Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20702
Köszönöm!
Előzmény: hilz (20701)
hilz Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20701
Lurdy ház: évente szept 20 körüli hétvégén a nemzetköz késkiállítás, itt lehet boltolni "egyedi késekre is". A Kocsis féle késem monogramos, gyártási évszámmal ellátott, itt tárgyaltam le évekkel ezelőtt. Fontos, hogy a rendezvény belépődíjas.

Karácsonyi vásár Vörösmarty tér: Polyák, Révész általában

Vámház krt. Nagycsarnok: Szankovics, odaillő árakkal, bár a kései szépen kidolgozattak

és ami volt: Mesterségek Ünnepe a várban aug 20 körül: Kocsis, Polyák, Tarjányi,
Nagy, Belencsák, Juhász

Tűzzel-vassal fesztivál (Székesfehérváron) július vége augusztus eleje
Előzmény: Törölt nick (20697)
hilz Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20700
Háát igen, azért a gyengébb minőség inkább összeillesztési kérdés, mint anyagminőségbeli hiányosság. A késesek nagy része német acélt használ, nem tudok arról, hogy magyar bicskás/késes skandináv vagy solingeni anyaggal dolgozna,a korábban említett vásárokban gyakran megtalálható késesek közül, de lehet, hogy mert nem kérdeztem még rá direkten. A nyél általában szaru, csont vagy fa, de semmi extra trópusi, csak egyszerű elérhető fafajták.

Ettől még a finishelés lehetne sokkal jobb van az a 20/80 szabály, ami itt is igaz, azaz a munkaidő 20%a esik a késérték 80%-ra, de sokan a maradék 80%-nyi idejű munkát (pepecselés, csiszolgatás stb már nem akarják elvégezni, mondván "nem rentábilis" a munkának ez a része. Holott ezen múlik, hogy adsz-e egy normál méretű bicskáért esetleg 10eFt-t, vagy már a 6eFt-t is sokallod.

A Szalontai késeknél is vannak illesztési pontatlanságok, a maskarám szerencsére szép példány, ezekszerint kijelenthető, hogy célszerű válogatni a kések között, ahol lehet, végighúzni az újjat a kés minden porcikáján, rendesen szemre kell vételezni. Aztán van ahol szinte minden kés hibátlan, van ahol egyik sem.

Mivel a körmöm gyenge, emiatt újjal "veszem ki" a pengéket, kimondottan a könnyen nyithatóakat és a csukott állapotban is nagy pengefelületet szabadon hagyóakat keresem.

Előzmény: xlsxls (20696)
agy73p Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20699
Én csak annyit tudok hozzátenni, hogy a Belencsák késeknek még van híre itt a megyénkben, Vasban, de vki nagyon jól leírta, ez már csak amolyan sokadik kés a kertbe, szőlőbe vagy földre, hogy ha elveszik, hát elveszik. Azt mondják, hogy az "öreg", anno jó késeket gyártott, de a mostaniak már nem ütik meg igazán a szinvonalat, amit sajnos a saját szememmel is láttam. Beszéltem egy műköszörűssel a múltkor és amikor a Belencsákot kérdeztem, csak legyintett. Azt mondta, hogy Érden gyártatja a pengéket és hanyag az összerakása, ellátni a rugó mellett, a fa berákásnál. 3500 Ft-ba kerülnek a kisebb-közepes kések, Náder, ilyesmi fa nyéllel.
Nem pocskonbdiázni akarom, sőt, de nagyon lelombozott, amikor megláttam a késeit, elképedtem.

Ha már az áraknál tartunk, a Nagy Zoltán féle völgyelt bicska, amit vettem sokkal jobb, de, meg sem közelítheti a nagyobb gyártókat. A cseresznyefa berakást megfarigcsáltam a Victorinox-szal, hogy ne törje a kezemet, mert kb 0,5-1 mm-t is elállt a paknitól elől-hátul.
Előzmény: hilz (20694)
xlsxls Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20698

Ez igaz, csak az egyiket kínában f ossa kifelé a gép ezrével, a másikat jórészt kézimunkával, komoly szakértelemmel készíti egy kézműves mester, és ez az árban nem mutatkozik meg, sőt.

Előzmény: H_G (20695)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20697
Sziasztok!

Gyerekkorom óta rajongok a késekért. Az első bicskámat 6 évesen kaptam, s azóta a wc-re sem megyek kés nélkül. (lehet, hogy beteges?)
Az elmúlt években igen sok darabot sikerült összegyűjtenem. Van köztük Spyderco, Benchmade, Al Mar, Böker, Buck, Camillus, Colt, Gerber, Hattori, Victorinox, Wenger, Gil Hibben, Brusleto, Martinii, Fallkniven, stb...

De!!!

Kb. egy éve sikerült beszereznem egy Varga - féle csodát, s ha már ott voltunk a fiamnak is vettem egy kisebb darabot, hiszen már 6 éves volt. Szaru nyél, szép motívumok, stb. És bizony azóta valahogy ez lett a kedvencem. Olyannyira szeretem, hogy nem is nagyon használom semmire, inkább csak nézegetem. (ez most biztos hülyén hangzott) Kicsit közhelyes, de valahogy mintha lelke lenne. Jó érzés kézbe venni, kinyitni, stb.

Szeretném bővíteni a gyűjteményemet néhány hazai mester művével, de nem egyszerű hozzájutni. Van esetleg olyan hely a fővárosban, ahol több Magyar késkészítő munkáit meg lehet csodálni? Persze a neten meg lehetne rendelni mindent, de én szeretném kézbe venni, kinyitni, agyontapizni mielőtt megveszem. Fontos számomra a szép kidolgozás. Mint az már kiderülhetett elsősorban gyűjteménybe szánom.

A hétköznapokban egy Spyderco lóg a zsebemben, mert azt nem sajnálom (és ha kell, lehet vele ijesztgetni:-)), illetve egy Victorinox, mert az meg mindenre jó.

Előre is köszönöm a segítséget!
xlsxls Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20696
Én is azt látom, hogy a sokkal gyengébb kivitelű bicskák max. párezer Ft-tal kerülnek kevesebbe mint a tényleg minőségiek. Aztán lehet, hogy az olcsóbbat pár év múlva kidobhatod, a drágábbat meg még a gyereked is használhatja. Nézegettem én is  a nyáron a Hortobágyon a szalontai késeket, jónak tűntek, de az illesztéseknél ott is voltak hiányosságok. Meg szerintem talán túl könnyen nyíltak.
Előzmény: hilz (20694)
H_G Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20695
Nem minden a szépség... A szaru elég csúszós tud lenni, vízben állva deformálódik, leejtve megrepedhet. A G 10-es műanyaggal mindezekre nem kell vigyázni.

Előzmény: xlsxls (20693)
hilz Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20694
Én rajongok a bicskákért.

Kocsistól van egy egyedi páros késem, Polyáktól egy fejesgörbe. A Polyák a kevésbé pontos kidolgozású, a pengénél lévő bakni és a szarubetét között lehetett volna leheletnyivel pontosabb az illesztés is a Kocsiséhoz hasonlítva. A másik kecskeméti késestől a Bodócstól már egy sokkal egyszerűbb kidolgozottságú fejesgörbém van, de még az is ezerszer jobban néz ki, mint most a Mesterségek Ünnepén látott Belencsák kések, ahol a pengehát felől nézve eltérő vastagságú szarulapok voltak a nyélen, a rugó enyhén görbe volt némelyiken. Biztos van ennek a késnek is piaca, bár a minőségéhez képest szerintem drágán kínálták, izzadságos munkákra lehet ezt vinném, mint mondjuk a Kocsis késemet.

Nagy Zoltánnál a MÜ-n meg láttam egy kinyitva enyhe banán formát felvevő laguiole hatású fantáziakést (?), de a kb 14cm pengehossz kicsit elrettentett, pedig árban verte az extrametál de aubrac késeit, minőségben legalább olyan jónak tünt, kidolgozása számomra szebb volt a szarulemezek szokásos - magyaros (?) - díszítése miatt. Belencsáknál mindenesetre klasszisokkal jobb kidolgozásúak a kései.

A Polyáknál láttam most az eredetivel teljesen megegyező (még méhecske is volt rajta) laguiole kést szarvberakással, nekem nem tetszett, legalábbis az, hogyha echte ilyen kés kell nekem akkor franciát keresnék. Fejesgörbét sem akarnék a világ minden pontjáról beszerezni, remélem nálunk készülnek ebből a legszebbek...

A Tarjányi nálam szent ember, szintén nagyon szépen dolgozik egy sorszámozott késem van tőle, melyre az asszony kb. azonnal rátette a kezét, ahogy meglátta.

Amúgy még a Szalontai kések is jók, a hortobágyi parkolóban is hozzájuk lehet jutni reális áron, és ha a Kovács Anti árulja éppen őket, akkor rá lehet venni a szarulemezek scrimshaw-zására is egy monogram, magyar címer stb erejéig.

xlsxls Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20693

Ha már az áraknál tartunk ez a "bicska" 7 centis pengével műanyag nyéllel 8900 Ft-ba kerül, az előbb említett fejesgörbe 89mm-es pengével szaru nyéllel 8000-be.

 

Longboat Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20692
Köszi.
Előzmény: tantoknife (20687)
xlsxls Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20691

Kocsis Ferinél egy fejesgörbe 89mm-es pengével szaru nyéllel 8000 Ft. Ez Tarjányinál 11000 Ft, ha tényleg a tengelytől méri a pengehosszt. A kidolgozásról nem nyilatkoznék, mert bélyeg méretű képek vannak a honlapon, lehet, hogy csak a képminőség miatt látszanak olyannak az illesztések.

 

Előzmény: tantoknife (20689)
H_G Creative Commons License 2010.08.26 0 0 20690
Ez hogy jön ide? Most Kocsis és Polyák árképzéséről volt szó -- Polyák nagy sorozatú, viszonylag kommersz (anyag persze van bennük) bicskákért kér simán 20 ezret, minden évben ott van a Vörösmarty téri kirakodóvásáron.

Én is Tarjányira "esküszöm" régóta, bár nekem alapvetően nem kedvenceim a hagyományos magyar bicskák, inkább a mediterránok, nagyon hasas pengét szeretek magas heggyel és határozottan görbülő markolattal.

H_G válasz | megnéz | könyvjelző 2010.01.11 18:06:17 (18470)
Tarjányi kiváló, valóban hagyományosak és nem agyoncicomázottak a bicskái -- persze a szénacél opciót érdemes választani! Használati értékben SZVSZ nem kapsz többet a drágábbaktól sem.

Előzmény: tantoknife (20689)
tantoknife Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20689
Vettél Te már a Kocsistól sima kést ? 2-3szor drágább, min egy szuper szénacél Tarjányi ..... a késportálon több ember a nevezett mester szénacél késeire esküszik az ár-minőség aránya tekintetében.
Nekem van mindkettő, az ár-használati érték arányában (még ha a Kocsist is szeretem), a másik a nyerő.
Tanto
Előzmény: H_G (20670)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20688

Úgy látszik, most nagyobb sikerrel jártam. Mint írtam, szerintem penge típus tekintetében kinek mi tetszik. A használat úgyis megmutatja. Valamikor vettem egy szegedi halas bicskát a magát igen nagyra tartó gyártótól, sajnos neten keresztül a lustaságom miatt. Valódi gyöngyház nyéllel, horror áron. Mit mondjak? Bizony isten olyan, amiből tizenkettő egy tucat. Kicsi is, mint a ceruzahegyező. Nem vettem figyelembe, hogy a készítő a penge hosszát a tengelytől méri, pedig ez nem szokás, akárki ki is állítja az ellenkezőjét. Szóval amolyan semmire való. Az biztos, hogy többet innen nem vásárolok még akkor sem, ha ekevassal kell megennem az utolsó falat szalonnámat. Tőlem aztán zsüriztethet amit akar. Tudod az a baj, hogy a sorozatban gyártott bicskáknál tényleg nagy a minőségi szórás. Egyik éltársunk az előbb kérdezte, hogy van-e Budapesten olyan üzlet, ahol a különböző mesterek késeit össze lehet hasonlítani. Bár nem vagyok fővárosi, de szerintem ilyet nem fog találni. Miért? Azért, mert sok késes üzlet nem is tart magyar bicskát. Az olyan snassz. Miért? Hát többek között ezért. Meg most más a divat. Most Spyderco van, Benchmade van, Kershaw van, és még isten tudja mi van. Persze nekem is van. Azonban ezeket nem lehet, illetve nem szabad összehasonlítani a magyar bicskákkal, hiszen nem azonos kategóriába tartoznak. Más stílus, más anyag, és sajnos más minőség is. Nem véletlen, hogy néhány mester neve lassan fogalommá válik a magyar késgyártásban, a többi meg...

A mellékelt képen látható gyártója az elsők közé tartozik. Azért nem esek kétségbe, ha éppen csak ez van nálam.

Előzmény: xlsxls (20683)
tantoknife Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20687

Nemsokára  lesz   Lurdy-ban   a  szokásos  éves   késkiállítás.

Ott  vehetsz.

Tanto

Előzmény: Longboat (20682)
agy73p Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20686
Nagy Zoltán névjegykártyáján ez a webcím volt, a kapcsolat alatt van egy pesti cím.
Amit én vásároltam tőle, az valszeg egy alap bicska volt, vannak a honlapján gyönyörűek is!
Előzmény: Longboat (20682)
agy73p Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20685
Örülök a képeknek.
Először is: igazán szépek! Ez a fejesgörbe talán nem is annyira görbe, mint amiket én eddig láttam. Vagy maskara görbébb, mint amikhez nekem eddig szerencsém volt? :-)
Előzmény: Törölt nick (20684)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20684
Értem. valamit biztos elbénáztam, mert az előző kép kétszer jelent meg. De mindegy.
xlsxls Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20683
Köszönöm a választ, pontosan erre voltam kíváncsi. Nem ismerjük egymást, csak írtad a magyar bicskás kicsomagolós blogon, hogy van két Kocsis pároskésed onnan tudtam. Szerintem hétköznapi felhasználásra, főleg ha a kajálás is része ennek, a maskara alkalmasabb. Én a Kocsis maskarámat zsebben hordom, 9,3 cm-es penge 122g, a fejesgörbe 10 centis pengével szintén 122g. Ez még kényelmesen hordható, és használható méret. A képfeltöltés után nyomd meg a beszúrás gombot is, különben nem jelenik meg a kép a hozzászólásban.
Előzmény: Törölt nick (20676)
Longboat Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20682
Mondjátok, van Bp-en olyan üzlet, ahol a jobb minőséget készítő mesterek kései megfoghatók és megvásárolhatók? Esetleg olyan hely, ahol nagyobb választékban összehasonlíthatók? Valószínűleg egy nagy fejesgörbét és egy szalonnázót szereznék be.
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20681
Ha ez sem sikerül, akkor egyelőre feladom.
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20680
Na nézzük.
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20679
Közben a netről is leszakadtam. Mi jöhet még?
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20678
Úgy látszik, ez a képfeltöltés nem az én műfajom. Akkor egyenként.
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20677
A képek. Grószimaskara Kocsis-féle. Fejesgörbe Polyák-féle. Páros kés Kocsis-féle.
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20676

Tudom, nincs még késő este. Úgy látszik ismerősöm is akadt a portálon, mert ha valaki úgy tudja, hogy nekem mindkét mestertől van bicskám, hát akkor az biztos úgy is van. Mivel mindkettőjükkel jó viszonyban vagyok, nehéz dolog az összehasonlítás. Egyiküknek sem ismerem az úgynevezett sorozatkéseit, mivel mindketten egyedi megrendelésre dolgoztak. Kocsis Feri bicskái (ha már etalon), bírják a kritikát, az biztos. Nagyon pontos, gondosan kivitelezett munkák, természetesen ez a vállalási határidőben és az árban is megjelenik. Ha valakinek ilyen van a kezében, nem vall szégyent vele. Polyák mesterre sincs okom panaszkodni. Tőle két bicskám van, mindkettő egyedi megrendelésre készült. Alapos, pontos munka, bár a fejesgörbe pengéje nem milliméterre pontosan csukódik középre. Engem nem zavar. A nyeleknek itt sincs sorja, szépen eldolgozott felületekkel bírnak. A berakások pontosak, a platina és a rugó között itt sincs hézag. A baknik passzolnak ahogyan kell, a bicskák szépen cvikkolnak. Szóval meg vagyok velük elégedve. Az árak itt is visszatükrözik a munkát és a minőséget, valamint a felhasznált anyagokat. Ha valaki autentikusabbnak tartja a szénacél pengét, semmi baj vele, legfeljebb nagyobb törődést igényel. Ha a rézbakni jobban tetszik, azt is lehet, hiszen az alpakka fiatalabb anyag, bár azért nem annyira. (Ha valaki emlékszik a cell nyelű bicskákra, hát azok anyaga is kb. 100 évvel ezelőtt jelent meg.) Nekem a fekete borításokhoz jobban tetszik az alpakka. A damaszk penge pedig nem olcsó! Arra viszont számítani kell, hogy ezek a bicskák nem rendőrbarátok. A kb. 10 cm-es penge bizony túllépi a törvényes határt. Figyelembe kell venni, hogy az említett kések nem zsebbe valók! Mivel sok anyagot tartalmaznak és nagyok, ezért nehezek is. A nagynáder pl. csukott állapotban 12,4 cm hosszú. Súlya 200 gramm. Egy húszdekás bicska pedig nagyon tudja ám húzni a zsebet.

Belencsák és hasonló késesek által gyártott bicskák pedig olyan házkörül mindig a zsebben, mert jó ha van nálam a kertben is stb. Hasonlókat én is használok (még enni is), de kivitelük meg sem közelíti az említetteket.

A náder és a maskara között (melyik a jobb) nem tudok különbséget tenni. Arra, amire én használom, mindkettő alkalmas. Mindkettővel tudok enni is, meg kenni is. Sőt! A fejesgörbével is, meg a többivel is. A penge formája persze szab korlátokat, de hát a pásztoremberek sem jártak annak idején egy bicskagyárral a hátuk mögött. Akkoriban még tartotta magát a mondás: egy ember, egy bicska. Ki mit szeret, arra nevet. Képek a folytatásban.

agy73p Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20675
Sajnos ezt én is alá tudom támasztani. Nagy Zoltán féle kés összeszerelése (amit vásároltam) sajnos hagy egy csomó kívánnivalót maga után.
A másik, amit láttam Belencsák volt, ami még ennél is gyengébb volt. Mondom, sajnos.
Előzmény: xlsxls (20672)
Törölt nick Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20674
Sziasztok! Fogok válaszolni a Kocsis és Polyák összehasonlításra, de csak késő este érek rá. Rakok fel majd képeket is. Üdv:effatti
agy73p Creative Commons License 2010.08.25 0 0 20673
Igen, egyetértek. Szépen leírtad, köszönöm.
Előzmény: H_G (20671)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!