Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A Buckot az Extrametálban kínálgatták 20-25eFt környékén, mivel én a CRKT M21-ről érdeklődtem, de ők CRKT-vel nem foglalkoznak. Kínáltak egy Herbetz M21 copyt, de gyanús volt 6eFt-ért. A Buck-ról nagyon jókat mondtak, de azért rajtam látszott, hogy a bugylibicskáról is elhiszem hogy betonbontó acélból van... Szóval inkább nem vettem meg.
A nyakkés pedig formailag, szépségében fogott meg. Ez jobban tetszik, most találtam, szintén Ronin.
"1. Ahhoz, hogy neked mi lenne a jó, tudni kellene ám, hogy pontosan milyen felhasználásra?..."
Nekem hétköznapi "városi/irodai, néha kirándulás" használatra kellene, semmi extra igénybevétel. Gondoltam kicsi könnyű nyakkésre, ebben az esetben lényeg a fa markolat, bőr tok, szép penge (nem önvédelemre kell). És ha lehet magyar gyártó legyen. Fontos a SÜN barátság, de eleve kis késre gondoltam nyakban.
Másik variáció, a szétszedhető, tisztítható, zsebbe csíptetett fém penge, markolat. Itt jó lenne a 6-8 cm-es pengeméret, viszonylag kis súly.
Az éltartóság csak szubjektív dolog, magam örömére szeretném birtokolni a tuti éles penge érzést. :-)
Köszönöm, ha jól gondolom akkor az alsó mondjuk az R.-el jelölt marad 90 fok, a felső fogantyújú, ami végül is az alsó vágóél. A felsőt pedig mondjuk 80 fokra. Például a szabó ollónál biztosan tudom, hogy az alsó 90 fokos, a felsőnél van eltérés. Amiatt nem mindegy, hogy melyik él van felül. Az R jelölésnek, csak akkor van értelme, ha eltérés van a két élszög között. Ha a nyolcvan fok nem jön be akkor csökkentem.
Ebben az árkategóriában én inkább hazai mesterek késeit ajánlanám.Jobb anyagokból készülnek,precízen kidolgozott kések,ráadásul a garanciát is komo-
lyan veszik.
Elsőre azt kell eldönteni hogy mire is fogod használni a kést.
Az általad felhasznált acélok közül a 154CM a legjobb éltartó.Viszont erdőbe már nem jó,mert ha kimegy az éle nem biztos hogy meg is tudod élezni.
Persze városban jól jön ha ritkán kell élezni.
Ha komolyan érdekelnek a kések,érdemes lenne meglátogatnod a késportál.hu fórumát,ha még nem ismernéd.Ott van mindenről topik,találsz késkészítőket is és
igen jó áron vehetsz használt késeket az adok-veszekben.
1. Ahhoz, hogy neked mi lenne a jó, tudni kellene ám, hogy pontosan milyen felhasználásra?
2. Mit értesz Buck Mayón? Mert amit én ezen a néven ismerek, az nagyon nem jön ki 20 ezerből -- de szuper kés, az S30V üti az összes többi felsorolt acélt, úgyhogy ha az tetszik és van rá keret, akkor megoldódott minden probléma :)
A 154CM (vagy ATS-34, ezek ugyanazok) se rossz egyáltalán, a Benchmade sok jól tervezett kést árul ebből (a Griptilian rengeteg változatából szinte minden célra lehet találni megfelelelőt); a Böhler N690-et a Foxtól szintén nyugodtan meg lehet venni (ezt magyar egyedi készítők is szívesen használják), a 440C és AUS 8 is elfogadhatók, de vigyázat -- 440A-B-C-t Kínában is gyártanak, nem mindig azt kapod, ami bele van ütve. Az 1095 végül rendkívül kellemes acél, igen jó az éltartóssága a könnyű élezhetőségéhez képest, persze óvni kell a rozsdától.
A többit inkább kerüld, külünös tekintettel a Herbertz cégre és a fogazottságra, hacsak nem kimondottan kötelet szeretnél vágni egész nap.
Kedves késguruk! Teljesen zöldfülüként tennék föl pár kérdést, kérlek nézzétek el tájékozatlanságom.
Érdekelnek a kések, van is egy kis - alacsony értékű - gyűjteményem. Szeretnék azonban további tapasztalatokat szerezni, és kipróbálni picit magasabb árkategóriát. Megtapasztalni, milyen pluszt ad.
Kezdtem a kések pengeanyagával... Kaliber 2008-as évkönyv Hegyes Sándor "Késeink acéljai" cikk... Ebből megtudtam, hogy esélytelen próbálkozás pór halandónak tisztán látni az acélok területén, így más módszert választottam. Megkérdezlek benneteket. :-)
Összeírtam pár használatos acéltípust. Szerintetek éltartóságot kiemelve mi a sorrend, melyik az amelyiket nem nagyon javasoljátok?
Illetve a Victorinox, és a Cseh Mikov nagy rugósnak miből van a pengéje?
Ha a full fém CRKT M21, Buck Alpha Hunter/Mantis Serrated/Mayo tetszenek pl. a 20eFt körüli palettából, akkor mit ajánlotok ebben az árkategóriában? Hol érdemes venni?
Előre is köszönet, ha valaki nekiszakad ennek a kérdésáradatnak.
Lemezvágó ollónál is érvényes a főszabály, hogy élszöget a vágandó anyaghoz kell választani. Puha anyaghoz kis élszög, kemény anyaghoz nagy élszög. Értelme az, hogy a kis élszöggel rendelkező él könnyen hatol az anyagba, azonban kemény anyagok esetén a kis élszöggel rendelkező szerszám kicsorbul, kitörik, könnyen kopik. Tehát a lemezvágó olló vágóéle acélok esetén közel kilencven fokos, alu, réz, stb esetén akár nyolcvan is lehet. A kilencven fok sem jó, mert begyűri az anyagot. Tehát vagy öt fokra vissza kell köszörülni az olló mindkét pofájának vágóélét.
Hadilábon állok ezekkel az élszögekkel...Máshogy gondoltam,ha jól tévedek akkor 60fok körüliek. Szerintem próbálkozz meg átköszörülni,majdcsak jó lesz az.
Egyébként ha 90fokhoz közeli,akkor nem lesz nehéz dolgod leköszörülni 60-ra.
Némi aprópénzért, nehéz szívvel de megválnék Glock 81es késemtől. Különleges egységek, kommandósok számára készült csillogásmentes, hátoldalán duplán fogazott bevetési kés. Ára:10000.