A felicia motorjainak és a fabia II. motorjainak ennek ellenére sincs túl sok közük egymáshoz. ;)
Még a felicia 1.6-nak sem, bár az valóban valamelyik régi ezeréves (elavult) VW blokkot kapta. Teljesen más generáció. A fabia II. (de már a fabia I. sem) már nem a VW valamelyik régi "ledobott" blokkját kapta, hanem a legújabbakat építették be. Tehát egy azonos évjáratú fabia 1.2 TSI blokk tökugyanaz mint amiket mondjuk egy VW polo-ba építenek be. Most már egy skoda, VW, Seat, Audi ugyanazokból a motorokból, váltókból és egyéb alkatrészekből áll össze. Kivétel persze a külső megjelenésükért felelős kasztni.
A porkánál alapvetően ua. a blokk minimális változtatásokkal, ellenben a felicia és a fabia blokkja teljesen más fejlesztés. A felicia még a régi Skoda fejlesztése volt, tehát még a VW éra előtti, a VW mérnökei csak "átfésülték" később, míg a fabia blokkja már egy VW fejlesztésű cucc eleve. Asszem a régi polo motorját vetták át. Szóval annyi köze van a felicia blokkjának a fabia-hoz hogy mindkettő Otto motor. :D
Szerintem a motor tolta el a korlátot. Az egy viszonylag vékony acéllemez, ami baromira hajlékony, de szemből (a keresztmetszete felől) kurvaerős, nem tudod összenyomni. Így a moci elvezethette a kerékdob és saját maga közé, a homlokfal pedig nem ellenfél ilyen mozgási energiánál. Just my 50cent...
Nem vagyok képben az autók szerkezetét és merevítését illetően, de a "motor megfogta volna" változat mellett bennem egy olyan rémik fel, hogy a "kiszakadó motor trancsírozta volna szét" is elképzelhető lett volna. Ebbe meg inkább nem is gondolok bele.
A Felicia II motorjáról nem találtam képeket, de a réginek egészen jobb oldalon volt a motor, ha az újban is igy van akkor ott simán átmehetett mellette a korlát. Tehát ha ugyanez a manőver úgy történik hogy jobbról van a korlát akkor a motor megfogta volna.