Jelenleg kapja a táppénzt + gyest. Ha megszületik a 2. Baba, onnantól kezdené a TGYÁS-t.
TGYÁS mellett még jár aug.28-ig a gyes is, vagy azt a szülés napjától le kell mondani?
TGYÁS után kezdődik a GYED, arra mennyit kaphat(a bruttója 90.000 Ft volt, 2005-től dolozik ott, 2008 júniustól táppénz, 2008 augusztustól TGYÁS, GYED(70.000), majd 2010 őszén 1,5 hónap szabadság+1 hónap munka, azóta táppénz(45.000).
Remélem, érthetően írtam(kérdeztem)! Köszi előre is, ha válaszol valaki!
Tudna nekem valaki segíteni. Egy kérdésem lenne, hátha járt már valaki így mint a barátnőm. Otthon van gyesen, kisfia szeptemberben lesz 3 éves. Közben második babáját várja, akivel novemberre van kiírva. Azt szeretném megtudni, hogy miután letelt a gyes utánna mennyi táppénzt kap? És hogy a gyed hogy alakul majd? Köszönöm ha valaki tud tanácsot adni.
Tudom, hogy nem ide tartozik a téma, de Titeket "ismerlek", hátha tudtok segíteni.
Férjem cége felszámolás alá került, ma kapta a papírt, hogy 2011. 06.06 napján rendes felmondással megszűntették a munkaviszonyát... lehet ezt így visszamenőleg??? ráadásul a felmondási idő végeként 2011. 07.06-ot jelöltek meg, mivel ő 2004. 04. 14-től van a cégnél, nem több a felmondási ideje???
régebben is olyan jó tanácsot adtatok, hogy ismét azért jövök.
Összetett a problémám,de elhet, hogy csak nekem.
Aug. 15 -től szeretnék visszamenni dolgozni. viszont dec. 19-én lesz 2 éves a lányom.
1. A nyugdíjas anyukám lehet gyesen a gyermekemmel? Ha igen, mi vontakozik rá? Kell-e közös bejelentett lakcím? hol kell ezt intéznem? Ill. nekem kell-e vagy anyukámnak?
2. Megszüntethetem a gyedet, ugye? Ha igen, akkor mikor kell ezt tennem, hogy azért augusztusra is teljes összeget kapjak? ill. fele gyed , fele fizetés.
Minden olyan apróság érdekel ami felemrülhet, de most nem jut eszembe:) Köszönöm:
Lenne még egy kérdésem. Tavaly május elején változott a lakcímünk, amit én természetesen elfelejtettem lejelenteni az addig illetékes MÁKnál - elméletben tudtam, hogy kéne, de totál kiment a fejemből. Most a gyes során derült ki, hogy "új" illetékesség van, és most jött meg a végzés, hogy 2011. július 1-gyel átadtak minket a lakcím szerint illetékes MÁKnak csp-ileg is. És van a végzésben egy rész, hogy a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt jogalap nélkül felvett összeget vissza kell fizetni. Nyilván ha kell, kell, én vagyok a hunyó, ez oké, de elvileg arra az időre is járt a csp, jogalap megvolt, csak a másik MÁKtól kellett volna kapnom. Most akkor kell visszafizetnem, vagy nem kell, vagy mi van? A végzésben nem találtam utalást sem arra, hogy meddig kell, sem, hogy hová, annyit írtak csak, hogy az új illetékes vizsgálhatja a jogosultságot - ami hát fennáll most is, meg eddig is. Erről lesz még egy határozat, és majd utána?
Jelenleg GYES-t kapok kisfiam után. Olvastam, hogy bejelentési kötelezettségem van, ha 3 hónapnál tovább tartózkodom külföldön. Ez mit takar? Bejelentem, az oké, de ez alatt az idő alatt, míg külföldön vagyunk, nem jár a GYES?
Illetve, ha életvitelszerűen tartózkodunk külföldön (és erről nyilatkozom is), akkor automatikusan megszűnik a GYES-em? (Külföldön nem kapunk családtámogatást, nincs egyéb jövedelmem stb)
(És nem idetartozik, de talán megírja valaki, ha életvitelszerűen tatrózkodunk külföldön, akkor a magyarországi állandó lakcímem megmaradhat? Vagy "vissza kell adni" a lakcímkártyánk? :))
tavaly áprilisig max gyed, idén áprilisig gyes, majd 41 nap szabadság (szerződés szerinti bér: br. 350e), utána táppénz lenne ketteske születéséig (okt. vége). A táppénzre napi br. 1500 forintot állapítottak meg, mert a tb-s számfejtő szerint a gyes is beleszámít. Lehetséges ez? Nem csak a fizetésből kellene számolni és így max. táppénz járna?
Kedves Zsanna!Munkaügyi jogásszal konzultáltunk , aki azt mondta, hogy ha munkaszerződésem van akkor munkavállaló, ha kinevezésem akkor közalkalmazott vagyok.Előszedtem a szerződésem ami hivatkozikaz mt-re és a koll. szerződésre, ami utóbbi nincs is....
Sajnos az intézmény átalakulása után munkaszerződést kaptunk, nem kinevezést.
Egyébként a közalkalmazotti bértábla vonatkozik ránk, de semmi egyéb:(
Azzal, hogy a munkáltató rendelkezik a szabi 2/3-ával nekem kötelező kivennem a tgyás gyed alatt felgyülemlett szabadság letöltése után, az éves szabit is arányosan?Én úgy kalkuláltam maradna ez évre 12 napom,de 9-et még ki akarnak veteni, így nem tudok a téli szünetben sem a gyerekekkel lenni.Én úgy tudom a kollégák rendelkezhettek mikor szeretnének szabadságra menni éves szinten egyeztetéssel.
Tényleg volt extra juttatásom kaptam minden hónapban kaptam jutalmat ami béren felül volt.Azt tervezem,hogy a gyes lejárta után kiveszem a 30 nap szabimat s utána visszaállnék dolgozni.Kérdéseim:
1.Mennyi időt célszerű dolgoznom, hogy hasonló összegű gyedet kapjak második gyerekem után is?(hány hónap,esetleg egy évet)
2.Mennyit változtatna helyzetemen ha nem tudnék 8 órában visszamenni csak 6 órában?
3.Illetve ha netán úgy hozná az élet,hogy terhes lennék s nem tudnék mégsem visszaállni dolgozni úgy mennyi gyedet kapnék kb.?Köszi előre is.
Közalkalmazottként dolgozom egy múzeumban kommunikációs területen. A törvény szerint GYES mellett vagy 6 órában vállalhatok munkát, vagy 8 órában, ha a munkavégzés otthonomban történik. Kérdem, hogy ha a munkakör lehetővé tenné, akkor is kell ehhez a munkáltató beleegyezése, vagy feltétlenül eleget kell tegyen a kérésemnek? Hogyan tudom ezt a jogomat érvényesíteni?
Ha a munkabérem alapbér + munkáltatói döntésen alapuló bérből áll össze, akkor a GYES ideje alatt munkáltató módosíthatja a munkáltatói döntésen alapuló illetményrész összegét? Ha pl. 6 órára kell ideiglenesen módosítani a munkaszerződésemet, akkor ehhez az illetményrészhez hozzányúlhat? (A béremet még a korábbi igazgató alakította ki.)
Az intézmény anyagi nehézségei miatt jövő hónaptól minden dolgozónál 20%-os bércsökkentést hajt végre. Ez a GYES mellett dolgozóra is vonatkozhat?
Korábban közalkalmazottként ill. jelenleg is annál a munkáltatónál vagyok állományban( jelenleg Közalapítvány).Közalkalmazotti bérrel, besorolással stb.Jeleztem gyes melletti 6 órás munkakérelmemet, de elutasították,kb olyan indokkal,hogy csak.... vagy jövök 8 órában vagy sehogy.hová forduljak jogorvoslatért?Nem tudom, hogy a Kjt vagy am M.t .vonatkozik-e rám ebben a vonatkozásban.Csak a Közalkalmazottnak van lehetősége a 6 órás gyes melletti munkára, vagy a Mt-ben is esik erről szó?Agyerekek miatt fontos lett volna a 6 órás munkarend, és elszomorít mert egy ismerősőm aki gyárban dolgozik is megkapta a lehetőséget.
Másik kérdésem:a szabadságomat kiszámolták elvileg 47 napom van.Aug 1-től venném ki a szabimat,a 47 napomat, de +az aug szept okt havi szabimat is ki akarják adni,az +10 nap, de így csak 2 napom maradna szerintük.nekem 31nap a szabadságom, egy hónapra akkor arányosan 2.5, ugye?Akkor nov dec-re 5 napomnak kellene maradnia....kötelező kivennem a szabadság idejére járó szabadságot????lehet hogy bonyolltan fogalmaztam.tehátez olyan mintha jan 1-én azt mondanák vegyem ki márciusig arányosan a szabadságomat----
Bértáblában 2008ban volt kategória ugrásom,idén lenne esedékes, ez megvalósul vagy a gyed gyes miatt csak 3 év múlva?
Elnézést, ha már harmadszor megy el az üzenet, de eddig nem sikerült feltöltenem:(
Az én helyzetem kicsit bonyolult és egyértelmű választ sajnos senkitől nem kapok. Remélem tud nekem segíteni.
Arra lennék kiváncsi, hogy jár e a TGYÁS és a GYED, valamint, hogy mi alapján fogják számolni az összegét? Mert kaptam már olyan választ is, hogy az utolsó munkabéremből és olyat is hogy az előző éves össz. jövedelmemből.
Helyzetem a következő:
2004.-januárjától folyamatos határozatlan idejű munkaviszonyom volt 2010. márcus 15.-éig, majd passzív táppénzen voltam 28 napot.
2010.-április 14.-étől álláskeresési járadékot állapítottak meg számomra maximális időre. De ezt 2010. május 25.-étől szüneteltettem egy munkaügyi által indított tanfolyam miatt ami 2011. feb. 15.-ig tartott. 16.-tól újra álláskeresési járadékon vagyok 2011. okt. 01.-ig, utánna jogosult vagyok 90 napig álláskeresési segélyre.
A babámat 2011. november 30.-ára várjuk. Így folyamatos lenne a biztosított jogviszonyom a szülés idejében is. És még maradna is belőlle amelyet szüneteltetnék a GYED igénylés idejére a TGYÁS után.
Az is érdekelne, hogy van e külömbség ha álláskeresési járadékról v. álláskeresési segélyről megyek el TGYÁS-ra.
Köszönöm válaszát nagyon sokat segített, de felmerült még kérdés bennem...
1. A minimum 12 nap szabadság azért kell, hogy meglegyen 2011-ben a 180 nap
"bérezett napom", hogy a minimálbér kétszerese legyen a GYED alapja? (2011. május 28-ig van 148 napom, hiányzik 32) Ez nem 24-25 nap szabit jelent? Elnézését kérem ha nem azért van, csak meg szeretném érteni...
2. Mindegy mikor bontom fel a munkaviszonyt? Ha július közepétől vagyok 12 nap szabin az is jó? Vagy húzzam augusztus 22-ig ha tudom, hogyha rossz esetben a járadék alapján számfejtik a GYED-et még a 91 napig járó jobb pénzt vegyék alapul? (Itt se mindegy, hogy a minimálbér az alap, vagy csak a 60%-a...)
Tök feleslegesen hívod fel magadra a figyelmet azzal, ha írsz. Vagy talán hiányzik Neked, hogy valaki - tévesen - összemossa a bevétel és munkavégzésért járó jövedelem fogalmát és azzal sokkoljon, hogy nem jár a tgyás és a gyed, isten ne adj felfüggesszék a folyósítást, amíg tisztázódik? Maradj nyugton, amiről nem tud senki, az nem fáj senkinek.
0 bérezett nappal álláskeresési járadékról igényelt tgyás alapja a járadék alapját képező átlagkereset -ből legfeljebb a minimálbér kétszerese, Neked ennyi lenne. Gyed alapja ha jól értelmezik az Ebtv-t - mert van, ahol elég egyénien teszik ezt - akkor a minimálbér, ha ragaszkodnak valami hülyeséghez, ami nem tudom, hogy hogy tudja még mindig tartani magát, akkor a járadék.
Ha azt akarod, hogy a gyed alapja is annyi legyen, mint a tgyásé volt, vagyis a 2011-es minimálbér kétszerese, akkor legalább 12 naptári nap szabadságot adass ki abból a sokból, amit egyébként megváltanak. Ha ez bármi miatt nem megoldható, akkor keresd a fizetős szolgáltatásomat.