Keresés

Részletes keresés

zsanna Creative Commons License 2010.12.02 0 0 48392

Ha a szabadságok kivétele nélkül táppénzre mész, akkor a béred 70 %.át kitevő betegszabadság lesz a tgyás és a gyed alapja, tehát laza 30 %-kal kapsz majd kevesebbet. Ha ki tudod venni a 35 nap szabadságodat, akkor kb 10 % lesz majd, amivel kevesebbet fogsz kapni annál, mintha táppénz nélkül csinálnád végig a tgyásig eltelő időszakot.

Vedd ki a szabadságokat, de nem menj táppénzre, és -28 naptól indítsd a tgyást. Így más csak kb másfél hónapot kéne gyesen kihúzni.

Előzmény: erixa78 (48367)
puntooo Creative Commons License 2010.12.02 0 0 48391

Most kapcsolok, hogy időközben a 180 nap megduplázódott....Azt viszont nem tudom, hogy a 2010 évi (vissza)változtatások során az egy évnyi kötelező biztosítási viszony változatlan maradt?

Előzmény: puntooo (48390)
puntooo Creative Commons License 2010.12.02 0 0 48390

Kedves szakértők!

Korábban már írtátok, hogy az 5 év GYET lejárta előtt szülő feleségem utána csak a GYES összegére lesz jogosult. Viszont mintha mégis lenne egy kiskapu:

Gyermekgondozási díjra (GYED) jogosult:

A gyermeket saját háztatásban nevelő, biztosított édesanya, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át biztosított volt,

és

A GYED összegének megállapításához szükséges naptári napi átlagkeresetet a következők szerint számítják ki:

Ha az édesanya nem rendelkezik a gyermekgondozási díj kezdőnapját megelőző évben, vagy GYED kezdőnapját közvetlenül megelőző időszakban legalább 180 naptári napi jövedelemmel, akkor az ellátás naptári napi összegét a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér kétszeresének (2008-ban: 138.000 Ft) harmincad részének figyelembevételével állapítják meg.

Ez alapján, ha most elkezdjük fizetni az OEP-nek a biztosítást (jó esetben 180 napon túl tudjuk), akkor nem vagyunk mégis jogosultak a GYED-re? Tiltja ezt valami más szabály?

Köszönettel: punto

erixa78 Creative Commons License 2010.12.02 0 0 48389

Kedves Zsanna!

Ha van egy kis időd, válaszolj légyszíves a 48367-es hoozzászólásomra. Nagyon köszönöm.

edina 1980 Creative Commons License 2010.12.02 0 0 48388

Kedves Szakbarbár!

Szeretnék egy kis segítséget kérni! 2009. augusztus 4-től álláskereresőként regisztráltak és álláskeresési járadékban részesültem. 91 napig napi 1664ft, majd 179 napig 1430 ft/nap. (83187 ft átlagkereset alapján). Novemberben kiderült babát várok. Elhelyezkednem nem sikerült, így maradtam álláskereső.  2010.május 5-től álláskeresési segélyre vettek (980 ft/nap 90 napig, 75738 ft átlagkereset alapján), mely augusztus 1-ig járt volna. A kisbabánk várható születési ideje 2010. július 27. (július 24-én megszületett). A szülési szabadságot 28 nappal a szülés várható ideje előtt kivettem, azaz június 29-től szüneteltették az álláskeresési segélyt. Most kapom a TGYÁSt, mely 2010. december 13-ig jár. Azt mondták a Mep-nél, hogy csak GYES fog járni GYED nem, a TGYÁS lejárta után. Nem egészen értem miért!?  Van olyan ismerősöm, aki szintén munkanélküliről ment el szülni és járt neki a TGYÁS és a GYED is. Vagy nekem azért nem jár a GYED, mert segélyen voltam már?  Vagy újra kérnem kell a munkaügyiben az álláskeresési segély folyósítását  december 14-től néhány napra, majd újra szüneteltetni és úgy igényelni GYED-et? Vagy tényleg GYESRE leszek jogosult? Vagy nem is lenne a GYED és a GYES összege között különbség?  /Egyébként 2001 óta folyamatos volt a munkaviszonyom, igaz nem egy helyen dolgoztam ez idő alatt, de nem volt köztük szünet, kivéve 2008-ban 23 nap, de ennek gondolom nincs most jelentősége./

Válaszodat előre is köszönöm!

Tisztelettel: Edina

zsanna Creative Commons License 2010.12.01 0 0 48387

Gyermekápolási táppénzre csak az jogosult, aki a gyest kapja. Tehát a gyerek jogán csak Te mehetsz táppénzre, ha a gyest is igényled.

Előzmény: kabuka (48386)
kabuka Creative Commons License 2010.12.01 0 0 48386

Köszönöm a választ. És a táppénzt a gyerek után a férjem is igénybeveheti, vagy az aki a családi pótlékot kapja? Erre is van valami szabály?

zsanna Creative Commons License 2010.12.01 0 0 48385

gyes mellett fél évig csak minimálbér után jár a táppénz.

Nagyszülő gyesnél nincs bölcsi, ovi.

Előzmény: kabuka (48384)
kabuka Creative Commons License 2010.12.01 0 0 48384

Kedves Szakbarbár!

2011 január 5-től GYES mellett szeretnék majd dolgozni, persze még kérdés, hogy 8 vagy 6 órában lehet majd.

Kérdésem az lenne, hogy ha betegállományba kell mennem a kisfiammal, akkor a táppénz mi alapján fogom kapni jövőre.

A másik kérdésem, azzal kapcsolatos, amit alább írtál. Ha esetleg átadom nagyszülőnek a GYES-t, mert én nem tudom igénybe venni, akkor a kicsi járhat bölcsibe, vagy ebben az esetben nem? Válaszod köszönöm.

zsanna Creative Commons License 2010.12.01 0 0 48383

Mondjuk mind a két helyen csak 3 órás leszel január 1-től, nem 4 órás..... (papíron legalábbis...)

Előzmény: Paszi28 (48382)
Paszi28 Creative Commons License 2010.12.01 0 0 48382

Kedves Szakbarbár!

Elsősorban hozzád fordulnék segítségért.

Elolvastam az irmányodat a salátatörvényről. Engem az a rész érdekelne, hogy mi lesz január 1-től? Én szeptembertől két munkahelyen dolgozom fél-fél állásban. Ez összesen egy teljes állás munkaidejének felel meg.

Eddig én kaptam a GYES-t, minden rendben volt.

Ez a törvény, amennyiben elfogadják, azokra is vonatkozik, visszamenőleg, akik már dolgoznak és szerződésük van? Vagy csak azokra, akik most kezdenek majd dolgozni?

Mit tudok tenni? Fel kell mondanom az egyik helyen? Vagy le kell mondanom a GYES-ről?

Van esetleg kiskapu?

A párom is 8 órában dolgozik, a nagyszülők is dolgoznak!

Válaszodat nagyon köszönöm!

További szép napokat!

Szia!

Andi

Előzmény: Szakbarbár (48370)
CérnaSzáll Creative Commons License 2010.11.29 0 0 48381

még nem szavaztak a törvényről, így annak a menete sem tudható, hogy kinek, hol és hogyan kell lemondania (ha egyáltalán)

(MÁK-nál biztos nagyon örülnek, hogy ilyen horderejű adminisztratív dolgot kell megcsinálniuk 3 hét alatt, ami ugye kvázi csak 1,5 és nyilván nagyon sokan a két ünnep közé tartogatták a szabadságukat)

Előzmény: Málna333 (48378)
andrea8102 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 48380

Kedves Szakbarbár!

Cégem 2010.december 31-én megszűnik, csoportos létszámleépítés miatt (a cég kivonul magyarországról). 3 hete kiderült, hogy babát várok, most vagyok a 8. hétben.

Egyenlőre nem tudtam beszerezni senkitől semmilyen segítésget, mert állítólag ez egy egyedi eset. 9 éve folyamatosan biztosított voltam, ezidő alatt 2 gyereket szültem, a mostani munkahelyemen 2 éve dolgozom. Az lenne a kérdésem, hogy ha megszűnik december 31-el a munkahelyem, mire leszek jogusult. Táppénz, munkanélküli, valamint szülés előtt igényelhetem e a TGYÁS-t, aztán a GYED-et.

Kérlek segíts, mert szorít az idő. Segítésged előre is köszönöm!

Andrea

mambadesz Creative Commons License 2010.11.29 0 0 48379

Kedves Szakbarbár!

A jövő évi családi adókedvezménnyel kapcsolatban szeretnék kérdezni. Olvasgattam az SZJA törvényt, de nem teljesen értem, hogy a családi pótlékot és a családi adókedvezményt igénylő személy hogyan függ össze.

2 gyermek után jár nekünk családi pótlék, amit én kapok, de a családi adókedvezményt a férjem szeretné teljes egészében igénybe venni (én GYED-en vagyok).

Ahhoz, hogy a férjem már évközben, a havi adóelőleg levonásnál is érvényesíteni tudja a családi adókedvezményt (nem csak utólag, az adóbevallásnál), át kellene kérni a családi pótlék igénylést az ő nevére? Vagy maradhat az én nevemen és a férjem ettől függetlenül kaphatja a családi adókedvezményt minden hónapban évközben?

Nagyon szépen köszönöm a választ!

m.

Málna333 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 48378

Kedves Szakbarbár, Zsanna, vagy bármelyik kedves szakértő!

A 48342 kérdésemre tudnátok válaszolni légyszi, mert nagyon aggaszt ez a dolog most.

Még egy plusz kérdés is lenne, ami azóta felmerült a Gyes-el kapcsolatba: Ha jelenleg Gyesen vagyok (2010. aug. 5 óta) és 8 órában dolgozom, akkor januártól azt le kell mondanom ha maradok 8 órában, vagy visszamenő hatálya nincsen az esetleges új törvénynek?

Előre is nagyon köszönöm!

jázmin29 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 48377

Sziasztok!

A kislányom 2009.09.29-én született, most szeretnénk második babát. Az lenne a kérdésem, hogy ha a második baba azután születik, hogy az első betölti a 2. életévét, akkor mit fogok kapni gyedet vagy gyest? 120.000 volt a bruttóm, ezután kaptam először félévig terhességi gyermekágyi segélyt, majd most gyedet. De a munkaviszonyom 2009. 09. 30-ával megszűnt, szóval már nem vagyok állományban.

Válaszotokat előre is köszönöm.

ozzyquality Creative Commons License 2010.11.28 0 0 48376

Sziasztok !

A feleségemmel babát várunk ,aminek nagyon örülünk !!!!

Sajnos azomban ez nem a legjobb időzítés volt nálunk !

A párom a nyár végén leépítés miatt elküldték a munka helyéről ! Egy hónapig nem dolgozott.

Jelenlegi munkahelyén jóval (kb .Fele) kevesebbet keres !!!!

Azóta nem tudjuk fizetni a 60.000 ft -os személyi hitelünket .  A bank,

teljesen érthető módon megpróbál a pénzéhez jutni  .

Kérdésem az lenne ,hogy gyed-ből ,gyes-ből lehet -e letiltani (ha igen , mennyit )

Nagyon köszönöm a segítségeteket!

andzsin Creative Commons License 2010.11.28 0 0 48375

az lenne a kérdésem, hogyha van két 18 év alatti gyerek és van egy 20 éves, aki ezévben érettségizik. a harmadik gyerek után meddig jár a családi pótlék? mert úgy látom, hogy a harmadik gyerek ha leérettségizett, akkor ha nem tanul tovább, akkor ő kiesik és kapjuk az alacsonyabb összegű pótlékot a két kisebb után (?) ha egyetemre megy, akkor sem jár utána, de továbbra is a magasabb összegűt kapjuk a két gyerek után (?). ha viszont OKJ-s nappali képzésre (technikus) megy, akkor mi történik? kösz.

CérnaSzáll Creative Commons License 2010.11.27 0 0 48374

(szóval ha jól értelmezem, hogyha nincs arra kitétel, hogy a beteg gyerekes/ikres gyes "más", akkor arra is vonatkozik a 30+ órás szabály. Remek.)

jazmine35 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 48373

Akkor is 3 éves korukig. (régebben nem volt világos, melyik MÁK hogy értelmezte, de tavaly májustól egyértelműen leírták a 3 évet, ami elvileg a 2 éves korig járó gyest ellensúlyozta volna - viszont így egyértelműen 3 éves kor lett ikreseknél is.)

Előzmény: emmaem (48372)
emmaem Creative Commons License 2010.11.27 0 0 48372

Köszi!

Egy kérdés: az tényleg le van írva, hogy a felmondás elleni védelem a gyerek 3 éves koráig jár, gyestől függetlenül? Az ikergyes ugye tovább van 6 év körül (tankötelesség évének vége), ilyen esetben a felmondási védelem meddig jár?

Köszönöm.

jazmine35 Creative Commons License 2010.11.27 0 0 48371

Köszi!

Szakbarbár Creative Commons License 2010.11.27 0 0 48370

Tegnap este felkerült a Parlament honlapjára egy salátatörvény, ami többek közt a családtámogatási ellátások módosítását is tartalmazza.

Gyes újra 3 éves korig jár, emiatt a gyet sem 2, hanem 3 éves kor után jön. 

Iker- és beteg/fogyatékos gyermekek utáni gyesidőtartam nem változik, marad a tankötelessé válás évének a vége illetve a 10. év.

Gyes mellett heti 30 órában lehet dolgozni (2006-tól korlátlanul lehetett, előtte heti 20 órát). Egységes lesz a "normál" gyes, a 3 éven túli nagyszülő gyes és a gyet melletti maximális munka, mert utóbbi 2 esetében is 30 óra lesz a korlát a mostani 20 helyett.

Ha valaki otthon dolgozik, akkor azt korlátlanul lehet mindkét ellátás mellett - távmunkások, egyéni és társas vállalkozók.

Nagyszülő akkor is igényelheti a gyest, ha a szülő 30 óránál többet dolgozik.

Ez egy nagyon fontos dolog, én ezt vártam a legjobban, hogy hogyan fogja rendezni ezt a kérdést a jogszabály. Eldőlni látszik, hogy pozitavan, ami azt jelenti, hogy valószínűleg simán át lehet adni - nem dolgozó! - nagyszülőnek a gyest 2011 januárjától ott, ahol a szülő teljes munkaidő mellé kapta a gyest és ezért jövőre nem lenne rá tovább jogosult.

Azért volt érdekes, hogy mi lesz ezzel, mert a nagyszülő akkor jogosult gyesre, ha a szülő is jogosult rá és ő ugye januártól +30 óránál nem jogosult rá. Most azt mondja a jogszabály, hogy amikor azt vizsgálják, hogy a szülő jogosult-e a gyesre, mert csak akkor lehet jogosult a nagyszülő rá, ha a szülő maga is jogosult,  akkor itt a szülő munkaidejét nem kell nézni.

Jön az örökbefogadói gyes: 10 éves alatti frissen örökbefogadott gyermekkel 6 hónapot lehet gyesen lenni.

Anyasági támogatás a jogszerűen itt tartózkodó külföldi állampolgárnak is jár, ha volt legalább 4-szer terhesgondozáson.

Van egy érdekesség családi pótlékkal kapcsolatban. (Ennek azért örülök, mert sokszor láttuk azt, hogy az Ebtv. és a Cst. nem követi az életet, nem rendez olyan élethelyzeteket, amelyekre régebben nem volt példa, de mostanában egyre gyakrabban előfordulnak.) Ha fele-fele arányban van az anyánál és az apánál a gyermek, akkor a családi pótléknak is a fele jár mindkét szülőnek.

A családi pótlék összege egyébként nem változik. Gyesé, anyasági támogatásé akkor, ha a nyugdíjminimum nő, erről még nem lehet tudni semmit, de 1 vagy talán már 2 éve változatlan a nyugdíjminimum.

Van még egy fontos dolog ebben a salátatörvényben, ami nem közvetlenül kismamákkal kapcsolatos, de kismamák voltak az egyik kör, akik sokat szívtak miatta idén. Álláskeresési járadékhoz az átlagkeresetet tizez-, de talán huszonévig ugyanúgy kellett számítani. Valami okos tavaly kitalálta, hogy ez így nem jó és hogy az átlag az úgy van, hogyha valaki mondjuk gyes után szabadságon van pl. aug. 31-től okt. 1-ig, akkor az 1 hónap 2 napnyi bérét 3 hónappal kell osztani, mert 3 hónapra vonatkozott. Jövőre a töredékhónapokat nem egészként kell számításba venni.

jazmine35 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 48369

http://www.kormanyszovivo.hu/news/show/news_3879?lang=hu

Csak ennyi van még.

A tv-re már én is nagyon kíváncsi vagyok...

Köszi.

Előzmény: Szakbarbár (48368)
Szakbarbár Creative Commons License 2010.11.26 0 0 48368

Kár, hogy ezt most nem tudom meghallgatni, mert olyat az én gépemen nem lehet, de majd este megteszem és akkor naprakész leszek. Bár nem hinném, hogy ebből egycsapásra mindent megértünk majd, az ördög mindig a részletekben rejlik és azokat látni kellene, leírva, kihirdetve.

Küldök Neked egy excelt, amihez ha nem kell magyarázat, akkor sokmindenre tudod használni. Ha nagyon nem világos, akkor csak 2 számot írj és visszaküldöm a hozzá tartozó nettót. Fontos: családi kedvezmény figyelembe vétele nélkül készült.

Előzmény: jazmine35 (48365)
erixa78 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 48367

Kedves Szakbarbár és Zsanna!

Egy ideje olvasom már a fórumot és próbálok a helyzetemre megoldást találni. Kérnék egy kis megerősítést Tőletek, hogy jól gondolom-e.

2005 május óta határozatlan idejű munkaviszonyom van. 2009. 01. 17-én született első gyermekünk, vele még jelenleg gyeden vagyok. Időközben megfogant a kistestvér, akivel 2011. 05.15-re vagyok kiírva.

Arra az időszakra keresem a lehetőségeket, amíg nem mehetek el a második babával szülési szabadságra, azaz 04.15-ig, ez ugye 3 hónap. Besorolási bérem: 127700 Ft. A bérszámfejtésen azt mondták, hogy 35 nap szabadságom gyűlt össze.

Érdemes-e papíron visszamennem dolgozni, úgy hogy kiveszem a szabikat ill. azután betegszabin és táppénzen leszek? Ez esetben mi a tgyás ill. a gyed alapja? (jól értem, hogy ez esetben a betegszabi rontja a besorolási bér átlagát?)

Vagy inkább maradjak 3 hónapot gyesen, mert akkor a besorolási bérem lesz az alap?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Erixa78

szs75 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 48366

Nos, a gyakorlati tapasztalataim nagyon mások (munkavállalóként, anyukaként is, de még a munkáltatói oldalra is van némi rálátásom), de nem offolnám tovább ezzel a topikot.

Azt viszont nem tudtam, hogy a védettség megmarad a gyerek 3 éves koráig, ez mindenképp jó dolog.

Előzmény: zsanna (48363)
jazmine35 Creative Commons License 2010.11.26 0 0 48365

http://www.kormanyszovivo.hu/main_media/show/39364?lang=hu

Engem érdekelne mennyi lesz a bérem, de ide nem írnám az adatokat, esetleg ha küldöd az excelt a jövőévi változásokkal, akkor tudok neked írni adatokat :)

Előzmény: Szakbarbár (48360)
Törölt nick Creative Commons License 2010.11.26 0 0 48364

Szerintem az gyes nélkül is járni fog (még akkor hoztak rá valamit amikor elvették a 3. évre járó GYES-t) - ha jól emlékszem úgy szólt, hogy aki utoljára vette igénybe a fizetés nélküli szabit, annak jár a védettség a gyerek 3. életévéig.

Megköszönném ha valaki engem is megnyugtatna, hogy ezen nem terveznek változtatni (nekem is a védettség a fontos).

Előzmény: szs75 (48359)
zsanna Creative Commons License 2010.11.26 0 0 48363

A védettség már nem a gyes mellé jár, hanem a gyerek 3 éves koráig. Gyes nélkül is. Úgyhogy ez az indok kilőve.

A 4 óra melletti gyest pedig pont az indokolja, amit az előző hozzászólásodban bizonygattál: a kismama munkába való visszatérését teheti zökkenőmentesebbé: egy átmeneti ideig, max egy évig csak fél-munkaidőben dolgozik, mellette több idő jut a gyerekre/háztartásra, mintha rögtön belecsapna a lecsóba. És hát ugye a fél munkaidő mellé fél fizetés is jár - ehhez azért nem árt a gyes gyújotta anyagi segítség. Tehát pont itt lehet azzal indokolni, amivel Te a 8 óra melletti gyest akartad "megideologizálni."

Előzmény: szs75 (48359)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!