"Itt a Szabad Európa Rádió a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon."
A müncheni Szabad Európa Rádió 42 évi müködés után 1993 Október 31.-én végleg befejezte adását és örökre eltünt az éterböl. Nagyon kevés szó esett erről a rádióról, a rádió müködéséről, a magyar osztály munkatársairól, a szerkesztőkről és a riporterekről.
Ez a topik minden a Szabad Európa Rádióval kapcsolatos tényt, eseményt, történetet hivatott megvitatni.
Gallicus Reflektor rovatától kezdve a Forgószinpad, Teenager Party, Délutáni Randevú cimü müsorig mindent,
A "rádiós nevek"-től, mint pld. Bell Ezredes valódi neve Borsányi Julián, Cseke László valódi neve Ekecs Géza Ribánszky László, Magyar Osztály igazgatójáig mindent ami a Szabad Európa Rádióval kapcsolatos.
Bombatámadás a SZER müncheni épülete ellen 1981 Február 21.-én. A SZER épületében 2 Millió USD kár keletkezett és több rádiós munkatárs súlyos sérüléseket szendvedett. Egy amerikai CIA jelentés szerint a beépitett szovjet KGB ügynök (aka SZER munkatárs) a támadás után panaszkodott az összkötőinek hogy majdnem az egyik áldozata lett a támadásnak.
A SZER munkatarsai leggomboket inditanak Bajororszagbol az 1950-es evekben a vasfuggony moge. A SZER gondosan elore kitervelt akcioi a legkori viszonyokat figyelembe veve es a kedvezo legaramlatot kihasznalva ilyen leggombok segitsegevel juttatott el szorolapok tomeget Magyarorszag legterebe ahol a leggomb leszorta tartalmat. A SZER leggombos szorolapos akcioi ellen hevesen tiltakoztak Rakosiek a "kapitalistak fellazito aknamunkaja" miatt.
Egy kep az Elemzo Osztalyrol munka kozben. Itt elemeztek minden nap a vasfuggony mogotti orszagok sajtoinak legfontosabb napilapjait, politikai, kulturalis, tarsadalmi es egyeb ujsagokat, kiadvanyokat hetilapokat stb., a fobb nyugati ujsagok, hirlapok hireivel egyutt.
A kepen jol lathato a magyar Nepszava. Az Elemzo Osztaly kivalogatta a figyelemre melto hireket, cikkeket amelyek a vasfuggony mogotti orszagokkal voltak kapcsolatosak es tovabbitottak ezeket a cikkeket a musorszerkesztoknek. A musorszerkesztok feldolgoztak ezeket a hireket legtobbszor kommentart irtak hozza es bemondtak oket a temaknak megfelelo musorokban.
Kedves "Megy a hajó porzik az út utána" jelige kétszázas listáját tartom a kezemben, erről következzék mindjárt a Uriah Heep együttes Lady in black vímű felvétele.Mindenkinek jó szórakozást és jó vételt kívánok a Szabad Európa Rádió stúdiójából.Tehát Uriah Heep.felvétel forog.
Keresem Vajda Albert műsorait amelyek ezen a címen futottak "Vajda Albertre rájön az 5 perc".Továbbá Vajda Albert zenés műsorát kenyai utazásáról.Bármelyik Délutáni randevú műsort Bárdi Istvánnal.Teenager party műsorokat Cseke Lászlóval.
A Forradalom 25. évfordulóján nyolc részes sorozatot közvetítettek (velük párhuzamosan egyébként a Kossut is), ebből az 1. kivételével őrzöm a további hetet. Az évforduló napján egy sajtószemle és egy irodalmi összeállítás is elhangzott (utóbbiban számomra ismeretlen versekkel is - s amelyek szerintem talán azóta sem jelentek meg nyomtatásban.) Keresem viszont az utolsó adáspercek, ill. az elköszönés hangfelvételét - aki tudja, jelezze itt a fórumon, ha valahol az interneten fellelhető.
Figyelem olvtarsak! A SZER Teenager Party levelei egy resze bekerult Pesten archivumba. Kapcsolatba leptem az archivummal de nem lehet a Cseke Teenager Party leveleket online-on megnezni csak szemelyesen ami bosszanto.
Miert nem teszik fel az internetre? Igazsag szerint ez kulturalis oroksegi kincs :). Kit erdekel a cim es hogy hol lehet ezeket a leveket megtekinteni? Valaki csinaljon roluk masolatot es tegye fel oket ide.
A kisugarzo radio frekvencia terero olyan hatalmas volt ( a "Final RF Power Amplifier" kabelja amely az adotoronyhoz ment ki es az antennahoz csatlakozik) hogy a fenycsovet meggyujtotta ha azt az RF kabel kozelebe helyeztek. Jol szorakozott ezen a technikus. Csak arra nem gondolt hogy mikrohullamu sutoben dolgozott es ha valamilyen daganatos vagy egyeb rakbetegsegben halt meg nem kell messze menni neki hogy megtalalja az okot hogy mi okozta neki rakbetegseget.
Köszönet a sok-sok anyaghoz amit gyűjtöttél, ugye van még?..
Szia gabe, igen van rengeteg csak idom nincs :( Remelem azert eljutok ide is neha neha es felteszem. Pedig meg most jon csak a java, valaki itt irt mar rola kicsit i.e. bomlas a radioban, stb. (Orulok hogy nem halt ki ez topic.)
A SZER "Personal Profile Library"-a (Szemelyi Adattar) amely tartalmazta minden fontos vagy ismert Vasfuggony mogotti politikai, gazdasagi, katonai, tarsadalmi, kulturalis es egyeb szemelyek adatait.
Az ujsag adattar ahova minden ujsag, napilap, magazin stb beerkezett es amelyet az elemzok figyelmesen elolvastak. Azokat a hireket, cikkeket amiket fontosnak es bemondasra erdemesnek talaltak tovabbitottak a "hirosztaly"-okhoz.
Borzasztóan megörültem, hogy megtaláltam ezt a fórumot. Én a SZER fénykorában még csak általános iskola alsós voltam (hatvanas évek közepe). Tanulás közben is állandóan azt hallgattam, persze leginkább a zene érdekelt, de halványan emlékszem, hogy volt egy folytatásos műsor a recski táborból menekülésről. Remélem nem szűnik meg a visszaemlékezés az igaz magyar rádióról. Én csak most csatlakoztam a NETesek táborához, így nehezen találok engem érdeklő dolgokat, no meg túl sok is van. Köszönet a sok-sok anyaghoz amit gyűjtöttél, ugye van még?
Olyan egykori SZ.E.R.-hallgatókkal szretném felvenni akapcsolatot, akik annakidején nemcsak hallgatták a Sz.E.R. adásait, hanem magnóra is vették. Én a következő műsorokat keresem, mindegyikből legalább egyet-egyet: Teenager Party: Cseke Lászlóval, illetve Dobos Ákossal Lemezújdonságok és klasszikusok 100 perce: Bárdy Istvánnal Slágerpatika: Vajda Alberttel Kiváncsi Mikrofon: Dobos Ákossal
A "Szabad Magyarorszag hangja" resz az 1956-os forradalom utan (valoszinu kommunista tiltakozasra az ENSZ-nel) maradt el az "Itt a Szabad Europa Radio" szovegbol.
A "Tiszan innen, Dunan tul" zenei szunetjel viszont a legjobb valasztas volt a SZER Magyar Osztalya reszerol. Ennek a szunetjelnek szinte vonzo ereje volt es felulmulta az osszes budapesti partharsona radioallomas szunetjelet -szerintem.