A téglagyár ma is áll a vasút nyomvonala a társasház építéssel, végleg elveszett, a kerítés mentén mehetet anno, sajnos a volt fahídból mára még az alapok sincsenek meg. Bent a gyár területén sem tudtam megállapítani merre mehetett anno, archív fotóm nincs az eredeti állapotokról sajnos.
Nem tudja valaki,hogy a Jókaibányától a csingervölgyi vasútig tartó szakaszt mikor bontották el?Szenet a kötélpályán adtak fel,nem lehetett nagy forgalama.
Azt tudom melyik aknáé volt csak nem voltam biztos benne,hogy az az.Egyébként a Kossuth aknáé vplt.Ha jól megnézed az oszályzót 4 fogadórész van rajta,pedig már nagyon rég csak három kötélpálya volt.
Melyik aknaáé volt a kötél pálya azt nem tudom, de ez egy kötélpálya miatt van a vasút felett igen. Mára ez az egyetlen megmaradt ilyen védmű. A többit elbontották, talán ő megmenekül.
A csingervölgyi rakodó északi váltó körzete.Az 1. híd úrkút felől. A pálya Ajka irányába.Az első pálya hiba.Ilyenből 19-et találtam a vonalon.Az Alsócsingeri állomás.Vasút a házak orra előtt.AlsócsingerA "Csinger" gőzös.
Felújított és eredeti pályarész Ajkánál.(Bocs,hogy fordítva van.)
Azt mondták a csingervölgyi rakodónál ma,hogy ha a szállítás rendszeres,akkor naponta is van vonat Dunaújvárosba.Egyébként most nagyon nagy a termelés,többet kérnek dunaújvárosban,mint a válság előtt.A bány napi termelése átlagosan 400 csille."Bányásznyelven" 20 zug.Eygébként én is ajkai születésű vagyok.
A 44 es kilométerkő egy szelvény karó ilyeneket 100 méterenként raknak a pálya mellé ez tehát a pálya 4400 m-nél található egykori kiágazási őrház, nekem van fotóm arról az időről még tavaly tavaszról amikor szépen rendben volt a környék körülötte. Onnan ment ugyanis az egykori Jókai bányai vonal kifelé még kb 2-3 kilométert.
Nincs sok írni való?
Dehogynem, csak nem volt eddig kivel beszélgetnem erről a témáról, de ha lesz itt kivel csevegni akkor időnként teszek fel pár képet amiről beszélgethetünk.
A bányászat a másik dolog ami a szívem csücske nyugodtan írj ide arról is.
Ajka vasútállomásról indul ki a vonal mintegy két kilométeren át együtt megy a bauxitrakodói vonallal majd ott elágazik belőle a bauxit rakodói vágány, onnan Bódé és Csinger házai között kanyarogva megy a volt Felsőcsinger nevű településig, ami ma már csak egy két házból áll. Itt van a háromvágányos rakodó gyakorlatilag az erdő kellős közepén, a vonal hossza 6,9 km.
Elvileg munkanapokon megy fel az ajkai tartalék felvisz négy üres EAOS vagy EAS (magasított oldalfalú nyitott teherkocsit), illetőleg lehozza a rakottakat, mangánt rakodik beléjük az Úrkúti bánya. Lehet, hogy veszpréminek igaza van és ma már nem jár naponta a vonat, mert ők a bányában nem termelnek most annyit mint a válság előtt, amíg pedig a Dunaújvárosi kohó kevesebbet rendel mangánból addig nem is igen áll helyre a rend.