TytanDipol, de szerintem irreleváns: gondolom motortér felnyit (miután bejuottak), váltóbovdeneket leakaszt és oda teszik, ahová akarják. Szerintem már egy plusz motortérzár is lehet megakadályozta volna őket :(
Egy szakmai levezőlistán írta egy hölgy a következő esetet:
"Hátha tanulságul szolgál a történet:
Szombaton történt a Tecsó parkolóban: haladok négykerekű bádogdobozom felé, látom messziről: van alatta valami, ami a parkoláskor biztosan nem volt ott. Közelebb érve lehajoltam megnézni - egy kartondoboz volt, pontosan a kocsi közepénél, nem értem el. Gondoltam, sebaj, beszállok, lehajtok róla. Indításkor előkerült egy férfi és kb. 10 cm-re közel jött az autómhoz. Megvártam, míg messzebb megy - sokáig tartott ... Indultam. A dobozról nem lehetett lehajtani, annyira be volt szorítva, a vonszolt karton rémes hangot adott, és nagyon fékezte a kocsit. Ha nem láttam volna meg előzetesen a dobozt, biztosan megijedek és kiugrok megnézni, mi a pálya.
Elhajtottam a parkolóban lévő gumisig, leállítottam a motort, kivettem a kulcsot, kiszálltam, bezártam, és kértem a szerelőket, piszkálják ki a dobozt. Nem kis erőfeszítésükbe telt kiszedni.
Az óvatosság nem magától adódott: két héttel ezelőtt rabolták el apósom kocsiját, úgy, hogy járó motornál szállt ki belőle, és távolodott el kb. 1,5 méterre. Amikor a rabló beszállt és gázt adott, ő beugrott az anyósülésre. Pár száz méter után kilökték, szerencsére csak kisebb sérüléseket szerzett.
Én mindenesetre (a tapasztaltak árnyékában) nem szállok ki sluszkulcs nélkül a vezetőülésről ..."
Így talán ezen a listán keresztül több emberhez eljut az információ a rablási módszerről és talán sikerül megelőzni több esetet.
Közérdekű! Ma reggelre ellopták nővéremék autóját Bp. IX. ker Epreserdő utcából, frsz JUH-607, 2005. májusi Skoda Fabia kombi 1.4, ezüstszínű. Semmi külső ismertető jele nincs, csak hogy sérülésmentes-megkímélt autó és benne volt az isofix-es gyerekülés. Váltózár volt benne, illetve egy egyszerű indításgátló (sima AC tápblokkolás, így vették már), bár utóbbit nem tudom bekapcsolták-e leparkolás előtt... Ha bárki látja, vagy hall róla, kérem keressen meg mindenképpen. Köszönöm!
Bocs az okoskodásért.
Ami a doksikat illeti, az autó gyári doksijait nyilvánosan szeretném látni. A rosszember úgyis tudja, a gyárat törvény kötelezi, nem az fogja megvédeni az autót, hogy titkos a doku.
Ami meg az én autóm, egyedi doksiját illeti, az kizárólag nálam legyen meg. Én felelősségem, én annak mutatom meg, akinek akarom.
Szerintem.
Igen, minden oké, és így már értettem is amit leírtál.
Viszont lehet hogy kár volt a felhőtlen örömöm. Murphy. :o)
Miután válaszoltál, rá 2 napra kezdődött hogy a visszajelző led hol normálisan villog amikor aktív, hol olyan halvaányan hogy aluig látni még vak sötétben is. A rendszer kifogástalanul működik, de ennek vajon mi lehet az oka? Az akksi az pöpec, -15-ben fél fordulatra is indít.
Van valakinek ötlete, hogy Octavia II-nél milyen egyszerű módon lehet a diagnosztikai csatlakozót inaktívvá vagy hozzáférhetetlenné tenni úgy, hogy szerviz esetén használható legyen.
Van valakinek ötlete, hogy Octavia II-nél milyen egyszerű módon lehet a diagnosztikai csatlakozót inaktívvá vagy hozzáférhetetlenné tenni úgy, hogy szerviz esetén használható legyen.
Egyébként az a helyes megoldás, hogy a központi ügyeletre kell betelefonálni. Ezt követően nem szabad hagyni, hogy kapcsoljanak ki kerületi rendőrséghez. Ebben az esetben -ha a bejelentést a központ veszi fel- a kerületnek vissza kell jelezni, hogy mit tettek a bejelentés ügyében. Igy intézkedni fognak.
Ellopták a rendszámaimat! Rendőrség, feljelentés 2 hónap múlva idézés, tanúként. Közeg kérdezi mit tudok és gyanakodva néz. Mondom ellopták, tettem feljelentést. Álla leesik! Tett feljelentést?-kérdezi. Aha-mondom. Na mert, hogy elkapták az illetőt, na nem a rendőrök, hanem egy kutas, aki kihívta a rendőröket. Így aztán az illetőnek lett neve, lakcíme. A rendőrnek aki beidézett ott volt a számítógépén minden adata. Csak az nem, hogy már van feljelentés az ügyben, tőlem kérte a korábbi feljelentés ügyszámát! Eltelt néhány hónap és megkaptam a szokásos, gondolom sokak által ismert szövegű lezáró határozatot: "A nyomozás nem járt eredménnyel, az elkövető kiléte nem állapítható meg, stb." Néhány hónappal később ugyan azon a helyen ismét ellopták a rendszámaimat. Lezáró határozatot azóta sem kaptam.
Parkolt egy autó kertvárosi utcában, a mesélő háza előtt.
Mivel másnap reggel/ délelőtt is ott volt, a mesélő telefonon megkérdezte szomszédait, tud e valaki róla, tartozik-e valakihez a jármű.
Mivel semleges választ kapott, kezte zavarni hogy pont Ö előtte áll.
Harmadnapra semmi változás. Ez épp hétvégére esett, otthon volt ráért, betelefonált a rendőrségnek, hogy ezt tapasztalja, és hogy mi ilyenkor a teendő.
Telefonos support nem hozott okos tanácsot, de hogy- hogynem, 18-20 percen belül egy ideges alak érkezett az autóhoz, sietve beült majd kis matatás után elindított, és elment.
Fél óra múlva kiérkeztek a rendőrök, és már csak az üres utcát találták.
Mint kiderült, az autót pár nappal azelőtt lopták el egy parkolóból.
Igazság tartalmát nem áll módomban vizsgálni.
De ha lenne egy nyilvános lista, talán ez is visszakerült volna szerencsétlen gazdájához..
Nem hiszem, hogy területi szűkítés lett volna benne, mert a 0.22%-ot is írta. (Ami megfelel 3.6M magyar autónak.) Annyira nem lehet rossz adat ez az évi 8000 ellopott autó Mo.-n, mert Tudjuki honlapja is hasonló értékkel számol, napi 30 ellopott autóval, ami évi 11000 ellopott autót jelent. Igaz, ez már 0.3% ellopott autó, de még ez sem igazán rémisztő.
Tény, hogy Budapest vezet, hiszen a lopások 81%-a itt történik:
Légy erős, a piacon lévő termékek elsöprő többsége 3000Ft-os kínai vacak, függetlenül a névtől és a forgalmazótól. És a beszerelő műhelyekben is nagyon sok "szomszéd gyerek" dolgozik. És milyen furcsa, nem döglenek le ezerszámra az autók.
Olvastam egy érdekes statisztikát, az Autó magazin januári számában.
Azt állítja a statisztika, hogy Mo.-n 2009-ben mindössze 8000 autót loptak el, ez 0.22%!
Ami egyrészt abszolút értékben is kicsi, másrészt a fajlagos érték jobb Németországnál, Hollandiánál, Belgiumnál, Finnországnál. Háromszor kisebb, mint NagyBrittania és ötször kisebb, mint Svédország számadata.
Ez igaz lenne? Mert akkor csak azért tűnik soknak az autólopás, mert azokról hallunk, míg arról, hogy ötszázszor annyi autót nem loptak el, nem hallunk.
Ki tudja, hátha a feleségemhez is jutna, ha mást írnék ide. Tudod, én óvatos vagyok és gondolok mindenféle veszélyekre. A hozzászólásaimban konkrétan arra a veszélyre, hogy valaki kellő ismeret, felszereltség, stb. birtokában belepiszkáljon egy igen bonyolult rendszerbe, mint egy modern autó. Akkor már inkább a windowsban piszkáljon binárisan, hiszen, ha azt elrontja, az nem milliós kiadás, akkor nem marad az út mellett és nem megy fának.
Ezért bátorkodtam javasolni, hogy lopásvédelemből jó minőséget válasszatok, nagy tapasztalatú, hozzáértő (és természetesen megbízható, tisztességes) emberrel tervez(tet)ni a rendszert, beszerel(tet)ni a jó minőségű eszközöket.
Aki meg nem egy aggódógép, az bízzon az autózárjában, a márkaszervízben, a cascóban és a szerencséjében!
Annak nincs értelme, hogy az autótolvajoktól halálra rettegünk, minden járókelőben fegyveres rablót sejtünk, de abban megbízunk, hogy a kínai piacon vett 3000Ft-os vacak, a szomszéd gyerek által belegányolva 100000km-en keresztül télen-nyáron megbízhatóan fog működni a sok milliós autónkban.