Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
heggesztés? előmelegít vagy 300 fokra (de lehet hogy melegebbre kell) mert feszültségek keletkeznek és ujjra elkörik, inverter vagy heggesztő dinamó rendelkezésre áll? kipufogó őntvényt hegg. ami elég vastag ,lehet anyagot rakni bele,kigyököltem 2/3 adig és úgy raktam be,de így sem könnyű .pálca előmelegít 1-2 óra 150-200 fok. a boltban ahol vettem a pálcát (adtak szálra is ,a három szál 1000-1200 körül volt) és gyorsan fogy ,3-4cm es repedésre el is ment mire beraktam.
Gazdasági oldalról szoktam megközelíteni a dolgokat, amennyiben tudsz "tuti tippeket", tanácsot a hegesztéssel kapcsolatban szívesen veszem.Ha 15-20 e ft körül kapnék hátsó tagot , akkor az is megérné. Azért mindenképp megpróbálkozok hegesztéssel , már csak azért is :))
Minden lelkesedés nélkül nekiláttam szétszedni, az motivált, hogy most ebbe a " jó időbe " legalább nem izzadok le. Meglepően könnyen ment, úgy látszik a tömítés még nem tudott megkeményedni rendesen. Az Immergas-nak írtam tag ügyben , még nem jött válasz.
Szerintem, ha a 14x14-es kéményed magassága 8 méter feletti, a tetőgerinc fölé nyúlik legalább 80 centivel, jó állapotú, rendes fedlapja van, nincs elkorrodálva, vakolat, fúgák közötti malter, stb jó, belül kikent, nincsenek benne iránytörések, szűkülések, tégla, egyéb tárgy, vagy állat nem esett bele, nem szív sehol fals levegőt, és csak egy hőtermelő csatlakozik bele, akkor valószínűleg megfelelő. Az enyém ilyen, csak 11 méter magas. A 6+2 tagos ÖV kazánomnál nagyon erős volt a huzat, most 22 KW-os faelg. kazánomnál épp hogy elég, úgy érzem. Csinálj egy huzatvizsgálatot, hogy a tisztítóajtón bedugsz egy égő napilapot, és ha jól el kezd lobogni, a huzat felvisz mindent, akkor jó. Nálunk a kéményseprő is mindig ezt csinálja.
Ez nem jelenti azt, hogy engedélyt is kapsz rá, ha új tüzelőberendezést csatlakoztatsz rá. Ma már bélés mindenképp kell.
Ha nincs engedélyed, akkor tudtommal ma még nem büntetnek, de a biztosításnál ebből probléma lehet.
De nem vagyok kéményes, és a kémény elég veszélyes üzem!! Beszélj egy kéményseprővel is, négyszemközt el fogja mondani, hogy mi a helyzet.
A teljesítményre nem mernék becslést adni, ha fával tüzelsz.
Ha nagy fűtőértékű szénre kérdeznél, akkor szerintem jóval több is, mint 40-50 kw. Ez nem fakazán. Az égéstermékek hőjét alig hasznosítja. Pár nappal előtti hsz-imban érintettem a témát.
Én ha lehet, mindig úgy tüzelnék vele, hogy kerülném mind a nagy lángot, mind a sok füstöt. Mindkettő az utcát fűti, különböző mértékben. Megpróbálnám az izzó kokszot utánozni: ez pedig a kis lánggal izzó fa, és a sok parázs. Ez akkor megy, ha valaki mindig figyel a tűzre. Ha kell nagyobb darab fával fékezi, kisebbel gyorsítja a tüzet. Ugyanezt teszi a fa mennyiség, és az alsó-felső levegő mennyiségének célszerű adagolásával.
A fentiek figyelembevételével elképzelhető, hogy az általad említett kw érték fával is reális.
Egyébként én meggondolnám azt is, hogy fával és szénnel keverve tüzelnék. Szerintem sokan így tesznek. Ebben a fórumban is írtak róla.
Ami a beadagolható fa méretét illeti: van egy átmérő határ, az biztos. Úgy 15 centi körüli lehet. De ferdén sokat be lehet csusszantani. Egyébként milyen fajta fával akar tüzelni a barátod? Fa rönk, apróbb hulladék? Mert pl arra emlékszem, hogy az eur raklap tuskója+ 2 deszkavastagság nemiken fért be, tény.
Pontosan olyan a kazán, mint ami az általad feltett képen szerepel, csak 11+2 tagos kivitelben. Ez a rostélyflexelés lehet, hogy nem is rossz ötlet. A mi kazánunkban a volt tulaj szeméttel tüzelt és a műanyag rá volt teljesen olvadva az öntvényre. Szétszedtük, mert máshogy nem bírtuk megmozdítani a kazánt és úgy takarítottuk le róla. Valóban baromi kicsi nyílás van a tagok között, ezt én is néztem. Ami még furcsa volt rajta, hogy a felső ajtó annyira magasan van, hogy belelóg a felső hűtőborda és kb.: 10 cm marad amin lehet a kazánt pakolni. Ezt fával megrakni egy kicsit macerás. A teljesítmény az általad írtak szerint akkor olyan 40-50 kW lehet 11+2 taggal?
Feltételezem, a Marabu II ről van szó. Szögletes, és vízszintes rostélyú, szimmetrikus tagokkal.
"kivitelezhető-e az, hogy az ajtónyílást nagyobbra vágjuk. A nyitó elem, melyen az ajtó is van, szintén vízteres. Megoldható ez.." A gyakorlatban szerintem nem oldható meg, mint írod, ott 2 rétegű ÖV van. Persze nem lehetetlen....
A teljesítmény? Csak rémlik, hogy 4+2, vagy 5+2 tag kb. 25-30 kw, persze koksz-ra.
Az én előző kazánom Marabu volt. Sosem voltam elájulva tőle, hogy finom legyek.. Sem a kokszos, a barna, fekete, ill kevert szenes, és a fás korszakomban se.
A fő bajom az, hogy a vízhűtéses rostély állandóan eldugult. A két szomszédos tag között rácsszerűen öntvény kinyúlások voltak, a rácslyukak kevesek, és olyan kicsik voltak, hogy némelyiken az 5 éves kislányom kisujja sem fért (volna) át. Az égő anyagot a hűtött rostély lehűtötte, ott megszilárult, és eltömítette azt a kevés lyukat is. A kazán hamutere így egyáltalán nem vett részt sem a hőátadásban, sem az égésben. Pedig itt is minden alul-fölül-oldalt vízteres... Eleinte próbáltam tisztítgatni, de belefáradtam. A hamu (?) 80-90 %-át nem a hamutérből, hanem a tűztérből szedtem ki. Irigykedve néztem a mások hűtetlen rostélyát, vagy később a pl.Demrad-ok hűtött, de borda nélküli, ha jól emlékszem, de hatalmas rácshézagjait.
Mire rájöttem, hogy azt kellett volna csinálni, hogy teljesen eltávolítani az összes rács - nyúlványt flexxel, már késő lett, kiraktam az udvarra. Most ott pihen 7+2 tag, arra várva, hogy felmenjen a MÉH átvételi ár.
Egyébként egy minden ízében a kokszfűtés lidérces álmait kergető konstrukció. Semmi füst, csak izzó koksz. Az ajtókon még szorító zár sincs, nemhogy tömítés. Primer, szekunder levegő bőven, ha akarom, ha nem... De nem akarom bántani, gondolom a marabu előtt nem volt semmi. Ahhoz képest szép.
Ha valaki szénnel hajtja, szerintem nem szabad a kellténél több tagot beletenni, mert ha lefojtod, nem lesz kellően meleg a tűztér, ha pedig sok levegőt adsz, sok megy ki a kéményen. Fa esetében más a helyzet, ott a fa el fog égni mindenképp, legfeljebb több füsttel. Viszont az előny, hogy hosszabb és több fa fér be.
Amúgy strapabíró, erős konstrukció, pláne ha nem koksszal hajtják. A hátsó tag törőelem, én "kipróbáltam" annak idején. A tágulási az első télen elfagyott, egy hatalmas, kissé mégis tompa csattanás, mint amikor egy munkagép leesik az első emeletről. Elképzelni sem tudtam mi történt. Rohanás a pincébe, gőz alig, 3 centi langyos víz a betonon. Szóval: detonáció semmi, tanulságos eset kárelemzési szempontból. Egy lemezkazánnál nem úsztam volna meg ilyen egyszerűen. 2 nap múlva hátsó tag csere, a tágulási leszigetelve. Biztonsági szelep? Egy szerelő pofa azt mondta, hogy ő már látott ilyet pár éve valahol, de már elfelejtette, hogy hol...
Csá josi93! Nem nagyon értem az aggájaidat.A 35kw-os kazánhoz a 2m3-es puffer tökéletes méret,és a hőcserélőn sincs 10 fok esés.(Legalábbis amilyet én rakok be azon tuti nincs)Szerintem indirekt tárolóban gondolkodj legalább egy hőcserélővel,és nem lesz akadálya a rendszer bezárásának,csak a kazán és a puffer marad nyitva.A 2m3 egy hőcserélővel most 150 e mert most egy kicsit fent van a vas ára, de elég gyorsan mozog.Ígérem teszek fel képet puffer belsejéről!
Szia Zetorkapitány! A nemrég kérdeztelek a rézcső festéssel kapcsolatban.Megtennéd,hogy küldenél egy képet a lefestett csőről? Szeretném megnézni, hogy milyen lett festés után. Előre is köszönöm.
Hello vezo 228! Ebben az esetben elnézést kérek! Dudu 5-nek volt egy kérdése a 6. oldalon, említette ezt a tipust, de sajna nem kapott választ.:( Tudom ez már megin fölös szöveg, bocsi Üdv:Tomi
Már egy jó ideje nem jelentkeztem, mert más irányú elfoglaltságaim vannak. Most azonban ismét kérdezni szeretnék tőletek! A házban amit felújítok volt egy nagyon jó állapotú Marabu öntöttvas kazán, amit nekiadtam az egyik barátomnak, aki igen sokat segített rajtam. A kazánban 11 tag van + a nyitó és a záró elem. A hozzávaló puffer megfelelő méretezéséhez tudnunk kellene, hogy mennyi a teljesítménye egy ekkora Marabunak. Ha van valakinek hasonló kazánja kérem segítsen. Annyit találtam róla a netren, hogy ezeket állítólag kokszhoz fejlesztették ki, de új gazdája csupán fával kíván tüzelni benne.
Ugyanezzel az öntöttvas kazánnal összefüggésben kérdésem még, hogy mivel túl kicsi az ajtaja, de a tűztere relatíve nagy, legalább 80-100 cm hosszú, ezért szerintetek kivitelezhető-e az, hogy az ajtónyílást nagyobbra vágjuk. A nyitó elem, melyen az ajtó is van, szintén vízteres. Megoldható ez szerintetek üzembiztosan?