Keresés

Részletes keresés

zümkobold Creative Commons License 2010.10.08 0 1 297
Szia!

Nekem kicsi a kertem, ezért alkalmazok kordonos nevelést. Természetesen az ültetésnél figyelembe vettem a gyümölcsfák déli fekvésére irányuló igényét.

Ahogy a képeken látom, Te a vízszintes termőkaros sövényt választottad.

Kérdésedre válaszolva az alábbi metszést javaslom, mely nálam is jól bevált. Én a Nagypapámtól lestem el a technikát,a ki profi kertész volt.

Szóval:

A sövény nagyon kevés helyet igényel, ezért tökéletesen használható kis helyeken, arról nem is beszélve, hogy a termesztési, metszési technológiának köszönhetően jóval nagyobb terméshozamot érhetünk el, mint ha hagynánk a fánkat szabadon burjánzani. A metszésnek köszönhetően a vízhajtások fejlődése gyengébb lesz, termő-hajtások jutnak nagyobb élettérhez.

A huzalokat 60-65 cm távolságra ajánlatos kihúzni és rögzíteni. A vízszintes termőkordon kialakításának sikere a "három rügyes" metszésben rejlik.

A gyümölcsfák ültetését követően vágd vissza az első huzal felett 5 cm-re, kb. 60-65 cm-re a talajtól. Itt jön a "három rügyes" metszés alkalmazása.
Legalább három fejlett rügyet hagyj meg rajta, s fölötte lévő vesszőt vágd le.
A legfelső rügyből fog jövő tavasszal a következő esztendei kordonsor kiindulni; míg a két alsóbból egy a bal, s egy a jobb irányú oldalhajtás lesz.

Tavasszal a kialakulandó hajtásokat vékony botok, vagy bambusz pálca mellett neveljed úgy, hogy a fiatal hajtásokat ezekhez kötözöd. Persze nagyon óvatosan, gondosan, nehogy sérüljön a friss hajtás. Ilyenkor még könnyen sérül, törik. Szóval nagyon óvatosan. Kötözéshez használj rafiát, vagy pamut fonalat. Arra figyelj, hogy a hajtások a fejlődésük során híznak, tehát ne kössed szorosra, mert be fog vágnia hámrétegbe.
A pálcákhoz kötött hajtásokat kössed az első, legalsó huzalhoz. 45 fokos szögben zárjanak be a törzzsel.
Az első nyáron a törzsön esetleg megjelenő hajtásokat vágd vissza 7 cm-re. Magyarán ne engedd, hogy a két oldalsó, vízszintes hajtáson kívül más ág is kialakulhasson. Ezen, az első nyáron nincs szükség más irányú metszésre.

A második télen a két alsó, oldalirányú vázágról óvatosan távolítsad el a bambusz pálcákat és a vázágakat kötözd le az alsó huzalhoz.
A nyáron fejlődött vesszők egyharmadát vágd le egy éles metsző ollóval. A vágási felületet kezeld valamilyen fasebbel, vagy méh viasszal.
A felfelé növő vezér ágat, sudarat a második huzal felett 5 cm-re vágd vissza, úgy, hogy a második szint kialakításához újfent megmaradjon három rügy. Egy felfelé növekvő a következő esztendei szinthez, kettő rügy az oldalhajtásokhoz.

A következő nyáron az alsó vízszintes karokon előtörő elsőrendű oldalhajtásokat 7 cm-re vágd vissza. Ezek a vízszintes karon lévő, felfelé törekvő ágak.
Az elsőrendű ágakból kiinduló másodrendű ágakat pedig 2,5 cm-re vágd vissza.

A második emeleten a termőkarokat éppen úgy alakítsad ki, mint azt az első huzalnál tetted tavaly nyáron.

Az elkövetkező téli metszésnél az alsó ágakon az elsőrendű, illetve a másodrendű ágakat ne metszed meg, ha csak nem hozott vízhajtást. Ezen hajtásokat úgy ismerhet d fel, hogy a vesszőn, gyenge, vékonyka rügyek vannak. Ezekből csak újabb hajtás és sok-sok levél fejlődne. Nekünk no meg az lenne a célunk, hogy termővesszőket neveljünk, amikből zamatos termést szüretelhetünk. :-)

A második szinten fejlődött vázágakról távolítsad el a bambusz pálcákat és kössed őket a második huzalhoz. Ne feledd levágnia vázágak egyharmadát. Tudod, úgy, mint az első esztendei metszéskor. :-)

Az újabb szint létrehozása érdekében a felfelé növő vezérhajtást a harmadik huzalsor felett 5 cm-re vágd vissza úgy, hogy a három rügy megmaradjon.

A következő nyáron az előzőekben leírtak alapján tudod metszeni a gyümi fáidat.
Nyaranta kívánalmaidnak megfelelően tudsz újabb emeleteket kialakítani. Papám mindig azt mondta, hogy nem szabad öt emeletnél feljebb engedni, mert akkor a fáink kezelhetetlenné válnak. Gondolj bele egy öt szintes vízszintes termőkaros gyümölcsfa sövény eléri, sőt meghaladja 3 méteres magasságot. Olyan magasságban már problémát okoz a szakszerű metszés. A fa így visszavadul, úgy kontrollálhatatlan burjánzásba fog kezdeni, melynek eredménye nem az általad kívánatos termővesszők kifejlődése lenne.

Az utolsó sor kialakítása előtti télen már csak két rügyet hagyj meg, melyek a két oldal irányában fognak fejlődni. A harmadik rügyre, mely a további felfelé törekvést szolgálná, vezérág, már nincs szükség.

Szóval így kellene metszened, hogy a kívánt formát és gyümölcs hozamot elérd.
Tudom, hogy egy kicsit bonyolultnak tűnik, de nem olyan nehéz.
Ahogy a feltett képeken látom, ösztönösen ráéreztél a helyes út irányába.

Ha vannak még kérdéseid, írj, örömmel adok tanácsokat. Esetleg személyesen is megmutatom a helyes metszést, ha nem laksz tőlem nagyon messze.

Üdv.: zümkobold

Előzmény: BöPö (278)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.07 0 0 296
Hát mikor mivel :))) Ha hozzájutok szervestrágyával,ritkán egy kis műtrágya,de leginkább semmivel.Jó föld van errefelé.
Előzmény: BöPö (294)
Ali-bá Creative Commons License 2010.10.06 0 0 295
Igen az alma is. A legalsó hajtásokat vagy a törzshöz, vagy kis cövekhez célszerű kötöz ni a többit meg ezekhez és egymáshoz. (Ha nagyon gyenge az alany és kereszt irányú az uralkodó szélirány akkor kellhet karó.)
Előzmény: BöPö (293)
BöPö Creative Commons License 2010.10.05 0 0 294
A Pacham nekem is ízlik. A legelső volt ami termett a sorban.
Nálam is 5-6 évesek a fák és valamelyik még csak nem is virágzott.

Tényleg, Ti mikor és mivel trágyáztok?
Előzmény: Törölt nick (289)
BöPö Creative Commons License 2010.10.05 0 0 293
Az alma is..?
Előzmény: Ali-bá (287)
BöPö Creative Commons License 2010.10.05 0 0 292
Köszönöm, megpróbálom!!
Előzmény: Ali-bá (287)
Ali-bá Creative Commons License 2010.10.05 0 0 291
Körte vagy alma sövényről van szó?
Előzmény: Sanyi apó (286)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.05 0 0 290
A felső "karokat" rövidebbre hagyom,mint az alsókat és ritkítom is,így azért olyan nagy árnyékot nem csinál.Ezek 6-8 éves fák,még nem kopaszodnak:)...én jobban:)))
Előzmény: Ali-bá (288)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.05 0 0 289
Akkor nálam még rosszabb a helyzet :)...nálam fa oszlopok vannak /ez még elmegy/,de a drótoknak már nincs sok jelentősége.Igaz az én már termő körtesorom nem is sövény-mint írtam is,csak az alsó vázkarpár van /volt/ lekötve közel vízszintesre,a többi ágat nagyjából meghagytam és vagy a termés súlyától "megy" lefelé vagy lekötözöm.Majd az új soroknál mással próbálkozom,muszáj is lesz,mert itt kisebb lesz a tőtávolság.
Azért a Packham egy nagyon jó fajta,de talán csak a téli metszés nem elég,zöldmetszést is kell alkalmazni,meg lekötözést,szóval mindent ami gátolja a túl intenzív növekedést.Asszem van olyan sebkezelő ami gátolja a kihajtást,a vízhajtás képződést /igaz én még élőben nem találkoztam vele/.
Megkostoltuk a Fétel apátot,ez nagyon finom,szóval jó fajta lesz.Tavaly ültettem 2-t,olasz oltványok Farold40 alanyon ...és az idén az egyiken már volt 10 db...ez nem rossz,ahhoz képest,hogy van pl 4 éves Concorde-m amin még virág sem volt.
Előzmény: BöPö (284)
Ali-bá Creative Commons License 2010.10.05 0 0 288
Ha a tetejét hagyod a sövénynek szétterjedni orsó alkra, akkor az beárnyékolja az alul lévőket, amik el fognak csökevényesedni néhány év mulva.
Előzmény: Törölt nick (280)
Ali-bá Creative Commons License 2010.10.05 0 0 287
A körte megáll a saját lábán, nem is kell neki támrendszer, nyugodtan kiszedheted. A felsőbb vesszőket mostmár kötözheted egy kis madzaggal, vagy műanyagos aluminium dróttal az alsókhoz.
Előzmény: BöPö (284)
Sanyi apó Creative Commons License 2010.10.04 0 0 286
Üdv Mindenkinek!
Látom Más is "kínlódik " ilyen sövény kialakítási gondokkal! Elképzelésem volt, miután a lombozat lekerül a fákról, teszek fel képeket és várom a jelzéseket, milyen hibákat vétettem az idei alakítgatásokkal kapcsolatban! Nos erről még nem tettem le, de látom a kérdéseket mások részéről, sőt a segítségeket is! Ha elfogadjátok, nov. eleje környékén már aktuális lesz kérném a segítségeteket ilyen kérdésekben.
Előzmény: BöPö (285)
BöPö Creative Commons License 2010.10.04 0 0 285
A "kis vöröske" Vilmos, és eddig még csak pár szemet termett...
Előzmény: Ali-bá (282)
BöPö Creative Commons License 2010.10.04 0 0 284
Főleg a támrendszer..a két szélső oszlopot (nálam vascső) nem függőlegesen ásnám le, hanem kifelé, úgy 45 fokban megdönteném. Így a huzal nem húzná befelé..
A másik, szerintem a Pacham nem nagyon való sövénybe, nagyon intenzíven nő, legalábbis az enyém...
Előzmény: Törölt nick (281)
BöPö Creative Commons License 2010.10.04 0 0 283
Köszönöm, a jó tanácsaidat!! Megfogadom, még pár ágat lehúzok vízszintesre!
Előzmény: Ali-bá (282)
Ali-bá Creative Commons License 2010.10.04 0 0 282

Jó lesz ez a sövény! Kicsit még sűrűbb is lehet, nem muszály ekkora távolság a vízszintes karok között.

Ugy látom a függőleges hajtások főleg a 'kis vöröskénél' okoznak gondot. Ritkítsd ki (tél végén) 10-15 cm-re tőből és a megmaradtakat metszd vissza 3-5 rügyre. A felsők megint hajtanak majd erősen felfele, az alsó 1-2 rügy meg vagy egyből termővé válik, vagy vízszinteshez közeli hajtást hoz.

A vörös levelek azt mutatják, hogy jól átcsoportosul a tápanyag a levelekből a vesszőkbe, jól fog telelni. 

Törölt nick Creative Commons License 2010.10.04 0 0 281
...ja mi az amit másképp csináltál volna ?
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.04 0 0 280
Sztem nagyon jól néznek ki,az enyém nem ennyire sövény,én csak az alsó két vázágat húztam el vízszintesre,hogy visszafogjam a fák növekedését.Fölötte már inkább orsó.Majd az új sorokkal kísérletezek más formában.A metszést tavaszig majd kitárgyaljuk :))
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.04 0 0 279
Itt lemaradt a : utáni név :Nemes Krasszán
Előzmény: Törölt nick (274)
BöPö Creative Commons License 2010.10.04 0 0 278
Íme a sövényem, meg néhány közeli kép. Azért, ha újra kezdeném, pár dolgot másképp csinálnék.
A metszéssel is gondjaim vannak, igazából nem tudom hogyan kellene "szakszerűen" metszeni. A legnagyobb fejtörést a függőlegesen növő vesszők okozzák, nem tudom mennyire metszem vissza őket..felére..1-2 szemre..vagy tőből metszem ki??
BöPö Creative Commons License 2010.10.03 0 0 277
Bocsánat, régen jártam erre...rakok fel képet, bár nem egy szakszerű sövény, igaz próbáltam utána olvasni a témának. De így legalább tanácsot is tudok kérni a tavaszi metszéshez.. :-))
Előzmény: Törölt nick (256)
Ali-bá Creative Commons License 2010.10.03 0 0 276
De szépen sorakoznak! Körtevarasodás nem volt idén a kertedben? Azén körtéim megsinylették  a sok esőt.  A birs meg virágzott de a Berecki egyáltalán nem kötött.
Előzmény: Törölt nick (274)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.02 0 0 275
" Zsinat" Társulati espereséknél :)sdfgsdfglhklhg
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.02 0 0 274
dhj ...leszedett körtéim:felsősor balról Eldorado,Bosc kobak,Packham'S Triumph
alsó sor balról Fétel apát, Társulati esperes, Conferance /ez utóbbit az apósom szemezte általa ismeretlen fáról én csak valószínűsítem a fajtát/

...és amit még nem szedtem le/igaz csak pár szem van rajta/ :sdfhhh
Előzmény: Törölt nick (273)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.02 0 0 273
Mai program egy része,körteszüret.Egy kis bemutató:jjh ...kissé kevés ládát vittem...vavat Vatikáni körték: két Téli esperes között egy Fétel apát
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.01 0 0 272
Keszei Attila :Gyümölcstermesztés a könyv nem rossz,de nekem úgy tűnik keverednek benne a régi dolgok a nagyon újakkal.Igaz 2001-es kiadású.

A szuper-karcsú annyiban különbözik a normál karcsútól,hogy szigorúan csak két /alsó/ vázága van, a sor irányában./A normálnál 3 esetleg 4/... és a tőtávban van némi eltérés.

Térdre Aflamin kenőcs,vmit mintha használna.
Előzmény: Ali-bá (270)
Ali-bá Creative Commons License 2010.09.30 0 0 271
Vagyis szuper-karcsú, vagy milyen is?
Előzmény: Ali-bá (270)
Ali-bá Creative Commons License 2010.09.30 0 0 270

Ugy tudtam Te akarsz mindenáron kicsi fákat. A 'bonsai' egyik titka, hogy nem engedik a gyökereket se növekedni.

A térdedre meg vigyázz, kíméld. Nekem van egy ovodás (kicsit megerősített, kipárnázott) kisszékem, még a diót is arról szedem összegereblyézés után. Amit lehet ülve végzek, pl. őb. szemzés.

Mi a szuperorsós könyv címe?

Előzmény: Törölt nick (268)
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.30 0 0 269
Vettem egy /még egy :)/ gyümis könyvet,ebben felmerült egy újabb koronaforma:a szuper karcsúorsó. A szuper és a karcsú között helyezkedik el kialakításban.
Törölt nick Creative Commons License 2010.09.30 0 0 268
Mivel egy része a fáknak eddig nem művelt területre kerül,nem ártana nagyobb gödröt ásni,hogy trágyát is kaphasson és a gyökerei se haljanak meg az erölködéstől.Van 1-2 fám azon a részen,hát nem törik össze magukat a növekedéstől...szóval kell a gödör.
Amennyi húst én eszek attól nem hiszem ,hogy gond lehet.Ez inkább kopás,szalagproblémák,kikezeletlen fiatalkori sérülések stb.
Előzmény: Ali-bá (265)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!