Keresés

Részletes keresés

lépcs Creative Commons License 2011.03.12 0 0 40

Sajnos újra az a bizonyos tévhit!!!! A külső egyharmadban???? ROSSZ, HELYTELEN!!! Tudom, hogy valamilyen iskolában valószínűleg ezt tanítják, mert már ezzel számtalanszor találkoztam. Ez a lépcsőszerkesztés alapja. Ha ezt valaki elrontja, hiába számol tovább, már a lépcső nem lehet jó. (Nem állítom, hogy járhatatlan, de nem a legjobb.)

Tehát a járóvonal elhelyezéséről van szó, ez az a gondolatbeli vonal az ahol a lépcső értékeit számoljuk, és ez a fő közlekedés tengelye. A hatályos OTÉK előírások 64. § (2) bekezdése szó szerint: "A lépcső járóvonala, a lépcsőkar szabad szélességének határoló vonalához 0,30 m-nél közelebb nem lehet." Ezt azonban az építészek egy része (tisztelet a kivételnek) tévesen értelmezi. És talán a jogszabály sem egyértelmű. Jobb lett volna, ha hozzáteszik, hogy csak indokolt esetben, és ha a lépcsőkar nem szélesebb 85cm-nél.

Nem szeretnék itt okoskodni, de a pozsonyi építészeti egyetemen tartott előadásom egy képét engedelmükkel ide illeszteném:

Érdekes, hogy ezzel a tévhittel nem csak Magyarországon hanem Szlovákiában is találkozok. A kép bal oldalán a szlovák tankönyv egy lapja látható, ahol ennek a bizonyos járóvonalnak az elhelyezését illusztráló kép van. Vagyis amint Axióma is írja "... a kulso 1/3-nal me'rve kell ...".

A kép jobb oldalán pedig a hatályos német DIN 18 065 szabvány egy oldala látható. Ez egyértelműen meghatározza, hogy a járóvonalat hol helyezhetjük el a lépcső szerkesztésekor. Szó sincs róla, hogy a külső oldalra tolható, netán a külső egyharmadra. Van két határérték, és a köztes rész (szürke) az engedélyezett. A gyakorlati tapasztalataim szerint is ez a helyes megoldás. Valóban, nálunk még nem hatályos ez a szabvány, de a Lajtától nyugatra ezt biztosan állítom, hogy jobban tudják. (Bizonyos szabályokat miért nem tudunk ellopni az okosabbaktól? Nem szégyen az okosabbtól tanulni. Aki szerkeszti a magyar jogszabályt miért nem veszi a fáradtságot, hogy körülnézzen a világban? És a többi törvényünk is ilyen? ...)

A járóvonal külső elhelyezésével tulajdonképpen ezen vonal alaprajzi hosszát növelik, vagyis kisebb alaprajzi területre lesz elméletileg szükségük. Ezáltal a tervekben is helytelen lépcsőszámítást kapnak, és amikor megérkezek egy építkezésre már a födémnyílást a kőművesek elkészítették a rossz terv alapján. Ilyenkor már sajnos csak egy sokkal meredekebb lépcső fér el. Ha mégis az építész terveit venném alapul, akkor rendszerint egy olyan lépcsőt kapnék amin a belső oldalon a lépcsőfokok úgy összeszűkülnének, hogy azok már balesetveszélyessé válnának, főleg a gyerekek számára.

Ha megengedik még egy linket a figyelmükbe ajánlanék:

http://www.lepcsok.eoldal.hu/cikkek/lepcso-szamitas.html

ahol bárki On-line kiszámolhatja lépcsőjének helyigényét. Pár méret megadásával nem csak a lépcső alaprajzi méretét, hanem a minimális födémnyílás hosszát is meghatározhatja. A képletek nem csak az aktuális előírásokat veszik figyelembe, hanem a tapasztalataimat is beépítettem a programozáskor. Az esetleges hibákra, helytelen értékekre felugró ablakok figyelmeztetnek. (Ha ez nincs kikapcsolva böngészőjén.)

Tisztelettel:
Füleki Tibor

Előzmény: Axióma (33)
Vyzo307 Creative Commons License 2010.08.09 0 0 39

Sziasztok! Le tudná nekem valaki írni, hogy hogyan álljak neki betonlépcső burkolásának? 30x30-as gress lapokból szeretném megoldani. A lépcső 16 fokos utolsó 5 fok 90 fokkal el van húzva.  Hogy áljak, neki, honnan kezdjem stb-stb.

Ha valaki részletesen leírná nekem akkor ezt megköszönném.  Természetesen sík területet már burkoltam, de ez nem ugyanaz, hanem kicsit bonyolultabb, és kéne egy kis tanács nekem.

Dózerbike Creative Commons License 2010.04.22 0 0 38
PUR hab,építési ragasztó,felülről nem látható rejtett műanyag dűbel.
Előzmény: 11manobaba (35)
11manobaba Creative Commons License 2009.11.26 0 0 35
Sziasztok! Érdeklődnék hogy tudja-e valaki közületek hogyan kell a betonlépcsőt fával burkolni házilag?már megvannak a lépcsőlapok(akácból)és nem tudjuk mivel kezdjük és milyen ragasztóval dolgozzunk.Ha valaki tudja a lépéseket légyszi irja meg mert nem szeretnénk elszúrni hiszen nem olcsó mulatság.
Előre is köszi!
-carcass- Creative Commons License 2009.08.23 0 0 34
Keresd Kószó József:Lépcsők című könyvét, abban szerintem találsz megoldást.
Más ötletem hirtelen nincs.
Előzmény: Törölt nick (32)
Axióma Creative Commons License 2009.08.22 0 0 33
A kenyelem szempontjabol a kulso 1/3-nal me'rve kell a hagyomanyos lepcsoszerkesztesi szabalyoknak megfelelo ara'nyok kijojjenek. A problema nem ezzel lesz, hanem a statikaval, azert kene szakemberre bizni... na meg az se mindegy, hogy a ket szinten hol vannak az erkezo terek. Nalunk peldaul huzott fordulos lepcso van (kozben egy 30 centis kemenyt megkerulve) 2,45 szeles, egyik szara 1,6m a masik oldalon viszont 2,6 m -- fodemfuggo, hogy ezt a trukkot be tudod-e vetni (a pince iranyaban necces volt, mivel ott eleve alacosnyabb a belvilag, felfele nem volt gond vele).
Előzmény: Törölt nick (32)
terpentina Creative Commons License 2008.12.17 0 0 29
Gipszbeton

lakóépületek, középületek, csarnokok, födémek, falak, kupolák,  tetők, lépcsők,beépített bútorok, fürdőszobák, asztalok, padok egyedi tervezése és kivitelezése közvetlenül a feltalálótól.

Amit nyújtunk : Kreatív tervezés és design a a tervezéstől a kivitelezésig.több évtizedes referenciákkal és gyakorlattal

Jelentősebb referenciák:

középületek : Nemzetimúzeum Kőraktár a tetőtérben, Visegrádi Királyi Palota keresztboltozat rekonstrokció, Pécs Dómkőtár, Mátyás templom virágház, lakóépületek: szociális lakások Dunaújváros,tetőtér lakások Budapesten, nyaralók.

Keressen minket:

www.gipszlak.hu

Gipsz-Lak Építésziroda Kft.

1014 Budapest Táncsics M. u. 5.

 20/8234120 

 20/8234148 

gipszlak@gipszlak.hu

FAX 4570868

TEL 2147181

Kazi2 Creative Commons License 2008.04.01 0 0 28

sziasztok!

 

Lépcsőkorlát-ügyben kérném a segítségeteket!!! (Gyártő, kivitelező, ötlet stb.)

Köszi!

quisaron Creative Commons License 2008.01.14 0 0 27
Íves forma esetében jó megoldás lehet a gránit lépcső, persze nem szabad elfelejteni, hogy ezeket 2 vagy 3 cm vastag táblás anyagból készítek így minimum 2cm-es anyagvastagsággal kell számolni.

Beltéri felhasználás esetén a márvány is szóba jöhet.
reg_78 Creative Commons License 2006.10.08 0 0 26

Sziasztok,

 

ötleteket várok: a konyha és étkező között kb. 20 cm-es szintkülönbség van, amit két kisebb lépcsőfokkal szeretnék áthidalni. Mivel a két helyiséget boltíves átjáró köti össze, arra gondoltam, hogy a két lépcsőfok is íves lenne. Viszont így nem lehet csempével, kerámia padlólappal burkolni.

Milyen javaslatotok lenne? KÉpekkel illusztrálva még jobban örülnék az ötleteknek!

Köszi

Alex Raps Creative Commons License 2006.05.26 0 0 25
Lássuk a fotókat! :)
Előzmény: Chadja (23)
Kasimiro Creative Commons License 2006.05.25 0 0 24

Szia Chadja!

 

Szolidabban is lehet reklámozni magadat vagy ismerőseidet(ha meg igaz a sztorid akkor tényleg tudhat a fickó), mondjuk úgy hogy az elérhetőséget levélben adod meg annak aki igényli.

De ha már ennyire közlékeny vagy, berakhatnál az elkészült remekművekről fotókat, hogy mennyiért csinálta a fiatalember, és gondolom neve is van neki(ha a telszámát megengedte hogy közzétedd).

Hasonló esetben lehet hogy én is írnám hogy van pl egy tuti villanyszerelőm(kevés a jó szakember), de több topicba, telszámmal biztos nem raknám be(max ha megfizetné).

Várom a fotókat(tényleg érdekel), és a fiatalember nevét(hátha tényleg akkora ász).

 

Kasimiro

Előzmény: Chadja (23)
Chadja Creative Commons License 2006.04.17 0 0 23

Sziasztok!

 

Én tudnék ajánlani nektek egy nagyon jó asztalost, konyhabútor és lépcső a fő profilja. Nálam is ezt a kettőt csinálta, és elmondhatom, ez a két dolog hasonlít a lakásban legjobban arra, amit eredetileg elképzeltem. Nagyon szeretem a fát, ragaszkodtam hozzá, hogy a konyha is abból legyen, ne bútorlapból. Mediterrrán stílusú az egész lakás, és komolyan mondom, valahányszor ránézek a konyhámra vagy a lépcsőre, valahol Portugáliában érzem magam:) Remélem nem minősül reklámnak, ha megadom a számát. Szentendrei, de szerintem vállal munkát Budapesten is. Ahogy beszélgettünk, kiderült, hogy nagyon érti a lépcső-témát, egy időben még specializálódni is akart rá, de aztán ugye ez a piac is olyan, hogy mindent meg kell csinálni, amit az ügyfél akar... Szerintem egy telefont azért megér, szóval a száma: 30/609-7077

 

Sok sikert hozzá!

 

Üdv.

Chadja

Alex Raps Creative Commons License 2006.02.23 0 0 22
A gipszbeton szerkezetet Rekettye László (+36 209825198) irányításával készítette el egy 3 fős brigád 3 nap alatt és a faszerkezet helyszíni szerelését Nagy Sándor (+36 209825198) irányításával 2 ember végezte 4 munkanapban.
Előzmény: Alex Raps (19)
Alex Raps Creative Commons License 2006.02.23 0 0 21

Igaz hogy a kérdés még tavalyi, de én most mégis megpróbálkoznék a válasszal. A fellépő betonfelületébe egymástól minél távolabb fúrunk 4 - v. szükség szerint több - lyukat. Ezekbe a lyukátmérővel eggyező átmérőjű vállasra kialakított speciálisan falépcsők rögzítésére kifejlesztett Fischer dűbelt teszünk, amelyhez tartozik egy kihegyezett végű becsavarható átjelölő is. Miután az összes dűbelbe belehajtottuk ezeket a tüskéket (villás kulccsal és vagy csőkulccsal, amely a fúróba van befogva egy behajtószár segítségével) annyira hogy még kiálljanak a műanyagból, majd a méretre szabott és fából készült lépcsőlapot ráfektetjük és gumikalapáccsal néhányat rásózunk. Az így kapott jelöléseket fenékfúróval megfúrjuk és a speciális tiplihez kapható szintező műanyaggyűrűkkel "vízbeállítjuk", majd az átjelölést szolgáló acélhegyet behajtjuk ui. azzal fixáljuk a tipliket. Ezután a betonlfellépőt befújjuk némi púrhabbal és a spéci műanyagdűbel kb 20 mm-es "racsnizott"-ra kialkított részeivel összeillesztjük, majd gumikalapáccsal a helyére ütjük. A púrhab kitölti a fa és a beton közötti üres teret és így szünteti a dobogást, valamint ragasztóanyagként is működik, habár ez utóbbi tulajdonságára nemigen van szükség ui. a dűbelek úgy fogják a lapokat mint az atom. :)

A másik megoldás a ragasztás, amelyet csak a HILTI erre a célra kialakított ragasztóhabjával végezzük. Hátránya a 2 perces a kötési idő amely nem enged apró tévedést sem és az hogy baromi drága. Előnye hogy sokkal gyorsabban készül a lépcső. Először ezzel szerettem volna megoldani én is, de az iparos nem ismerte és úgy döntöttem, hogy nem nálam fogja ezt elkezdeni. :)

Előzmény: hetida (18)
Alex Raps Creative Commons License 2006.02.23 0 0 20
A lépcsőkialakítás része a más ütemben kialakított lépcsőzetes korlátmegoldás és az emeleti  - szekrényként is alkalmazható - korlátmegoldáskialakítás is, valamit a lépcső alatti tér leválasztása is tárolóhelyiséggé.
Előzmény: Alex Raps (19)
Alex Raps Creative Commons License 2006.02.23 0 0 19

Az én lépcsőm gipszbeton megoldással készült 240 eFt-ért és tölgyfa borítást kapott 720 eFt-ért.

A lépcsőkialakítás része a más ütemben lépcsőzetes korlátmegoldás és emeleti korlátmegoldás, valamit a lépcső alatti tér leválasztása is tárolóhelyiséggé. Képek:

 

lepcsolepcso2lepcso3lepcso4lepcso5lepcso6lepcso7
hetida Creative Commons License 2005.11.28 0 0 18

Bár már úgy látom ez a topic eléggé halott, de hátha esetleg valaki becsöppen ide mint én is. Valójában az érdekelne engem, hogy beton lépcsőt, hogyan lehetne fával beburkolni. Konkrétan a lapokat hogyan lehet a betonhoz rögzíteni. A csavarozás megoldáson kívül.

 

csekonits Creative Commons License 2004.07.22 0 0 17
valaszolva a kerdesemre, az ulloi ut 896 sz. alatt nagyon jo kis faaruhaz talalhato, sokfajta anyagu eloregyartott lepcsokkel, ragasztott tablakkal, alt 2000*120 mm-esek, 50mm vastagsagig. www.zatik.hu, hajra
belagyi Creative Commons License 2004.06.24 0 0 16
1. Szabó János
asztalos
Jász - Nagykun - Szolnok 5211 Tiszapüspöki, Bajcsy - Zsilinszky

(56) 445142

rám hivatkozhatsz: Belágyi Antal

Előzmény: FOLD119 (15)
FOLD119 Creative Commons License 2004.06.24 0 0 15
KÉNE A TELEFONSZÁMA!

KÖSZI

Előzmény: belagyi (1)
csekonits Creative Commons License 2004.06.21 0 0 14
nem tudjátok hol de inkább mennyiért lehet húzott lépcsőfokokat csináltatni? a barkácsboltokban 3..5eFtért láttam egyeneseket, gondolom az egyediek min. duplára jönnek ki...
zeteny Creative Commons License 2004.06.17 0 0 13
Úgy néz ki megoldódott aproblémám.
Acélvázas lesz alépcsőm, telejesen beburkolva fával. A vázat én terveztem, két lakatos bevállalta az elkészítést, és egy asztalos meg a fával való burkolást csinálja. Kb.350eFt-ban lesz.
Z
Előzmény: makopa (12)
makopa Creative Commons License 2004.06.16 0 0 12
Még több kép: treppenmeister.de >>>
makopa Creative Commons License 2004.06.16 0 0 11
Lépcsômegoldások képekkel: Lépcsőmester >>>
Elég drága cég.
Előzmény: zeteny (8)
csekonits Creative Commons License 2004.06.14 0 0 10
hello,

nálunk maradt egy csomó faanyag az ácsok nagyvonalúsága miatt ezért gondolkozom egy ideiglenes lépcsőn, egyelőre ugysem használnánk naponta. hallottam hogy vmelyik barkácsboltban árulnak lépcsőfokokat, ezekről nem tudtok valamit?

kanadai bádog-os Creative Commons License 2004.06.06 0 0 9
Hali!

Egyik barátomnál érdekes vas-lépcsőt láttam.
A szoba "közepén" vezet fel az emeletre és semmilyen alátámasztása nincs! A két korlát viszi a terhet, ami vékony zártszelvényből hajlítva készült, minden fokhoz hegesztve, mint egy-egy fordított J betű. A J-k egymáshoz is hegesztve vannak. A lépcsőlapok fából vannak. Nem leng és nem nyikorog!

Előzmény: zeteny (8)
zeteny Creative Commons License 2004.06.06 0 0 8
A beton nálam nem jöhet szóba, ugyanis faszerkezetes marad a födémem.
Talán mostmár tudom, hogyan kéne kinéznie az acélszerkezetnek (megnéztem egy kollegámnál), már "csak" tervezni, kivitelezni kell.
Előzmény: szenyor Lopez (7)
szenyor Lopez Creative Commons License 2004.06.03 0 0 7
"két nap alatt megvolt a mi lépcsőnk is "

Nem így értettem: sürgősen kellett, de pénzünk csak kevés volt:)
Ha lesz rá plusz lóvé, akkor beburkoltatom az egészet és nem mondod meg, hogy beton a belseje.

"nagyobb hely kell neki "

Miért? Olyan, mint az emeletesházakban van. Fából sem lesz vékonyabb.
Csak azért említettem meg, mint alternatívát, mert sokan kifelejtik. Ha mindenképpen burkoltatni akarod teljesen fával és meg is van rá a zseton, akkor pénzkidobás a betonlépcső. De ha ezekből a feltételekből valamelyik nem teljesül, akkor lehetséges alternatívaként nem szabad elfelejteni.

Előzmény: belagyi (6)
belagyi Creative Commons License 2004.06.03 0 0 6
két nap alatt megvolt a mi lépcsőnk is :))) mármint maga a szerelés. mondjuk a szerelés és a tervezés között egy hét telt el.

azért a beton sokkal robosztusabb és nagyobb hely kell neki (gondolom)..

valamint a lépcső környezete is befolyásolja, hogy miből legyen.. nekünk a lenti nappaliban így mint egy szép bútorként jelenik meg :)

egyébként ha ráköltesz több milkát a fenti részre, akkor ez már igazán bele kell, hogy férjen. szerintem nem ez az igazán tétel egy építkezéskor..

Előzmény: szenyor Lopez (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!