Keresés

Részletes keresés

Kaspar Herrenberger Creative Commons License 2016.01.10 0 0 2398

Kr.e. 1.400 körüli kánaánita erődöt tártak fel izraeli régészek Észak-Izraelben:

 

http://mult-kor.hu/haromezer-negyszaz-eves-erodre-bukkantak-izraelben-20160106

ketni Creative Commons License 2015.07.20 0 0 2397

Megérne egy misét, hogy ki, mikor, kit üldözött vagy üldöz és miért.

 

"Az külön szomorúságra ad okot, hogy az egyik üldözött nép üldözte a másikat..."

 

Ez bizony valóban szomorú.

 

 

Előzmény: ikarus255 (2395)
Afrikaans8 Creative Commons License 2015.07.18 0 0 2396

Mindegyikben voltak és vannak gyűlölködő csoportosulások, "lobbik".

Előzmény: ikarus255 (2395)
ikarus255 Creative Commons License 2013.12.27 0 0 2395

Évszázados üldöztetések alatt az intelligensek és egészségesek maradtak nagyobb eséllyel életben, 

 

A magyaroknak is jót tett az a sok üldöztetés?

Elég sok hasonlóság van a zsidóság és a magyarok között, mert ez is egy üldözetésen átesett nép!

 

Az külön szomorúságra ad okot, hogy az egyik üldözött nép üldözte a másikat...

Előzmény: kilenctizenegy (2360)
Afrikaans8 Creative Commons License 2013.12.25 0 0 2394
Afrikaans8 Creative Commons License 2013.12.23 0 0 2390

"A szemita jegyek eltűnésén meg nincs mit csodálkozni, pár évszázad alatt bármelyik nép elveszíti rasszjegyeit. Ennek oka a törvénytelen gyerekek, a házasságban, de nem az apától született gyerekek, illetve a hadjáratok során megerőszakolt nők gyerekei. Egyes vizsgálatok szerint megfelelően kevert népesség esetén a gyerekek harminc százaléka tartozik ilyen kategóriákba"

 

Kezdettől nem értettem, hogy lehet ilyesmit kijelenteni, hogy a zsidóság szemita jellege elhalványodott fizikális értelemben.

 

http://www.nol.hu/lap/20130119-rokonsag_az_ormenyekkel

 

Népszabadság Online 2013. 01. 19.

Ötvös Zoltán

 

Lehet, hogy mégis Arthur Koestlernek van igaza? A tizenharmadik törzs címmel 1976-ban megjelent könyvében (magyarul 1990-ben került a boltokba a mű) azt állította, hogy a kelet-európai zsidóság nem az ókori zsidóktól, hanem a kaukázusi kazároktól származik. Az 1905-ben Budapesten Kösztler Artúrként született polihisztor elképzelése heves vitákat váltott ki, ám úgy tűnik, hogy neki lett igaza.

 

Az 1990-es években kezdődött genetikai vizsgálatok azt jelzik, hogy a kulturális és vallási kötődésen túl a világ zsidóságának a biológiai gyökerei is közösek. Amerikai kutatók az észak-afrikai zsidók történelmét elemezve mutatták ki tavaly, hogy e népcsoportok eredete a bibliai idők Izraeléhez vezethető vissza, és kevésbé tekinthetők az őslakók leszármazottainak – a tanulmány az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ban jelent meg.

 

Meglepetést hozott a grúziai zsidók DNS-ének elemzése, hiszen kiderült, hogy közeli rokonságban állnak a közel-keleti zsidókkal. Az Etiópiában élő zsidók pedig genetikailag olyan távol vannak a többi zsidótól, hogy közösségüket vélhetően csupán néhány ős alapította, akik áttérítették a helyieket a zsidó vallásra. A Nature tudományos magazinban 2010-ben megjelent tanulmány arról adott hírt, hogy a diaszpórában élő zsidóknál általában erőteljesen fennmaradt a genetikai folytonosság, noha a befogadó népesség DNS-ének nyomai is fellelhetők kisebb-nagyobb mértékben.

 

Az előbbi vizsgálatok sorába illeszthető az az elemzés, amely az európai zsidók felmenőit kutatta. Eszerint többségük a zsidó vallásra áttért kaukázusi törzsektől származik – olvasható a Genome Biology and Evolution című brit szakfolyóiratban közölt tanulmányban. A cikket jegyző Eran Elhaik, a Johns Hopkins Egyetem genetikusa azt reméli, hogy eredményével két évszázados vitát zár le. A világon ma élő több mint 13 millió zsidó mintegy 90 százaléka európai származású.

 

A „rajnai” néven elterjedt elmélet szerint ők a hetedik századi muzulmán hódítás után Palesztinából elmenekült zsidóktól származnak. Az elmélet alapján Dél-Európában telepedtek le, majd a középkor végén mintegy 50 ezren közülük a német Rajna-vidékre költöztek, később innen indultak kelet felé. Csakhogy ezt a koncepciót kétségbe vonja az a tény, hogy a kelet-európai zsidó lakosság lélekszáma a XV. századi 50 ezerről a XX. század elejére mintegy nyolcmillióra nőtt. Azaz a zsidó lakosság gyarapodása évente 1,7-2 százalék lehetett, tízszerese a helyi lakosságénak, ami nehezen hihető a gazdasági nehézségek, a háborúk és a zsidó közösségeket sújtó pogromok ismeretében.

 

Máshonnan érkezhettek tehát Kelet-Európába a zsidók. Keletebbről. Az egykori Kazáriából. Ezen feltételezés bizonyításával egyetlen gond van: az egykoron a magyarokat is befogadó birodalom megsemmisült, népei beolvadtak az utódállamokba. A kazárok az időszámítás utáni első évezred második felében telepedtek le a Kaukázusban, pontosabban rohanták le a kaukázusi népeket, az örményeket és a grúzokat. A hódítók palesztinai zsidók befolyására vették fel a nyolcadik században a zsidó államvallást. A kazár zsidók virágzó birodalmat építettek, amely magához vonzotta a mezopotámiai és a bizánci zsidókat is.

 

A kazár birodalom azonban a tatárjárás és a pestisjárvány következtében a XIII. században összeomlott. A kazár zsidók nyugat felé menekülve a magyar és a lengyel királyságban telepedtek le. A kazár nép tehát eltűnt a történelem süllyesztőjében, az ő genetikai állományukat nem ismerjük. Eran Elhaik genetikus ezért a kazárokhoz legközelebb álló kaukázusi népek genetikai állományát hasonlította össze az európai zsidóság genetikai állományával. A genetikus az emberi géntérkép egyedi különbségeire koncentrált. E különbségeket polimorfizmusoknak nevezzük, és ezek közül is a leggyakoribbak a DNS mindössze egyetlen bázismolekuláját érintő eltérések, az SNP-k (single nucleotide polymorphisms), amelyek jellemző mintázatot mutatnak a több ezer éven keresztül együtt élő embercsoportokon belül.

 

Az amerikai kutató összesen 1287 ember DNS-mintáját hasonlította össze – ezek nyolc zsidó és hetvennégy egyéb népcsoportból származnak. Az elemzések alapján a genetikus az európai zsidók körében egyértelműen a Kaukázusra, illetve – kisebb mértékben – a Közel-Keletre utaló ősi genetikai nyomokat talált. Eran Elhaik szerint az európai zsidók génállományában kimutatható a kazárok, a görög-római korban élt zsidók – ők az V–XII. század között vándoroltak Kazáriába –, valamint mezopotámiai és palesztin zsidók génmintái. A legnagyobb fokú rokonság a mai örményekkel mutatható ki, a zsidó vallású népekkel kevésbé keveredő grúzok távolabbi rokonai a mai európai zsidóknak. Ezek az eredmények a rajnai elmélettel szemben Koestler kazár elméletét erősítik.

Előzmény: kilenctizenegy (1484)
trueXman Creative Commons License 2012.11.10 0 0 2389

"a zsidók története érthetetlen ha nem tanulmányozzuk a főniciaiak történelmét"

 

sidó-k, így hívták őket; talán Sidón városáról

Afrikaans8 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 2388

Én azt gondolom, hogy Józsué népe ott bóklászott a tágabb környéken, vagyis az arrafelé levő vidéket már ellepték a zsidók, akiknek természetesen kapóra jött egy ilyen természeti csapás.

Előzmény: macckóka (2387)
macckóka Creative Commons License 2012.09.28 0 0 2387

ok, de a földrengést ki adta ?:)

 

Előzmény: Afrikaans8 (2368)
quiego Creative Commons License 2012.08.18 0 0 2386

a zsidók története érthetetlen ha nem tanulmányozzuk a főniciaiak történelmét

Kerületi Főerdőkerülő Creative Commons License 2012.05.14 0 0 2385

Miféle félvéreket kellett megölnie Mózesnek?

 

 

Előzmény: Törölt nick (2384)
Kerületi Főerdőkerülő Creative Commons License 2012.05.09 0 0 2383

A 40 évnek a Bibliában van allegorikus jelentése is, a 40-es szám általában a megpróbáltatásokkal, nélkülözésekkel kapcsolatos.

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (2381)
Kerületi Főerdőkerülő Creative Commons License 2012.05.09 0 0 2382

Igen, így is történhetett, de az erre vonatkozó konkrét régészeti bizonyítékok tudtommal még hiányoznak.

 

Aztán van olyan elmélet is, hogy az ősi izraelitáknak csak egy kisebb része érkezett az egyiptomi deltavidékről, a másik nagyobbik rész Észak-Mezopotámiából, ill. Szíriából.

 

Konkrétan olyat is olvastam, hogy a déli törzsek (Júda, Simeon) érkeztek volna Egyiptomból, a többi Mezopotámiából, ill. Szíriából, de ez szerintem már spekuláció.

 

 

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (2380)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2012.05.04 0 0 2381

És akkor még ott van a régészet alapján felállított elmélet, ami szintén beilleszthető a rendszerbe, vagyis, hogy nem volt elsöprő támadás, mint azt Józsué könyve írja, hanem a nomád pásztorok a hegyekben éltek, a letelepedett mezőgazdálkodók meg a síkságokon. A városok ostroma nem rendszerszerűen folyhatott, hanem különálló konfliktusok mentén, amikor a pásztorok lejjebb ereszkedtek, az állatok lelegelték a megművelt területeket, ez fegyveres konfliktust okozott és ilyenkor vehettek be egy-egy várost, hogy végleg lezárják a konfliktust.

Szerintem összeáll rendszerbe a dolog a bibliai 40 évvel, az emlegetett embermennyiséggel és a lassú, több hullámú beszivárgással.

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (2380)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2012.05.04 0 0 2380

Persze, de ha hozzáveszed, amit eredetileg felvetettem, ti., hogy a negyven éves pusztai vándorlás a bibliában legenda, tehát van valóságalapja, akkor már összeáll a kép.

Ha a negyven év nem azt jelenti, hogy a teljes népesség kóválygott negyven évig a sivatagban, hanem azt, hogy a teljes népesség kb. negyven év alatt vándorolt át, folyamatosan, kis csoportokban, akkor az azt jelenti, hogy évente 4500 harcos, vagyis a te számításoddal (180ezer harcos - 800ezres teljes népesség), kb. évente 20ezres teljes népesség vándorolt át Egyiptomból Kánaánba.

Ekkora tömeg átvándorlása évente egyáltalán nem tűnik irreálisnak, ráadásul 4500 harcos már meglehetősen ütőképes haderőt jelent, ami meg tudja védeni a népességet, vagyont és egy-egy kisebb várost is meg tud ostromolni. Kánaánban pedig csatlakozva a már ott lévőkhöz még erősebb haderő áll rendelkezésre, akik már nagyobb városokat is be tudnak venni.

Előzmény: Kerületi Főerdőkerülő (2379)
Kerületi Főerdőkerülő Creative Commons License 2012.05.01 0 0 2379

Hát, mint mondtam ebben nem vagyok szakember, de cca. 600 (nemzetség)x300 (felnőtt férfi) az kábédézé 180 ezer felnőtt férfi, a korabeli népesedési és hadviselési viszonyok között még mindig irreálisan soknak tűnik.

180 ezer felnőtt férfi az kábé 800 ezer fős teljes népességet jelent!

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (2378)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2012.04.27 0 0 2378

Átolvastam, köszi.

 

Amennyiben az elefnek a nagycsalád vagy nemzetség értelmezését fogadjuk el, akkor is nagyságrendileg tévedtek a vitatkozók, amikor 20-25 férfit becsültek egy nagycsaládban.

Móz1 elég pontosan megadja, mekkora lehetett egy-egy nagycsalád:

 

 14Mihelyt Ábrám meghallotta, hogy rokona fogságba esett, mozgósította kipróbált szolgáit, akik nála születtek, 318 férfit, s üldözte őket egészen Dánig. (Móz1 14:14)

 

De árulkodik az is, hogy:

 5Lótnak, aki Ábrámmal tartott, szintén voltak juhai, barmai és sátrai. 6Ezért a vidék nem bírta el, hogy együtt maradjanak. Mivel javaik nagyon felszaporodtak, nem maradhattak egymás mellett. (Móz1 13:5-6)

 

Ezt az állatmennyiséget el kellett látni, terelni kellett, ahhoz pedig sok pásztor kell.

Előzmény: Kerületi Főerdőkerülő (2377)
Kerületi Főerdőkerülő Creative Commons License 2012.04.16 0 0 2377

Jelen topik 574-587, ill. 1158-1160 sz. hsz-ek.

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (2376)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2012.04.16 0 0 2376

Szívesen átolvasnám ezt az elef-vitát, ha tudnád, konkrétan merre található a fórum bugyraiban.

Előzmény: Kerületi Főerdőkerülő (2374)
Kerületi Főerdőkerülő Creative Commons License 2012.04.13 0 0 2374

Kedves Benő!

 

Ezzel kapcsolatosan érdemes azért az ún. elef-vitára is kitérni, valamelyik topikon - talán pont ezen - volt is róla szó.

Ti. hogy mik is voltak Mőzes és Józsua idejében az elef szó jelentései, meg hogy ennek tükrében hogyan is kell helyesen értelmezni a Számok könyvében (Numeri) lévő számadatokat.

Merhogy ez alapján valakiknek az jött ki, hoyg Mózes pusztában bolyongó népe néhány ezer vagy max. néhány tíuezer főből állhatott és nem több mint hatszázezer fenőtt férfiből + háznépből, mint ahogy eddig a Biblia ezen passzusait értelmezték.

 

Persze én ebben nem vagyok szakértő, a szemita nyelvek különben is borzasztó idegenek nekem, képtelen vagyok megtanulni akár héberül, akár arabul, de azért érdekesek ezek a felvetések, talán érdemes utánuk nézni a szakirodalomban.

 

No és végezetül azt sem szabad elfeledni, hogy mindezek csak a mi emberi okoskodásaink, de "Istennél minden lehetséges"...

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (2372)
ostrinia Creative Commons License 2012.04.08 0 0 2373

Tudom retekül nem ide tartozik,de nincs meg valakinek: Nahmias, a 100 éves háború regénytrilógiájának befejező kötete, " A szerelem gyűrűje". Megvenném. (ostrinia@gmail.com)

kösz és elnézést, ha bezavartam.

üdv:

ostrinia

Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2012.04.07 0 0 2372
Dehát épp azt írtam, hogy nem egyszerre bolyongott 40 évig ennyi ember, hanem valszeg ennyi ideig tartott, amíg mindenki átvonult, tehát nem egyszerre, hanem 40 év alatt, folyamatosan, ergo egyszerre kis létszámú csoportok érkezhettek, egyezően a felvetéssel, miszerint nem egy nagy tömeges vándorlás volt, hanem sok kicsi.
Előzmény: BeNZiN (2371)
BeNZiN Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2371

40 év a sivatagban számtalan emberrel, mi sem hangzik reálisabban.

Előzmény: Festéktüsszentő H. Benő (2370)
Festéktüsszentő H. Benő Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2370

azt azért ne hagyd ki a képletből, hogy a biblia szerint 40 évig vándoroltak, vagyis legendából visszafordítva, kb. ennyi ideig tarthatott, míg a népesség átvonult Egyiptomból Kánaánba. Figyelembe véve a megmozgatott embertömeget és az időtávot, ez már egészen reálisnak hangzik.

Előzmény: Kerületi Főerdőkerülő (2369)
Kerületi Főerdőkerülő Creative Commons License 2012.04.05 0 0 2369

Lehetséges, hogy az ősi zsidók egy része, pl. az ároniták és/vagy a léviták Egyiptomból érkeztek Izraelbe, de az, hogy az egész zsidó nép, több százezer fő a kietlen Sínai-félszigeten és a sivatagokon keresztül  en bloc/an Block egy tömbben érkezett volna Izraelbe... nos ez a régészet és őstörténet  jelenlegi tudása alapján gyakorlatilag kizárható....

Előzmény: Afrikaans8 (2368)
Afrikaans8 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2368

Jerikó kettős falait sem Józsué papjainak harsonái meg a nép rikoltozása, hanem földrengés omlasztotta le a feltárások szerint, méghozzá a Kr. e. XIV. században. Egyébként a város olyan sűrűn lakott volt, hogy a falakra keresztben gerendákat fektettek, és arra is építettek lakóépületeket. Vagy tán megfigyelőtornyok voltak ezek, ahol afféle polgárőrök tartották szemmel a kinti pusztaságot? Mindenesetre a Bibliát ezen a ponton igazolja a régészet. Eszerint a parázna Ráháb asszony "háza a kőkerítés falán vala, és ő a kőkerítésen lakik vala", onnan eresztette le kötélen a kémeket a falakon kívülre, akiket Józsué küldött, s akiket elrejtett a tetőn száradó len között a város királya elől.

Előzmény: Kerületi Főerdőkerülő (2366)
Afrikaans8 Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2367

A mükénéi korszakról beszélünk, hurrik (hóreusok?), kánaániták, filiszteusok ugyanúgy éltek arrafelé. III. Ramszesz idején a danaoszok ott voltak az ún. tengeri népek között is danuna néven (Kr. e. 1175 körül).

Előzmény: Kerületi Főerdőkerülő (2365)
Kerületi Főerdőkerülő Creative Commons License 2012.04.04 0 0 2366

Kb. tíz évvel ezelőtt olvastam két izraeli régész könyvét, amely többek között a Józsué-féle zsidó honfoglalás, ill. az azt követő államalapítás időszakát vizsgálta régészeti eszközökkel.

Nem törekedtek arra, hogy alátámasszák, sem arra, hogy cáfolják a Tóra (Pentateuchus) ezzel kapcsolatos írásait. A szent szövegektől elvonatkoztatva próbálták meg régészeti kutatásaikat végezni.

Mindenesetre a könyvnek az volt a konklúziója, hogy az Egyiptomból történő bevándorlást és a mindent elsöprő erejű Józsué-féle honfoglalást a régészeti leletek nem igazán támasztják alá.

Helyette egy olyan kép bontakozik ki a korabeli Izraelről, hogy alapvetően kétféle népesség, kétféle kultúra élt egymás mellett.

A termékenyebb síkságokon, dombvidékeken és folyóvölgyekben egy erősen letelepedett jellegű földműves társadalom, amelynél már a városiasodás is megjelent. A magasabban fekvő hegyvidékekeken és a szárazabb területeken, félsivatagos részeken pedig egy félnomád jellegű, főleg juh- és kecsketartásból élő népcsoport éldegélt, amelyek időről-időre lehúzódtak a földművelők területeire is.

A szerzők a földművelőket hipotetikusan a bibliai kánaánitákkal, míg a hegylakó pásztorokat az izraelitákkal azonosították.

Nagy, mindent elsöprő izraelita inváziónak nincs nyoma a régészeti leletekben, helyette több kisebb beszivárgási hullám feltételezhető inkább fel.

Persze a szerzőpáros szerint, megint mások lehet, hogy más következtetést vonnak le a leletekből…

Előzmény: Afrikaans8 (2363)
Kerületi Főerdőkerülő Creative Commons License 2012.04.03 0 0 2365

Szerintem hülyeség.

Ott ahol az ősi zsidók etnogenezise végbement, abban az időben még nem éltek görögök.

Előzmény: Afrikaans8 (2363)
Afrikaans8 Creative Commons License 2012.04.02 0 0 2364

születésű származású

Előzmény: Afrikaans8 (2363)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!